A narancs

-
gastro érdekesség, 2021.12.03.

A narancs

A narancs a téli szezon egyik legkedveltebb gyümölcse. Egyfelől mert számos olyan vitamint tartalmaz, amely ilyenkor különösen fontos a szervezet számára, másfelől pedig jellegzetes illata belengi, amely az egész lakást, igazi ünnepi hangulatot teremt.


A narancs világszerte az egyik legnépszerűbb gyümölcsnek számít. Nem véletlenül, hiszen kellemesen fanyar, mégis édeskés íze kitűnően illik mindenféle ételhez. Levéből gyakran üdítő készül és amellett, hogy finom ízű, kifejezetten egészséges is, hiszen sok-sok C-vitaminnal látja el a szervezetünket.

A narancsról röviden

Az édes narancs vagy simán narancs a zárvatermők törzsén belül a citrusok nemzetségébe tartozik. Az európaiak számára az újdonságnak számító gyümölccsel először az ókori görögök találkoztak, mégpedig Nagy Sándor hódító hadjáratai során. A világon évente nagyjából 50 millió tonna narancsot termesztenek, ennek több mint a felét Brazília és Kína szolgáltatja. A gyümölcs legnagyobb részéből, körülbelül 86%-ából a kifejezetten népszerű narancslé készül. Mivel maga a fa, amin a gyümölcs megterem a meleg éghajlatot kedveli, ezért leginkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi klímában található meg. A fa nagyjából 8 méter magasra képes megnőni, virágai pedig jellegzetes, erőteljes illattal rendelkeznek. A termés, vagyis maga a narancs aromája teljesen érett állapotban, közvetlenül a szedés érezhető a leginkább, mivel a tárolás során sokat veszít az ízéből, emiatt érdemes minél hamarabb elfogyasztani.

A narancs varázsereje: a vitaminok

A narancs tele van antioxidánssal, amelyek hatékonyan felveszik a harcot a szervezetben található szabadgyökökkel szemben, ezzel is védve a sejtjeinket. A gyümölcsben rengeteg C-vitamin található, amelynek a pótlása a téli időszakban különösen fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Ezenkívül kalciumot, magnéziumot és káliumot, valamint A és B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítenek a látás és a bőr egészségének megőrzésében. A narancs segíthet bizonyos fertőzések alkalmával is, a benne található természetes anyagok pedig fájdalomcsillapító hatással bírnak. A rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a vesére, képes csökkenti a vérnyomást, valamint segíti az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedését.

A narancs felhasználása

A zöldségeket és gyümölcsöket rengetegféleképpen fel lehet használni a konyhában az étel, és italkészítés során. Nincs is jobb indítása a reggelnek, mint egy pohár frissen facsart, vitaminokban gazdag narancslé. Ha más gyümölcsökkel szeretnénk vegyíteni, smoothieba is tehetjük. Bólé készítés során is jól jöhet, de a télen klasszikus forralt bornak is elengedhetetlen kelléke. A gerezdek kerülhetnek süteménybe, például tortába, piskótába vagy akár pohárkrémbe is. Az édeskés, mégis kissé savanyú ízvilág jól illik húsokhoz is, találhatjuk sült kacsa vagy csirkecomb mellé. A gyümölcsből készülhet lekvár például vaníliával vagy sütőtökkel kiegészítve, ezenkívül pedig gyümölcssalátába, de akár önmagában is megállja a helyét. Nemcsak a belső húsa az értékes, a külsőrésze, vagyis a héja értékes illóolajat, keserűanyagot és narancssavat tartalmaz, emiatt ezt a részét sem érdemes veszni hagyni.

Guba Márti

Tetszett a(z) A narancs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A narancs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg