A kókuszolaj

-
gastro érdekesség, 2021.10.29.

A kókuszolaj

Az olaj gyakorlatilag elengedhetetlen része a főzési folyamatoknak. Számos eltérő fajtát különböztetünk meg ezek közül az alapját adó növénytől függően. A legismertebb a napraforgó és az olívaolaj, de alternatíva lehet a tökmagból, vagy éppen a kókuszból készült változat is.


A megfelelő minőségű és típusú olaj fontos részét képezi a főzésnek, hiszen befolyásolja a készítendő étel milyenségét. A különböző növényekből készült sűrű folyadék mindegyike egy kicsit más textúrával és ízzel rendelkezik. A kókuszolajat, amely kifejezetten népszerű termék, itthon többféle csomagolásban és halmazállapotban is lehet kapni. Mivel egy egészséges zsiradékról van szó, azért érdemes kipróbálni és beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe.

A kókuszolaj készítése és tulajdonságai

A kókuszolaj kókusz magjából, egészen pontosan annak szárított beléből készül. A frissen sajtolt olaj fehér színű, ízre többnyire semleges. Többféle halmazállapotában árulják, szobahőmérsékleten alapvetően vajszerű, és olyan 24 fok körül olvad meg. Összesen három különböző fajtája ismeret az alapján, hogy milyen módszer szerint készül maga az olaj.

A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony állagú, átlátszó folyadék. Az eljárás során nem hőkezelik, ami azért különösen előnyös, mert így a kókusz minden pozitív tulajdonsága, valamint az aromája is kellemesen megmarad. A másik típus a szűz kókuszolaj vagy másnéven, Virgin Coconut, amit mechanikus úton állítanak elő. Ez az olaj, egyáltalán nem esik át a finomítás, színtelenítés, szagtalanítás folyamatain és nem is hidrogénezik az így készült terméket. Az utolsó verzió a finomított kókuszolaj, amely felismerhető sárgás színéről. Készítése során több eljáráson is keresztül megy, ennek hatására az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, végeredményben tehát egy jóval kevésbá értékes nedűt kapunk.

Miért szeretjük a kókuszolajat?

A kókuszzsír egyszerre kívülről és belülről is képes megszépíteni, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Egyfelől hatásos gomba-, baktérium- és vírusölőről van szó, és segíti többek között a zsírban oldódó vitaminok könnyebb felszívódását is. Általános hidratáló tulajdonsága is van, jó sebgyógyító, valamint sejtregeneráló anyag. A kókuszolaj képes egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, ezenkívül rugalmasan tartani az érfalakat és egyfajta megelőző szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában is.

A kókuszolaj felhasználása

A kókuszolajat többféleképpen is felhasználhatjuk. A főzési és sütési folyamatokat során jó alternatívát kínál, más hagyományos növényi olajok, vagy egyéb zsiradékok kiváltására.

Vegetáriánus étrendet követők számára ajánlott a fogyasztása, hiszen helyettesítheti az állati eredetű zsiradékokat, például a vajat. Mint minden zsiradékot, ezt is érdemes mértékkel fogyasztani, nem szabad túlzásba esni. Arra is fontos odafigyelni, hogy a kiegyensúlyozott, változatosan táplálkozás érdekében, ne csupán ezt a fajtát használjuk a főzés során, hanem egyéb növényi olajokat is.

Ez a különlegességet a konyhán kívül is bőven hasznosíthatjuk, hiszen egy olyan összetevőről van szó, amit a kozmetikai iparban is igen nagy szeretettel alkalmaznak. Gazdag, krémes textúrájú anyag révén kitűnő hatással van a száraz bőrre és hajra. Testápolóként, sminklemosóként vagy akár ajakápolóként is megállja a helyét.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kókuszolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kókuszolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

"narrow"
Gear.svg