A retek

-
gastro érdekesség, 2021.11.05.

A retek

A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság - így tartja egy régi mondás. Vajon tényleg igaz lenne? Ennek a jellegzetes, kissé csípős ízű növények számos különböző fajtája létezik és nem véletlenül tartják az egyik legegészségesebb zöldségnek.


A reteknek többféle megnevezése létezik, szokták még kerti retekként vagy réparetekként is emlegetni. Már az ókorban is ismerték ezt jellegzetes ízű zöldséget, aminek ma is számos különböző típusát különböztetjük meg egymástól. Az őszi téli időszakban azért is lehet jó választás, mert egyfelől sok C-vitamint tartalmaz, másfelől pedig az ára is kifejezetten kedvező. A boltok polcain gyakorlatilag folyamatosan kapható, sokféleképpen variálható, így könnyedén beépíthetjük a mindennapi étrendünkbe.

Tudnivalók a retekről

A retek a zárvatermők törzsén belül a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény.  A termések alakja lehet keres, ovális, vannak kisebb típusok és nagyobb méretűek is. Az egyes verziók héja színben is különbözhet egymástól, talán a legismertebb a lilás külsejű, de létezik fehér és fekete borítású is.

A retek már az ókori Kínában és Japánban is fontos szerepet játszott mind az étkezés mind a gyógyítás területén. Természetesen akkoriban leginkább a vadon termő fajokat fogyasztották, később már honosított és háziasított verziók is megjelentek. Érdekesség, hogy a középkorban már kevesebbé volt népszerű ez a növény, olyannyira, hogy a veszekedés és a viszály szimbólumává is vált. Úgy tartották, hogy a retek kapcsolatban állhat a gonosszal, ezért a fogyasztása előtt megszentelték. A 17. század körül terjedt el igazán világszerte ez a növény, mégpedig angol telepeseknek köszönhetően.

Retekfajták

Magyarországon a legismertebb a kis vöröses színű, kerek alakú fajta, aminek a neve a vajretek vagy másnéven a hónapos retek. Egy másik típus a fehér másképpen nevezve jégcsapretek, aminek az íze jóval enyhébb. Létezik gömb alakú is, ezt sörreteknek hívják, ezt szintén nem olyan erős. Méretében eltérő, inkább a karalábéra hajazó, a fekete retek, aminek a húsa csípősebb, mint a jégcsapreteké. A Daikon vagy kínai retek nem meglepő módon Kínában nagyon népszerű és több alfaja is létezik, ezek többnyire a sárgarépára emlékeztethetnek. Ezenkívül még számos alfaj létezik, ám ezek nem annyira ismertek.

A retek szuper hatása

Ez az igazán különleges növényt nemcsak finom, érdekes íze miatt érdemes gyakrabban fogyasztani, hanem a benne található értékes tápanyagokért is. Magas a C-vitamintartalma, de ezenfelül található benne A és B-vitamin is. Értékes anyagait tekintve kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav is fellelhető benne. Fontos lehet tudni, hogy jótékony hatással van az érrendszerre, valamint segíti a keringési problémák javítását is. Fontos szerepet játszik a bélrendszer karbantartásában, gyulladáscsökkentő hatású is, és hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növekedéséhez. 

Mikor együnk retket?

Nagyon jó étvágynövelőről van szó, ami önmagában fogyasztva is kifejezetten finom. Egy kevés sóval megszórva, vajas kovászos kenyérre téve tökéletes reggeli vagy vacsora lehet. A retek fajtától függően eltérő erősségű és aromájú. A zöldség frissességet könnyedén megállapíthatjuk abból, hogy mennyire ropogós. A retket leginkább nyersen szoktuk fogyasztani, kifejezetten jól illik szendvicsekbe vagy különféle salátákba. Egészséges nassolni valóként is jó lehet, ha különféle zöldségekkel együtt valamilyen szószba, például hummusba mártogatjuk. Nemcsak a termése felhasználható, a csírája is kifejezetten értékes és finom, de a levelei is felhasználható, készülhet belőle például pesto is.

Guba Márti

Tetszett a(z) A retek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A retek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

"narrow"
Gear.svg