A legnépszerűbb olajos magvak

-
gastro érdekesség, 2021.10.13.

A legnépszerűbb olajos magvak

A különböző olajos magvak fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, hiszen a bennük található hatóanyagok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.


Az olajos magvak csoportjába számtalan fajta beletartozik, ezek közül itthon a legnépszerűbbek: a dió, a földimogyoró, a mandula, a kesudió, a napraforgómag, a tökmag, és a pisztácia. A magok beépítése az étrendünkbe azért is fontos, mert számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre, magas vitamin- és ásványianyag tartalmának köszönhetően. Kitűnő fehérjeforrásnak számítanak, ezért vegetáriánus értedet követők számára rendszeres fogyasztásuk kifejezetten ajánlott.

Miért együnk minél több olajos magot?

Az olajos magvak számtalan olyan anyagot tartalmaznak, melyek elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak. Nagyobb mennyiségben magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink és vas is megtalálható bennük, amelyek például a vérnyomás szabályozásában segítenek. Ezenkívül erősítik a csontozatot, segítenek a stressz oldásában és legyőzésében, rugalmasabbá teszik az érfalakat, csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. B és E-vitamint is tartalmaznak, valamint antioxidánsként semlegesítik a szervezetben képződő szabadgyököket. Fogyasztásuk segíti a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását, valamint csökkentik a magas vérnyomás, demencia és a diabétesz kialakulásának esélyét is.

A legnépszerűbb olajos magvak

Olajos magvak: dió

Vitaminokban és növényi rostban gazdag növény, amely sok omega-3-zsírsavat tartalmaz. A népi gyógyászat nemcsak a termését, hanem a fa leveleit is felhasználja, emésztési problémák kezelése során. Desszertkészítés során jól hasznosítható, de nyugodtan tehetjük salátába is.

Olajos magvak: mandula

Ez a csonthéjas termés az olajos magvak közül is az egyik legrégebb óta ismert típus. A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, de ásványi sókban is igen gazdag. Általában édességeket készítése, díszítése során használják, valamint ez a marcipán alapanyaga. Őrleményéből lisztet is készítenek.

Olajos magvak: mogyoró

Már az őskorban is előszeretettel fogyasztották az emberek. Világszerte számtalan típusa létezik. Leggyakoribb változatai a földi és a törökmogyoró. Önmagában és süteményekben is fogyasztható, sőt belőle készül az értékes és népszerű mogyorókrém is.

Olajos magvak: kesudió

Eredetileg Amerikában őshonos, ám ma már a világ számos különböző pontján termesztik. Kissé édeskés ízű, jellegzetes vese alakú mag. Szintén jól illik süteményekbe, salátákba, illetve egyes ázsiai tésztaételekbe is.

Olajos magvak: tökmag

Boltok polcain többféle változatot lehet kapni, ám a legfinomabb mégis a házi készítésű. A tök belsejéből kiszedett magokat sütőben könnyen lepiríthatjuk. A magokból kinyert nedű, a tökmagolaj szintén népszerű.

Olajos magvak: napraforgómag

Dél-Amerika területein őshonos növény. Számtalan jótékony hatása miatt olajat is készítenek belőle. Önmagában nassolni valóként, müzlibe, salátába is tehetjük, sőt akár még levesbetétként is használható.

Olajos magvak: pisztácia

Ázsia nyugati részéről származik, ám ma már számos mediterrán országban termesztik. A többitől eltérő módon a pisztáciának jellegzetes halványzöld színe van. Vásárlás során fontos tudni, hogy minél inkább ki van nyílva a termés héja, annál édesebb lesz az íze. A pisztáciából gyakran fagyit is készítenek.

Guba Márti

Tetszett a(z) A legnépszerűbb olajos magvak magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A legnépszerűbb olajos magvak magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg