Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A joghurt kifejezetten népszerű a tejtermék, amelyet nemcsak a reggeli müzlihez, hanem süteménykészítés során is gyakran használunk. Ha azonban valamilyen diétát követünk vagy vegán életmódot folytatunk, akkor ez a termék kiesik a látókörünkből. Vagy mégsem? Ma már több alternatívája is ismert a joghurtnak, az egyik ilyen például a kókuszalapú.
A joghurt sokak számára a mindennap fogyasztott ételek közé tartozik. Számtalan különböző típusa létezik a natúron keresztül, a gyümölcsön át, mindenféle ízesítésű megtalálható a boltok polcain. A kókuszjoghurt állaga és kinézete nagyon hasonlít az állati eredetű társáéhoz, az állaga azonban kevésbé krémes, az íze pedig nem meglepő módon kókuszos.
A kókusz egy nagyon sokrétű növény, amelyet kifejezetten sokféleképpen fel lehet használni. Számos olyan alternatív étel alapját képezi, ami gluténmentes, paleo vagy éppen vegán. Éppen ezért a kókuszból készítenek például lisztet, tejet, vizet, cukrot, olajat és krémet is. Azért is jó választás, mert rostban gazdag növény, emiatt könnyen emészthető. Ezenkívül jó hatással van a szívre és az erekre, gyorsítja az anyagcserét és rendszeres fogyasztása segít növelni az immunrendszer természetes védekezőképességét is.
A joghurt egy olyan tejtermék, amit sűrített tejből készül, egyedi baktériumtenyészet segítségével, az úgynevezett joghurtkultúrával való beoltás következtében. A különböző tejtermékek, így a joghurt is fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, hiszen a benne található anyagok segítenek a bélflóra regenerálódásában, ezzel könnyítve az emésztést. A laktózra érzékenyek vagy a vegán táplálkozást követők azonban nem fogyasztanak hagyományos joghurtot, ugyanakkor az értékes baktériumokról nekik sem kell lemondaniuk. Az alternatív, növényi joghurtok éppen erre lettek kitalálva és megalkotva. Ha bolti verziót választunk érdemes odafigyelni az összetevőkre, ezek között ugyanis gyakran található olyan termék, ami sok hozzáadott cukrot tartalmaz.
Bár egyre több boltban találni kókuszjoghurtot, abból is több különböző fajtát, ha mégis inkább saját magunk szeretnénk otthon kísérletezni, azt is könnyedén megtehetjük. A kókusz azért is jó választás, ha joghurt utánzatot szeretnénk készíteni, mert kifejezetten sűrű állagú és kellően zsíros is. Az elkészítéshez szükség van kókusztejre vagy kókuszkrémre, valamilyen édesítőszerre, például cukorra vagy mézre, sűrítőszerre ez lehet agar-agar por vagy akár zselatin is. Az utolsó és szintén fontos hozzávaló pedig a probiotikum, amit kapszula formájában lehet megvásárolni. Első lépésként a kókusztejet (vagy krémet) felforraljuk, majd lehűtjük. Ezután a sűrítő anyagot vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a tejhez a probiotikummal és édesítővel együtt. Végül jól összekeverjük majd alaposan megtisztított, kiforrázott üvegbe tesszük és legalább 12, de inkább 24 óráig meleg helyen pihenni hagyjuk.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.