A kókuszolaj

-
gastro érdekesség, 2021.10.29.

A kókuszolaj

Az olaj gyakorlatilag elengedhetetlen része a főzési folyamatoknak. Számos eltérő fajtát különböztetünk meg ezek közül az alapját adó növénytől függően. A legismertebb a napraforgó és az olívaolaj, de alternatíva lehet a tökmagból, vagy éppen a kókuszból készült változat is.


A megfelelő minőségű és típusú olaj fontos részét képezi a főzésnek, hiszen befolyásolja a készítendő étel milyenségét. A különböző növényekből készült sűrű folyadék mindegyike egy kicsit más textúrával és ízzel rendelkezik. A kókuszolajat, amely kifejezetten népszerű termék, itthon többféle csomagolásban és halmazállapotban is lehet kapni. Mivel egy egészséges zsiradékról van szó, azért érdemes kipróbálni és beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe.

A kókuszolaj készítése és tulajdonságai

A kókuszolaj kókusz magjából, egészen pontosan annak szárított beléből készül. A frissen sajtolt olaj fehér színű, ízre többnyire semleges. Többféle halmazállapotában árulják, szobahőmérsékleten alapvetően vajszerű, és olyan 24 fok körül olvad meg. Összesen három különböző fajtája ismeret az alapján, hogy milyen módszer szerint készül maga az olaj.

A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony állagú, átlátszó folyadék. Az eljárás során nem hőkezelik, ami azért különösen előnyös, mert így a kókusz minden pozitív tulajdonsága, valamint az aromája is kellemesen megmarad. A másik típus a szűz kókuszolaj vagy másnéven, Virgin Coconut, amit mechanikus úton állítanak elő. Ez az olaj, egyáltalán nem esik át a finomítás, színtelenítés, szagtalanítás folyamatain és nem is hidrogénezik az így készült terméket. Az utolsó verzió a finomított kókuszolaj, amely felismerhető sárgás színéről. Készítése során több eljáráson is keresztül megy, ennek hatására az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, végeredményben tehát egy jóval kevésbá értékes nedűt kapunk.

Miért szeretjük a kókuszolajat?

A kókuszzsír egyszerre kívülről és belülről is képes megszépíteni, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Egyfelől hatásos gomba-, baktérium- és vírusölőről van szó, és segíti többek között a zsírban oldódó vitaminok könnyebb felszívódását is. Általános hidratáló tulajdonsága is van, jó sebgyógyító, valamint sejtregeneráló anyag. A kókuszolaj képes egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, ezenkívül rugalmasan tartani az érfalakat és egyfajta megelőző szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában is.

A kókuszolaj felhasználása

A kókuszolajat többféleképpen is felhasználhatjuk. A főzési és sütési folyamatokat során jó alternatívát kínál, más hagyományos növényi olajok, vagy egyéb zsiradékok kiváltására.

Vegetáriánus étrendet követők számára ajánlott a fogyasztása, hiszen helyettesítheti az állati eredetű zsiradékokat, például a vajat. Mint minden zsiradékot, ezt is érdemes mértékkel fogyasztani, nem szabad túlzásba esni. Arra is fontos odafigyelni, hogy a kiegyensúlyozott, változatosan táplálkozás érdekében, ne csupán ezt a fajtát használjuk a főzés során, hanem egyéb növényi olajokat is.

Ez a különlegességet a konyhán kívül is bőven hasznosíthatjuk, hiszen egy olyan összetevőről van szó, amit a kozmetikai iparban is igen nagy szeretettel alkalmaznak. Gazdag, krémes textúrájú anyag révén kitűnő hatással van a száraz bőrre és hajra. Testápolóként, sminklemosóként vagy akár ajakápolóként is megállja a helyét.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kókuszolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kókuszolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg