A kelbimbó

-
gastro érdekesség, 2021.11.09.

A kelbimbó

A nemcsak ízében, hanem kinézetében is jelentősen eltér a zöldségek nagyrészétől. A jellegzetes kisméretű, zöld színű golyócskák kifejezetten finomak, és számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek miatt megéri időnként betervezni a heti menübe.


A kelbimbó íze leginkább a kelkáposztára emlékeztethet bennünket. Sokan éppen ezért, illetve érdekes külseje miatt nem szavaznak bizalmat ennek a zöldségnek. Pedig az aromája jóval lágyabb, mint a korábban említett tárásé, és számtalan olyan anyag található meg benne, ami miatt kifejezetten egészséges ételnek számít.

Ezeket jó tudni a kelbimbóról

A kelbimbó vagy másnéven bimbóskel hivatalosan a káposztafélék családjába tartozik. Ez az érdekes kinézetű zöld a vadkáposzta egyik termesztett változata. A kinézete is erre utal, a kis golyók apró, egymásra simuló levelekből állnak össze egy egésszé.

A kelbimbó eredetileg Kínából származik. Európában először valamikor a tizenharmadik században jelent meg. Népszerűsége azonban csak lassan növekedett, végül a 18. században terjedt el igazán az itt található országok nagy részében. Általában októbertől egészen márciusig kapható a boltokban, a piacokon. Időnként előfordulhat, hogy a szárával együtt találkozunk vele, ám legtöbb esetben már anélkül árulják. A színét tekintve a világoszöldtől a vörösesig sokféle változata ismert.

A kelbimbó értékes anyagai

A bimbóskel számtalan olyan értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint: A, B1, B2, B6, C, E és K. Ezenkívül pedig ásványi anyagokban is bővelkedik, hiszen például mangánt, vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Zöldleveles lévén igen gazdag élelmi rostokban, amelyek segítik az emésztést. A magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandósok számára kifejezetten ajánlott. Ezenkívül sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami köztudottan vérnyomáscsökkentő hatású. Található még benne béta-karotin is, ami segíti a természetes kollagén termelődését, ezáltal hozzájárul a bőrszövet erősebbé válásához. Mindezek mellett pedig a benne található tápanyagok nagyban hozzájárulnak az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez.

Kelbimbó a konyhában

Bár elsőre talán nem úgy tűnhet, a kelbimbónak számtalan különféle elkészítési formája létezik. Az alapanyag jól működik leves, rakott étel, köret, egytálétel, sőt, akár még valamilyen vendégváró falat készítése során is. Jól megállja a helyét párolva, főzve és sütött formában is. Egyéb zöldségekkel, répával, krumplival serpenyőben is elkészíthető. Ízben sok minden jól illik hozzá, jellegzetes aromája és lány formája jól összhangban van a sajttal, a tejföllel, de az erőteljesebb alma vagy éppen a bacon is társítható hozzá.

Ahogy az szinte az összes zöldségre vonatkozik, a felhasználás előtt érdemes jó alaposan megtisztítani. Tárolását tekintve sem túl kényes, jó pár napig a hűtőben is eláll, valamint előforralás után fagyasztható is. A boltokban általában mindkét módon, frissen és már eleve fagyasztott formában is árulják.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kelbimbó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kelbimbó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg