A kelbimbó

-
gastro érdekesség, 2021.11.09.

A kelbimbó

A nemcsak ízében, hanem kinézetében is jelentősen eltér a zöldségek nagyrészétől. A jellegzetes kisméretű, zöld színű golyócskák kifejezetten finomak, és számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek miatt megéri időnként betervezni a heti menübe.


A kelbimbó íze leginkább a kelkáposztára emlékeztethet bennünket. Sokan éppen ezért, illetve érdekes külseje miatt nem szavaznak bizalmat ennek a zöldségnek. Pedig az aromája jóval lágyabb, mint a korábban említett tárásé, és számtalan olyan anyag található meg benne, ami miatt kifejezetten egészséges ételnek számít.

Ezeket jó tudni a kelbimbóról

A kelbimbó vagy másnéven bimbóskel hivatalosan a káposztafélék családjába tartozik. Ez az érdekes kinézetű zöld a vadkáposzta egyik termesztett változata. A kinézete is erre utal, a kis golyók apró, egymásra simuló levelekből állnak össze egy egésszé.

A kelbimbó eredetileg Kínából származik. Európában először valamikor a tizenharmadik században jelent meg. Népszerűsége azonban csak lassan növekedett, végül a 18. században terjedt el igazán az itt található országok nagy részében. Általában októbertől egészen márciusig kapható a boltokban, a piacokon. Időnként előfordulhat, hogy a szárával együtt találkozunk vele, ám legtöbb esetben már anélkül árulják. A színét tekintve a világoszöldtől a vörösesig sokféle változata ismert.

A kelbimbó értékes anyagai

A bimbóskel számtalan olyan értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint: A, B1, B2, B6, C, E és K. Ezenkívül pedig ásványi anyagokban is bővelkedik, hiszen például mangánt, vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Zöldleveles lévén igen gazdag élelmi rostokban, amelyek segítik az emésztést. A magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandósok számára kifejezetten ajánlott. Ezenkívül sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami köztudottan vérnyomáscsökkentő hatású. Található még benne béta-karotin is, ami segíti a természetes kollagén termelődését, ezáltal hozzájárul a bőrszövet erősebbé válásához. Mindezek mellett pedig a benne található tápanyagok nagyban hozzájárulnak az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez.

Kelbimbó a konyhában

Bár elsőre talán nem úgy tűnhet, a kelbimbónak számtalan különféle elkészítési formája létezik. Az alapanyag jól működik leves, rakott étel, köret, egytálétel, sőt, akár még valamilyen vendégváró falat készítése során is. Jól megállja a helyét párolva, főzve és sütött formában is. Egyéb zöldségekkel, répával, krumplival serpenyőben is elkészíthető. Ízben sok minden jól illik hozzá, jellegzetes aromája és lány formája jól összhangban van a sajttal, a tejföllel, de az erőteljesebb alma vagy éppen a bacon is társítható hozzá.

Ahogy az szinte az összes zöldségre vonatkozik, a felhasználás előtt érdemes jó alaposan megtisztítani. Tárolását tekintve sem túl kényes, jó pár napig a hűtőben is eláll, valamint előforralás után fagyasztható is. A boltokban általában mindkét módon, frissen és már eleve fagyasztott formában is árulják.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kelbimbó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kelbimbó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg