Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
Ha terveink között szerepel olyan zöldség keresése, amelynek vannak jótékony hatásai mind a mellett, hogy számtalan elkészítési formája van, és lehetetlen megunni, akkor ne keressünk tovább, hiszen a padlizsán pont ilyen!
A padlizsán eredetileg Ázsiából érkezett a középkorban Európába, Magyarországra pedig még a török hódítások idején, így érthető valószínűleg eredeti neve nálunk, a törökparadicsom. Az egyszerű paradicsomnál is kérdéses, hogy hova soroljuk, mert elég édes ahhoz, hogy akár a gyümölcsök között említsük, és ugyanez a helyzet a padlizsánnal is, hiszen beleillik a zöldség, de akár a gyümölcs kategóriába is.
A padlizsán elsősorban nagyon alacsony kalória tartalmú zöldség, egészséges, laktató, sok formában lehet elkészíteni, mégsem ragadnak tőle meg a kilók. Gazdag vitaminforrás, A-, B-, C- és K-vitaminok találhatóak meg bennük főleg, illetve ásványianyagok, mint például magnézium, kalcium, vas, nátrium és kálium. A magnéziumot fogyasztják stresszoldására is, ezért a padlizsán is remek forrása lehet a szervezetnek.
A padlizsán igazi sokszínű zöldség a hozzátartozó receptek alapján is, hiszen nem csak megfőzni, párolni és sütni lehet, köretnek vagy akár hússal együtt elkészítve, de bizony az egyik legegyszerűbb és még is különlegesebb variációja, az a padlizsánkrém. Remekül működik egy megpirított kenyeren, ha fel szeretnénk dobni a reggeli pirítóst.
170 fokon megsütjük a padlizsánokat egészben (egy kicsit megszurkálva) egy órán keresztül. Amint megsült a padlizsán, turmixgépbe helyezzük az apróra vágott hagymával és a szétzúzott fokhagymával, miután a héját eltávolítottuk és a magokat is kikapartuk. Ezután ízlés szerint hozzáadjuk a majonézt, a sót és a borsot, és el is készült a krém, amelyet pirítósra tudunk akár kenni.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Az első csillag örökké ragyog
éttermek, 2025.03.18.
10 kulcsszó a japán konyhaművészetből
gastro érdekesség, 2025.03.11.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
2025.03.26.