A tiramisu eredete

-
gastro érdekesség, 2021.07.15.

A tiramisu eredete

Az az olasz tiramisu eredete homályos a világ számára, hiszen elég régre nyúlik vissza, nagyjából 1720-as évek környékén születhetett meg. Egy biztos, az alapja a kávé.


A tiramisu eredete

A tiramisu jelenleg az egyik legnépszerűbb édességnek minősül világ szerte. A pontos eredete a mai napig bizonytalan, mivel több helyről állítják, hogy náluk készült először, ezért biztosak már nem lehetünk benne.

Az egyik leghíresebb története a süteménynek az olasz Siena városához köthető 1723-ban. Mikor az akkori uralkodó, Cosimo III de’Medici a városba látogatott, a helyiek ezzel az édességgel készültek neki a különleges alkalomból. A város lakosai manapság is hisznek abban, hogy a népszerű desszert tőlük származik. Az uralkodónak annyira tetszett az ízvilága, hogy magával vitte később Firenzébe, az akkori recept szerint nagyjából borba áztatott piskóta volt sárgakrémmel a tetején.

1930-as években Mario Cosolo, Trieszt mellett újrafelfedezte ezt a desszertet és tirimesú-nak nevezte. Ebben még nem volt kávé. Ebben a mascarponén kívül csak egy piskóta volt és ez volt meglocsolva Marsala likőrrel és ezt pohárdesszertként tálalták.

1960 évek eljén Albergo Roma Tolmezzoban készített egy desszertet trancia mscarpone (magyarul: mascarpone szelet) néven, de a 60-as évek közepén bezárt az étterme - és ezzel együtt az akkori tiramisu is eltűnt.

1960-as évek közepén Trevisoban (Tarvisio) készítették el a Coppa Imperiale-t, ami egy mascarponés pohárkérm volt Grand Marnier likőrrel és csokoládéreszelékkel a tetején.

A modern tiramisu az 1960-as évek végén. vált azzá, amit jelenleg is ismernek a világon. A szintén olasz Treviso városában készült el Roberto Linguanotto (Loli)  cukrászmester jóvoltából a ma is ugyanúgy működő Le Beccherie étteremben, aminek Ado és Alba Campeol volt a tulajdonosa. Ám először leírva a recept csak 1983-ban lett, mikor Giovanni Capnist „I Dolci del Veneto” könyvében megjelentette. Ezután terjedt el világszerte, és szeretik a legtöbben a mai napig.

2017-től Olaszországban felvették az “Italicumok” közé és a Friuli Venezia Giulia régió termékének tekintik.

A tiramisu jelentése

  • tiramisù (ejtsd: [tiramiˈsu]) – „húzz fel”, „vidíts fel”, „dobjál fel”, „rángass fel”, de mit is jelent olaszul?
  • a „tirare” annyit jelent húzni;
  • a “mi” visszaható névmás, azt jelenti, hogy nekem, engem;
  • „su” pedig fel.

A tiramisu elnevezés egy másik lehetséges eredettörténetből származik, mivel sokan úgy hiszik, hogy a tiramisut egy olasz bordélyházban találták fel azért, hogy a nagy cukortartalma miatt új erőre kapjanak vendégeik. A kurtizánok konyhájában mind megtalálható volt az összes egyszerű alapanyag, ami a tiramisut egésszé teszi. Kávé, mascarpone, cukor, alkohol, tojássárgája, csokoládé.

A tiramisu titka

A tiramisu igazi titka, a jó minőségű babapiskóta, ami az alap textúrát szolgáltatja az édességhez és a kávé. Elvégre mi érhet el nagyobb hatást az energiaszintünk megnövelése számára, mint a nagyon erős feketekávé?

Összességében az elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen könnyen beszerezhető alapanyagokból áll össze, de figyelni kell beszerzéskor a minőségre. A krémnél is fontos, hogy a mascarpone igazi levegős, könnyed állagú legyen. Figyelni kell, hogy jó arányban szerepeljen benne a mascarpone és a tojássárgája, egyik se legyen dominánsabb a másiknál!

tiramisu tál

 

Mi NEM kell a tiramisuba?

Eper és semmilyen gyümölcs. Sok olyan helyen jártunk, ahol “epres-tiramisut” kínáltak. Ez finom, de nem tiramisu. Mesterséges adalékok, állagjavítók: nincs szükség habporra, zselatinra. Tej. Sem a krémbe, sem a kávéba. Ezt hagyjuk meg máskorra, másik ételbe.

A tökéletes tiramisu receptje

A tiramisut otthon is el tudjuk készíteni alábbi recept alapján (nagyon egyszerű akár gyerekekkel is készíthetjük, közös élmény egy ilyet csinálni):

  • ~350ml kávé
  • 100 g kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 500 g mascarpone
  • babapiskóta
  • kakaópor

Első lépésként kávét lapos tálba öntjük (ebbe fogjuk a babapiskótát beáztatni). Hagyjuk a kávét kihűlni. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgájához adjuk a cukor felét és fehéredésig habosítjuk. A tojásfehérjét minimális sóval elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük.

A cukros tojássárgáját alaposan elkeverjük a mascarponéval, hozzáadjuk tojásfehérjehab felét, majd beleforgatjuk a hab másik felét is - arra ügyelve, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot.

Összeállítás: egy tálba rakunk egy kisebb adag mascarpones krémet és elsimítjuk. Mi főleg szögletes tálat szoktunk használni, mert a babapiskótát így egyszerűbb rendezni - és a fogyasztásnál is egyszerűbb szedni belőle.

A babapiskótákat a kávéba mártjuk - úgy, hogy bőven ázzanak a kávéba, de a babapiskóta ne törjön el; majd elhelyezzük a krémen. Aztán újra egy adag mascarponés krém és egy újabb sor kávéba áztatott babapiskóta, majd a végén egy mascarpones krém réteg, hogy befedje az egészet. A tálat egy kicsit megütögethetjük, hogy a krém szépen szétterüljön.

A legnehezebb része most jön: az egészet letakrjuk folpackkal és egy éjszakát betesszük a hűtőbe pihentetni, hogy jól összeérjenek az ízek és kellően lágy legyen a babapiskóta.

Fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből, hogy ne legyen kellemetlenül hideg, majd a kakaóport rászitáljuk a tetejére (akár egy szűrő segítségével). Ez után pedig nincs más hátra, mint megenni!



Gubricza Laura

Tetszett a(z) A tiramisu eredete magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A tiramisu eredete magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg