Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Sokféle történet kering az apró kis sütemények keletkezéséről, a macaronokról, de most elejét vesszük!
Ténylegesen Franciaországból érkeznek, vagy a franciák is egy máshonnan eredő sütemény alapján készítették először? Hogyan tudunk otthon is tökéletes macaron süteményeket gyártani? Most utánajárunk mindennek, amit a macaronról érdemes tudni!
Hivatalosan Franciaországból érkezett hozzánk a macaron nevű apró édesség, amelyet már Magyarországon is nagy előszeretettel fogyasztanak sokan. Néhány forrás alapján a macaron olasz eredetű, és már a 14. században írásos feljegyzés született elődjéről az olasz város, Velence területéről. Később került csak át Franciaországba receptje, méghozzá Medici Katalin vihette át Firenzéből 1533-as esküvőjére. Viszont a mai formáját tényleg Franciaországban nyerte el, így habár elődje olasz eredetű, a macaront franciának tituláljuk. Elődje hozzávalói alapján darált mandulából és tojásfehérjéből állt, illetve különböző olajos magvakat használtak fel hozzá. Az olasz maccarone és maccherone nevekből alakult ki a mai francia macaron elnevezése is.
1830-ban már adtak az alaptészta rétegek közé egy-egy alapanyagot, amely már közelebb vitt minket a ma is ismert süteményhez mint, például különféle likőröket és lekvárokat. Száz év múlva, 1930-ban a francia Laudrée cukrászda cukrásza, Pierre Defontaines álmodta meg a macaron végső formáját, amelyet már mindenhol a világon jól ismernek.
Egy bögre kávé vagy egy csésze tea mellett tökéletes helyet foglal el a kávézók asztalán egy-egy szem macaron, de manapság egyre többen készítik el otthon is házi receptek alapján! Nehéz neki ellen állni, hiszen nagyon sok ízben elkészíthető, aminek csak a fantáziánk szabhat határt. A már Franciaországban véglegesített formája három részből áll, két egymásnak fordított habcsókszerű tésztából és a közepén valamilyen töltelékből. Tésztája mandulalisztből, porcukorból és az elődjének is alapjából, vagyis tojásfehérjéből készítik. Színezéket adnak hozzá, hogy elérjék színes alakjukat, ugyanígy adható a töltelékhez is.
A macaron elkészítése, amilyen egyszerűnek tűnik olyan nehéznek bizonyul elsőre. Ám van néhány jól bevált tipp, melyeket ha követünk, sikerül elsajátítanunk a tökéletes macaron megformázásánál!A macaron elkészítéséhez ajánlatos a szárazabb levegő a konyhában, és fennállhat a veszélye, hogy összeesik a tészta!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Magyarország étele 2025
2025.04.29.