A sokszínű padlizsán

-
gastro érdekesség, 2021.09.23.

A sokszínű padlizsán

Ha terveink között szerepel olyan zöldség keresése, amelynek vannak jótékony hatásai mind a mellett, hogy számtalan elkészítési formája van, és lehetetlen megunni, akkor ne keressünk tovább, hiszen a padlizsán pont ilyen!


A padlizsán eredetileg Ázsiából érkezett a középkorban Európába, Magyarországra pedig még a török hódítások idején, így érthető valószínűleg eredeti neve nálunk, a törökparadicsom. Az egyszerű paradicsomnál is kérdéses, hogy hova soroljuk, mert elég édes ahhoz, hogy akár a gyümölcsök között említsük, és ugyanez a helyzet a padlizsánnal is, hiszen beleillik a zöldség, de akár a gyümölcs kategóriába is. 

A padlizsán, mint vitaminforrás

A padlizsán elsősorban nagyon alacsony kalória tartalmú zöldség, egészséges, laktató, sok formában lehet elkészíteni, mégsem ragadnak tőle meg a kilók. Gazdag vitaminforrás, A-, B-, C- és K-vitaminok találhatóak meg bennük főleg, illetve ásványianyagok, mint például magnézium, kalcium, vas, nátrium és kálium. A magnéziumot fogyasztják stresszoldására is, ezért a padlizsán is remek forrása lehet a szervezetnek. 

A padlizsán hatásai

  • A padlizsánnak a vitamin- és ásványianyag tartalmán kívül is számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Ilyen például a magas rosttartalma, amely az emésztést segíti elő, így megelőzhetünk fogyasztásával néhány krónikus betegséget, májbetegségeket, illetve a fogyásunkat is segítheti. Arról nem is beszélve, hogy 100 gramm padlizsánban mindössze 26 kcal van, így bátran beleilleszthetjük bármilyen diétába. 
  • A padlizsán jótékony hatásai közé sorolhatjuk a szív- és érrendszeri panaszok megelőzését is, hiszen a koleszterinszintet is csökkenti. Szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében is rendszeres fogyasztása esetén!
  • Mivel víztartalma magas, ezért hidratáló szerepe is lehet a bőr számára, megelőzi a ráncok kialakulását és a bőröregedés további jeleit. Ezen felül is tartalmaz antocianint, amely a héjában található, és ez is hozzájárul a bőrünk fiatalos megjelenéséhez.
  • A padlizsán nyomokban nikotint is tartalmaz, habár fogyasztásában nem jelent negatív hatásokat, de aki dohányzik, és aktuálisnak tartja a leszokást, segíthet számára enyhíteni a nikotin okozta elvonási tüneteket

A padlizsán krém receptje

A padlizsán igazi sokszínű zöldség a hozzátartozó receptek alapján is, hiszen nem csak megfőzni, párolni és sütni lehet, köretnek vagy akár hússal együtt elkészítve, de bizony az egyik legegyszerűbb és még is különlegesebb variációja, az a padlizsánkrém. Remekül működik egy megpirított kenyeren, ha fel szeretnénk dobni a reggeli pirítóst. 

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek majonéz
  • 1-2 cs só
  • 1-2 cs bors

Elkészítése 

170 fokon megsütjük a padlizsánokat egészben (egy kicsit megszurkálva) egy órán keresztül. Amint megsült a padlizsán, turmixgépbe helyezzük az apróra vágott hagymával és a szétzúzott fokhagymával, miután a héját eltávolítottuk és a magokat is kikapartuk. Ezután ízlés szerint hozzáadjuk a majonézt, a sót és a borsot, és el is készült a krém, amelyet pirítósra tudunk akár kenni.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A sokszínű padlizsán magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A sokszínű padlizsán magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg