A macaron története

-
gastro érdekesség, 2021.09.29.

A macaron története

Sokféle történet kering az apró kis sütemények keletkezéséről, a macaronokról, de most elejét vesszük!


Ténylegesen Franciaországból érkeznek, vagy a franciák is egy máshonnan eredő sütemény alapján készítették először? Hogyan tudunk otthon is tökéletes macaron süteményeket gyártani? Most utánajárunk mindennek, amit a macaronról érdemes tudni!

A macaron eredete

Hivatalosan Franciaországból érkezett hozzánk a macaron nevű apró édesség, amelyet már Magyarországon is nagy előszeretettel fogyasztanak sokan. Néhány forrás alapján a macaron olasz eredetű, és már a 14. században írásos feljegyzés született elődjéről az olasz város, Velence területéről. Később került csak át Franciaországba receptje, méghozzá Medici Katalin vihette át Firenzéből 1533-as esküvőjére. Viszont a mai formáját tényleg Franciaországban nyerte el, így habár elődje olasz eredetű, a macaront franciának tituláljuk. Elődje hozzávalói alapján darált mandulából és tojásfehérjéből állt, illetve különböző olajos magvakat használtak fel hozzá. Az olasz maccarone és maccherone nevekből alakult ki a mai francia macaron elnevezése is.
1830-ban már adtak az alaptészta rétegek közé egy-egy alapanyagot, amely már közelebb vitt minket a ma is ismert süteményhez mint, például különféle likőröket és lekvárokat. Száz év múlva, 1930-ban a francia Laudrée cukrászda cukrásza, Pierre Defontaines álmodta meg a macaron végső formáját, amelyet már mindenhol a világon jól ismernek.

A francia macaron

Egy bögre kávé vagy egy csésze tea mellett tökéletes helyet foglal el a kávézók asztalán egy-egy szem macaron, de manapság egyre többen készítik el otthon is házi receptek alapján! Nehéz neki ellen állni, hiszen nagyon sok ízben elkészíthető, aminek csak a fantáziánk szabhat határt. A már Franciaországban véglegesített formája három részből áll, két egymásnak fordított habcsókszerű tésztából és a közepén valamilyen töltelékből. Tésztája mandulalisztből, porcukorból és az elődjének is alapjából, vagyis tojásfehérjéből készítik. Színezéket adnak hozzá, hogy elérjék színes alakjukat, ugyanígy adható a töltelékhez is.

Tippek a macaron készítéshez

A macaron elkészítése, amilyen egyszerűnek tűnik olyan nehéznek bizonyul elsőre. Ám van néhány jól bevált tipp, melyeket ha követünk, sikerül elsajátítanunk a tökéletes macaron megformázásánál!A macaron elkészítéséhez ajánlatos a szárazabb levegő a konyhában, és fennállhat a veszélye, hogy összeesik a tészta! 

  • A legfontosabb tipp a macaron készítésnél azaz, hogy habár léteznek olyan süteményreceptek, például a brownie receptje is ilyen, hogy érzésre is lehet kimérni az adagokat, a macaron a pontosságot szereti, ezért akkor fog tökéletesen elkészülni, ha grammra pontosan mérünk!
  • Csak a már teljesen megszáradt tésztákat lehet a sütőbe tenni, és húsz percnél ne nagyon legyen se több se kevesebb!
  • Érdemes kipróbálni otthon, mert remek vendéglátó aprósüteménynek felel meg!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A macaron története magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A macaron története magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg