A kelbimbó

-
gastro érdekesség, 2021.11.09.

A kelbimbó

A nemcsak ízében, hanem kinézetében is jelentősen eltér a zöldségek nagyrészétől. A jellegzetes kisméretű, zöld színű golyócskák kifejezetten finomak, és számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek miatt megéri időnként betervezni a heti menübe.


A kelbimbó íze leginkább a kelkáposztára emlékeztethet bennünket. Sokan éppen ezért, illetve érdekes külseje miatt nem szavaznak bizalmat ennek a zöldségnek. Pedig az aromája jóval lágyabb, mint a korábban említett tárásé, és számtalan olyan anyag található meg benne, ami miatt kifejezetten egészséges ételnek számít.

Ezeket jó tudni a kelbimbóról

A kelbimbó vagy másnéven bimbóskel hivatalosan a káposztafélék családjába tartozik. Ez az érdekes kinézetű zöld a vadkáposzta egyik termesztett változata. A kinézete is erre utal, a kis golyók apró, egymásra simuló levelekből állnak össze egy egésszé.

A kelbimbó eredetileg Kínából származik. Európában először valamikor a tizenharmadik században jelent meg. Népszerűsége azonban csak lassan növekedett, végül a 18. században terjedt el igazán az itt található országok nagy részében. Általában októbertől egészen márciusig kapható a boltokban, a piacokon. Időnként előfordulhat, hogy a szárával együtt találkozunk vele, ám legtöbb esetben már anélkül árulják. A színét tekintve a világoszöldtől a vörösesig sokféle változata ismert.

A kelbimbó értékes anyagai

A bimbóskel számtalan olyan értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint: A, B1, B2, B6, C, E és K. Ezenkívül pedig ásványi anyagokban is bővelkedik, hiszen például mangánt, vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Zöldleveles lévén igen gazdag élelmi rostokban, amelyek segítik az emésztést. A magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandósok számára kifejezetten ajánlott. Ezenkívül sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami köztudottan vérnyomáscsökkentő hatású. Található még benne béta-karotin is, ami segíti a természetes kollagén termelődését, ezáltal hozzájárul a bőrszövet erősebbé válásához. Mindezek mellett pedig a benne található tápanyagok nagyban hozzájárulnak az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez.

Kelbimbó a konyhában

Bár elsőre talán nem úgy tűnhet, a kelbimbónak számtalan különféle elkészítési formája létezik. Az alapanyag jól működik leves, rakott étel, köret, egytálétel, sőt, akár még valamilyen vendégváró falat készítése során is. Jól megállja a helyét párolva, főzve és sütött formában is. Egyéb zöldségekkel, répával, krumplival serpenyőben is elkészíthető. Ízben sok minden jól illik hozzá, jellegzetes aromája és lány formája jól összhangban van a sajttal, a tejföllel, de az erőteljesebb alma vagy éppen a bacon is társítható hozzá.

Ahogy az szinte az összes zöldségre vonatkozik, a felhasználás előtt érdemes jó alaposan megtisztítani. Tárolását tekintve sem túl kényes, jó pár napig a hűtőben is eláll, valamint előforralás után fagyasztható is. A boltokban általában mindkét módon, frissen és már eleve fagyasztott formában is árulják.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kelbimbó magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kelbimbó magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg