3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Ha terveink között szerepel olyan zöldség keresése, amelynek vannak jótékony hatásai mind a mellett, hogy számtalan elkészítési formája van, és lehetetlen megunni, akkor ne keressünk tovább, hiszen a padlizsán pont ilyen!
A padlizsán eredetileg Ázsiából érkezett a középkorban Európába, Magyarországra pedig még a török hódítások idején, így érthető valószínűleg eredeti neve nálunk, a törökparadicsom. Az egyszerű paradicsomnál is kérdéses, hogy hova soroljuk, mert elég édes ahhoz, hogy akár a gyümölcsök között említsük, és ugyanez a helyzet a padlizsánnal is, hiszen beleillik a zöldség, de akár a gyümölcs kategóriába is.
A padlizsán elsősorban nagyon alacsony kalória tartalmú zöldség, egészséges, laktató, sok formában lehet elkészíteni, mégsem ragadnak tőle meg a kilók. Gazdag vitaminforrás, A-, B-, C- és K-vitaminok találhatóak meg bennük főleg, illetve ásványianyagok, mint például magnézium, kalcium, vas, nátrium és kálium. A magnéziumot fogyasztják stresszoldására is, ezért a padlizsán is remek forrása lehet a szervezetnek.
A padlizsán igazi sokszínű zöldség a hozzátartozó receptek alapján is, hiszen nem csak megfőzni, párolni és sütni lehet, köretnek vagy akár hússal együtt elkészítve, de bizony az egyik legegyszerűbb és még is különlegesebb variációja, az a padlizsánkrém. Remekül működik egy megpirított kenyeren, ha fel szeretnénk dobni a reggeli pirítóst.
170 fokon megsütjük a padlizsánokat egészben (egy kicsit megszurkálva) egy órán keresztül. Amint megsült a padlizsán, turmixgépbe helyezzük az apróra vágott hagymával és a szétzúzott fokhagymával, miután a héját eltávolítottuk és a magokat is kikapartuk. Ezután ízlés szerint hozzáadjuk a majonézt, a sót és a borsot, és el is készült a krém, amelyet pirítósra tudunk akár kenni.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
2025.05.22.