Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A narancs a téli szezon egyik legkedveltebb gyümölcse. Egyfelől mert számos olyan vitamint tartalmaz, amely ilyenkor különösen fontos a szervezet számára, másfelől pedig jellegzetes illata belengi, amely az egész lakást, igazi ünnepi hangulatot teremt.
A narancs világszerte az egyik legnépszerűbb gyümölcsnek számít. Nem véletlenül, hiszen kellemesen fanyar, mégis édeskés íze kitűnően illik mindenféle ételhez. Levéből gyakran üdítő készül és amellett, hogy finom ízű, kifejezetten egészséges is, hiszen sok-sok C-vitaminnal látja el a szervezetünket.
Az édes narancs vagy simán narancs a zárvatermők törzsén belül a citrusok nemzetségébe tartozik. Az európaiak számára az újdonságnak számító gyümölccsel először az ókori görögök találkoztak, mégpedig Nagy Sándor hódító hadjáratai során. A világon évente nagyjából 50 millió tonna narancsot termesztenek, ennek több mint a felét Brazília és Kína szolgáltatja. A gyümölcs legnagyobb részéből, körülbelül 86%-ából a kifejezetten népszerű narancslé készül. Mivel maga a fa, amin a gyümölcs megterem a meleg éghajlatot kedveli, ezért leginkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi klímában található meg. A fa nagyjából 8 méter magasra képes megnőni, virágai pedig jellegzetes, erőteljes illattal rendelkeznek. A termés, vagyis maga a narancs aromája teljesen érett állapotban, közvetlenül a szedés érezhető a leginkább, mivel a tárolás során sokat veszít az ízéből, emiatt érdemes minél hamarabb elfogyasztani.
A narancs tele van antioxidánssal, amelyek hatékonyan felveszik a harcot a szervezetben található szabadgyökökkel szemben, ezzel is védve a sejtjeinket. A gyümölcsben rengeteg C-vitamin található, amelynek a pótlása a téli időszakban különösen fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Ezenkívül kalciumot, magnéziumot és káliumot, valamint A és B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítenek a látás és a bőr egészségének megőrzésében. A narancs segíthet bizonyos fertőzések alkalmával is, a benne található természetes anyagok pedig fájdalomcsillapító hatással bírnak. A rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a vesére, képes csökkenti a vérnyomást, valamint segíti az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedését.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
2025.05.07.