A narancs

-
gastro érdekesség, 2021.12.03.

A narancs

A narancs a téli szezon egyik legkedveltebb gyümölcse. Egyfelől mert számos olyan vitamint tartalmaz, amely ilyenkor különösen fontos a szervezet számára, másfelől pedig jellegzetes illata belengi, amely az egész lakást, igazi ünnepi hangulatot teremt.


A narancs világszerte az egyik legnépszerűbb gyümölcsnek számít. Nem véletlenül, hiszen kellemesen fanyar, mégis édeskés íze kitűnően illik mindenféle ételhez. Levéből gyakran üdítő készül és amellett, hogy finom ízű, kifejezetten egészséges is, hiszen sok-sok C-vitaminnal látja el a szervezetünket.

A narancsról röviden

Az édes narancs vagy simán narancs a zárvatermők törzsén belül a citrusok nemzetségébe tartozik. Az európaiak számára az újdonságnak számító gyümölccsel először az ókori görögök találkoztak, mégpedig Nagy Sándor hódító hadjáratai során. A világon évente nagyjából 50 millió tonna narancsot termesztenek, ennek több mint a felét Brazília és Kína szolgáltatja. A gyümölcs legnagyobb részéből, körülbelül 86%-ából a kifejezetten népszerű narancslé készül. Mivel maga a fa, amin a gyümölcs megterem a meleg éghajlatot kedveli, ezért leginkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi klímában található meg. A fa nagyjából 8 méter magasra képes megnőni, virágai pedig jellegzetes, erőteljes illattal rendelkeznek. A termés, vagyis maga a narancs aromája teljesen érett állapotban, közvetlenül a szedés érezhető a leginkább, mivel a tárolás során sokat veszít az ízéből, emiatt érdemes minél hamarabb elfogyasztani.

A narancs varázsereje: a vitaminok

A narancs tele van antioxidánssal, amelyek hatékonyan felveszik a harcot a szervezetben található szabadgyökökkel szemben, ezzel is védve a sejtjeinket. A gyümölcsben rengeteg C-vitamin található, amelynek a pótlása a téli időszakban különösen fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Ezenkívül kalciumot, magnéziumot és káliumot, valamint A és B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítenek a látás és a bőr egészségének megőrzésében. A narancs segíthet bizonyos fertőzések alkalmával is, a benne található természetes anyagok pedig fájdalomcsillapító hatással bírnak. A rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a vesére, képes csökkenti a vérnyomást, valamint segíti az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedését.

A narancs felhasználása

A zöldségeket és gyümölcsöket rengetegféleképpen fel lehet használni a konyhában az étel, és italkészítés során. Nincs is jobb indítása a reggelnek, mint egy pohár frissen facsart, vitaminokban gazdag narancslé. Ha más gyümölcsökkel szeretnénk vegyíteni, smoothieba is tehetjük. Bólé készítés során is jól jöhet, de a télen klasszikus forralt bornak is elengedhetetlen kelléke. A gerezdek kerülhetnek süteménybe, például tortába, piskótába vagy akár pohárkrémbe is. Az édeskés, mégis kissé savanyú ízvilág jól illik húsokhoz is, találhatjuk sült kacsa vagy csirkecomb mellé. A gyümölcsből készülhet lekvár például vaníliával vagy sütőtökkel kiegészítve, ezenkívül pedig gyümölcssalátába, de akár önmagában is megállja a helyét. Nemcsak a belső húsa az értékes, a külsőrésze, vagyis a héja értékes illóolajat, keserűanyagot és narancssavat tartalmaz, emiatt ezt a részét sem érdemes veszni hagyni.

Guba Márti

Tetszett a(z) A narancs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A narancs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg