Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Sokféle történet kering az apró kis sütemények keletkezéséről, a macaronokról, de most elejét vesszük!
Ténylegesen Franciaországból érkeznek, vagy a franciák is egy máshonnan eredő sütemény alapján készítették először? Hogyan tudunk otthon is tökéletes macaron süteményeket gyártani? Most utánajárunk mindennek, amit a macaronról érdemes tudni!
Hivatalosan Franciaországból érkezett hozzánk a macaron nevű apró édesség, amelyet már Magyarországon is nagy előszeretettel fogyasztanak sokan. Néhány forrás alapján a macaron olasz eredetű, és már a 14. században írásos feljegyzés született elődjéről az olasz város, Velence területéről. Később került csak át Franciaországba receptje, méghozzá Medici Katalin vihette át Firenzéből 1533-as esküvőjére. Viszont a mai formáját tényleg Franciaországban nyerte el, így habár elődje olasz eredetű, a macaront franciának tituláljuk. Elődje hozzávalói alapján darált mandulából és tojásfehérjéből állt, illetve különböző olajos magvakat használtak fel hozzá. Az olasz maccarone és maccherone nevekből alakult ki a mai francia macaron elnevezése is.
1830-ban már adtak az alaptészta rétegek közé egy-egy alapanyagot, amely már közelebb vitt minket a ma is ismert süteményhez mint, például különféle likőröket és lekvárokat. Száz év múlva, 1930-ban a francia Laudrée cukrászda cukrásza, Pierre Defontaines álmodta meg a macaron végső formáját, amelyet már mindenhol a világon jól ismernek.
Egy bögre kávé vagy egy csésze tea mellett tökéletes helyet foglal el a kávézók asztalán egy-egy szem macaron, de manapság egyre többen készítik el otthon is házi receptek alapján! Nehéz neki ellen állni, hiszen nagyon sok ízben elkészíthető, aminek csak a fantáziánk szabhat határt. A már Franciaországban véglegesített formája három részből áll, két egymásnak fordított habcsókszerű tésztából és a közepén valamilyen töltelékből. Tésztája mandulalisztből, porcukorból és az elődjének is alapjából, vagyis tojásfehérjéből készítik. Színezéket adnak hozzá, hogy elérjék színes alakjukat, ugyanígy adható a töltelékhez is.
A macaron elkészítése, amilyen egyszerűnek tűnik olyan nehéznek bizonyul elsőre. Ám van néhány jól bevált tipp, melyeket ha követünk, sikerül elsajátítanunk a tökéletes macaron megformázásánál!A macaron elkészítéséhez ajánlatos a szárazabb levegő a konyhában, és fennállhat a veszélye, hogy összeesik a tészta!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.