A kókuszolaj

-
gastro érdekesség, 2021.10.29.

A kókuszolaj

Az olaj gyakorlatilag elengedhetetlen része a főzési folyamatoknak. Számos eltérő fajtát különböztetünk meg ezek közül az alapját adó növénytől függően. A legismertebb a napraforgó és az olívaolaj, de alternatíva lehet a tökmagból, vagy éppen a kókuszból készült változat is.


A megfelelő minőségű és típusú olaj fontos részét képezi a főzésnek, hiszen befolyásolja a készítendő étel milyenségét. A különböző növényekből készült sűrű folyadék mindegyike egy kicsit más textúrával és ízzel rendelkezik. A kókuszolajat, amely kifejezetten népszerű termék, itthon többféle csomagolásban és halmazállapotban is lehet kapni. Mivel egy egészséges zsiradékról van szó, azért érdemes kipróbálni és beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe.

A kókuszolaj készítése és tulajdonságai

A kókuszolaj kókusz magjából, egészen pontosan annak szárított beléből készül. A frissen sajtolt olaj fehér színű, ízre többnyire semleges. Többféle halmazállapotában árulják, szobahőmérsékleten alapvetően vajszerű, és olyan 24 fok körül olvad meg. Összesen három különböző fajtája ismeret az alapján, hogy milyen módszer szerint készül maga az olaj.

A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony állagú, átlátszó folyadék. Az eljárás során nem hőkezelik, ami azért különösen előnyös, mert így a kókusz minden pozitív tulajdonsága, valamint az aromája is kellemesen megmarad. A másik típus a szűz kókuszolaj vagy másnéven, Virgin Coconut, amit mechanikus úton állítanak elő. Ez az olaj, egyáltalán nem esik át a finomítás, színtelenítés, szagtalanítás folyamatain és nem is hidrogénezik az így készült terméket. Az utolsó verzió a finomított kókuszolaj, amely felismerhető sárgás színéről. Készítése során több eljáráson is keresztül megy, ennek hatására az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, végeredményben tehát egy jóval kevésbá értékes nedűt kapunk.

Miért szeretjük a kókuszolajat?

A kókuszzsír egyszerre kívülről és belülről is képes megszépíteni, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Egyfelől hatásos gomba-, baktérium- és vírusölőről van szó, és segíti többek között a zsírban oldódó vitaminok könnyebb felszívódását is. Általános hidratáló tulajdonsága is van, jó sebgyógyító, valamint sejtregeneráló anyag. A kókuszolaj képes egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, ezenkívül rugalmasan tartani az érfalakat és egyfajta megelőző szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában is.

A kókuszolaj felhasználása

A kókuszolajat többféleképpen is felhasználhatjuk. A főzési és sütési folyamatokat során jó alternatívát kínál, más hagyományos növényi olajok, vagy egyéb zsiradékok kiváltására.

Vegetáriánus étrendet követők számára ajánlott a fogyasztása, hiszen helyettesítheti az állati eredetű zsiradékokat, például a vajat. Mint minden zsiradékot, ezt is érdemes mértékkel fogyasztani, nem szabad túlzásba esni. Arra is fontos odafigyelni, hogy a kiegyensúlyozott, változatosan táplálkozás érdekében, ne csupán ezt a fajtát használjuk a főzés során, hanem egyéb növényi olajokat is.

Ez a különlegességet a konyhán kívül is bőven hasznosíthatjuk, hiszen egy olyan összetevőről van szó, amit a kozmetikai iparban is igen nagy szeretettel alkalmaznak. Gazdag, krémes textúrájú anyag révén kitűnő hatással van a száraz bőrre és hajra. Testápolóként, sminklemosóként vagy akár ajakápolóként is megállja a helyét.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kókuszolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kókuszolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg