A sushi

-
gastro érdekesség, 2021.08.03.

A sushi

Dél-Kelet Ázsiából származik az az étel, aminek sok féle formája van: nyers haltól kezdve a zöldségeken át különleges összetevőkig. Íme minden, amit tudni érdemes a sushiról.


Mi az a sushi?

A sushi egy japán eredetű étel, amely általában hideg, savanykás rizsből készült, amit gyakran kombinálnak nyers vagy pácolt halakkal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel és más összetevőkkel. A sushi elkészítési módjai és variációi számosak, és különböző típusai léteznek.

A legismertebb sushi típusok közé tartozik a nigiri sushi, ahol a rizsre helyezett halat vagy egyéb összetevőt találunk, valamint a maki sushi, amelyet alaposan feltekert algelevelek vagy egyéb borítóanyag vesz körül, és egy központi rizs- és töltelékcsík található és ezt vágják / szeletelik fel úgy, hogy látszódjon a henger metszete.

A sushi gyakran társul a szójaszósszal, tormával. Ez a japán konyha egyik jellegzetes és világszerte népszerű fogása.

A közhiedelemmel ellentétben a sushi nem kizárólag nyers halat jelent, hanem a tengeri ízt főleg a legtöbbek által ismert változatához, a makihoz járuló préselt algalapok adják meg és szerkezetileg tartják egyben, bár ez sem minden esetben. Többféle formában és ízben kapható, hiszen a főtt rizs mellett manapság szinte bármivel ízesíthetjük, legyen szó zöldségekről, mint avokádóról, uborkáról, retekről vagy édesburgonyáról, vagy tengeri herkentyűkről, mint tonhalról, lazacról vagy rákról. Pedig ez csak néhány a lehetséges ízvariánsokból!

Honnan ered a sushi?

A sushi eredete nagyon régre nyúlik vissza, időszámításunk előtti második századra, mikor még tartósító eljárásként használták. Japánban alakult ki a mai formája, amely azóta még a nyugati világot is meghódította. Ám először véletlenül a Mekong folyó mellől indult ki, később egy akkori változatában terjedt át Kínába, és legvégül csak Japánba. A sushi eredeti jelentése szerint „savanyú ízű” nem véletlenül, utalva a hal és a rizs erjesztett egyvelegére.

Eredetileg a halat rizzsel és sóval ásták el, később az erjedésük után ásták ki újra. A rizs erjedés közben ecetet termelt, amely aminosavakká bontotta a halat, így tudták tárolni anélkül, hogy megromlott volna. Az erjedt rizst csak a válság idején kezdték maguktól fogyasztani, mikor másra nem volt lehetőségük. Ekkor jöttek csak rá évek múltán, hogy ez nem csupán egy remek tárolási módszer a hal számára, de érdekes ízkombináció alakul ki a savanyú rizs és hal által, melynek egyvelege kiad egy új ételt.

A sushinak milyen fajtái léteznek?

A sushi sokszínűségét az adja, hogy nem csak rengeteg féle ízesítése lehetséges, de nem csak egy fajtája ismert elkészítés szempontjából.

  • Maki sushi – Ez a sushi világ leggyakoribb fajtája. Könnyen felismerhető, hiszen algalapokba tekert rizs benne az aktuális töltelékkel. Elkészítése nem tűnik bonyolultnak, de megvannak a titkai, melyekre ügyelni kell. A bambuszrolóra terítünk, erre helyezünk nagyjából egy centiméternyi főtt rizst, és ennek közepére a zöldségeket, halféléket. Az egész feltekerése után felszeletelik apró szeletekre, és miután összeállt, tálalják.
  • Futó Maki sushi – Alfajtája a makinak, de csak annyi a különbség, hogy egész algalapot töltenek meg, nem egy felet.
  • Big Maki sushi – Alfajtája a makinak szintén, amikor a rizs van kívül, az algalap pedig belül helyezkedik el. A szerkezetének stabilizációjában szezámmag segít, amelybe forgatjuk a falatokat.
  • Nigiri sushi – Ez egy teljesen másik fajtája a sushi családnak. Oválisan formázunk egy falatnyi főtt rizs kupacot, melynek tetejére helyezzük a „tölteléket”.

Egyéb sushi formák, melyek kevésbé népszerűek:

  • Osi sushi (egy forma aljába helyezzük a „tölteléket”, majd a rizst, végül kockává préseljük és feldarabolva tálaljuk).
  • Inari sushi (alapja sült tofuból készült batyu, tölteléke általában egyszerű főtt rizs).

Elengedhetetlen kiegészítői a sushi fogyasztásnak a minél pikánsabb ízek elérése érdekében:

  • wasabi
  • gyömbér
  • szójaszósz

Sushit miért nem fogyaszthatnak állapotos nők?

Gyakran hallani, hogy a gyermekáldás örömei elé néző nők számára tilos a sushi fogyasztása. Ez kizárólag a nyers halat tartalmazó sushi fajtákra igaz, hiszen a szervezetükben számos baktérium, vírus és féreg élhet, melyek elfogyasztása során bejutnak az emberi testbe, és így károkat okozhatnak, főleg a magzat számára, de a higanytartalma szintén veszélyes lehet, és súlyosabb következményképpen okozhat vetélést.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A sushi magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A sushi magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg