A karalábé

-
gastro érdekesség, 2021.11.08.

A karalábé

Hiába tartják sokat kifejezetten egészséges zöldségnek a karalábét, mégsem annyira népszerű. Pedig sok olyan anyagot tartalmaz, amely a szervezet számára jótékony hatású, ezenfelül pedig rengeteg módon elkészíthető.


A szinte egész évben kapható karalábé egy elfeledett csodanövény. Sem külsőre, sem ízre nem kifejletten látványos vagy jellegzetes, ám annál több hasznos anyag található meg benne, amelyek sokféleképpen tudnak hasznosulni a testben. Ehetjük nyersen, sütve vagy akár főzve is, sőt nemcsak magát a gumószerű részét, hanem a leveleit is érdemes felhasználni az ételkészítés során.

Mit érdemes tudni a karalábéról?

A karalábé egy Észak-Európából származó növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. Az ősének a vadkáposztát tartják. Két fő változata létezik: az egyik halványzöld színű, a másik pedig a sokkal ritkábban előforduló lila karalábé. Alapvetően jellegzetes, mégis lágy, kissé édeskés ízű, ropogós maga a kerek része. Nem savanyítható a zöldség, így a konzerválásra is alkalmatlan. Ezzel szemben szerencsére szinte egész évben termeszthető, így nem kell a vásárlással a szezonjára várni. Fontos lehet tudni étkezés vagy ételkészítés során, hogy minél kisebb a gumós rész, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma a zöldségnek.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a karalábé?

A karalábé kifejezetten egészséges élelmiszer, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind nagyban hozzájárulnak a szervezet működésének egészéhez. Superfoodként is számon tartják, hiszen kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de található még benne B és E-vitamin, valamint réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas és jód is. Kifejezetten jó antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Jó tudni, hogy a kalóriatartalma kifejezetten alacsony, tehát a diétát követők is fogyaszthatják. A karalábéba található anyagok hozzájárulnak a csontok egészségéhez, méregtelenítő hatással bírnak, védik a szív és az erek egészségét. Rendszeres fogyasztása segít megőrizni a látást, magas vérnyomás ellen is hatásos, valamint hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez.

A karalábé elkészítési lehetőségei

Más zöldségekhez hasonlóan, a karalábét is elkészíthetjük nyersen reszelve vagy akár főzve is. Felkockázott formában jó zöldségsalátába, de szendvicskrémnek is tökéletes, ha összekeverjük egy kis tejföllel, hagymával és némi sóval, borssal. Az íze kedvéért levesbe is belefőzhetjük vagy, ha éppen alaplevet készítünk, hiszen jól illik más zöldségekhez, például a répához vagy a zellerhez. Megtölthetjük például valamilyen hússal, de rakott ételként vagy akár még főzelék formájában is tökéletesen megállja a helyét. Bár a leveleit általában nem szokták felhasználni, érdemes tudni, hogy sok értékes tápanyagot tartalmaz a zöld része is, így, ha tehetjük, azt is fogyasszuk például salátába téve.

Guba Márti

Tetszett a(z) A karalábé magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A karalábé magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg