A sushi

-
gastro érdekesség, 2021.08.03.

A sushi

Dél-Kelet Ázsiából származik az az étel, aminek sok féle formája van: nyers haltól kezdve a zöldségeken át különleges összetevőkig. Íme minden, amit tudni érdemes a sushiról.


Mi az a sushi?

A sushi egy japán eredetű étel, amely általában hideg, savanykás rizsből készült, amit gyakran kombinálnak nyers vagy pácolt halakkal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel és más összetevőkkel. A sushi elkészítési módjai és variációi számosak, és különböző típusai léteznek.

A legismertebb sushi típusok közé tartozik a nigiri sushi, ahol a rizsre helyezett halat vagy egyéb összetevőt találunk, valamint a maki sushi, amelyet alaposan feltekert algelevelek vagy egyéb borítóanyag vesz körül, és egy központi rizs- és töltelékcsík található és ezt vágják / szeletelik fel úgy, hogy látszódjon a henger metszete.

A sushi gyakran társul a szójaszósszal, tormával. Ez a japán konyha egyik jellegzetes és világszerte népszerű fogása.

A közhiedelemmel ellentétben a sushi nem kizárólag nyers halat jelent, hanem a tengeri ízt főleg a legtöbbek által ismert változatához, a makihoz járuló préselt algalapok adják meg és szerkezetileg tartják egyben, bár ez sem minden esetben. Többféle formában és ízben kapható, hiszen a főtt rizs mellett manapság szinte bármivel ízesíthetjük, legyen szó zöldségekről, mint avokádóról, uborkáról, retekről vagy édesburgonyáról, vagy tengeri herkentyűkről, mint tonhalról, lazacról vagy rákról. Pedig ez csak néhány a lehetséges ízvariánsokból!

Honnan ered a sushi?

A sushi eredete nagyon régre nyúlik vissza, időszámításunk előtti második századra, mikor még tartósító eljárásként használták. Japánban alakult ki a mai formája, amely azóta még a nyugati világot is meghódította. Ám először véletlenül a Mekong folyó mellől indult ki, később egy akkori változatában terjedt át Kínába, és legvégül csak Japánba. A sushi eredeti jelentése szerint „savanyú ízű” nem véletlenül, utalva a hal és a rizs erjesztett egyvelegére.

Eredetileg a halat rizzsel és sóval ásták el, később az erjedésük után ásták ki újra. A rizs erjedés közben ecetet termelt, amely aminosavakká bontotta a halat, így tudták tárolni anélkül, hogy megromlott volna. Az erjedt rizst csak a válság idején kezdték maguktól fogyasztani, mikor másra nem volt lehetőségük. Ekkor jöttek csak rá évek múltán, hogy ez nem csupán egy remek tárolási módszer a hal számára, de érdekes ízkombináció alakul ki a savanyú rizs és hal által, melynek egyvelege kiad egy új ételt.

A sushinak milyen fajtái léteznek?

A sushi sokszínűségét az adja, hogy nem csak rengeteg féle ízesítése lehetséges, de nem csak egy fajtája ismert elkészítés szempontjából.

  • Maki sushi – Ez a sushi világ leggyakoribb fajtája. Könnyen felismerhető, hiszen algalapokba tekert rizs benne az aktuális töltelékkel. Elkészítése nem tűnik bonyolultnak, de megvannak a titkai, melyekre ügyelni kell. A bambuszrolóra terítünk, erre helyezünk nagyjából egy centiméternyi főtt rizst, és ennek közepére a zöldségeket, halféléket. Az egész feltekerése után felszeletelik apró szeletekre, és miután összeállt, tálalják.
  • Futó Maki sushi – Alfajtája a makinak, de csak annyi a különbség, hogy egész algalapot töltenek meg, nem egy felet.
  • Big Maki sushi – Alfajtája a makinak szintén, amikor a rizs van kívül, az algalap pedig belül helyezkedik el. A szerkezetének stabilizációjában szezámmag segít, amelybe forgatjuk a falatokat.
  • Nigiri sushi – Ez egy teljesen másik fajtája a sushi családnak. Oválisan formázunk egy falatnyi főtt rizs kupacot, melynek tetejére helyezzük a „tölteléket”.

Egyéb sushi formák, melyek kevésbé népszerűek:

  • Osi sushi (egy forma aljába helyezzük a „tölteléket”, majd a rizst, végül kockává préseljük és feldarabolva tálaljuk).
  • Inari sushi (alapja sült tofuból készült batyu, tölteléke általában egyszerű főtt rizs).

Elengedhetetlen kiegészítői a sushi fogyasztásnak a minél pikánsabb ízek elérése érdekében:

  • wasabi
  • gyömbér
  • szójaszósz

Sushit miért nem fogyaszthatnak állapotos nők?

Gyakran hallani, hogy a gyermekáldás örömei elé néző nők számára tilos a sushi fogyasztása. Ez kizárólag a nyers halat tartalmazó sushi fajtákra igaz, hiszen a szervezetükben számos baktérium, vírus és féreg élhet, melyek elfogyasztása során bejutnak az emberi testbe, és így károkat okozhatnak, főleg a magzat számára, de a higanytartalma szintén veszélyes lehet, és súlyosabb következményképpen okozhat vetélést.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A sushi magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A sushi magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg