A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Hiába tartják sokat kifejezetten egészséges zöldségnek a karalábét, mégsem annyira népszerű. Pedig sok olyan anyagot tartalmaz, amely a szervezet számára jótékony hatású, ezenfelül pedig rengeteg módon elkészíthető.
A szinte egész évben kapható karalábé egy elfeledett csodanövény. Sem külsőre, sem ízre nem kifejletten látványos vagy jellegzetes, ám annál több hasznos anyag található meg benne, amelyek sokféleképpen tudnak hasznosulni a testben. Ehetjük nyersen, sütve vagy akár főzve is, sőt nemcsak magát a gumószerű részét, hanem a leveleit is érdemes felhasználni az ételkészítés során.
A karalábé egy Észak-Európából származó növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. Az ősének a vadkáposztát tartják. Két fő változata létezik: az egyik halványzöld színű, a másik pedig a sokkal ritkábban előforduló lila karalábé. Alapvetően jellegzetes, mégis lágy, kissé édeskés ízű, ropogós maga a kerek része. Nem savanyítható a zöldség, így a konzerválásra is alkalmatlan. Ezzel szemben szerencsére szinte egész évben termeszthető, így nem kell a vásárlással a szezonjára várni. Fontos lehet tudni étkezés vagy ételkészítés során, hogy minél kisebb a gumós rész, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma a zöldségnek.
A karalábé kifejezetten egészséges élelmiszer, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind nagyban hozzájárulnak a szervezet működésének egészéhez. Superfoodként is számon tartják, hiszen kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de található még benne B és E-vitamin, valamint réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas és jód is. Kifejezetten jó antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Jó tudni, hogy a kalóriatartalma kifejezetten alacsony, tehát a diétát követők is fogyaszthatják. A karalábéba található anyagok hozzájárulnak a csontok egészségéhez, méregtelenítő hatással bírnak, védik a szív és az erek egészségét. Rendszeres fogyasztása segít megőrizni a látást, magas vérnyomás ellen is hatásos, valamint hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.