A kókuszjoghurt

-
gastro érdekesség, 2021.12.12.

A kókuszjoghurt

A joghurt kifejezetten népszerű a tejtermék, amelyet nemcsak a reggeli müzlihez, hanem süteménykészítés során is gyakran használunk. Ha azonban valamilyen diétát követünk vagy vegán életmódot folytatunk, akkor ez a termék kiesik a látókörünkből. Vagy mégsem? Ma már több alternatívája is ismert a joghurtnak, az egyik ilyen például a kókuszalapú.


A joghurt sokak számára a mindennap fogyasztott ételek közé tartozik. Számtalan különböző típusa létezik a natúron keresztül, a gyümölcsön át, mindenféle ízesítésű megtalálható a boltok polcain. A kókuszjoghurt állaga és kinézete nagyon hasonlít az állati eredetű társáéhoz, az állaga azonban kevésbé krémes, az íze pedig nem meglepő módon kókuszos.

A kókuszjoghurt alapja: a kókusz

A kókusz egy nagyon sokrétű növény, amelyet kifejezetten sokféleképpen fel lehet használni. Számos olyan alternatív étel alapját képezi, ami gluténmentes, paleo vagy éppen vegán. Éppen ezért a kókuszból készítenek például lisztet, tejet, vizet, cukrot, olajat és krémet is. Azért is jó választás, mert rostban gazdag növény, emiatt könnyen emészthető. Ezenkívül jó hatással van a szívre és az erekre, gyorsítja az anyagcserét és rendszeres fogyasztása segít növelni az immunrendszer természetes védekezőképességét is. 

Miért érdemes kókuszjoghurtot enni?

A joghurt egy olyan tejtermék, amit sűrített tejből készül, egyedi baktériumtenyészet segítségével, az úgynevezett joghurtkultúrával való beoltás következtében. A különböző tejtermékek, így a joghurt is fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, hiszen a benne található anyagok segítenek a bélflóra regenerálódásában, ezzel könnyítve az emésztést. A laktózra érzékenyek vagy a vegán táplálkozást követők azonban nem fogyasztanak hagyományos joghurtot, ugyanakkor az értékes baktériumokról nekik sem kell lemondaniuk. Az alternatív, növényi joghurtok éppen erre lettek kitalálva és megalkotva. Ha bolti verziót választunk érdemes odafigyelni az összetevőkre, ezek között ugyanis gyakran található olyan termék, ami sok hozzáadott cukrot tartalmaz.

Kókuszjoghurt otthon is

Bár egyre több boltban találni kókuszjoghurtot, abból is több különböző fajtát, ha mégis inkább saját magunk szeretnénk otthon kísérletezni, azt is könnyedén megtehetjük. A kókusz azért is jó választás, ha joghurt utánzatot szeretnénk készíteni, mert kifejezetten sűrű állagú és kellően zsíros is. Az elkészítéshez szükség van kókusztejre vagy kókuszkrémre, valamilyen édesítőszerre, például cukorra vagy mézre, sűrítőszerre ez lehet agar-agar por vagy akár zselatin is. Az utolsó és szintén fontos hozzávaló pedig a probiotikum, amit kapszula formájában lehet megvásárolni. Első lépésként a kókusztejet (vagy krémet) felforraljuk, majd lehűtjük. Ezután a sűrítő anyagot vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a tejhez a probiotikummal és édesítővel együtt. Végül jól összekeverjük majd alaposan megtisztított, kiforrázott üvegbe tesszük és legalább 12, de inkább 24 óráig meleg helyen pihenni hagyjuk.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A kókuszjoghurt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kókuszjoghurt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg