A legnépszerűbb olajos magvak

-
gastro érdekesség, 2021.10.13.

A legnépszerűbb olajos magvak

A különböző olajos magvak fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, hiszen a bennük található hatóanyagok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.


Az olajos magvak csoportjába számtalan fajta beletartozik, ezek közül itthon a legnépszerűbbek: a dió, a földimogyoró, a mandula, a kesudió, a napraforgómag, a tökmag, és a pisztácia. A magok beépítése az étrendünkbe azért is fontos, mert számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre, magas vitamin- és ásványianyag tartalmának köszönhetően. Kitűnő fehérjeforrásnak számítanak, ezért vegetáriánus értedet követők számára rendszeres fogyasztásuk kifejezetten ajánlott.

Miért együnk minél több olajos magot?

Az olajos magvak számtalan olyan anyagot tartalmaznak, melyek elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak. Nagyobb mennyiségben magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink és vas is megtalálható bennük, amelyek például a vérnyomás szabályozásában segítenek. Ezenkívül erősítik a csontozatot, segítenek a stressz oldásában és legyőzésében, rugalmasabbá teszik az érfalakat, csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. B és E-vitamint is tartalmaznak, valamint antioxidánsként semlegesítik a szervezetben képződő szabadgyököket. Fogyasztásuk segíti a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását, valamint csökkentik a magas vérnyomás, demencia és a diabétesz kialakulásának esélyét is.

A legnépszerűbb olajos magvak

Olajos magvak: dió

Vitaminokban és növényi rostban gazdag növény, amely sok omega-3-zsírsavat tartalmaz. A népi gyógyászat nemcsak a termését, hanem a fa leveleit is felhasználja, emésztési problémák kezelése során. Desszertkészítés során jól hasznosítható, de nyugodtan tehetjük salátába is.

Olajos magvak: mandula

Ez a csonthéjas termés az olajos magvak közül is az egyik legrégebb óta ismert típus. A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, de ásványi sókban is igen gazdag. Általában édességeket készítése, díszítése során használják, valamint ez a marcipán alapanyaga. Őrleményéből lisztet is készítenek.

Olajos magvak: mogyoró

Már az őskorban is előszeretettel fogyasztották az emberek. Világszerte számtalan típusa létezik. Leggyakoribb változatai a földi és a törökmogyoró. Önmagában és süteményekben is fogyasztható, sőt belőle készül az értékes és népszerű mogyorókrém is.

Olajos magvak: kesudió

Eredetileg Amerikában őshonos, ám ma már a világ számos különböző pontján termesztik. Kissé édeskés ízű, jellegzetes vese alakú mag. Szintén jól illik süteményekbe, salátákba, illetve egyes ázsiai tésztaételekbe is.

Olajos magvak: tökmag

Boltok polcain többféle változatot lehet kapni, ám a legfinomabb mégis a házi készítésű. A tök belsejéből kiszedett magokat sütőben könnyen lepiríthatjuk. A magokból kinyert nedű, a tökmagolaj szintén népszerű.

Olajos magvak: napraforgómag

Dél-Amerika területein őshonos növény. Számtalan jótékony hatása miatt olajat is készítenek belőle. Önmagában nassolni valóként, müzlibe, salátába is tehetjük, sőt akár még levesbetétként is használható.

Olajos magvak: pisztácia

Ázsia nyugati részéről származik, ám ma már számos mediterrán országban termesztik. A többitől eltérő módon a pisztáciának jellegzetes halványzöld színe van. Vásárlás során fontos tudni, hogy minél inkább ki van nyílva a termés héja, annál édesebb lesz az íze. A pisztáciából gyakran fagyit is készítenek.

Guba Márti

Tetszett a(z) A legnépszerűbb olajos magvak magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A legnépszerűbb olajos magvak magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg