A retek

-
gastro érdekesség, 2021.11.05.

A retek

A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság - így tartja egy régi mondás. Vajon tényleg igaz lenne? Ennek a jellegzetes, kissé csípős ízű növények számos különböző fajtája létezik és nem véletlenül tartják az egyik legegészségesebb zöldségnek.


A reteknek többféle megnevezése létezik, szokták még kerti retekként vagy réparetekként is emlegetni. Már az ókorban is ismerték ezt jellegzetes ízű zöldséget, aminek ma is számos különböző típusát különböztetjük meg egymástól. Az őszi téli időszakban azért is lehet jó választás, mert egyfelől sok C-vitamint tartalmaz, másfelől pedig az ára is kifejezetten kedvező. A boltok polcain gyakorlatilag folyamatosan kapható, sokféleképpen variálható, így könnyedén beépíthetjük a mindennapi étrendünkbe.

Tudnivalók a retekről

A retek a zárvatermők törzsén belül a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény.  A termések alakja lehet keres, ovális, vannak kisebb típusok és nagyobb méretűek is. Az egyes verziók héja színben is különbözhet egymástól, talán a legismertebb a lilás külsejű, de létezik fehér és fekete borítású is.

A retek már az ókori Kínában és Japánban is fontos szerepet játszott mind az étkezés mind a gyógyítás területén. Természetesen akkoriban leginkább a vadon termő fajokat fogyasztották, később már honosított és háziasított verziók is megjelentek. Érdekesség, hogy a középkorban már kevesebbé volt népszerű ez a növény, olyannyira, hogy a veszekedés és a viszály szimbólumává is vált. Úgy tartották, hogy a retek kapcsolatban állhat a gonosszal, ezért a fogyasztása előtt megszentelték. A 17. század körül terjedt el igazán világszerte ez a növény, mégpedig angol telepeseknek köszönhetően.

Retekfajták

Magyarországon a legismertebb a kis vöröses színű, kerek alakú fajta, aminek a neve a vajretek vagy másnéven a hónapos retek. Egy másik típus a fehér másképpen nevezve jégcsapretek, aminek az íze jóval enyhébb. Létezik gömb alakú is, ezt sörreteknek hívják, ezt szintén nem olyan erős. Méretében eltérő, inkább a karalábéra hajazó, a fekete retek, aminek a húsa csípősebb, mint a jégcsapreteké. A Daikon vagy kínai retek nem meglepő módon Kínában nagyon népszerű és több alfaja is létezik, ezek többnyire a sárgarépára emlékeztethetnek. Ezenkívül még számos alfaj létezik, ám ezek nem annyira ismertek.

A retek szuper hatása

Ez az igazán különleges növényt nemcsak finom, érdekes íze miatt érdemes gyakrabban fogyasztani, hanem a benne található értékes tápanyagokért is. Magas a C-vitamintartalma, de ezenfelül található benne A és B-vitamin is. Értékes anyagait tekintve kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav is fellelhető benne. Fontos lehet tudni, hogy jótékony hatással van az érrendszerre, valamint segíti a keringési problémák javítását is. Fontos szerepet játszik a bélrendszer karbantartásában, gyulladáscsökkentő hatású is, és hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez. 

Mikor együnk retket?

Nagyon jó étvágynövelőről van szó, ami önmagában fogyasztva is kifejezetten finom. Egy kevés sóval megszórva, vajas kovászos kenyérre téve tökéletes reggeli vagy vacsora lehet. A retek fajtától függően eltérő erősségű és aromájú. A zöldség frissességet könnyedén megállapíthatjuk abból, hogy mennyire ropogós. A retket leginkább nyersen szoktuk fogyasztani, kifejezetten jól illik szendvicsekbe vagy különféle salátákba. Egészséges nassolni valóként is jó lehet, ha különféle zöldségekkel együtt valamilyen szószba, például hummusba mártogatjuk. Nemcsak a termése felhasználható, a csírája is kifejezetten értékes és finom, de a levelei is felhasználható, készülhet belőle például pesto is.

Guba Márti

Tetszett a(z) A retek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A retek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg