A sushi

-
gastro érdekesség, 2021.08.03.

A sushi

Dél-Kelet Ázsiából származik az az étel, aminek sok féle formája van: nyers haltól kezdve a zöldségeken át különleges összetevőkig. Íme minden, amit tudni érdemes a sushiról.


Mi az a sushi?

A sushi egy japán eredetű étel, amely általában hideg, savanykás rizsből készült, amit gyakran kombinálnak nyers vagy pácolt halakkal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel és más összetevőkkel. A sushi elkészítési módjai és variációi számosak, és különböző típusai léteznek.

A legismertebb sushi típusok közé tartozik a nigiri sushi, ahol a rizsre helyezett halat vagy egyéb összetevőt találunk, valamint a maki sushi, amelyet alaposan feltekert algelevelek vagy egyéb borítóanyag vesz körül, és egy központi rizs- és töltelékcsík található és ezt vágják / szeletelik fel úgy, hogy látszódjon a henger metszete.

A sushi gyakran társul a szójaszósszal, tormával. Ez a japán konyha egyik jellegzetes és világszerte népszerű fogása.

A közhiedelemmel ellentétben a sushi nem kizárólag nyers halat jelent, hanem a tengeri ízt főleg a legtöbbek által ismert változatához, a makihoz járuló préselt algalapok adják meg és szerkezetileg tartják egyben, bár ez sem minden esetben. Többféle formában és ízben kapható, hiszen a főtt rizs mellett manapság szinte bármivel ízesíthetjük, legyen szó zöldségekről, mint avokádóról, uborkáról, retekről vagy édesburgonyáról, vagy tengeri herkentyűkről, mint tonhalról, lazacról vagy rákról. Pedig ez csak néhány a lehetséges ízvariánsokból!

Honnan ered a sushi?

A sushi eredete nagyon régre nyúlik vissza, időszámításunk előtti második századra, mikor még tartósító eljárásként használták. Japánban alakult ki a mai formája, amely azóta még a nyugati világot is meghódította. Ám először véletlenül a Mekong folyó mellől indult ki, később egy akkori változatában terjedt át Kínába, és legvégül csak Japánba. A sushi eredeti jelentése szerint „savanyú ízű” nem véletlenül, utalva a hal és a rizs erjesztett egyvelegére.

Eredetileg a halat rizzsel és sóval ásták el, később az erjedésük után ásták ki újra. A rizs erjedés közben ecetet termelt, amely aminosavakká bontotta a halat, így tudták tárolni anélkül, hogy megromlott volna. Az erjedt rizst csak a válság idején kezdték maguktól fogyasztani, mikor másra nem volt lehetőségük. Ekkor jöttek csak rá évek múltán, hogy ez nem csupán egy remek tárolási módszer a hal számára, de érdekes ízkombináció alakul ki a savanyú rizs és hal által, melynek egyvelege kiad egy új ételt.

A sushinak milyen fajtái léteznek?

A sushi sokszínűségét az adja, hogy nem csak rengeteg féle ízesítése lehetséges, de nem csak egy fajtája ismert elkészítés szempontjából.

  • Maki sushi – Ez a sushi világ leggyakoribb fajtája. Könnyen felismerhető, hiszen algalapokba tekert rizs benne az aktuális töltelékkel. Elkészítése nem tűnik bonyolultnak, de megvannak a titkai, melyekre ügyelni kell. A bambuszrolóra terítünk, erre helyezünk nagyjából egy centiméternyi főtt rizst, és ennek közepére a zöldségeket, halféléket. Az egész feltekerése után felszeletelik apró szeletekre, és miután összeállt, tálalják.
  • Futó Maki sushi – Alfajtája a makinak, de csak annyi a különbség, hogy egész algalapot töltenek meg, nem egy felet.
  • Big Maki sushi – Alfajtája a makinak szintén, amikor a rizs van kívül, az algalap pedig belül helyezkedik el. A szerkezetének stabilizációjában szezámmag segít, amelybe forgatjuk a falatokat.
  • Nigiri sushi – Ez egy teljesen másik fajtája a sushi családnak. Oválisan formázunk egy falatnyi főtt rizs kupacot, melynek tetejére helyezzük a „tölteléket”.

Egyéb sushi formák, melyek kevésbé népszerűek:

  • Osi sushi (egy forma aljába helyezzük a „tölteléket”, majd a rizst, végül kockává préseljük és feldarabolva tálaljuk).
  • Inari sushi (alapja sült tofuból készült batyu, tölteléke általában egyszerű főtt rizs).

Elengedhetetlen kiegészítői a sushi fogyasztásnak a minél pikánsabb ízek elérése érdekében:

  • wasabi
  • gyömbér
  • szójaszósz

Sushit miért nem fogyaszthatnak állapotos nők?

Gyakran hallani, hogy a gyermekáldás örömei elé néző nők számára tilos a sushi fogyasztása. Ez kizárólag a nyers halat tartalmazó sushi fajtákra igaz, hiszen a szervezetükben számos baktérium, vírus és féreg élhet, melyek elfogyasztása során bejutnak az emberi testbe, és így károkat okozhatnak, főleg a magzat számára, de a higanytartalma szintén veszélyes lehet, és súlyosabb következményképpen okozhat vetélést.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A sushi magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A sushi magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg