A karamell

-
gastro érdekesség, 2022.03.03.

A karamell

Egy sokoldalú, egyszerű édesség, amelyet bármikor el lehet akár otthoni keretek között is készíteni.


Egy kémiai folyamatnak köszönhetően a cukorból olyan édességet készíthetünk, amely garantált siker a legtöbb ember számára. Nem csak magában fogyasztható édességként, de lehetőségek tárháza áll előttünk, ha süteményt, tortát vagy bármely más karamellás fogást kívánunk vele ízesíteni, vagy színezni.

Hogy keletkezik a karamell?

A karamellizálás folyamata a legtöbb ember számára ismerősen csenghet, még ha nem is annyira jártasak a konyhában. 170 Celsius fok felett a cukor melegítés közben megolvad, és elindul a karamellizálás. Köztudott tény a folyamatról, minél tovább hevítjük a cukrot, annál sötétebb színt kap. Akkor érjük el a megfelelő állapotot, mikor egy kellemes meleg barna színt kapunk még egy viszonylag világosabb kivitelben.

A karamell története

A karamell szó a latin Cannamella szóból ered, és ennek jelentése cukorsüveg. Kutatások szerint már az 1600-as évek Amerikájában jelen volt, hiszen gyorsan rájöttek a cukor konyhai használata közben, milyen finom ilyen állapotban. Európában Franciaországban volt nagy sikere először, hiszen ott viszonylag gyorsan megjelentek a 17. században a pralinék, és gyakran ízesítették karamellel is azokat. Akkor érjük el igazán a krémes változatú karamellt, mikor vajjal krémesítjük hevítés közben. Ilyen állapotban tudjuk a leginkább hasznosítani a sütemény és egyéb torta receptekben. 

A karamell és a sóskaramell

Az alapvető különbség a hagyományos karamell és a sós változat között az összetevőikben mutatkozik meg igazán. Az egyszerűbb karamell esetében vajjal szokás puhítani, de tejet és tejszínt is alkalmazhatunk hozzá. Addig ezzel szemben a sós társát tengeri sóval vegyítjük, majd például habtejszínt adunk hozzá a krémesebb hatás elérésének érdekében. Habár elkészítésükben nagyon egyformák. 

A karamell hozzávalói

  • 1 bögre cukor
  • 1/4 bögre víz
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só

A karamell elkészítésének szabályai

Fontos, hogy 170 fok alatt nem hevül fel a cukor olyan sebességben, hogy a végén kellemes színt és ízt kapjunk, így mindenképpen onnan indítsuk a hőt. Ha már folyékony állapotba került, emelhetünk még rajta.

Hevítés közben szigorúan tilos megkeverni, vagy figyelmen kívül téveszteni!

Ha a krémesítés részénél tartunk, vegyük le a tűzhelyről, és úgy adjuk hozzá csak a habtejszínt és a vajat, majd pár percig az egészet főzzük össze, hogy összeálljon. 

Mire tudjuk a karamellt használni otthon?

Otthoni karamell készítésnél nem árt figyelni folyamatosan rá, hogy mikor éri el a kívánt színt, mivel könnyen keserű ízt kaphat, ha túl hevítjük vagy alacsonyabb hőmérsékleten kezdjük főzni. Miután elkészült a krémesített karamell, vagy bonbon formában dermesztjük meg, miután kihűlt, vagy bármely sütemény vagy torta egy-egy rétege lehet. Tökéletesen megállja a helyét szinte bármely édességben!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A karamell magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A karamell magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg