A sokszínű padlizsán

-
gastro érdekesség, 2021.09.23.

A sokszínű padlizsán

Ha terveink között szerepel olyan zöldség keresése, amelynek vannak jótékony hatásai mind a mellett, hogy számtalan elkészítési formája van, és lehetetlen megunni, akkor ne keressünk tovább, hiszen a padlizsán pont ilyen!


A padlizsán eredetileg Ázsiából érkezett a középkorban Európába, Magyarországra pedig még a török hódítások idején, így érthető valószínűleg eredeti neve nálunk, a törökparadicsom. Az egyszerű paradicsomnál is kérdéses, hogy hova soroljuk, mert elég édes ahhoz, hogy akár a gyümölcsök között említsük, és ugyanez a helyzet a padlizsánnal is, hiszen beleillik a zöldség, de akár a gyümölcs kategóriába is. 

A padlizsán, mint vitaminforrás

A padlizsán elsősorban nagyon alacsony kalória tartalmú zöldség, egészséges, laktató, sok formában lehet elkészíteni, mégsem ragadnak tőle meg a kilók. Gazdag vitaminforrás, A-, B-, C- és K-vitaminok találhatóak meg bennük főleg, illetve ásványianyagok, mint például magnézium, kalcium, vas, nátrium és kálium. A magnéziumot fogyasztják stresszoldására is, ezért a padlizsán is remek forrása lehet a szervezetnek. 

A padlizsán hatásai

  • A padlizsánnak a vitamin- és ásványianyag tartalmán kívül is számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Ilyen például a magas rosttartalma, amely az emésztést segíti elő, így megelőzhetünk fogyasztásával néhány krónikus betegséget, májbetegségeket, illetve a fogyásunkat is segítheti. Arról nem is beszélve, hogy 100 gramm padlizsánban mindössze 26 kcal van, így bátran beleilleszthetjük bármilyen diétába. 
  • A padlizsán jótékony hatásai közé sorolhatjuk a szív- és érrendszeri panaszok megelőzését is, hiszen a koleszterinszintet is csökkenti. Szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében is rendszeres fogyasztása esetén!
  • Mivel víztartalma magas, ezért hidratáló szerepe is lehet a bőr számára, megelőzi a ráncok kialakulását és a bőröregedés további jeleit. Ezen felül is tartalmaz antocianint, amely a héjában található, és ez is hozzájárul a bőrünk fiatalos megjelenéséhez.
  • A padlizsán nyomokban nikotint is tartalmaz, habár fogyasztásában nem jelent negatív hatásokat, de aki dohányzik, és aktuálisnak tartja a leszokást, segíthet számára enyhíteni a nikotin okozta elvonási tüneteket

A padlizsán krém receptje

A padlizsán igazi sokszínű zöldség a hozzátartozó receptek alapján is, hiszen nem csak megfőzni, párolni és sütni lehet, köretnek vagy akár hússal együtt elkészítve, de bizony az egyik legegyszerűbb és még is különlegesebb variációja, az a padlizsánkrém. Remekül működik egy megpirított kenyeren, ha fel szeretnénk dobni a reggeli pirítóst. 

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek majonéz
  • 1-2 cs só
  • 1-2 cs bors

Elkészítése 

170 fokon megsütjük a padlizsánokat egészben (egy kicsit megszurkálva) egy órán keresztül. Amint megsült a padlizsán, turmixgépbe helyezzük az apróra vágott hagymával és a szétzúzott fokhagymával, miután a héját eltávolítottuk és a magokat is kikapartuk. Ezután ízlés szerint hozzáadjuk a majonézt, a sót és a borsot, és el is készült a krém, amelyet pirítósra tudunk akár kenni.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A sokszínű padlizsán magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A sokszínű padlizsán magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg