A macaron története

-
gastro érdekesség, 2021.09.29.

A macaron története

Sokféle történet kering az apró kis sütemények keletkezéséről, a macaronokról, de most elejét vesszük!


Ténylegesen Franciaországból érkeznek, vagy a franciák is egy máshonnan eredő sütemény alapján készítették először? Hogyan tudunk otthon is tökéletes macaron süteményeket gyártani? Most utánajárunk mindennek, amit a macaronról érdemes tudni!

A macaron eredete

Hivatalosan Franciaországból érkezett hozzánk a macaron nevű apró édesség, amelyet már Magyarországon is nagy előszeretettel fogyasztanak sokan. Néhány forrás alapján a macaron olasz eredetű, és már a 14. században írásos feljegyzés született elődjéről az olasz város, Velence területéről. Később került csak át Franciaországba receptje, méghozzá Medici Katalin vihette át Firenzéből 1533-as esküvőjére. Viszont a mai formáját tényleg Franciaországban nyerte el, így habár elődje olasz eredetű, a macaront franciának tituláljuk. Elődje hozzávalói alapján darált mandulából és tojásfehérjéből állt, illetve különböző olajos magvakat használtak fel hozzá. Az olasz maccarone és maccherone nevekből alakult ki a mai francia macaron elnevezése is.
1830-ban már adtak az alaptészta rétegek közé egy-egy alapanyagot, amely már közelebb vitt minket a ma is ismert süteményhez mint, például különféle likőröket és lekvárokat. Száz év múlva, 1930-ban a francia Laudrée cukrászda cukrásza, Pierre Defontaines álmodta meg a macaron végső formáját, amelyet már mindenhol a világon jól ismernek.

A francia macaron

Egy bögre kávé vagy egy csésze tea mellett tökéletes helyet foglal el a kávézók asztalán egy-egy szem macaron, de manapság egyre többen készítik el otthon is házi receptek alapján! Nehéz neki ellen állni, hiszen nagyon sok ízben elkészíthető, aminek csak a fantáziánk szabhat határt. A már Franciaországban véglegesített formája három részből áll, két egymásnak fordított habcsókszerű tésztából és a közepén valamilyen töltelékből. Tésztája mandulalisztből, porcukorból és az elődjének is alapjából, vagyis tojásfehérjéből készítik. Színezéket adnak hozzá, hogy elérjék színes alakjukat, ugyanígy adható a töltelékhez is.

Tippek a macaron készítéshez

A macaron elkészítése, amilyen egyszerűnek tűnik olyan nehéznek bizonyul elsőre. Ám van néhány jól bevált tipp, melyeket ha követünk, sikerül elsajátítanunk a tökéletes macaron megformázásánál!A macaron elkészítéséhez ajánlatos a szárazabb levegő a konyhában, és fennállhat a veszélye, hogy összeesik a tészta! 

  • A legfontosabb tipp a macaron készítésnél azaz, hogy habár léteznek olyan süteményreceptek, például a brownie receptje is ilyen, hogy érzésre is lehet kimérni az adagokat, a macaron a pontosságot szereti, ezért akkor fog tökéletesen elkészülni, ha grammra pontosan mérünk!
  • Csak a már teljesen megszáradt tésztákat lehet a sütőbe tenni, és húsz percnél ne nagyon legyen se több se kevesebb!
  • Érdemes kipróbálni otthon, mert remek vendéglátó aprósüteménynek felel meg!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A macaron története magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A macaron története magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg