Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Hiába tartják sokat kifejezetten egészséges zöldségnek a karalábét, mégsem annyira népszerű. Pedig sok olyan anyagot tartalmaz, amely a szervezet számára jótékony hatású, ezenfelül pedig rengeteg módon elkészíthető.
A szinte egész évben kapható karalábé egy elfeledett csodanövény. Sem külsőre, sem ízre nem kifejletten látványos vagy jellegzetes, ám annál több hasznos anyag található meg benne, amelyek sokféleképpen tudnak hasznosulni a testben. Ehetjük nyersen, sütve vagy akár főzve is, sőt nemcsak magát a gumószerű részét, hanem a leveleit is érdemes felhasználni az ételkészítés során.
A karalábé egy Észak-Európából származó növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. Az ősének a vadkáposztát tartják. Két fő változata létezik: az egyik halványzöld színű, a másik pedig a sokkal ritkábban előforduló lila karalábé. Alapvetően jellegzetes, mégis lágy, kissé édeskés ízű, ropogós maga a kerek része. Nem savanyítható a zöldség, így a konzerválásra is alkalmatlan. Ezzel szemben szerencsére szinte egész évben termeszthető, így nem kell a vásárlással a szezonjára várni. Fontos lehet tudni étkezés vagy ételkészítés során, hogy minél kisebb a gumós rész, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma a zöldségnek.
A karalábé kifejezetten egészséges élelmiszer, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind nagyban hozzájárulnak a szervezet működésének egészéhez. Superfoodként is számon tartják, hiszen kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de található még benne B és E-vitamin, valamint réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas és jód is. Kifejezetten jó antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Jó tudni, hogy a kalóriatartalma kifejezetten alacsony, tehát a diétát követők is fogyaszthatják. A karalábéba található anyagok hozzájárulnak a csontok egészségéhez, méregtelenítő hatással bírnak, védik a szív és az erek egészségét. Rendszeres fogyasztása segít megőrizni a látást, magas vérnyomás ellen is hatásos, valamint hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.