Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az olaj gyakorlatilag elengedhetetlen része a főzési folyamatoknak. Számos eltérő fajtát különböztetünk meg ezek közül az alapját adó növénytől függően. A legismertebb a napraforgó és az olívaolaj, de alternatíva lehet a tökmagból, vagy éppen a kókuszból készült változat is.
A megfelelő minőségű és típusú olaj fontos részét képezi a főzésnek, hiszen befolyásolja a készítendő étel milyenségét. A különböző növényekből készült sűrű folyadék mindegyike egy kicsit más textúrával és ízzel rendelkezik. A kókuszolajat, amely kifejezetten népszerű termék, itthon többféle csomagolásban és halmazállapotban is lehet kapni. Mivel egy egészséges zsiradékról van szó, azért érdemes kipróbálni és beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe.
A kókuszolaj kókusz magjából, egészen pontosan annak szárított beléből készül. A frissen sajtolt olaj fehér színű, ízre többnyire semleges. Többféle halmazállapotában árulják, szobahőmérsékleten alapvetően vajszerű, és olyan 24 fok körül olvad meg. Összesen három különböző fajtája ismeret az alapján, hogy milyen módszer szerint készül maga az olaj.
A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony állagú, átlátszó folyadék. Az eljárás során nem hőkezelik, ami azért különösen előnyös, mert így a kókusz minden pozitív tulajdonsága, valamint az aromája is kellemesen megmarad. A másik típus a szűz kókuszolaj vagy másnéven, Virgin Coconut, amit mechanikus úton állítanak elő. Ez az olaj, egyáltalán nem esik át a finomítás, színtelenítés, szagtalanítás folyamatain és nem is hidrogénezik az így készült terméket. Az utolsó verzió a finomított kókuszolaj, amely felismerhető sárgás színéről. Készítése során több eljáráson is keresztül megy, ennek hatására az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, végeredményben tehát egy jóval kevésbá értékes nedűt kapunk.
A kókuszzsír egyszerre kívülről és belülről is képes megszépíteni, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Egyfelől hatásos gomba-, baktérium- és vírusölőről van szó, és segíti többek között a zsírban oldódó vitaminok könnyebb felszívódását is. Általános hidratáló tulajdonsága is van, jó sebgyógyító, valamint sejtregeneráló anyag. A kókuszolaj képes egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, ezenkívül rugalmasan tartani az érfalakat és egyfajta megelőző szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában is.
A kókuszolajat többféleképpen is felhasználhatjuk. A főzési és sütési folyamatokat során jó alternatívát kínál, más hagyományos növényi olajok, vagy egyéb zsiradékok kiváltására.
Vegetáriánus étrendet követők számára ajánlott a fogyasztása, hiszen helyettesítheti az állati eredetű zsiradékokat, például a vajat. Mint minden zsiradékot, ezt is érdemes mértékkel fogyasztani, nem szabad túlzásba esni. Arra is fontos odafigyelni, hogy a kiegyensúlyozott, változatosan táplálkozás érdekében, ne csupán ezt a fajtát használjuk a főzés során, hanem egyéb növényi olajokat is.
Ez a különlegességet a konyhán kívül is bőven hasznosíthatjuk, hiszen egy olyan összetevőről van szó, amit a kozmetikai iparban is igen nagy szeretettel alkalmaznak. Gazdag, krémes textúrájú anyag révén kitűnő hatással van a száraz bőrre és hajra. Testápolóként, sminklemosóként vagy akár ajakápolóként is megállja a helyét.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Őszi kávékülönlegességek, amik feldobják a munkanapot
2024.10.18.