A pogácsa

-
gastro érdekesség, 2021.10.28.

A pogácsa

A pogácsa egy jellegzetes sós péksütemény, amelyért nem véletlenül rajonganak olyan sokan. Számos különböző típusa létezik, tésztától, feltéttől, mérettől függően. Ám egy valami közös: az igazán jó pogácsának bizony lehetetlen ellenállni.


Magyarországon szinte nem is találni olyan embert, aki ne ismerné és ne szeretné a pogácsát. Ez a kerek alakú sós péksütemény annyira elterjedt, hogy a pékségektől kedve, a boltokon át, a házi készítésű verzióig számtalan helyen, számtalan formában találkozni vele. Leginkább a Kárpát-medence területein található országokra jellemző étel, a balkán és török konyha tipikus terméke. Több különféle típusa létezik, különösen elterjedt és népszerű például a sajtos, a burgonyás és a tepertős pogácsa.

Érdekességek a pogácsáról

A pogácsa az egyik legrégebbi és az egyik legkedveltebb péksütemény, nemcsak a magyarlakta, hanem sok más környező vidéken is. Egyes történetírók úgy tartják, hogy egy korábbi változatát már az Árpád-i hazatérés idején is fogyasztották.

Maga a név eredetileg a latin focacea szóból eredhet, ami sült tésztát jelent. Ez az olasz nyelvből lehet ismerős, hiszen ott a mai napig így hívják a lapos kenyérféle szerű ételt. A magyar köztudatban mégsem közvetlenül innen, hanem a délszláv nyelveken használt pogača szóból került át, ami eredetileg lepényt jelent. A hamuban sült pogácsa kifejezetten elterjedt kifejezés hazánkban, leginkább a népmeséknek köszönhetően. Ez a jelképes útravaló a valóságban is létezik, sok ballagó diák tarisznyájába rejtenek ebből az ételből. 

Ezerféle pogácsa

Ahogy már korábban kiderült, számos különféle verziója létezik. Készülhet leveles vagy kelt tésztából is, a belső massza pedig kiegészülhet még sajttal, burgonyával, túróval, tepertővel, akár extra vajjal is. A tetejét sokszor nem díszítik külön, általában csak bevágások láthatóak rajta, ám egyes változatokon lehet például sajt vagy akár szezámmag is.

A manapság elterjed pogácsa kerek alakú, nem véletlenül. A kör forma már sok ezer éve komoly jelentést hordoz magában, jelképezi a világ egységét és a természet körforgását is.

Hasznos tippek otthoni pogácsa készítéshez

Egy külön receptet nehéz kiemelni, hiszen mindenkinek más az ízlése és a kedvenc pogácsa fajtája. Az otthoni sütés alkalmával azonban jó, ha betartunk néhány fontos szabályt, hogy a végeredmény igazán finom legyen. 

  1. A pogácsát először magas hőfokon süssük, majd, amikor már kellően felemelkedett, vegyünk lejjebb a hőt. 
  2. Ha igazán finom, omlós pogácsát szeretnénk végeredményben kapni a száraz helyett, akkor készítés közben használjunk több zsiradékot. 
  3. Természetesen a végtermék minőségét az alapanyagoknak nagyban befolyásolják. Így különösen érdemes odafigyelni rá, hogy milyen lisztet használunk. 
  4. A már kész pogácsákat hagyjuk kihűlni, majd pedig műanyag helyett inkább papírzacskóban tároljuk. 
  5. Ha nagy mennyiséget sütöttünk, a felesleget nyugodtan fagyasszuk le későbbre.

Guba Márti

Tetszett a(z) A pogácsa magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A pogácsa magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg