Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Dél-Kelet Ázsiából származik az az étel, aminek sok féle formája van: nyers haltól kezdve a zöldségeken át különleges összetevőkig. Íme minden, amit tudni érdemes a sushiról.
A sushi egy japán eredetű étel, amely általában hideg, savanykás rizsből készült, amit gyakran kombinálnak nyers vagy pácolt halakkal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel és más összetevőkkel. A sushi elkészítési módjai és variációi számosak, és különböző típusai léteznek.
A legismertebb sushi típusok közé tartozik a nigiri sushi, ahol a rizsre helyezett halat vagy egyéb összetevőt találunk, valamint a maki sushi, amelyet alaposan feltekert algelevelek vagy egyéb borítóanyag vesz körül, és egy központi rizs- és töltelékcsík található és ezt vágják / szeletelik fel úgy, hogy látszódjon a henger metszete.
A sushi gyakran társul a szójaszósszal, tormával. Ez a japán konyha egyik jellegzetes és világszerte népszerű fogása.
A közhiedelemmel ellentétben a sushi nem kizárólag nyers halat jelent, hanem a tengeri ízt főleg a legtöbbek által ismert változatához, a makihoz járuló préselt algalapok adják meg és szerkezetileg tartják egyben, bár ez sem minden esetben. Többféle formában és ízben kapható, hiszen a főtt rizs mellett manapság szinte bármivel ízesíthetjük, legyen szó zöldségekről, mint avokádóról, uborkáról, retekről vagy édesburgonyáról, vagy tengeri herkentyűkről, mint tonhalról, lazacról vagy rákról. Pedig ez csak néhány a lehetséges ízvariánsokból!
A sushi eredete nagyon régre nyúlik vissza, időszámításunk előtti második századra, mikor még tartósító eljárásként használták. Japánban alakult ki a mai formája, amely azóta még a nyugati világot is meghódította. Ám először véletlenül a Mekong folyó mellől indult ki, később egy akkori változatában terjedt át Kínába, és legvégül csak Japánba. A sushi eredeti jelentése szerint „savanyú ízű” nem véletlenül, utalva a hal és a rizs erjesztett egyvelegére.
Eredetileg a halat rizzsel és sóval ásták el, később az erjedésük után ásták ki újra. A rizs erjedés közben ecetet termelt, amely aminosavakká bontotta a halat, így tudták tárolni anélkül, hogy megromlott volna. Az erjedt rizst csak a válság idején kezdték maguktól fogyasztani, mikor másra nem volt lehetőségük. Ekkor jöttek csak rá évek múltán, hogy ez nem csupán egy remek tárolási módszer a hal számára, de érdekes ízkombináció alakul ki a savanyú rizs és hal által, melynek egyvelege kiad egy új ételt.
A sushi sokszínűségét az adja, hogy nem csak rengeteg féle ízesítése lehetséges, de nem csak egy fajtája ismert elkészítés szempontjából.
Egyéb sushi formák, melyek kevésbé népszerűek:
Elengedhetetlen kiegészítői a sushi fogyasztásnak a minél pikánsabb ízek elérése érdekében:
Gyakran hallani, hogy a gyermekáldás örömei elé néző nők számára tilos a sushi fogyasztása. Ez kizárólag a nyers halat tartalmazó sushi fajtákra igaz, hiszen a szervezetükben számos baktérium, vírus és féreg élhet, melyek elfogyasztása során bejutnak az emberi testbe, és így károkat okozhatnak, főleg a magzat számára, de a higanytartalma szintén veszélyes lehet, és súlyosabb következményképpen okozhat vetélést.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
A rizsfőzés tudománya
2025.04.30.