A kókuszjoghurt

-
gastro érdekesség, 2021.12.12.

A kókuszjoghurt

A joghurt kifejezetten népszerű a tejtermék, amelyet nemcsak a reggeli müzlihez, hanem süteménykészítés során is gyakran használunk. Ha azonban valamilyen diétát követünk vagy vegán életmódot folytatunk, akkor ez a termék kiesik a látókörünkből. Vagy mégsem? Ma már több alternatívája is ismert a joghurtnak, az egyik ilyen például a kókuszalapú.


A joghurt sokak számára a mindennap fogyasztott ételek közé tartozik. Számtalan különböző típusa létezik a natúron keresztül, a gyümölcsön át, mindenféle ízesítésű megtalálható a boltok polcain. A kókuszjoghurt állaga és kinézete nagyon hasonlít az állati eredetű társáéhoz, az állaga azonban kevésbé krémes, az íze pedig nem meglepő módon kókuszos.

A kókuszjoghurt alapja: a kókusz

A kókusz egy nagyon sokrétű növény, amelyet kifejezetten sokféleképpen fel lehet használni. Számos olyan alternatív étel alapját képezi, ami gluténmentes, paleo vagy éppen vegán. Éppen ezért a kókuszból készítenek például lisztet, tejet, vizet, cukrot, olajat és krémet is. Azért is jó választás, mert rostban gazdag növény, emiatt könnyen emészthető. Ezenkívül jó hatással van a szívre és az erekre, gyorsítja az anyagcserét és rendszeres fogyasztása segít növelni az immunrendszer természetes védekezőképességét is. 

Miért érdemes kókuszjoghurtot enni?

A joghurt egy olyan tejtermék, amit sűrített tejből készül, egyedi baktériumtenyészet segítségével, az úgynevezett joghurtkultúrával való beoltás következtében. A különböző tejtermékek, így a joghurt is fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, hiszen a benne található anyagok segítenek a bélflóra regenerálódásában, ezzel könnyítve az emésztést. A laktózra érzékenyek vagy a vegán táplálkozást követők azonban nem fogyasztanak hagyományos joghurtot, ugyanakkor az értékes baktériumokról nekik sem kell lemondaniuk. Az alternatív, növényi joghurtok éppen erre lettek kitalálva és megalkotva. Ha bolti verziót választunk érdemes odafigyelni az összetevőkre, ezek között ugyanis gyakran található olyan termék, ami sok hozzáadott cukrot tartalmaz.

Kókuszjoghurt otthon is

Bár egyre több boltban találni kókuszjoghurtot, abból is több különböző fajtát, ha mégis inkább saját magunk szeretnénk otthon kísérletezni, azt is könnyedén megtehetjük. A kókusz azért is jó választás, ha joghurt utánzatot szeretnénk készíteni, mert kifejezetten sűrű állagú és kellően zsíros is. Az elkészítéshez szükség van kókusztejre vagy kókuszkrémre, valamilyen édesítőszerre, például cukorra vagy mézre, sűrítőszerre ez lehet agar-agar por vagy akár zselatin is. Az utolsó és szintén fontos hozzávaló pedig a probiotikum, amit kapszula formájában lehet megvásárolni. Első lépésként a kókusztejet (vagy krémet) felforraljuk, majd lehűtjük. Ezután a sűrítő anyagot vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a tejhez a probiotikummal és édesítővel együtt. Végül jól összekeverjük majd alaposan megtisztított, kiforrázott üvegbe tesszük és legalább 12, de inkább 24 óráig meleg helyen pihenni hagyjuk.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A kókuszjoghurt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kókuszjoghurt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg