A rizs

-
gastro érdekesség, 2021.11.12.

A rizs

Ha a vasárnapi ebéden gondolkozunk, köretnek a sült krumpli és a fehér rizs ugrik be elsőként a magyar családok többségének.


Ezzel nem lenne semmi probléma, ha mértékletességet tartana mindenki a fogyasztásukban, de sajnos az elfogyasztott mennyiségek nem feltétlenül egészségesek számunkra. Nézzük az egyszerű fehér rizs honnan és mikor terjedt el ennyire a világon?

A rizs eredete

Nem meglepő valószínűleg sokak számára, hogy bizony az egyszerű fehér rizsek Kínából származnak, és onnan szállt tovább híre. 9000 évvel ezelőtt bukkant fel először a Jangce folyó környékén. Sokáig vitatémának számított az eredete Kína és India között, ám aztán az örökítőanyagokat megvizsgálva, rájöttek, hogy Kínából ered. Később terjedt el Európában, de már nálunk is gyorsan elterjedt utána. Valószínűleg a török hódoltság idején terjedt el a 16.-17. században.

A rizs méretei

Többféle csoportosítása létezik a rizseknek, de a legegyszerűbb méretei, és ezen belül a formái szerint elkülöníteni őket egymástól. 

  • Hosszú szemű rizs: Az egyik legnépszerűbb rizs, főleg hazánkban, ilyen például a jázminrizs is. Tökéletes tipikusan húsok mellé köretnek, kifejezetten hosszúkás alakja van.
  • Közepes szemű rizs: A tökéletes olasz rizottóhoz hasznos ilyen rizst választani, enyhén tapadós.
  • Rövid szemű rizs: A tökéletes sushi rizs, hiszen már kisebb mennyiségben könnyedén összetapadnak egymáshoz, és nem különülnek el, ellentétben a hosszú szemű társaikkal. Nem hosszabb annál, mint amilyen széles, így inkább kereknek lehetne nevezni.

A rizs tápértéke

A rizsek közül a barnának magas a tápértéke egyedül, sajnos a hagyományos fehér rizsek nem tartoznak a kifejezetten egészséges ételek kategóriájába. Nem káros, ha az ember figyel a bevitt mennyiségre, de nem tartalmaz tipikusan magas ásványianyagokat vagy vitaminokat. Léteznek olyan márkák, ahol az egyszerű hántolt, fehér rizst dúsítják B1- vagy B3-vitaminokkal, de ez a ritkább sajnos. Érdemes utánajárni, hol kaphatóak a B-vitamint tartalmazó társaik!

A tökéletes rizs főzése

A rizst, amilyen egyszerű elkészíteni, annyira bonyolult is. Ez azt jelenti, hogy mindössze pár lépésből áll, mindennek ellenére, ha az időre nem figyelünk, gyorsan leéghet vagy túlfőhet. Hogy ezeket elkerüljük, itt van néhány tipp, hogyan főzzük meg tökéletesen a rizst. 

  1. Érdemes először is alaposan átmosni a rizst eltávolítva ezzel a keményítőt, amely még jobban összetapasztja a szemeket.
  2. Ad egy külön ízvilágot neki, ha ezután forró olajon pirítjuk egy lábasban meg, de vigyázni kell, hogy ne égjen oda, és amint kicsit átlátszóbbá válnak a szemek, öntsük is rá a vizet.
  3. Ezután végül nagyjából a rizs mennyiséghez képest kétszeres vízmennyiséget adjunk az akkor már átsült rizshez.
  4. 10-15 percig kell főzni a vízben, de gyakori ellenőrzés alatt kell tartani, nehogy túlfőjjön!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A rizs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A rizs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg