A rejtélyes gumicukor

-
gastro érdekesség, 2021.09.05.

A rejtélyes gumicukor

Az egyik legédesebb nassolnivaló, amely valószínűleg mindenkinek ismerős lehet. A gumicukrot, nem kell sokaknak bemutatni már, hiszen már kiskorban nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében. Egy kis zacskóban több szem található különböző színekben és ízvilágokban.


De miért óvnak minket tőle? Miből készülhet egy-egy apró gumimaci? Ezekre keressük a választ!

Mi is az a gumicukor?

A gumicukor pontos meghatározása szerint, egy szénhidrát alapú zselésítőanyaggal megalapozott édesség. Nevét gumis állagáról kapta, Általában édes gyümölcsös ízt adnak neki, ám néha előfordul, hogy savanykás. Különböző színekben pompáznak, amelyek vonzzák az ember tekintetét, így könnyebben elcsábulunk nekik. 

1909-ben találta fel Londonban Charles Gordon Maynard, és míg az alapanyagok listája mindenki számára elérhető, a pontos arány az összetevők között a mai napig rejtély, így csak üzemi szinten elérhető a boltok polcairól a gumicukor kedvelőinek. Az eredeti gumimaci gyártó cég, a Haribo naponta gyárt le 80 millió darabot.

A gumicukor alapanyagai

Magyarországban a gumicukor készítését, azon belül az alapanyagainak listáját a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A gumicukorszemek a cukor tartalmukat a kristálycukornak, keményítőszörpnek, glükózszirupnak és egyéb cukorszirupoknak köszönhetik. Alap csalogatóereje az édességében van, így ezek tökéletes összhangban megadják ezt neki.

Emellett más elkerülhetetlen összetevői az édességnek az állagát elősegítő szénhidrátok, melyek például a glükózszirupban is előfordulnak, ezek segítenek a hosszú minőség megőrzésben is. Egy felbontott csomagolásból hónapok múltán is ugyanolyan minőségben megtalálható egy-egy szem fogyasztásra alkalmasan. 

Később mind ezekből egy masszát készítenek, amelyet hosszas keverés után már csak gyümölcslevekkel, gyümölcs-, és növénykivonatokkal, ezenkívül különböző aromákkal ízesítenek és színeznek tovább. Így kapja meg végleges formáját. 

A gumicukor rejtélye

A gumicukorról sokszor hallani a körülöttünk levőktől, hogy vigyázni kell vele, mert egyrészt nagyon egészségtelen a sok adalékanyag miatt, másrészt nem tudni mi van benne. Mások már hozzáteszik, hogy a disznó különböző részei megtalálhatóak az apró szemekben, kerülni kell, amennyire tudjuk. Ebből mennyi lehet igaz? 

Van benne igazság, hiszen a hagyományos gumicukrot zselatinból készítik, amely köztudottan sertésbőrből készül, mert a porcos, csontos részeken, a bőr alatt, az izmokban, kötőszövetben található kollagén hidrolízisével keletkezik. Ez egyébként torták, sütemények és egyéb otthon készült fogások alapanyaga is lehet, por és lap formában beszerezhető bármely élelmiszerboltban. Színtelen, szagtalan és nagyjából íztelen is, ezért nagy népszerűségnek örvend főleg, ha gyors, otthoni zselé előállításról van szó. Szóval ne úgy képzeljük el, hogy a gumicukor készítői fogják a sertés bizonyos részeit, és belezúzzák a masszába a többi összetevővel együtt, hanem nyomokban a zselatin tartalmaz csak állatiadalékot. Ám mivel az egyik főösszetevője, elkerülhetetlen a tradicionális gumicukor előállításánál. Ennek ellenére, a gumicukrok családjában léteznek már vegán típusok is, ami azt jelenti, hogy 100%-ban állati eredetű hozzávalók nélkül készült. Ez esetben az állati fehérje helyett növényi alapanyagokat használnak fel. 

Valóban nem ajánlatos magas cukor-, és szénhidráttartalmának köszönhetően túl gyakran és túl sokat fogyasztani belőle, de néha napján meg lehet pár szemet engedni magunknak, abban az esetben, ha nem tudunk gumicukor nélkül létezni.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A rejtélyes gumicukor magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A rejtélyes gumicukor magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

"narrow"
Gear.svg