A popcorn kialakulásának története

-
gastro érdekesség, 2021.07.14.

A popcorn kialakulásának története

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, nagy valószínűséggel a popcorn az emberiség legrégebbi nyalánksága, már Krisztus előtt 3600-ban is ezt rágcsáltuk.


A popcorn az egész világon valamennyi korosztály kedvenc nassolnivalója, ami szinte már teljesen egybeolvadt a mozizás kultuszával. Pattogatott kukorica nélkül nincsen mozizás, habár ma már a nachos salsa vagy épp sajtszószba mártogatva is egyre felkapottabb, ám a popcorn még mindig több helyen fordul elő snackként a menülistán és többen is vásárolják.

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, nagy valószínűséggel a popcorn az emberiség legrégebbi nyalánksága, legalábbis így hírlik egy kutatás eredményire támaszkodva, ami szerint már Krisztus előtt 3600-ban is ezt rágcsáltuk. A pontos eredete még mindmáig nem tisztázott, ám feltehetően szoros összefüggésben áll a kukorica Közép- és Dél-Amerikában történő háziasításával, és az állítások szerint a recept szintén szájról szájra terjedt a lakosság körében, akár a legtöbb babona, hiedelem és egyes közkedvelt ételek elkészítési módja.

A popcorn eredete

Ki ne ismerné Kolumbusz Kristóf, a nagy felfedező nevét, akinek megannyi, addig a pillanatig fel nem tárt titok megismerését köszönhetjük. A felfedező a karibi szigeteknél hajózva megfigyelte, hogy a helybeliek pattogatottkukorica-füzérekből készített ünnepi fejdíszeiket hordtak, és annyira megtetszett neki a szokatlan viselet, hogy a tengerészeivel vásároltak is az őslakosoktól. A kukorica Dél- és Észak-Amerikában is egyaránt vadon nőtt, így az sem volt véletlen, hogy megjelent az első hálaadásnapi vacsoraasztalon és lassacskán elengedhetetlen fogássá vált a törzsi tagok számára. A telepesek rajongtak a pattogatott kukoricáért, még reggelire is azt ették cukor és tejszín társaságában, már jóval azelőtt, hogy a puffasztott búzáról vagy a rizsről hallottunk volna.

Az európai telepesek érkezésükkor rendezett ültetvényeket találtak, amelyeken többek között az indiai gabona és kukorica is termett. A gyarmatosítók ezt követően elhozták Európába, ahonnan aztán az egész világon elterjedt a híre és mindenki pattogatott kukoricát akart enni.

A hivatalos feljegyzések alapján a popcorn abban a formájában, amit ma mindnyájan jól ismerünk, először csak az 1800-as években bukkant fel Észak-Amerika keleti partjainál, és akkor még teljesen más, Valparaiso corn néven futott a tengerészek és a bálnavadászok kedvenc eledeleként. Aztán ahogyan teltek, múltak az évek popcorn néven kezdték el emlegetni, ami a mai napig is használt kifejezés, és a popped corn rövidítésével jött létre.

A popcorn tömegfogyasztása

A popcorn tömegfogyasztásának kezdete Charles Cretors nevéhez vezethető vissza, aki 1893-ban megalkotta az első mobil, gőzgép alapon működő kukoricapattogtatót, amit egy Chicago városában megrendezésre kerülő expón mutatott be a nagyérdekűnek. Egy egyszerű gőzgépet kombinált egy mogyorósütő-kocsival, ami vaj és zsír keverékének felhasználásával készre pattogtatta a kukoricaszemeket.

popcorn gép


A nagy gazdasági világválság idején ez egy igen formabontó dolognak számított, hiszen az amerikaiak olcsó kikapcsolódási lehetőséget kerestek a napi robotmunka után. A legkedvezőbb szórakozást pedig ár-érték arányban is messzemenően a mozizás nyújtotta, és ahogyan a hangosfilmek is berobbantak a köztudatba az 1930-as években, úgy a popcorn is a filmnézési élmények verhetetlen velejárójává vált. Ám amikor a nyugati társadalmakban egyre elterjetebbé váltak a televíziókészülékek a popcorn eladása visszaszorulni látszott, hiszen akkoriban a mozizási hajlandóság is csökkent, mivel az emberek az otthonukban tekintették meg az új telekommunikációs készülékek nyújtotta lehetőségeket. A tarthatatlan helyzetre végül a General Mills nevű cég adott gyógyírt a pattogatott kukorica kedvelői számára, ugyanis piacra dobták a pattogatott kukoricás tasakokat, amiket mikrohullámú-sütőbe helyezve könnyedén elkészíthették az emberek a kedvenc nassolnivalójukat, a popcorn pedig ismét folytathatta térhódítását a nagyvilágban.

Miért éppen popcornt eszünk a mozikban?

Manapság lehetetlen elképzelni egy mozis élményt popcorn fogyasztása nélkül. A filmszínházak nyereségének több, mint a felét még most is ez a több ezeréves múltra visszatekintő rágcsálnivaló termeli ki, és több hasznot is hoz a mozik számára, hiszen maguk a filmek és a rájuk beváltott jegyek árából a filmeket forgalmazó stúdiók busásan kiveszik a részüket. Könnyen meglehet, hogy popcorn nélkül a mozik már rég lehúzták volna a rolót, vagy nem olyan formában üzemelnének, ahogyan azt most teszik, főként, hogy a jelenlegi helyzet árnyékában a streeming szolgáltatok jobb opciónak tűnnek az emberek számára.

Annak dacára, hogy ennyien szeretik és fogyasztják, kezdetben a popcornt tilos volt a mozikban értékesíteni, és egyáltalán bevinni a széksorok közé. Ez az egész egyszerűen annak volt betudható, hogy a mozik akkoriban példaképként tekintettek a színházakra, ahol szintén nem lehetett nassolnivalót venni sem bevinni, így a mozikomplexumok az ő példájukat követve, szintén nem árusítottak popcornt. Úgy gondolták, hogy a minőségi szórakozáshoz nem illik az olcsó, olajos pattogatott kukorica, ráadásul szent meggyőződésük volt, hogy a hangos rágcsálás elvonta volna a nézők figyelmét a filmről, és minősíthetetlenné tette volna az élményt. És természetesen voltak higiéniai okok is, amelyek közre játszottak ebben a kérdésben; a mozik vezetői nem szerették volna, ha a szőnyegekkel borított padlóba a vendégek beletaposták volna a vajas, olajos kukoricaszemeket.

popcorn a moziban


Csakhogy ahogyan megszületett a hangosfilm minden alapjaiban megváltozott a mozizás tekintetében. Tömegek kezdtek el moziba járni, már azok is mehettek, akiknek korábban gondot okozott a szövegek olvasása. A mozikban megjelentek a kevésbé tehetős emberek csoportjai is, akik igényt tartottak valamilyen olcsó nassolnivalóra, ami már csak azért sem okozott többé gondot, mert a rágcsálás már nem zavarhatott meg senkit a filmek hangjából fakadóan.

A mozik befogadták azokat a popcornárusítókat, akik korábban mindössze az épületeik előtt árulhatták a pattogatott kukoricát, a vajas, olajos édesség pedig onnantól kezdve hódított a nézőtér soraiban. Ám a nagy áttörést végül a gazdasági világválság hozta meg, amikor is a mozivezetők úgy döntöttek, hogy a jegybevételből kieső pénzt valahogyan pótolniuk kell, ezért a saját kezükbe vették a gyeplőt a popcorgyártás tekintetében, így a továbbiakban már nem volt szükségük a pattogatott kukoricát árusítók szolgálatára.

A popcorn népszerűségét pedig mi bizonyíthatná jobban, hogy a válságot csak azok a filmszínházak élték túl, amelyek értékesítették a közkedvelt csemegét.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) A popcorn kialakulásának története magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A popcorn kialakulásának története magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg