A rizs

-
gastro érdekesség, 2021.11.12.

A rizs

Ha a vasárnapi ebéden gondolkozunk, köretnek a sült krumpli és a fehér rizs ugrik be elsőként a magyar családok többségének.


Ezzel nem lenne semmi probléma, ha mértékletességet tartana mindenki a fogyasztásukban, de sajnos az elfogyasztott mennyiségek nem feltétlenül egészségesek számunkra. Nézzük az egyszerű fehér rizs honnan és mikor terjedt el ennyire a világon?

A rizs eredete

Nem meglepő valószínűleg sokak számára, hogy bizony az egyszerű fehér rizsek Kínából származnak, és onnan szállt tovább híre. 9000 évvel ezelőtt bukkant fel először a Jangce folyó környékén. Sokáig vitatémának számított az eredete Kína és India között, ám aztán az örökítőanyagokat megvizsgálva, rájöttek, hogy Kínából ered. Később terjedt el Európában, de már nálunk is gyorsan elterjedt utána. Valószínűleg a török hódoltság idején terjedt el a 16.-17. században.

A rizs méretei

Többféle csoportosítása létezik a rizseknek, de a legegyszerűbb méretei, és ezen belül a formái szerint elkülöníteni őket egymástól. 

  • Hosszú szemű rizs: Az egyik legnépszerűbb rizs, főleg hazánkban, ilyen például a jázminrizs is. Tökéletes tipikusan húsok mellé köretnek, kifejezetten hosszúkás alakja van.
  • Közepes szemű rizs: A tökéletes olasz rizottóhoz hasznos ilyen rizst választani, enyhén tapadós.
  • Rövid szemű rizs: A tökéletes sushi rizs, hiszen már kisebb mennyiségben könnyedén összetapadnak egymáshoz, és nem különülnek el, ellentétben a hosszú szemű társaikkal. Nem hosszabb annál, mint amilyen széles, így inkább kereknek lehetne nevezni.

A rizs tápértéke

A rizsek közül a barnának magas a tápértéke egyedül, sajnos a hagyományos fehér rizsek nem tartoznak a kifejezetten egészséges ételek kategóriájába. Nem káros, ha az ember figyel a bevitt mennyiségre, de nem tartalmaz tipikusan magas ásványianyagokat vagy vitaminokat. Léteznek olyan márkák, ahol az egyszerű hántolt, fehér rizst dúsítják B1- vagy B3-vitaminokkal, de ez a ritkább sajnos. Érdemes utánajárni, hol kaphatóak a B-vitamint tartalmazó társaik!

A tökéletes rizs főzése

A rizst, amilyen egyszerű elkészíteni, annyira bonyolult is. Ez azt jelenti, hogy mindössze pár lépésből áll, mindennek ellenére, ha az időre nem figyelünk, gyorsan leéghet vagy túlfőhet. Hogy ezeket elkerüljük, itt van néhány tipp, hogyan főzzük meg tökéletesen a rizst. 

  1. Érdemes először is alaposan átmosni a rizst eltávolítva ezzel a keményítőt, amely még jobban összetapasztja a szemeket.
  2. Ad egy külön ízvilágot neki, ha ezután forró olajon pirítjuk egy lábasban meg, de vigyázni kell, hogy ne égjen oda, és amint kicsit átlátszóbbá válnak a szemek, öntsük is rá a vizet.
  3. Ezután végül nagyjából a rizs mennyiséghez képest kétszeres vízmennyiséget adjunk az akkor már átsült rizshez.
  4. 10-15 percig kell főzni a vízben, de gyakori ellenőrzés alatt kell tartani, nehogy túlfőjjön!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A rizs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A rizs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

AI alapú okos megoldás az éttermek számára

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja. A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

gastro technológia, 2024.04.30.

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

"narrow"
Gear.svg