A kókuszjoghurt

-
gastro érdekesség, 2021.12.12.

A kókuszjoghurt

A joghurt kifejezetten népszerű a tejtermék, amelyet nemcsak a reggeli müzlihez, hanem süteménykészítés során is gyakran használunk. Ha azonban valamilyen diétát követünk vagy vegán életmódot folytatunk, akkor ez a termék kiesik a látókörünkből. Vagy mégsem? Ma már több alternatívája is ismert a joghurtnak, az egyik ilyen például a kókuszalapú.


A joghurt sokak számára a mindennap fogyasztott ételek közé tartozik. Számtalan különböző típusa létezik a natúron keresztül, a gyümölcsön át, mindenféle ízesítésű megtalálható a boltok polcain. A kókuszjoghurt állaga és kinézete nagyon hasonlít az állati eredetű társáéhoz, az állaga azonban kevésbé krémes, az íze pedig nem meglepő módon kókuszos.

A kókuszjoghurt alapja: a kókusz

A kókusz egy nagyon sokrétű növény, amelyet kifejezetten sokféleképpen fel lehet használni. Számos olyan alternatív étel alapját képezi, ami gluténmentes, paleo vagy éppen vegán. Éppen ezért a kókuszból készítenek például lisztet, tejet, vizet, cukrot, olajat és krémet is. Azért is jó választás, mert rostban gazdag növény, emiatt könnyen emészthető. Ezenkívül jó hatással van a szívre és az erekre, gyorsítja az anyagcserét és rendszeres fogyasztása segít növelni az immunrendszer természetes védekezőképességét is. 

Miért érdemes kókuszjoghurtot enni?

A joghurt egy olyan tejtermék, amit sűrített tejből készül, egyedi baktériumtenyészet segítségével, az úgynevezett joghurtkultúrával való beoltás következtében. A különböző tejtermékek, így a joghurt is fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, hiszen a benne található anyagok segítenek a bélflóra regenerálódásában, ezzel könnyítve az emésztést. A laktózra érzékenyek vagy a vegán táplálkozást követők azonban nem fogyasztanak hagyományos joghurtot, ugyanakkor az értékes baktériumokról nekik sem kell lemondaniuk. Az alternatív, növényi joghurtok éppen erre lettek kitalálva és megalkotva. Ha bolti verziót választunk érdemes odafigyelni az összetevőkre, ezek között ugyanis gyakran található olyan termék, ami sok hozzáadott cukrot tartalmaz.

Kókuszjoghurt otthon is

Bár egyre több boltban találni kókuszjoghurtot, abból is több különböző fajtát, ha mégis inkább saját magunk szeretnénk otthon kísérletezni, azt is könnyedén megtehetjük. A kókusz azért is jó választás, ha joghurt utánzatot szeretnénk készíteni, mert kifejezetten sűrű állagú és kellően zsíros is. Az elkészítéshez szükség van kókusztejre vagy kókuszkrémre, valamilyen édesítőszerre, például cukorra vagy mézre, sűrítőszerre ez lehet agar-agar por vagy akár zselatin is. Az utolsó és szintén fontos hozzávaló pedig a probiotikum, amit kapszula formájában lehet megvásárolni. Első lépésként a kókusztejet (vagy krémet) felforraljuk, majd lehűtjük. Ezután a sűrítő anyagot vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a tejhez a probiotikummal és édesítővel együtt. Végül jól összekeverjük majd alaposan megtisztított, kiforrázott üvegbe tesszük és legalább 12, de inkább 24 óráig meleg helyen pihenni hagyjuk.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A kókuszjoghurt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kókuszjoghurt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg