Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Bármilyen hihetetlenül hangzik is, nagy valószínűséggel a popcorn az emberiség legrégebbi nyalánksága, már Krisztus előtt 3600-ban is ezt rágcsáltuk.
A popcorn az egész világon valamennyi korosztály kedvenc nassolnivalója, ami szinte már teljesen egybeolvadt a mozizás kultuszával. Pattogatott kukorica nélkül nincsen mozizás, habár ma már a nachos salsa vagy épp sajtszószba mártogatva is egyre felkapottabb, ám a popcorn még mindig több helyen fordul elő snackként a menülistán és többen is vásárolják.
Bármilyen hihetetlenül hangzik is, nagy valószínűséggel a popcorn az emberiség legrégebbi nyalánksága, legalábbis így hírlik egy kutatás eredményire támaszkodva, ami szerint már Krisztus előtt 3600-ban is ezt rágcsáltuk. A pontos eredete még mindmáig nem tisztázott, ám feltehetően szoros összefüggésben áll a kukorica Közép- és Dél-Amerikában történő háziasításával, és az állítások szerint a recept szintén szájról szájra terjedt a lakosság körében, akár a legtöbb babona, hiedelem és egyes közkedvelt ételek elkészítési módja.
Ki ne ismerné Kolumbusz Kristóf, a nagy felfedező nevét, akinek megannyi, addig a pillanatig fel nem tárt titok megismerését köszönhetjük. A felfedező a karibi szigeteknél hajózva megfigyelte, hogy a helybeliek pattogatottkukorica-füzérekből készített ünnepi fejdíszeiket hordtak, és annyira megtetszett neki a szokatlan viselet, hogy a tengerészeivel vásároltak is az őslakosoktól. A kukorica Dél- és Észak-Amerikában is egyaránt vadon nőtt, így az sem volt véletlen, hogy megjelent az első hálaadásnapi vacsoraasztalon és lassacskán elengedhetetlen fogássá vált a törzsi tagok számára. A telepesek rajongtak a pattogatott kukoricáért, még reggelire is azt ették cukor és tejszín társaságában, már jóval azelőtt, hogy a puffasztott búzáról vagy a rizsről hallottunk volna.
Az európai telepesek érkezésükkor rendezett ültetvényeket találtak, amelyeken többek között az indiai gabona és kukorica is termett. A gyarmatosítók ezt követően elhozták Európába, ahonnan aztán az egész világon elterjedt a híre és mindenki pattogatott kukoricát akart enni.
A hivatalos feljegyzések alapján a popcorn abban a formájában, amit ma mindnyájan jól ismerünk, először csak az 1800-as években bukkant fel Észak-Amerika keleti partjainál, és akkor még teljesen más, Valparaiso corn néven futott a tengerészek és a bálnavadászok kedvenc eledeleként. Aztán ahogyan teltek, múltak az évek popcorn néven kezdték el emlegetni, ami a mai napig is használt kifejezés, és a popped corn rövidítésével jött létre.
A popcorn tömegfogyasztásának kezdete Charles Cretors nevéhez vezethető vissza, aki 1893-ban megalkotta az első mobil, gőzgép alapon működő kukoricapattogtatót, amit egy Chicago városában megrendezésre kerülő expón mutatott be a nagyérdekűnek. Egy egyszerű gőzgépet kombinált egy mogyorósütő-kocsival, ami vaj és zsír keverékének felhasználásával készre pattogtatta a kukoricaszemeket.
A nagy gazdasági világválság idején ez egy igen formabontó dolognak számított, hiszen az amerikaiak olcsó kikapcsolódási lehetőséget kerestek a napi robotmunka után. A legkedvezőbb szórakozást pedig ár-érték arányban is messzemenően a mozizás nyújtotta, és ahogyan a hangosfilmek is berobbantak a köztudatba az 1930-as években, úgy a popcorn is a filmnézési élmények verhetetlen velejárójává vált. Ám amikor a nyugati társadalmakban egyre elterjetebbé váltak a televíziókészülékek a popcorn eladása visszaszorulni látszott, hiszen akkoriban a mozizási hajlandóság is csökkent, mivel az emberek az otthonukban tekintették meg az új telekommunikációs készülékek nyújtotta lehetőségeket. A tarthatatlan helyzetre végül a General Mills nevű cég adott gyógyírt a pattogatott kukorica kedvelői számára, ugyanis piacra dobták a pattogatott kukoricás tasakokat, amiket mikrohullámú-sütőbe helyezve könnyedén elkészíthették az emberek a kedvenc nassolnivalójukat, a popcorn pedig ismét folytathatta térhódítását a nagyvilágban.
Manapság lehetetlen elképzelni egy mozis élményt popcorn fogyasztása nélkül. A filmszínházak nyereségének több, mint a felét még most is ez a több ezeréves múltra visszatekintő rágcsálnivaló termeli ki, és több hasznot is hoz a mozik számára, hiszen maguk a filmek és a rájuk beváltott jegyek árából a filmeket forgalmazó stúdiók busásan kiveszik a részüket. Könnyen meglehet, hogy popcorn nélkül a mozik már rég lehúzták volna a rolót, vagy nem olyan formában üzemelnének, ahogyan azt most teszik, főként, hogy a jelenlegi helyzet árnyékában a streeming szolgáltatok jobb opciónak tűnnek az emberek számára.
Annak dacára, hogy ennyien szeretik és fogyasztják, kezdetben a popcornt tilos volt a mozikban értékesíteni, és egyáltalán bevinni a széksorok közé. Ez az egész egyszerűen annak volt betudható, hogy a mozik akkoriban példaképként tekintettek a színházakra, ahol szintén nem lehetett nassolnivalót venni sem bevinni, így a mozikomplexumok az ő példájukat követve, szintén nem árusítottak popcornt. Úgy gondolták, hogy a minőségi szórakozáshoz nem illik az olcsó, olajos pattogatott kukorica, ráadásul szent meggyőződésük volt, hogy a hangos rágcsálás elvonta volna a nézők figyelmét a filmről, és minősíthetetlenné tette volna az élményt. És természetesen voltak higiéniai okok is, amelyek közre játszottak ebben a kérdésben; a mozik vezetői nem szerették volna, ha a szőnyegekkel borított padlóba a vendégek beletaposták volna a vajas, olajos kukoricaszemeket.
Csakhogy ahogyan megszületett a hangosfilm minden alapjaiban megváltozott a mozizás tekintetében. Tömegek kezdtek el moziba járni, már azok is mehettek, akiknek korábban gondot okozott a szövegek olvasása. A mozikban megjelentek a kevésbé tehetős emberek csoportjai is, akik igényt tartottak valamilyen olcsó nassolnivalóra, ami már csak azért sem okozott többé gondot, mert a rágcsálás már nem zavarhatott meg senkit a filmek hangjából fakadóan.
A mozik befogadták azokat a popcornárusítókat, akik korábban mindössze az épületeik előtt árulhatták a pattogatott kukoricát, a vajas, olajos édesség pedig onnantól kezdve hódított a nézőtér soraiban. Ám a nagy áttörést végül a gazdasági világválság hozta meg, amikor is a mozivezetők úgy döntöttek, hogy a jegybevételből kieső pénzt valahogyan pótolniuk kell, ezért a saját kezükbe vették a gyeplőt a popcorgyártás tekintetében, így a továbbiakban már nem volt szükségük a pattogatott kukoricát árusítók szolgálatára.
A popcorn népszerűségét pedig mi bizonyíthatná jobban, hogy a válságot csak azok a filmszínházak élték túl, amelyek értékesítették a közkedvelt csemegét.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
2025.04.15.