A legfinomabb almás pite

-
gastro érdekesség, 2021.11.04.

A legfinomabb almás pite

Az őszi időszak egyik legfinomabb szezonális gyümölcse az alma. Bár számtalan módon fel lehet használni, mégis az egyik legfinomabb végeredményt akkor kapjuk, ha az almaszeleteket süteménybe csomagoljuk.


Képzeljünk el egy borongós őszi napot, amikor nincs kedvünk kitenni a lábunkat a házból. Ugyanakkor vágyunk valami igazán melengetőre és finomra, ami nemcsak ízével, de az illatával is kényeztet bennünket. A legjobb választás ebben az esetben, ha bevonulunk a konyhába és megsütjük a világhírű, igazán őszi hangulatú almáspitét.

Az almás pite eredete

Az almáspite nem magyar találmány, a világ számos pontján ismerik és szeretik. Sőt, az angolok és az amerikaiak mindketten annyira magukénak érzik ezt a süteményt, hogy örök vita alatt áll, hogy igazából melyik országból eredet. Sokan úgy tartják, hogy Angliából származik, egy 1381-ből fennmaradt recept alapján. Az biztos, hogy nem egy újkeletű süteményről van szó, ezt támasztja alá az is, hogy egy holland 1514-es szakácskönyvben is szerepelt már az almáspite készítésének folyamata. Valószínűsíthető, hogy a sütemény nem Amerikából ered, hiszen már a gyarmatosítás előtt is népszerű volt az Európai kontinens több részén is. Úgy tartják, hogy angol, holland, valamint svéd telepesek segítségével jutott el a Nagy Almába valamikor a 17. és 18. század környékén.

Almás pite otthon készítve

Az édes sütemény olyannyira népszerű, hogy sokszor még boltokban, pékségekben is lehet találkozni vele. Természetesen semmi nem képes helyettesíteni az igazi, házi készítésű almás pitét, így van, ha egy kis időnk, az őszi szezonban mindenképp érdemes rászánni az időt és elkészíteni. Nemcsak a különösen finom íze, hanem a csodás illata miatt is különösen őszi hangulatba képes varázsolni az egész konyhát. Ezt pedig az egyik legfőbb hozzávalónak, az almának és a jellegzetes illatú fűszereknek, a fahéjnak köszönhető. Ha szeretnénk valamivel igazán különlegessé tenni az ízét, a töltelékbe keverhetünk egy kevés diót is. A kész süteményt, miután kihűlt, találhatjuk egy kevés tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy akár öntettel is.

Legfinomabb almás pite receptje

Hozzávalók az almás pitéhez:

  • 125 g liszt
  • 115 g vaj
  • 15 g cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • víz
  • 3 db nagyobb alma
  • egy fél citrom leve
  • fahéj
  • cukor
  • 1 tojás
  1. Első lépésként összeállítjuk a tésztát, a lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, majd a vajjal.
  2. Addig gyúrjuk, amíg a ragadós állagú tészta össze nem áll. Ha úgy érezzük, egy kevés vizet is adhatunk hozzá.
  3. Az tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk és félretesszük pihenni.
  4. A megmosott, meghámozott almákat feldaraboljuk lábosba tesszük és cukrot, citromlevet és fahéjat adunk hozzá, összefőzzük.
  5. Az alma levét leszűrjük és a tölteléket hűlni hagyjuk.
  6. A tésztát a formába tesszük, megtöltjük a fahéjas almával, majd a másik adag tésztával szépen lefedjük. Akár valamilyen mintát is követhetünk. A tetejét megkenjük tojássárgájával.
  7. Végül nem túl magas hőfokon, nagyjából 30-40 percig sütjük, míg aranybarna színe nem lesz.

Guba Márti

Tetszett a(z) A legfinomabb almás pite magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A legfinomabb almás pite magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg