A narancs

-
gastro érdekesség, 2021.12.03.

A narancs

A narancs a téli szezon egyik legkedveltebb gyümölcse. Egyfelől mert számos olyan vitamint tartalmaz, amely ilyenkor különösen fontos a szervezet számára, másfelől pedig jellegzetes illata belengi, amely az egész lakást, igazi ünnepi hangulatot teremt.


A narancs világszerte az egyik legnépszerűbb gyümölcsnek számít. Nem véletlenül, hiszen kellemesen fanyar, mégis édeskés íze kitűnően illik mindenféle ételhez. Levéből gyakran üdítő készül és amellett, hogy finom ízű, kifejezetten egészséges is, hiszen sok-sok C-vitaminnal látja el a szervezetünket.

A narancsról röviden

Az édes narancs vagy simán narancs a zárvatermők törzsén belül a citrusok nemzetségébe tartozik. Az európaiak számára az újdonságnak számító gyümölccsel először az ókori görögök találkoztak, mégpedig Nagy Sándor hódító hadjáratai során. A világon évente nagyjából 50 millió tonna narancsot termesztenek, ennek több mint a felét Brazília és Kína szolgáltatja. A gyümölcs legnagyobb részéből, körülbelül 86%-ából a kifejezetten népszerű narancslé készül. Mivel maga a fa, amin a gyümölcs megterem a meleg éghajlatot kedveli, ezért leginkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi klímában található meg. A fa nagyjából 8 méter magasra képes megnőni, virágai pedig jellegzetes, erőteljes illattal rendelkeznek. A termés, vagyis maga a narancs aromája teljesen érett állapotban, közvetlenül a szedés érezhető a leginkább, mivel a tárolás során sokat veszít az ízéből, emiatt érdemes minél hamarabb elfogyasztani.

A narancs varázsereje: a vitaminok

A narancs tele van antioxidánssal, amelyek hatékonyan felveszik a harcot a szervezetben található szabadgyökökkel szemben, ezzel is védve a sejtjeinket. A gyümölcsben rengeteg C-vitamin található, amelynek a pótlása a téli időszakban különösen fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Ezenkívül kalciumot, magnéziumot és káliumot, valamint A és B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítenek a látás és a bőr egészségének megőrzésében. A narancs segíthet bizonyos fertőzések alkalmával is, a benne található természetes anyagok pedig fájdalomcsillapító hatással bírnak. A rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a vesére, képes csökkenti a vérnyomást, valamint segíti az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedését.

A narancs felhasználása

A zöldségeket és gyümölcsöket rengetegféleképpen fel lehet használni a konyhában az étel, és italkészítés során. Nincs is jobb indítása a reggelnek, mint egy pohár frissen facsart, vitaminokban gazdag narancslé. Ha más gyümölcsökkel szeretnénk vegyíteni, smoothieba is tehetjük. Bólé készítés során is jól jöhet, de a télen klasszikus forralt bornak is elengedhetetlen kelléke. A gerezdek kerülhetnek süteménybe, például tortába, piskótába vagy akár pohárkrémbe is. Az édeskés, mégis kissé savanyú ízvilág jól illik húsokhoz is, találhatjuk sült kacsa vagy csirkecomb mellé. A gyümölcsből készülhet lekvár például vaníliával vagy sütőtökkel kiegészítve, ezenkívül pedig gyümölcssalátába, de akár önmagában is megállja a helyét. Nemcsak a belső húsa az értékes, a külsőrésze, vagyis a héja értékes illóolajat, keserűanyagot és narancssavat tartalmaz, emiatt ezt a részét sem érdemes veszni hagyni.

Guba Márti

Tetszett a(z) A narancs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A narancs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg