Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
A nemcsak ízében, hanem kinézetében is jelentősen eltér a zöldségek nagyrészétől. A jellegzetes kisméretű, zöld színű golyócskák kifejezetten finomak, és számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek miatt megéri időnként betervezni a heti menübe.
A kelbimbó íze leginkább a kelkáposztára emlékeztethet bennünket. Sokan éppen ezért, illetve érdekes külseje miatt nem szavaznak bizalmat ennek a zöldségnek. Pedig az aromája jóval lágyabb, mint a korábban említett tárásé, és számtalan olyan anyag található meg benne, ami miatt kifejezetten egészséges ételnek számít.
A kelbimbó vagy másnéven bimbóskel hivatalosan a káposztafélék családjába tartozik. Ez az érdekes kinézetű zöld a vadkáposzta egyik termesztett változata. A kinézete is erre utal, a kis golyók apró, egymásra simuló levelekből állnak össze egy egésszé.
A kelbimbó eredetileg Kínából származik. Európában először valamikor a tizenharmadik században jelent meg. Népszerűsége azonban csak lassan növekedett, végül a 18. században terjedt el igazán az itt található országok nagy részében. Általában októbertől egészen márciusig kapható a boltokban, a piacokon. Időnként előfordulhat, hogy a szárával együtt találkozunk vele, ám legtöbb esetben már anélkül árulják. A színét tekintve a világoszöldtől a vörösesig sokféle változata ismert.
A bimbóskel számtalan olyan értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint: A, B1, B2, B6, C, E és K. Ezenkívül pedig ásványi anyagokban is bővelkedik, hiszen például mangánt, vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Zöldleveles lévén igen gazdag élelmi rostokban, amelyek segítik az emésztést. A magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandósok számára kifejezetten ajánlott. Ezenkívül sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami köztudottan vérnyomáscsökkentő hatású. Található még benne béta-karotin is, ami segíti a természetes kollagén termelődését, ezáltal hozzájárul a bőrszövet erősebbé válásához. Mindezek mellett pedig a benne található tápanyagok nagyban hozzájárulnak az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez.
Bár elsőre talán nem úgy tűnhet, a kelbimbónak számtalan különféle elkészítési formája létezik. Az alapanyag jól működik leves, rakott étel, köret, egytálétel, sőt, akár még valamilyen vendégváró falat készítése során is. Jól megállja a helyét párolva, főzve és sütött formában is. Egyéb zöldségekkel, répával, krumplival serpenyőben is elkészíthető. Ízben sok minden jól illik hozzá, jellegzetes aromája és lány formája jól összhangban van a sajttal, a tejföllel, de az erőteljesebb alma vagy éppen a bacon is társítható hozzá.
Ahogy az szinte az összes zöldségre vonatkozik, a felhasználás előtt érdemes jó alaposan megtisztítani. Tárolását tekintve sem túl kényes, jó pár napig a hűtőben is eláll, valamint előforralás után fagyasztható is. A boltokban általában mindkét módon, frissen és már eleve fagyasztott formában is árulják.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.