Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Ha itt az ősz, akkor megérkezett az almaszezon is. Számos fajta közül válogathatunk aszerint, hogy inkább a zöldhéjú, savanykás verzió vagy a piros borítású, édeskés változat a kedvencünk.
Az őszi időszak nemcsak a fák leveli miatt nevezhető színesnek, hanem a szezonális zöldség és gyümölcs kínálat miatt is. Olyan ízletes finomságok állnak rendelkezésünkre ebben a néhány hónapban, mint például a sütőtök, a körte, a szőlő, a füge vagy éppen az alma. A különböző almafajtákat nemcsak finom ízük és változatos elkészítési lehetőségeik, hanem a vitamintartalmuk miatt is érdemes heti többször fogyasztani.
Az almafa a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. A típusok között fontos szerepe van az úgynevezett nemes almának, amelynek szintén több fajtája terem világszerte. A házi almának is nevezett termések azok, amelyek mi gyümölcsként fogyasztunk nap mint nap.
Az alma nem nevezhető újdonságnak, már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották, például bor formájában. Ma a világ számos pontján az egyik legnépszerűbb gyümölcsként tartják számon. A huszadik század során keresztezték és nemesítették az egyes fajtákat, így ma már több mint 7000 különböző típus létezik. Két nagyobb kategóriába szokták sorolni őket: a nyers fogyasztásra alkalmas, valamint a kimondottan a főzéshez használt almák. Magyarországon leggyakoribb fajták: a Jonatán, a Jonagold, a Starking, a Golden, az Idared és a Granny Smith.
Ahogy szinte az összes gyümölcs, az alma is számos jótékony anyagot tartalmaz, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében. Egyrészt a termések magas antioxidáns tartalma segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, másrészt immunrendszer erősítő hatásúak, valamint segítenek a gyulladások csökkentésében, a vírusok és baktériumok leküzdésében. Magas rost tartalmának köszönhetően segíti az emésztést és javítja az anyagcserét. Az alma tartalmaz többek között A, B és C-vitaminokat, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, cink, jód és szelén. Ezen anyagok együttesen mind segítenek növelni a test természetes védekezőképességét, ezzel is hozzájárulva az egészség megőrzéséhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes hatóanyagok az alma külső részében, a hájában találhatóak, így érdemes alapos megmosás után azt is elfogyasztani.
Az almát számtalan módon fel lehet használni. Szerencsére feldolgozás során sem veszít jelentős mértékben a tápanyag tartalmából, ezért nyugodtan főzhetünk-süthetünk is vele. A gyümölcs kerülhet édes, tejszínes levesbe, vagy salátába is. Ha italban gondolkodunk, az almalé kiváló választás szűrt vagy rostos formában, a reggeli smoothie-ba kerülve pedig igazi vitaminbomba. Feldarabolt, kiszárított állapotában tea is készülhet belőle, vagy ahogy a római korban gyakran fogyasztották, bort formájában is nagyon ízletes.
Süteményekbe téve fahéjjal fűszerezve igazi őszi hangulatú desszertet, például rétest, tortát vagy pitét varázsolhatunk belőle.
Ha később is szeretnénk élvezni az alma ízét, főzzünk belőle lekvárt vagy kompótot.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.