A mángold

-
gastro érdekesség, 2021.12.10.

A mángold

Itthon nem kifejezetten ismert növény a mángold. Pedig ez a szuper tápanyagokat tartalmazó leveles csoda, ebben az őszi időben nemcsak az immunrendszerünket képes felturbózni, hanem általa változatosabb és komplexebb lehet az étrendünk is.


A mángold egy háttérben meghúzódó növény, ami meglehetősen ritkán fordul elő a hétköznapi receptekben. Pedig többféle típusa is létezik, ahogy az megnevezése sokszor is különbözhet egymástól, levélmángold, salátarépa vagy fehércékla néven is szokták emlegetni ezt a különleges növényt.

Mit érdemes tudni a mángoldról?

Ez a zöld növény a zárvatermők törzsén belől a disznóparéjfélék családjába tartozik, akárcsak a spenót, aminek az ízéhez gyakran hasonlítják. A Földközi-tenger környékén már időszámításunk előtt is ismerték és fogyasztották, Európa szerte mégsem terjedt el annyira, mint társai. Bár néhány európai ország bizonyos részein ismerik a mángoldot, hatalmas világhírre mégsem tett szert. Több Különböző fajtája is létezik: ezek közül is a legismertebbek azok, amelyeknek a levelei mélyzöldek vagy kicsit halványabbak. Ismertek olyan típusok is, amik nem zöld, hanem lila vagy éppen vörös színűek. Mind a levelét, mint pedig annak vastagabb, szár szerű részét fel szokták használni az ételkészítés során.

Ezért értékes a mángold a táplálkozás szempontjából

A megfelelő mennyiségű zöldségek fogyasztása több szempontból is kifejezetten fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás tekintetében. Éppen ezért különösen jó, ha mindnél több fajtát ismerünk és eszünk, hiszen ezáltal változatosan tudunk étkezni. A mángold azért is jó választás, mert magas az A, B1, B2 és a C-vitamintartalma is. Ezenkívül olyan értékes anyagok is találhatóak benne, mint a foszfor, a kálium, a vas, a kalcium és a magnézium. Viszonylag csekély az energiatartalma, azonban élelmi rostokban gazdag, ami azt eredményezi, hogy ideális étel a fogyókúrát követők számára is. A benne található K-vitamin segíti a csontok erősödését, a karotin pedig hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. Fogyasztása előnyös lehet cukorbetegségben szenvedők számára is, ugyanis hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

Szuper ételek mángolddal

A korábban már említett spenót ízéhez hasonlít leginkább, bár annál egy kicsit intenzívebb. Felhasználása is megegyezik a zöld társáéval, ugyanakkor a mángold előnye, hogy gyakorlatilag akkor válik elérhetővé, amikor a spenót szezonja véget ér. Frissen fogyasztva tökéletes salátának, de készíthető belőle akár főzelék is. A vegetáriánus étrendet követők használhatják hús helyett, jól illik rakott tésztákba vagy akár fasírtba is. A levelek alkalmasak arra, hogy megtöltsük őket, és lepényként is megállják a helyüket. A mángold íze jól illik más zöldségekéhez, a fokhagymához, illetve különféle fűszerekéhez is.

Fontos azonban, hogy fogyasztás vagy főzés előtt mindenképpen alaposan tisztítsuk meg, mossuk át a leveleket, hogy az összes szennyeződést távozzon róla.

Guba Márti

Tetszett a(z) A mángold magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A mángold magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg