A magyar gulyás és a gulyásleves

-
gastro érdekesség, 2021.11.02.

A magyar gulyás és a gulyásleves

Amikor tipikusan magyar gasztronómiai különlegességekre gondolunk, elsőként jut eszünkbe a gulyás, amelynek híre már a szomszédos országokba is eljutott az elmúlt évtizedekben.


2017 óta számít a magyar gulyásleves hungarikumnak, amely azt jelenti, hogy valami annyira erős magyar specialitásnak minősül, hogy kiérdemelheti ezt a jelzőt. Ha egy idegen országból származó embert kérdezünk a magyar konyháról, és valamennyit tud róla, a „goulash soup” először hagyja el a száját. 

A magyar gulyás és a gulyásleves

Többféle magyar fogással együtt indult a magyar gulyás története, hiszen nagyon hasonló alapokra épült a pörkölt vagy a paprikás, de még a halászlé első pár lépése is. Nehezen állapítják meg a régi írásos hagyatékokból, hogy pontosan melyik ételre vonatkozik a háromból. A hagyományos gulyás alakult át végül át egy leveses állagú egytál étellé később, ezért nem ugyanaz a kettő. 

A pásztorok a 18-19. században még tipikusan gulyást készítettek, de a következő évszázadban ez átalakult alapjaiban, és még állagra is másabb lett. 1790 végéig pásztorok kezdetben magyar szürkemarhának a húsából készítették el, ehhez vittek kenyeret, szalonnát, fűszereket és zöldségeket, majd elkészítették maguknak. 1800-as évek kezdetétől már juhhúst is felhasználtak marhahús helyett. A gulyás tökéletesítését végül a paprika megjelenése hozta, ezután már nem csak vidéken fogyasztották, de bekerült a városi vendéglők kínálatába is. Az idő múlásának köszönheti, hogy manapság több vízzel készítik, így megkapta egy leves állagát. Nagyjából 1886 óta tartják számon a gulyáslevest.

A magyar gulyás fajtái

Mivel a legtöbb hagyományos magyar ételre igaz az, hogy térségenként eltér az elkészítése módja, a legtipikusabb étel sem kivétel ez alól. A gulyás receptje is itt-ott visel néhány különbséget, hiszen szájhagyomány útján terjedt el az országban. 

  • Bográcsgulyás: paradicsomos, fokhagymás 
  • Eszterházy-gulyás: zöldségeket vékony alakra vágva főzzük bele
  • Alföldi gulyás: duplán helyezünk bele zöldségeket, még akár répát és karalábét is
  • Szegedi gulyás: gombát is helyezhetünk bele
  • Császárgulyás: császárszalonnás verziója
  • Babgulyás: babos verziója
  • Kolozsvári gulyás: édeskáposztás verziója

A magyar bográcsgulyás 

A bográcsgulyás különlegessége szerepel már a nevében is, még pedig elkészítési módjára utal. A szabad ég alatt készítik tűzön egy bográcsban, amely tipikus magyar hangulatot kölcsönöz az összegyűltek számára. A paprikán kívül a fokhagyma és a paradicsom is szerepet kap benne, ez még különlegesebbé teszi társainál. A nevét a gulyás embereknek köszönheti, hiszen ők készítették el először, és így söpört át a híre az országban. Ezért a gulyás, mint szó már Árpád korában is ismert volt, később adták csak rá az ételre is, és azóta kettős értelmezésben használjuk.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A magyar gulyás és a gulyásleves magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A magyar gulyás és a gulyásleves magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg