Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az őszi időszak egyik legfinomabb szezonális gyümölcse az alma. Bár számtalan módon fel lehet használni, mégis az egyik legfinomabb végeredményt akkor kapjuk, ha az almaszeleteket süteménybe csomagoljuk.
Képzeljünk el egy borongós őszi napot, amikor nincs kedvünk kitenni a lábunkat a házból. Ugyanakkor vágyunk valami igazán melengetőre és finomra, ami nemcsak ízével, de az illatával is kényeztet bennünket. A legjobb választás ebben az esetben, ha bevonulunk a konyhába és megsütjük a világhírű, igazán őszi hangulatú almáspitét.
Az almáspite nem magyar találmány, a világ számos pontján ismerik és szeretik. Sőt, az angolok és az amerikaiak mindketten annyira magukénak érzik ezt a süteményt, hogy örök vita alatt áll, hogy igazából melyik országból eredet. Sokan úgy tartják, hogy Angliából származik, egy 1381-ből fennmaradt recept alapján. Az biztos, hogy nem egy újkeletű süteményről van szó, ezt támasztja alá az is, hogy egy holland 1514-es szakácskönyvben is szerepelt már az almáspite készítésének folyamata. Valószínűsíthető, hogy a sütemény nem Amerikából ered, hiszen már a gyarmatosítás előtt is népszerű volt az Európai kontinens több részén is. Úgy tartják, hogy angol, holland, valamint svéd telepesek segítségével jutott el a Nagy Almába valamikor a 17. és 18. század környékén.
Az édes sütemény olyannyira népszerű, hogy sokszor még boltokban, pékségekben is lehet találkozni vele. Természetesen semmi nem képes helyettesíteni az igazi, házi készítésű almás pitét, így van, ha egy kis időnk, az őszi szezonban mindenképp érdemes rászánni az időt és elkészíteni. Nemcsak a különösen finom íze, hanem a csodás illata miatt is különösen őszi hangulatba képes varázsolni az egész konyhát. Ezt pedig az egyik legfőbb hozzávalónak, az almának és a jellegzetes illatú fűszereknek, a fahéjnak köszönhető. Ha szeretnénk valamivel igazán különlegessé tenni az ízét, a töltelékbe keverhetünk egy kevés diót is. A kész süteményt, miután kihűlt, találhatjuk egy kevés tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy akár öntettel is.
Hozzávalók az almás pitéhez:
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.