A sokszínű padlizsán

-
gastro érdekesség, 2021.09.23.

A sokszínű padlizsán

Ha terveink között szerepel olyan zöldség keresése, amelynek vannak jótékony hatásai mind a mellett, hogy számtalan elkészítési formája van, és lehetetlen megunni, akkor ne keressünk tovább, hiszen a padlizsán pont ilyen!


A padlizsán eredetileg Ázsiából érkezett a középkorban Európába, Magyarországra pedig még a török hódítások idején, így érthető valószínűleg eredeti neve nálunk, a törökparadicsom. Az egyszerű paradicsomnál is kérdéses, hogy hova soroljuk, mert elég édes ahhoz, hogy akár a gyümölcsök között említsük, és ugyanez a helyzet a padlizsánnal is, hiszen beleillik a zöldség, de akár a gyümölcs kategóriába is. 

A padlizsán, mint vitaminforrás

A padlizsán elsősorban nagyon alacsony kalória tartalmú zöldség, egészséges, laktató, sok formában lehet elkészíteni, mégsem ragadnak tőle meg a kilók. Gazdag vitaminforrás, A-, B-, C- és K-vitaminok találhatóak meg bennük főleg, illetve ásványianyagok, mint például magnézium, kalcium, vas, nátrium és kálium. A magnéziumot fogyasztják stresszoldására is, ezért a padlizsán is remek forrása lehet a szervezetnek. 

A padlizsán hatásai

  • A padlizsánnak a vitamin- és ásványianyag tartalmán kívül is számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Ilyen például a magas rosttartalma, amely az emésztést segíti elő, így megelőzhetünk fogyasztásával néhány krónikus betegséget, májbetegségeket, illetve a fogyásunkat is segítheti. Arról nem is beszélve, hogy 100 gramm padlizsánban mindössze 26 kcal van, így bátran beleilleszthetjük bármilyen diétába. 
  • A padlizsán jótékony hatásai közé sorolhatjuk a szív- és érrendszeri panaszok megelőzését is, hiszen a koleszterinszintet is csökkenti. Szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében is rendszeres fogyasztása esetén!
  • Mivel víztartalma magas, ezért hidratáló szerepe is lehet a bőr számára, megelőzi a ráncok kialakulását és a bőröregedés további jeleit. Ezen felül is tartalmaz antocianint, amely a héjában található, és ez is hozzájárul a bőrünk fiatalos megjelenéséhez.
  • A padlizsán nyomokban nikotint is tartalmaz, habár fogyasztásában nem jelent negatív hatásokat, de aki dohányzik, és aktuálisnak tartja a leszokást, segíthet számára enyhíteni a nikotin okozta elvonási tüneteket

A padlizsán krém receptje

A padlizsán igazi sokszínű zöldség a hozzátartozó receptek alapján is, hiszen nem csak megfőzni, párolni és sütni lehet, köretnek vagy akár hússal együtt elkészítve, de bizony az egyik legegyszerűbb és még is különlegesebb variációja, az a padlizsánkrém. Remekül működik egy megpirított kenyeren, ha fel szeretnénk dobni a reggeli pirítóst. 

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek majonéz
  • 1-2 cs só
  • 1-2 cs bors

Elkészítése 

170 fokon megsütjük a padlizsánokat egészben (egy kicsit megszurkálva) egy órán keresztül. Amint megsült a padlizsán, turmixgépbe helyezzük az apróra vágott hagymával és a szétzúzott fokhagymával, miután a héját eltávolítottuk és a magokat is kikapartuk. Ezután ízlés szerint hozzáadjuk a majonézt, a sót és a borsot, és el is készült a krém, amelyet pirítósra tudunk akár kenni.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A sokszínű padlizsán magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A sokszínű padlizsán magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg