Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
A pogácsa egy jellegzetes sós péksütemény, amelyért nem véletlenül rajonganak olyan sokan. Számos különböző típusa létezik, tésztától, feltéttől, mérettől függően. Ám egy valami közös: az igazán jó pogácsának bizony lehetetlen ellenállni.
Magyarországon szinte nem is találni olyan embert, aki ne ismerné és ne szeretné a pogácsát. Ez a kerek alakú sós péksütemény annyira elterjedt, hogy a pékségektől kedve, a boltokon át, a házi készítésű verzióig számtalan helyen, számtalan formában találkozni vele. Leginkább a Kárpát-medence területein található országokra jellemző étel, a balkán és török konyha tipikus terméke. Több különféle típusa létezik, különösen elterjedt és népszerű például a sajtos, a burgonyás és a tepertős pogácsa.
A pogácsa az egyik legrégebbi és az egyik legkedveltebb péksütemény, nemcsak a magyarlakta, hanem sok más környező vidéken is. Egyes történetírók úgy tartják, hogy egy korábbi változatát már az Árpád-i hazatérés idején is fogyasztották.
Maga a név eredetileg a latin focacea szóból eredhet, ami sült tésztát jelent. Ez az olasz nyelvből lehet ismerős, hiszen ott a mai napig így hívják a lapos kenyérféle szerű ételt. A magyar köztudatban mégsem közvetlenül innen, hanem a délszláv nyelveken használt pogača szóból került át, ami eredetileg lepényt jelent. A hamuban sült pogácsa kifejezetten elterjedt kifejezés hazánkban, leginkább a népmeséknek köszönhetően. Ez a jelképes útravaló a valóságban is létezik, sok ballagó diák tarisznyájába rejtenek ebből az ételből.
Ahogy már korábban kiderült, számos különféle verziója létezik. Készülhet leveles vagy kelt tésztából is, a belső massza pedig kiegészülhet még sajttal, burgonyával, túróval, tepertővel, akár extra vajjal is. A tetejét sokszor nem díszítik külön, általában csak bevágások láthatóak rajta, ám egyes változatokon lehet például sajt vagy akár szezámmag is.
A manapság elterjed pogácsa kerek alakú, nem véletlenül. A kör forma már sok ezer éve komoly jelentést hordoz magában, jelképezi a világ egységét és a természet körforgását is.
Egy külön receptet nehéz kiemelni, hiszen mindenkinek más az ízlése és a kedvenc pogácsa fajtája. Az otthoni sütés alkalmával azonban jó, ha betartunk néhány fontos szabályt, hogy a végeredmény igazán finom legyen.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.