AI alapú okos megoldás az éttermek számára
gastro technológia, 2024.04.30.
A különböző olajos magvak fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, hiszen a bennük található hatóanyagok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.
Az olajos magvak csoportjába számtalan fajta beletartozik, ezek közül itthon a legnépszerűbbek: a dió, a földimogyoró, a mandula, a kesudió, a napraforgómag, a tökmag, és a pisztácia. A magok beépítése az étrendünkbe azért is fontos, mert számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre, magas vitamin- és ásványianyag tartalmának köszönhetően. Kitűnő fehérjeforrásnak számítanak, ezért vegetáriánus értedet követők számára rendszeres fogyasztásuk kifejezetten ajánlott.
Az olajos magvak számtalan olyan anyagot tartalmaznak, melyek elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak. Nagyobb mennyiségben magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink és vas is megtalálható bennük, amelyek például a vérnyomás szabályozásában segítenek. Ezenkívül erősítik a csontozatot, segítenek a stressz oldásában és legyőzésében, rugalmasabbá teszik az érfalakat, csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. B és E-vitamint is tartalmaznak, valamint antioxidánsként semlegesítik a szervezetben képződő szabadgyököket. Fogyasztásuk segíti a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását, valamint csökkentik a magas vérnyomás, demencia és a diabétesz kialakulásának esélyét is.
Vitaminokban és növényi rostban gazdag növény, amely sok omega-3-zsírsavat tartalmaz. A népi gyógyászat nemcsak a termését, hanem a fa leveleit is felhasználja, emésztési problémák kezelése során. Desszertkészítés során jól hasznosítható, de nyugodtan tehetjük salátába is.
Ez a csonthéjas termés az olajos magvak közül is az egyik legrégebb óta ismert típus. A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, de ásványi sókban is igen gazdag. Általában édességeket készítése, díszítése során használják, valamint ez a marcipán alapanyaga. Őrleményéből lisztet is készítenek.
Már az őskorban is előszeretettel fogyasztották az emberek. Világszerte számtalan típusa létezik. Leggyakoribb változatai a földi és a törökmogyoró. Önmagában és süteményekben is fogyasztható, sőt belőle készül az értékes és népszerű mogyorókrém is.
Eredetileg Amerikában őshonos, ám ma már a világ számos különböző pontján termesztik. Kissé édeskés ízű, jellegzetes vese alakú mag. Szintén jól illik süteményekbe, salátákba, illetve egyes ázsiai tésztaételekbe is.
Boltok polcain többféle változatot lehet kapni, ám a legfinomabb mégis a házi készítésű. A tök belsejéből kiszedett magokat sütőben könnyen lepiríthatjuk. A magokból kinyert nedű, a tökmagolaj szintén népszerű.
Dél-Amerika területein őshonos növény. Számtalan jótékony hatása miatt olajat is készítenek belőle. Önmagában nassolni valóként, müzlibe, salátába is tehetjük, sőt akár még levesbetétként is használható.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
AI alapú okos megoldás az éttermek számára
gastro technológia, 2024.04.30.
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.