Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Hiába tartják sokat kifejezetten egészséges zöldségnek a karalábét, mégsem annyira népszerű. Pedig sok olyan anyagot tartalmaz, amely a szervezet számára jótékony hatású, ezenfelül pedig rengeteg módon elkészíthető.
A szinte egész évben kapható karalábé egy elfeledett csodanövény. Sem külsőre, sem ízre nem kifejletten látványos vagy jellegzetes, ám annál több hasznos anyag található meg benne, amelyek sokféleképpen tudnak hasznosulni a testben. Ehetjük nyersen, sütve vagy akár főzve is, sőt nemcsak magát a gumószerű részét, hanem a leveleit is érdemes felhasználni az ételkészítés során.
A karalábé egy Észak-Európából származó növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. Az ősének a vadkáposztát tartják. Két fő változata létezik: az egyik halványzöld színű, a másik pedig a sokkal ritkábban előforduló lila karalábé. Alapvetően jellegzetes, mégis lágy, kissé édeskés ízű, ropogós maga a kerek része. Nem savanyítható a zöldség, így a konzerválásra is alkalmatlan. Ezzel szemben szerencsére szinte egész évben termeszthető, így nem kell a vásárlással a szezonjára várni. Fontos lehet tudni étkezés vagy ételkészítés során, hogy minél kisebb a gumós rész, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma a zöldségnek.
A karalábé kifejezetten egészséges élelmiszer, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind nagyban hozzájárulnak a szervezet működésének egészéhez. Superfoodként is számon tartják, hiszen kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de található még benne B és E-vitamin, valamint réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas és jód is. Kifejezetten jó antioxidáns forrásról van szó, ami hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Jó tudni, hogy a kalóriatartalma kifejezetten alacsony, tehát a diétát követők is fogyaszthatják. A karalábéba található anyagok hozzájárulnak a csontok egészségéhez, méregtelenítő hatással bírnak, védik a szív és az erek egészségét. Rendszeres fogyasztása segít megőrizni a látást, magas vérnyomás ellen is hatásos, valamint hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.