A magyar gulyás és a gulyásleves

-
gastro érdekesség, 2021.11.02.

A magyar gulyás és a gulyásleves

Amikor tipikusan magyar gasztronómiai különlegességekre gondolunk, elsőként jut eszünkbe a gulyás, amelynek híre már a szomszédos országokba is eljutott az elmúlt évtizedekben.


2017 óta számít a magyar gulyásleves hungarikumnak, amely azt jelenti, hogy valami annyira erős magyar specialitásnak minősül, hogy kiérdemelheti ezt a jelzőt. Ha egy idegen országból származó embert kérdezünk a magyar konyháról, és valamennyit tud róla, a „goulash soup” először hagyja el a száját. 

A magyar gulyás és a gulyásleves

Többféle magyar fogással együtt indult a magyar gulyás története, hiszen nagyon hasonló alapokra épült a pörkölt vagy a paprikás, de még a halászlé első pár lépése is. Nehezen állapítják meg a régi írásos hagyatékokból, hogy pontosan melyik ételre vonatkozik a háromból. A hagyományos gulyás alakult át végül át egy leveses állagú egytál étellé később, ezért nem ugyanaz a kettő. 

A pásztorok a 18-19. században még tipikusan gulyást készítettek, de a következő évszázadban ez átalakult alapjaiban, és még állagra is másabb lett. 1790 végéig pásztorok kezdetben magyar szürkemarhának a húsából készítették el, ehhez vittek kenyeret, szalonnát, fűszereket és zöldségeket, majd elkészítették maguknak. 1800-as évek kezdetétől már juhhúst is felhasználtak marhahús helyett. A gulyás tökéletesítését végül a paprika megjelenése hozta, ezután már nem csak vidéken fogyasztották, de bekerült a városi vendéglők kínálatába is. Az idő múlásának köszönheti, hogy manapság több vízzel készítik, így megkapta egy leves állagát. Nagyjából 1886 óta tartják számon a gulyáslevest.

A magyar gulyás fajtái

Mivel a legtöbb hagyományos magyar ételre igaz az, hogy térségenként eltér az elkészítése módja, a legtipikusabb étel sem kivétel ez alól. A gulyás receptje is itt-ott visel néhány különbséget, hiszen szájhagyomány útján terjedt el az országban. 

  • Bográcsgulyás: paradicsomos, fokhagymás 
  • Eszterházy-gulyás: zöldségeket vékony alakra vágva főzzük bele
  • Alföldi gulyás: duplán helyezünk bele zöldségeket, még akár répát és karalábét is
  • Szegedi gulyás: gombát is helyezhetünk bele
  • Császárgulyás: császárszalonnás verziója
  • Babgulyás: babos verziója
  • Kolozsvári gulyás: édeskáposztás verziója

A magyar bográcsgulyás 

A bográcsgulyás különlegessége szerepel már a nevében is, még pedig elkészítési módjára utal. A szabad ég alatt készítik tűzön egy bográcsban, amely tipikus magyar hangulatot kölcsönöz az összegyűltek számára. A paprikán kívül a fokhagyma és a paradicsom is szerepet kap benne, ez még különlegesebbé teszi társainál. A nevét a gulyás embereknek köszönheti, hiszen ők készítették el először, és így söpört át a híre az országban. Ezért a gulyás, mint szó már Árpád korában is ismert volt, később adták csak rá az ételre is, és azóta kettős értelmezésben használjuk.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A magyar gulyás és a gulyásleves magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A magyar gulyás és a gulyásleves magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg