A legnépszerűbb olajos magvak

-
gastro érdekesség, 2021.10.13.

A legnépszerűbb olajos magvak

A különböző olajos magvak fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, hiszen a bennük található hatóanyagok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.


Az olajos magvak csoportjába számtalan fajta beletartozik, ezek közül itthon a legnépszerűbbek: a dió, a földimogyoró, a mandula, a kesudió, a napraforgómag, a tökmag, és a pisztácia. A magok beépítése az étrendünkbe azért is fontos, mert számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre, magas vitamin- és ásványianyag tartalmának köszönhetően. Kitűnő fehérjeforrásnak számítanak, ezért vegetáriánus értedet követők számára rendszeres fogyasztásuk kifejezetten ajánlott.

Miért együnk minél több olajos magot?

Az olajos magvak számtalan olyan anyagot tartalmaznak, melyek elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak. Nagyobb mennyiségben magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink és vas is megtalálható bennük, amelyek például a vérnyomás szabályozásában segítenek. Ezenkívül erősítik a csontozatot, segítenek a stressz oldásában és legyőzésében, rugalmasabbá teszik az érfalakat, csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. B és E-vitamint is tartalmaznak, valamint antioxidánsként semlegesítik a szervezetben képződő szabadgyököket. Fogyasztásuk segíti a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását, valamint csökkentik a magas vérnyomás, demencia és a diabétesz kialakulásának esélyét is.

A legnépszerűbb olajos magvak

Olajos magvak: dió

Vitaminokban és növényi rostban gazdag növény, amely sok omega-3-zsírsavat tartalmaz. A népi gyógyászat nemcsak a termését, hanem a fa leveleit is felhasználja, emésztési problémák kezelése során. Desszertkészítés során jól hasznosítható, de nyugodtan tehetjük salátába is.

Olajos magvak: mandula

Ez a csonthéjas termés az olajos magvak közül is az egyik legrégebb óta ismert típus. A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, de ásványi sókban is igen gazdag. Általában édességeket készítése, díszítése során használják, valamint ez a marcipán alapanyaga. Őrleményéből lisztet is készítenek.

Olajos magvak: mogyoró

Már az őskorban is előszeretettel fogyasztották az emberek. Világszerte számtalan típusa létezik. Leggyakoribb változatai a földi és a törökmogyoró. Önmagában és süteményekben is fogyasztható, sőt belőle készül az értékes és népszerű mogyorókrém is.

Olajos magvak: kesudió

Eredetileg Amerikában őshonos, ám ma már a világ számos különböző pontján termesztik. Kissé édeskés ízű, jellegzetes vese alakú mag. Szintén jól illik süteményekbe, salátákba, illetve egyes ázsiai tésztaételekbe is.

Olajos magvak: tökmag

Boltok polcain többféle változatot lehet kapni, ám a legfinomabb mégis a házi készítésű. A tök belsejéből kiszedett magokat sütőben könnyen lepiríthatjuk. A magokból kinyert nedű, a tökmagolaj szintén népszerű.

Olajos magvak: napraforgómag

Dél-Amerika területein őshonos növény. Számtalan jótékony hatása miatt olajat is készítenek belőle. Önmagában nassolni valóként, müzlibe, salátába is tehetjük, sőt akár még levesbetétként is használható.

Olajos magvak: pisztácia

Ázsia nyugati részéről származik, ám ma már számos mediterrán országban termesztik. A többitől eltérő módon a pisztáciának jellegzetes halványzöld színe van. Vásárlás során fontos tudni, hogy minél inkább ki van nyílva a termés héja, annál édesebb lesz az íze. A pisztáciából gyakran fagyit is készítenek.

Guba Márti

Tetszett a(z) A legnépszerűbb olajos magvak magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A legnépszerűbb olajos magvak magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

AI alapú okos megoldás az éttermek számára

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja. A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

gastro technológia, 2024.04.30.

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

"narrow"
Gear.svg