Alma minden mennyiségben

-
gastro érdekesség, 2021.10.09.

Alma minden mennyiségben

Ha itt az ősz, akkor megérkezett az almaszezon is. Számos fajta közül válogathatunk aszerint, hogy inkább a zöldhéjú, savanykás verzió vagy a piros borítású, édeskés változat a kedvencünk.


Az őszi időszak nemcsak a fák leveli miatt nevezhető színesnek, hanem a szezonális zöldség és gyümölcs kínálat miatt is. Olyan ízletes finomságok állnak rendelkezésünkre ebben a néhány hónapban, mint például a sütőtök, a körte, a szőlő, a füge vagy éppen az alma. A különböző almafajtákat nemcsak finom ízük és változatos elkészítési lehetőségeik, hanem a vitamintartalmuk miatt is érdemes heti többször fogyasztani.

Minden fontos tudnivaló az almáról

Az almafa a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. A típusok között fontos szerepe van az úgynevezett nemes almának, amelynek szintén több fajtája terem világszerte. A házi almának is nevezett termések azok, amelyek mi gyümölcsként fogyasztunk nap mint nap.

Az alma nem nevezhető újdonságnak, már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották, például bor formájában. Ma a világ számos pontján az egyik legnépszerűbb gyümölcsként tartják számon. A huszadik század során keresztezték és nemesítették az egyes fajtákat, így ma már több mint 7000 különböző típus létezik. Két nagyobb kategóriába szokták sorolni őket: a nyers fogyasztásra alkalmas, valamint a kimondottan a főzéshez használt almák. Magyarországon leggyakoribb fajták: a Jonatán, a Jonagold, a Starking, a Golden, az Idared és a Granny Smith.

Az alma vitaminjai

Ahogy szinte az összes gyümölcs, az alma is számos jótékony anyagot tartalmaz, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében. Egyrészt a termések magas antioxidáns tartalma segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, másrészt immunrendszer erősítő hatásúak, valamint segítenek a gyulladások csökkentésében, a vírusok és baktériumok leküzdésében. Magas rost tartalmának köszönhetően segíti az emésztést és javítja az anyagcserét. Az alma tartalmaz többek között A, B és C-vitaminokat, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, cink, jód és szelén. Ezen anyagok együttesen mind segítenek növelni a test természetes védekezőképességét, ezzel is hozzájárulva az egészség megőrzéséhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes hatóanyagok az alma külső részében, a hájában találhatóak, így érdemes alapos megmosás után azt is elfogyasztani.

Mit kezdjünk az almával?

Az almát számtalan módon fel lehet használni. Szerencsére feldolgozás során sem veszít jelentős mértékben a tápanyag tartalmából, ezért nyugodtan főzhetünk-süthetünk is vele. A gyümölcs kerülhet édes, tejszínes levesbe, vagy salátába is. Ha italban gondolkodunk, az almalé kiváló választás szűrt vagy rostos formában, a reggeli smoothie-ba kerülve pedig igazi vitaminbomba. Feldarabolt, kiszárított állapotában tea is készülhet belőle, vagy ahogy a római korban gyakran fogyasztották, bort formájában is nagyon ízletes.

Süteményekbe téve fahéjjal fűszerezve igazi őszi hangulatú desszertet, például rétest, tortát vagy pitét varázsolhatunk belőle.

Ha később is szeretnénk élvezni az alma ízét, főzzünk belőle lekvárt vagy kompótot.

Guba Márti

Tetszett a(z) Alma minden mennyiségben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Alma minden mennyiségben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg