Alma minden mennyiségben

-
gastro érdekesség, 2021.10.09.

Alma minden mennyiségben

Ha itt az ősz, akkor megérkezett az almaszezon is. Számos fajta közül válogathatunk aszerint, hogy inkább a zöldhéjú, savanykás verzió vagy a piros borítású, édeskés változat a kedvencünk.


Az őszi időszak nemcsak a fák leveli miatt nevezhető színesnek, hanem a szezonális zöldség és gyümölcs kínálat miatt is. Olyan ízletes finomságok állnak rendelkezésünkre ebben a néhány hónapban, mint például a sütőtök, a körte, a szőlő, a füge vagy éppen az alma. A különböző almafajtákat nemcsak finom ízük és változatos elkészítési lehetőségeik, hanem a vitamintartalmuk miatt is érdemes heti többször fogyasztani.

Minden fontos tudnivaló az almáról

Az almafa a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. A típusok között fontos szerepe van az úgynevezett nemes almának, amelynek szintén több fajtája terem világszerte. A házi almának is nevezett termések azok, amelyek mi gyümölcsként fogyasztunk nap mint nap.

Az alma nem nevezhető újdonságnak, már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották, például bor formájában. Ma a világ számos pontján az egyik legnépszerűbb gyümölcsként tartják számon. A huszadik század során keresztezték és nemesítették az egyes fajtákat, így ma már több mint 7000 különböző típus létezik. Két nagyobb kategóriába szokták sorolni őket: a nyers fogyasztásra alkalmas, valamint a kimondottan a főzéshez használt almák. Magyarországon leggyakoribb fajták: a Jonatán, a Jonagold, a Starking, a Golden, az Idared és a Granny Smith.

Az alma vitaminjai

Ahogy szinte az összes gyümölcs, az alma is számos jótékony anyagot tartalmaz, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében. Egyrészt a termések magas antioxidáns tartalma segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, másrészt immunrendszer erősítő hatásúak, valamint segítenek a gyulladások csökkentésében, a vírusok és baktériumok leküzdésében. Magas rost tartalmának köszönhetően segíti az emésztést és javítja az anyagcserét. Az alma tartalmaz többek között A, B és C-vitaminokat, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, cink, jód és szelén. Ezen anyagok együttesen mind segítenek növelni a test természetes védekezőképességét, ezzel is hozzájárulva az egészség megőrzéséhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes hatóanyagok az alma külső részében, a hájában találhatóak, így érdemes alapos megmosás után azt is elfogyasztani.

Mit kezdjünk az almával?

Az almát számtalan módon fel lehet használni. Szerencsére feldolgozás során sem veszít jelentős mértékben a tápanyag tartalmából, ezért nyugodtan főzhetünk-süthetünk is vele. A gyümölcs kerülhet édes, tejszínes levesbe, vagy salátába is. Ha italban gondolkodunk, az almalé kiváló választás szűrt vagy rostos formában, a reggeli smoothie-ba kerülve pedig igazi vitaminbomba. Feldarabolt, kiszárított állapotában tea is készülhet belőle, vagy ahogy a római korban gyakran fogyasztották, bort formájában is nagyon ízletes.

Süteményekbe téve fahéjjal fűszerezve igazi őszi hangulatú desszertet, például rétest, tortát vagy pitét varázsolhatunk belőle.

Ha később is szeretnénk élvezni az alma ízét, főzzünk belőle lekvárt vagy kompótot.

Guba Márti

Tetszett a(z) Alma minden mennyiségben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Alma minden mennyiségben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg