A magyar gulyás és a gulyásleves

-
gastro érdekesség, 2021.11.02.

A magyar gulyás és a gulyásleves

Amikor tipikusan magyar gasztronómiai különlegességekre gondolunk, elsőként jut eszünkbe a gulyás, amelynek híre már a szomszédos országokba is eljutott az elmúlt évtizedekben.


2017 óta számít a magyar gulyásleves hungarikumnak, amely azt jelenti, hogy valami annyira erős magyar specialitásnak minősül, hogy kiérdemelheti ezt a jelzőt. Ha egy idegen országból származó embert kérdezünk a magyar konyháról, és valamennyit tud róla, a „goulash soup” először hagyja el a száját. 

A magyar gulyás és a gulyásleves

Többféle magyar fogással együtt indult a magyar gulyás története, hiszen nagyon hasonló alapokra épült a pörkölt vagy a paprikás, de még a halászlé első pár lépése is. Nehezen állapítják meg a régi írásos hagyatékokból, hogy pontosan melyik ételre vonatkozik a háromból. A hagyományos gulyás alakult át végül át egy leveses állagú egytál étellé később, ezért nem ugyanaz a kettő. 

A pásztorok a 18-19. században még tipikusan gulyást készítettek, de a következő évszázadban ez átalakult alapjaiban, és még állagra is másabb lett. 1790 végéig pásztorok kezdetben magyar szürkemarhának a húsából készítették el, ehhez vittek kenyeret, szalonnát, fűszereket és zöldségeket, majd elkészítették maguknak. 1800-as évek kezdetétől már juhhúst is felhasználtak marhahús helyett. A gulyás tökéletesítését végül a paprika megjelenése hozta, ezután már nem csak vidéken fogyasztották, de bekerült a városi vendéglők kínálatába is. Az idő múlásának köszönheti, hogy manapság több vízzel készítik, így megkapta egy leves állagát. Nagyjából 1886 óta tartják számon a gulyáslevest.

A magyar gulyás fajtái

Mivel a legtöbb hagyományos magyar ételre igaz az, hogy térségenként eltér az elkészítése módja, a legtipikusabb étel sem kivétel ez alól. A gulyás receptje is itt-ott visel néhány különbséget, hiszen szájhagyomány útján terjedt el az országban. 

  • Bográcsgulyás: paradicsomos, fokhagymás 
  • Eszterházy-gulyás: zöldségeket vékony alakra vágva főzzük bele
  • Alföldi gulyás: duplán helyezünk bele zöldségeket, még akár répát és karalábét is
  • Szegedi gulyás: gombát is helyezhetünk bele
  • Császárgulyás: császárszalonnás verziója
  • Babgulyás: babos verziója
  • Kolozsvári gulyás: édeskáposztás verziója

A magyar bográcsgulyás 

A bográcsgulyás különlegessége szerepel már a nevében is, még pedig elkészítési módjára utal. A szabad ég alatt készítik tűzön egy bográcsban, amely tipikus magyar hangulatot kölcsönöz az összegyűltek számára. A paprikán kívül a fokhagyma és a paradicsom is szerepet kap benne, ez még különlegesebbé teszi társainál. A nevét a gulyás embereknek köszönheti, hiszen ők készítették el először, és így söpört át a híre az országban. Ezért a gulyás, mint szó már Árpád korában is ismert volt, később adták csak rá az ételre is, és azóta kettős értelmezésben használjuk.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A magyar gulyás és a gulyásleves magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A magyar gulyás és a gulyásleves magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.

világnapok, 2024.03.22.

Színházak éjszakája 2024.03.23. - N28 speciális ajánlata

Egy színházi élmény mindig utánozhatatlan, és ehhez ma már hozzátartozik az is, hogy előtte vagy utána beüljünk valahova ráhangolódni az eseményekre. Március 23-án idén is Színházak Éjszakája Budapesten, melyre a színházak ölelésében működő N28 Wine & Kitchen is kedves ajánlattal készül.

gastro esemény, 2024.03.21.

Paprikás csirke siker a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin

A több mint 170 nagykövetségnek helyet adó Washingtonban rendezték meg az idei Events DC Embassy Chef Challenge-t, amelyen a látogatók és a szakmai zsűri az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által készített autentikus italokat és ételeket kóstolhatták. Szabó Balázs paprikás csirkével és nokedlivel, valamint túrós pogácsával és zserbóval varázsolta el az amerikaiak ízlelőbimbóit.

gastro érdekesség, 2024.03.20.

A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága

Az egész világot érintő megélhetési válság miatt sokan választanak az egészséges élelmiszerek helyett olcsóbb, és ezáltal gyengébb színvonalú megoldásokat. Pedig vannak olyan alternatívák, amelyek megfizethetővé teszik a termékeket, a minőség és az ízélmény megtartása mellett.

alapanyag, 2024.03.20.

"narrow"
Gear.svg