Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A nemcsak ízében, hanem kinézetében is jelentősen eltér a zöldségek nagyrészétől. A jellegzetes kisméretű, zöld színű golyócskák kifejezetten finomak, és számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek miatt megéri időnként betervezni a heti menübe.
A kelbimbó íze leginkább a kelkáposztára emlékeztethet bennünket. Sokan éppen ezért, illetve érdekes külseje miatt nem szavaznak bizalmat ennek a zöldségnek. Pedig az aromája jóval lágyabb, mint a korábban említett tárásé, és számtalan olyan anyag található meg benne, ami miatt kifejezetten egészséges ételnek számít.
A kelbimbó vagy másnéven bimbóskel hivatalosan a káposztafélék családjába tartozik. Ez az érdekes kinézetű zöld a vadkáposzta egyik termesztett változata. A kinézete is erre utal, a kis golyók apró, egymásra simuló levelekből állnak össze egy egésszé.
A kelbimbó eredetileg Kínából származik. Európában először valamikor a tizenharmadik században jelent meg. Népszerűsége azonban csak lassan növekedett, végül a 18. században terjedt el igazán az itt található országok nagy részében. Általában októbertől egészen márciusig kapható a boltokban, a piacokon. Időnként előfordulhat, hogy a szárával együtt találkozunk vele, ám legtöbb esetben már anélkül árulják. A színét tekintve a világoszöldtől a vörösesig sokféle változata ismert.
A bimbóskel számtalan olyan értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését. Sokféle vitamin megtalálható benne, úgyis mint: A, B1, B2, B6, C, E és K. Ezenkívül pedig ásványi anyagokban is bővelkedik, hiszen például mangánt, vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Zöldleveles lévén igen gazdag élelmi rostokban, amelyek segítik az emésztést. A magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandósok számára kifejezetten ajánlott. Ezenkívül sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami köztudottan vérnyomáscsökkentő hatású. Található még benne béta-karotin is, ami segíti a természetes kollagén termelődését, ezáltal hozzájárul a bőrszövet erősebbé válásához. Mindezek mellett pedig a benne található tápanyagok nagyban hozzájárulnak az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez.
Bár elsőre talán nem úgy tűnhet, a kelbimbónak számtalan különféle elkészítési formája létezik. Az alapanyag jól működik leves, rakott étel, köret, egytálétel, sőt, akár még valamilyen vendégváró falat készítése során is. Jól megállja a helyét párolva, főzve és sütött formában is. Egyéb zöldségekkel, répával, krumplival serpenyőben is elkészíthető. Ízben sok minden jól illik hozzá, jellegzetes aromája és lány formája jól összhangban van a sajttal, a tejföllel, de az erőteljesebb alma vagy éppen a bacon is társítható hozzá.
Ahogy az szinte az összes zöldségre vonatkozik, a felhasználás előtt érdemes jó alaposan megtisztítani. Tárolását tekintve sem túl kényes, jó pár napig a hűtőben is eláll, valamint előforralás után fagyasztható is. A boltokban általában mindkét módon, frissen és már eleve fagyasztott formában is árulják.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.