Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság - így tartja egy régi mondás. Vajon tényleg igaz lenne? Ennek a jellegzetes, kissé csípős ízű növények számos különböző fajtája létezik és nem véletlenül tartják az egyik legegészségesebb zöldségnek.
A reteknek többféle megnevezése létezik, szokták még kerti retekként vagy réparetekként is emlegetni. Már az ókorban is ismerték ezt jellegzetes ízű zöldséget, aminek ma is számos különböző típusát különböztetjük meg egymástól. Az őszi téli időszakban azért is lehet jó választás, mert egyfelől sok C-vitamint tartalmaz, másfelől pedig az ára is kifejezetten kedvező. A boltok polcain gyakorlatilag folyamatosan kapható, sokféleképpen variálható, így könnyedén beépíthetjük a mindennapi étrendünkbe.
A retek a zárvatermők törzsén belül a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény. A termések alakja lehet keres, ovális, vannak kisebb típusok és nagyobb méretűek is. Az egyes verziók héja színben is különbözhet egymástól, talán a legismertebb a lilás külsejű, de létezik fehér és fekete borítású is.
A retek már az ókori Kínában és Japánban is fontos szerepet játszott mind az étkezés mind a gyógyítás területén. Természetesen akkoriban leginkább a vadon termő fajokat fogyasztották, később már honosított és háziasított verziók is megjelentek. Érdekesség, hogy a középkorban már kevesebbé volt népszerű ez a növény, olyannyira, hogy a veszekedés és a viszály szimbólumává is vált. Úgy tartották, hogy a retek kapcsolatban állhat a gonosszal, ezért a fogyasztása előtt megszentelték. A 17. század körül terjedt el igazán világszerte ez a növény, mégpedig angol telepeseknek köszönhetően.
Magyarországon a legismertebb a kis vöröses színű, kerek alakú fajta, aminek a neve a vajretek vagy másnéven a hónapos retek. Egy másik típus a fehér másképpen nevezve jégcsapretek, aminek az íze jóval enyhébb. Létezik gömb alakú is, ezt sörreteknek hívják, ezt szintén nem olyan erős. Méretében eltérő, inkább a karalábéra hajazó, a fekete retek, aminek a húsa csípősebb, mint a jégcsapreteké. A Daikon vagy kínai retek nem meglepő módon Kínában nagyon népszerű és több alfaja is létezik, ezek többnyire a sárgarépára emlékeztethetnek. Ezenkívül még számos alfaj létezik, ám ezek nem annyira ismertek.
Ez az igazán különleges növényt nemcsak finom, érdekes íze miatt érdemes gyakrabban fogyasztani, hanem a benne található értékes tápanyagokért is. Magas a C-vitamintartalma, de ezenfelül található benne A és B-vitamin is. Értékes anyagait tekintve kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav is fellelhető benne. Fontos lehet tudni, hogy jótékony hatással van az érrendszerre, valamint segíti a keringési problémák javítását is. Fontos szerepet játszik a bélrendszer karbantartásában, gyulladáscsökkentő hatású is, és hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.