Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Itthon nem kifejezetten ismert növény a mángold. Pedig ez a szuper tápanyagokat tartalmazó leveles csoda, ebben az őszi időben nemcsak az immunrendszerünket képes felturbózni, hanem általa változatosabb és komplexebb lehet az étrendünk is.
A mángold egy háttérben meghúzódó növény, ami meglehetősen ritkán fordul elő a hétköznapi receptekben. Pedig többféle típusa is létezik, ahogy az megnevezése sokszor is különbözhet egymástól, levélmángold, salátarépa vagy fehércékla néven is szokták emlegetni ezt a különleges növényt.
Ez a zöld növény a zárvatermők törzsén belől a disznóparéjfélék családjába tartozik, akárcsak a spenót, aminek az ízéhez gyakran hasonlítják. A Földközi-tenger környékén már időszámításunk előtt is ismerték és fogyasztották, Európa szerte mégsem terjedt el annyira, mint társai. Bár néhány európai ország bizonyos részein ismerik a mángoldot, hatalmas világhírre mégsem tett szert. Több Különböző fajtája is létezik: ezek közül is a legismertebbek azok, amelyeknek a levelei mélyzöldek vagy kicsit halványabbak. Ismertek olyan típusok is, amik nem zöld, hanem lila vagy éppen vörös színűek. Mind a levelét, mint pedig annak vastagabb, szár szerű részét fel szokták használni az ételkészítés során.
A megfelelő mennyiségű zöldségek fogyasztása több szempontból is kifejezetten fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás tekintetében. Éppen ezért különösen jó, ha mindnél több fajtát ismerünk és eszünk, hiszen ezáltal változatosan tudunk étkezni. A mángold azért is jó választás, mert magas az A, B1, B2 és a C-vitamintartalma is. Ezenkívül olyan értékes anyagok is találhatóak benne, mint a foszfor, a kálium, a vas, a kalcium és a magnézium. Viszonylag csekély az energiatartalma, azonban élelmi rostokban gazdag, ami azt eredményezi, hogy ideális étel a fogyókúrát követők számára is. A benne található K-vitamin segíti a csontok erősödését, a karotin pedig hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. Fogyasztása előnyös lehet cukorbetegségben szenvedők számára is, ugyanis hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.
A korábban már említett spenót ízéhez hasonlít leginkább, bár annál egy kicsit intenzívebb. Felhasználása is megegyezik a zöld társáéval, ugyanakkor a mángold előnye, hogy gyakorlatilag akkor válik elérhetővé, amikor a spenót szezonja véget ér. Frissen fogyasztva tökéletes salátának, de készíthető belőle akár főzelék is. A vegetáriánus étrendet követők használhatják hús helyett, jól illik rakott tésztákba vagy akár fasírtba is. A levelek alkalmasak arra, hogy megtöltsük őket, és lepényként is megállják a helyüket. A mángold íze jól illik más zöldségekéhez, a fokhagymához, illetve különféle fűszerekéhez is.
Fontos azonban, hogy fogyasztás vagy főzés előtt mindenképpen alaposan tisztítsuk meg, mossuk át a leveleket, hogy az összes szennyeződést távozzon róla.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
2025.05.06.