A pogácsa

-
gastro érdekesség, 2021.10.28.

A pogácsa

A pogácsa egy jellegzetes sós péksütemény, amelyért nem véletlenül rajonganak olyan sokan. Számos különböző típusa létezik, tésztától, feltéttől, mérettől függően. Ám egy valami közös: az igazán jó pogácsának bizony lehetetlen ellenállni.


Magyarországon szinte nem is találni olyan embert, aki ne ismerné és ne szeretné a pogácsát. Ez a kerek alakú sós péksütemény annyira elterjedt, hogy a pékségektől kedve, a boltokon át, a házi készítésű verzióig számtalan helyen, számtalan formában találkozni vele. Leginkább a Kárpát-medence területein található országokra jellemző étel, a balkán és török konyha tipikus terméke. Több különféle típusa létezik, különösen elterjedt és népszerű például a sajtos, a burgonyás és a tepertős pogácsa.

Érdekességek a pogácsáról

A pogácsa az egyik legrégebbi és az egyik legkedveltebb péksütemény, nemcsak a magyarlakta, hanem sok más környező vidéken is. Egyes történetírók úgy tartják, hogy egy korábbi változatát már az Árpád-i hazatérés idején is fogyasztották.

Maga a név eredetileg a latin focacea szóból eredhet, ami sült tésztát jelent. Ez az olasz nyelvből lehet ismerős, hiszen ott a mai napig így hívják a lapos kenyérféle szerű ételt. A magyar köztudatban mégsem közvetlenül innen, hanem a délszláv nyelveken használt pogača szóból került át, ami eredetileg lepényt jelent. A hamuban sült pogácsa kifejezetten elterjedt kifejezés hazánkban, leginkább a népmeséknek köszönhetően. Ez a jelképes útravaló a valóságban is létezik, sok ballagó diák tarisznyájába rejtenek ebből az ételből. 

Ezerféle pogácsa

Ahogy már korábban kiderült, számos különféle verziója létezik. Készülhet leveles vagy kelt tésztából is, a belső massza pedig kiegészülhet még sajttal, burgonyával, túróval, tepertővel, akár extra vajjal is. A tetejét sokszor nem díszítik külön, általában csak bevágások láthatóak rajta, ám egyes változatokon lehet például sajt vagy akár szezámmag is.

A manapság elterjed pogácsa kerek alakú, nem véletlenül. A kör forma már sok ezer éve komoly jelentést hordoz magában, jelképezi a világ egységét és a természet körforgását is.

Hasznos tippek otthoni pogácsa készítéshez

Egy külön receptet nehéz kiemelni, hiszen mindenkinek más az ízlése és a kedvenc pogácsa fajtája. Az otthoni sütés alkalmával azonban jó, ha betartunk néhány fontos szabályt, hogy a végeredmény igazán finom legyen. 

  1. A pogácsát először magas hőfokon süssük, majd, amikor már kellően felemelkedett, vegyünk lejjebb a hőt. 
  2. Ha igazán finom, omlós pogácsát szeretnénk végeredményben kapni a száraz helyett, akkor készítés közben használjunk több zsiradékot. 
  3. Természetesen a végtermék minőségét az alapanyagoknak nagyban befolyásolják. Így különösen érdemes odafigyelni rá, hogy milyen lisztet használunk. 
  4. A már kész pogácsákat hagyjuk kihűlni, majd pedig műanyag helyett inkább papírzacskóban tároljuk. 
  5. Ha nagy mennyiséget sütöttünk, a felesleget nyugodtan fagyasszuk le későbbre.

Guba Márti

Tetszett a(z) A pogácsa magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A pogácsa magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg