A tiramisu eredete

-
gastro érdekesség, 2021.07.15.

A tiramisu eredete

Az az olasz tiramisu eredete homályos a világ számára, hiszen elég régre nyúlik vissza, nagyjából 1720-as évek környékén születhetett meg. Egy biztos, az alapja a kávé.


A tiramisu eredete

A tiramisu jelenleg az egyik legnépszerűbb édességnek minősül világ szerte. A pontos eredete a mai napig bizonytalan, mivel több helyről állítják, hogy náluk készült először, ezért biztosak már nem lehetünk benne.

Az egyik leghíresebb története a süteménynek az olasz Siena városához köthető 1723-ban. Mikor az akkori uralkodó, Cosimo III de’Medici a városba látogatott, a helyiek ezzel az édességgel készültek neki a különleges alkalomból. A város lakosai manapság is hisznek abban, hogy a népszerű desszert tőlük származik. Az uralkodónak annyira tetszett az ízvilága, hogy magával vitte később Firenzébe, az akkori recept szerint nagyjából borba áztatott piskóta volt sárgakrémmel a tetején.

1930-as években Mario Cosolo, Trieszt mellett újrafelfedezte ezt a desszertet és tirimesú-nak nevezte. Ebben még nem volt kávé. Ebben a mascarponén kívül csak egy piskóta volt és ez volt meglocsolva Marsala likőrrel és ezt pohárdesszertként tálalták.

1960 évek eljén Albergo Roma Tolmezzoban készített egy desszertet trancia mscarpone (magyarul: mascarpone szelet) néven, de a 60-as évek közepén bezárt az étterme - és ezzel együtt az akkori tiramisu is eltűnt.

1960-as évek közepén Trevisoban (Tarvisio) készítették el a Coppa Imperiale-t, ami egy mascarponés pohárkérm volt Grand Marnier likőrrel és csokoládéreszelékkel a tetején.

A modern tiramisu az 1960-as évek végén. vált azzá, amit jelenleg is ismernek a világon. A szintén olasz Treviso városában készült el Roberto Linguanotto (Loli)  cukrászmester jóvoltából a ma is ugyanúgy működő Le Beccherie étteremben, aminek Ado és Alba Campeol volt a tulajdonosa. Ám először leírva a recept csak 1983-ban lett, mikor Giovanni Capnist „I Dolci del Veneto” könyvében megjelentette. Ezután terjedt el világszerte, és szeretik a legtöbben a mai napig.

2017-től Olaszországban felvették az “Italicumok” közé és a Friuli Venezia Giulia régió termékének tekintik.

A tiramisu jelentése

  • tiramisù (ejtsd: [tiramiˈsu]) – „húzz fel”, „vidíts fel”, „dobjál fel”, „rángass fel”, de mit is jelent olaszul?
  • a „tirare” annyit jelent húzni;
  • a “mi” visszaható névmás, azt jelenti, hogy nekem, engem;
  • „su” pedig fel.

A tiramisu elnevezés egy másik lehetséges eredettörténetből származik, mivel sokan úgy hiszik, hogy a tiramisut egy olasz bordélyházban találták fel azért, hogy a nagy cukortartalma miatt új erőre kapjanak vendégeik. A kurtizánok konyhájában mind megtalálható volt az összes egyszerű alapanyag, ami a tiramisut egésszé teszi. Kávé, mascarpone, cukor, alkohol, tojássárgája, csokoládé.

A tiramisu titka

A tiramisu igazi titka, a jó minőségű babapiskóta, ami az alap textúrát szolgáltatja az édességhez és a kávé. Elvégre mi érhet el nagyobb hatást az energiaszintünk megnövelése számára, mint a nagyon erős feketekávé?

Összességében az elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen könnyen beszerezhető alapanyagokból áll össze, de figyelni kell beszerzéskor a minőségre. A krémnél is fontos, hogy a mascarpone igazi levegős, könnyed állagú legyen. Figyelni kell, hogy jó arányban szerepeljen benne a mascarpone és a tojássárgája, egyik se legyen dominánsabb a másiknál!

tiramisu tál

 

Mi NEM kell a tiramisuba?

Eper és semmilyen gyümölcs. Sok olyan helyen jártunk, ahol “epres-tiramisut” kínáltak. Ez finom, de nem tiramisu. Mesterséges adalékok, állagjavítók: nincs szükség habporra, zselatinra. Tej. Sem a krémbe, sem a kávéba. Ezt hagyjuk meg máskorra, másik ételbe.

A tökéletes tiramisu receptje

A tiramisut otthon is el tudjuk készíteni alábbi recept alapján (nagyon egyszerű akár gyerekekkel is készíthetjük, közös élmény egy ilyet csinálni):

  • ~350ml kávé
  • 100 g kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 500 g mascarpone
  • babapiskóta
  • kakaópor

Első lépésként kávét lapos tálba öntjük (ebbe fogjuk a babapiskótát beáztatni). Hagyjuk a kávét kihűlni. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgájához adjuk a cukor felét és fehéredésig habosítjuk. A tojásfehérjét minimális sóval elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük.

A cukros tojássárgáját alaposan elkeverjük a mascarponéval, hozzáadjuk tojásfehérjehab felét, majd beleforgatjuk a hab másik felét is - arra ügyelve, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot.

Összeállítás: egy tálba rakunk egy kisebb adag mascarpones krémet és elsimítjuk. Mi főleg szögletes tálat szoktunk használni, mert a babapiskótát így egyszerűbb rendezni - és a fogyasztásnál is egyszerűbb szedni belőle.

A babapiskótákat a kávéba mártjuk - úgy, hogy bőven ázzanak a kávéba, de a babapiskóta ne törjön el; majd elhelyezzük a krémen. Aztán újra egy adag mascarponés krém és egy újabb sor kávéba áztatott babapiskóta, majd a végén egy mascarpones krém réteg, hogy befedje az egészet. A tálat egy kicsit megütögethetjük, hogy a krém szépen szétterüljön.

A legnehezebb része most jön: az egészet letakrjuk folpackkal és egy éjszakát betesszük a hűtőbe pihentetni, hogy jól összeérjenek az ízek és kellően lágy legyen a babapiskóta.

Fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből, hogy ne legyen kellemetlenül hideg, majd a kakaóport rászitáljuk a tetejére (akár egy szűrő segítségével). Ez után pedig nincs más hátra, mint megenni!



Gubricza Laura

Tetszett a(z) A tiramisu eredete magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A tiramisu eredete magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg