A retek

-
gastro érdekesség, 2021.11.05.

A retek

A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság - így tartja egy régi mondás. Vajon tényleg igaz lenne? Ennek a jellegzetes, kissé csípős ízű növények számos különböző fajtája létezik és nem véletlenül tartják az egyik legegészségesebb zöldségnek.


A reteknek többféle megnevezése létezik, szokták még kerti retekként vagy réparetekként is emlegetni. Már az ókorban is ismerték ezt jellegzetes ízű zöldséget, aminek ma is számos különböző típusát különböztetjük meg egymástól. Az őszi téli időszakban azért is lehet jó választás, mert egyfelől sok C-vitamint tartalmaz, másfelől pedig az ára is kifejezetten kedvező. A boltok polcain gyakorlatilag folyamatosan kapható, sokféleképpen variálható, így könnyedén beépíthetjük a mindennapi étrendünkbe.

Tudnivalók a retekről

A retek a zárvatermők törzsén belül a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény.  A termések alakja lehet keres, ovális, vannak kisebb típusok és nagyobb méretűek is. Az egyes verziók héja színben is különbözhet egymástól, talán a legismertebb a lilás külsejű, de létezik fehér és fekete borítású is.

A retek már az ókori Kínában és Japánban is fontos szerepet játszott mind az étkezés mind a gyógyítás területén. Természetesen akkoriban leginkább a vadon termő fajokat fogyasztották, később már honosított és háziasított verziók is megjelentek. Érdekesség, hogy a középkorban már kevesebbé volt népszerű ez a növény, olyannyira, hogy a veszekedés és a viszály szimbólumává is vált. Úgy tartották, hogy a retek kapcsolatban állhat a gonosszal, ezért a fogyasztása előtt megszentelték. A 17. század körül terjedt el igazán világszerte ez a növény, mégpedig angol telepeseknek köszönhetően.

Retekfajták

Magyarországon a legismertebb a kis vöröses színű, kerek alakú fajta, aminek a neve a vajretek vagy másnéven a hónapos retek. Egy másik típus a fehér másképpen nevezve jégcsapretek, aminek az íze jóval enyhébb. Létezik gömb alakú is, ezt sörreteknek hívják, ezt szintén nem olyan erős. Méretében eltérő, inkább a karalábéra hajazó, a fekete retek, aminek a húsa csípősebb, mint a jégcsapreteké. A Daikon vagy kínai retek nem meglepő módon Kínában nagyon népszerű és több alfaja is létezik, ezek többnyire a sárgarépára emlékeztethetnek. Ezenkívül még számos alfaj létezik, ám ezek nem annyira ismertek.

A retek szuper hatása

Ez az igazán különleges növényt nemcsak finom, érdekes íze miatt érdemes gyakrabban fogyasztani, hanem a benne található értékes tápanyagokért is. Magas a C-vitamintartalma, de ezenfelül található benne A és B-vitamin is. Értékes anyagait tekintve kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav is fellelhető benne. Fontos lehet tudni, hogy jótékony hatással van az érrendszerre, valamint segíti a keringési problémák javítását is. Fontos szerepet játszik a bélrendszer karbantartásában, gyulladáscsökkentő hatású is, és hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez. 

Mikor együnk retket?

Nagyon jó étvágynövelőről van szó, ami önmagában fogyasztva is kifejezetten finom. Egy kevés sóval megszórva, vajas kovászos kenyérre téve tökéletes reggeli vagy vacsora lehet. A retek fajtától függően eltérő erősségű és aromájú. A zöldség frissességet könnyedén megállapíthatjuk abból, hogy mennyire ropogós. A retket leginkább nyersen szoktuk fogyasztani, kifejezetten jól illik szendvicsekbe vagy különféle salátákba. Egészséges nassolni valóként is jó lehet, ha különféle zöldségekkel együtt valamilyen szószba, például hummusba mártogatjuk. Nemcsak a termése felhasználható, a csírája is kifejezetten értékes és finom, de a levelei is felhasználható, készülhet belőle például pesto is.

Guba Márti

Tetszett a(z) A retek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A retek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg