A mángold

-
gastro érdekesség, 2021.12.10.

A mángold

Itthon nem kifejezetten ismert növény a mángold. Pedig ez a szuper tápanyagokat tartalmazó leveles csoda, ebben az őszi időben nemcsak az immunrendszerünket képes felturbózni, hanem általa változatosabb és komplexebb lehet az étrendünk is.


A mángold egy háttérben meghúzódó növény, ami meglehetősen ritkán fordul elő a hétköznapi receptekben. Pedig többféle típusa is létezik, ahogy az megnevezése sokszor is különbözhet egymástól, levélmángold, salátarépa vagy fehércékla néven is szokták emlegetni ezt a különleges növényt.

Mit érdemes tudni a mángoldról?

Ez a zöld növény a zárvatermők törzsén belől a disznóparéjfélék családjába tartozik, akárcsak a spenót, aminek az ízéhez gyakran hasonlítják. A Földközi-tenger környékén már időszámításunk előtt is ismerték és fogyasztották, Európa szerte mégsem terjedt el annyira, mint társai. Bár néhány európai ország bizonyos részein ismerik a mángoldot, hatalmas világhírre mégsem tett szert. Több Különböző fajtája is létezik: ezek közül is a legismertebbek azok, amelyeknek a levelei mélyzöldek vagy kicsit halványabbak. Ismertek olyan típusok is, amik nem zöld, hanem lila vagy éppen vörös színűek. Mind a levelét, mint pedig annak vastagabb, szár szerű részét fel szokták használni az ételkészítés során.

Ezért értékes a mángold a táplálkozás szempontjából

A megfelelő mennyiségű zöldségek fogyasztása több szempontból is kifejezetten fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás tekintetében. Éppen ezért különösen jó, ha mindnél több fajtát ismerünk és eszünk, hiszen ezáltal változatosan tudunk étkezni. A mángold azért is jó választás, mert magas az A, B1, B2 és a C-vitamintartalma is. Ezenkívül olyan értékes anyagok is találhatóak benne, mint a foszfor, a kálium, a vas, a kalcium és a magnézium. Viszonylag csekély az energiatartalma, azonban élelmi rostokban gazdag, ami azt eredményezi, hogy ideális étel a fogyókúrát követők számára is. A benne található K-vitamin segíti a csontok erősödését, a karotin pedig hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. Fogyasztása előnyös lehet cukorbetegségben szenvedők számára is, ugyanis hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

Szuper ételek mángolddal

A korábban már említett spenót ízéhez hasonlít leginkább, bár annál egy kicsit intenzívebb. Felhasználása is megegyezik a zöld társáéval, ugyanakkor a mángold előnye, hogy gyakorlatilag akkor válik elérhetővé, amikor a spenót szezonja véget ér. Frissen fogyasztva tökéletes salátának, de készíthető belőle akár főzelék is. A vegetáriánus étrendet követők használhatják hús helyett, jól illik rakott tésztákba vagy akár fasírtba is. A levelek alkalmasak arra, hogy megtöltsük őket, és lepényként is megállják a helyüket. A mángold íze jól illik más zöldségekéhez, a fokhagymához, illetve különféle fűszerekéhez is.

Fontos azonban, hogy fogyasztás vagy főzés előtt mindenképpen alaposan tisztítsuk meg, mossuk át a leveleket, hogy az összes szennyeződést távozzon róla.

Guba Márti

Tetszett a(z) A mángold magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A mángold magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg