Alma minden mennyiségben

-
gastro érdekesség, 2021.10.09.

Alma minden mennyiségben

Ha itt az ősz, akkor megérkezett az almaszezon is. Számos fajta közül válogathatunk aszerint, hogy inkább a zöldhéjú, savanykás verzió vagy a piros borítású, édeskés változat a kedvencünk.


Az őszi időszak nemcsak a fák leveli miatt nevezhető színesnek, hanem a szezonális zöldség és gyümölcs kínálat miatt is. Olyan ízletes finomságok állnak rendelkezésünkre ebben a néhány hónapban, mint például a sütőtök, a körte, a szőlő, a füge vagy éppen az alma. A különböző almafajtákat nemcsak finom ízük és változatos elkészítési lehetőségeik, hanem a vitamintartalmuk miatt is érdemes heti többször fogyasztani.

Minden fontos tudnivaló az almáról

Az almafa a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. A típusok között fontos szerepe van az úgynevezett nemes almának, amelynek szintén több fajtája terem világszerte. A házi almának is nevezett termések azok, amelyek mi gyümölcsként fogyasztunk nap mint nap.

Az alma nem nevezhető újdonságnak, már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották, például bor formájában. Ma a világ számos pontján az egyik legnépszerűbb gyümölcsként tartják számon. A huszadik század során keresztezték és nemesítették az egyes fajtákat, így ma már több mint 7000 különböző típus létezik. Két nagyobb kategóriába szokták sorolni őket: a nyers fogyasztásra alkalmas, valamint a kimondottan a főzéshez használt almák. Magyarországon leggyakoribb fajták: a Jonatán, a Jonagold, a Starking, a Golden, az Idared és a Granny Smith.

Az alma vitaminjai

Ahogy szinte az összes gyümölcs, az alma is számos jótékony anyagot tartalmaz, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében. Egyrészt a termések magas antioxidáns tartalma segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, másrészt immunrendszer erősítő hatásúak, valamint segítenek a gyulladások csökkentésében, a vírusok és baktériumok leküzdésében. Magas rost tartalmának köszönhetően segíti az emésztést és javítja az anyagcserét. Az alma tartalmaz többek között A, B és C-vitaminokat, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, cink, jód és szelén. Ezen anyagok együttesen mind segítenek növelni a test természetes védekezőképességét, ezzel is hozzájárulva az egészség megőrzéséhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes hatóanyagok az alma külső részében, a hájában találhatóak, így érdemes alapos megmosás után azt is elfogyasztani.

Mit kezdjünk az almával?

Az almát számtalan módon fel lehet használni. Szerencsére feldolgozás során sem veszít jelentős mértékben a tápanyag tartalmából, ezért nyugodtan főzhetünk-süthetünk is vele. A gyümölcs kerülhet édes, tejszínes levesbe, vagy salátába is. Ha italban gondolkodunk, az almalé kiváló választás szűrt vagy rostos formában, a reggeli smoothie-ba kerülve pedig igazi vitaminbomba. Feldarabolt, kiszárított állapotában tea is készülhet belőle, vagy ahogy a római korban gyakran fogyasztották, bort formájában is nagyon ízletes.

Süteményekbe téve fahéjjal fűszerezve igazi őszi hangulatú desszertet, például rétest, tortát vagy pitét varázsolhatunk belőle.

Ha később is szeretnénk élvezni az alma ízét, főzzünk belőle lekvárt vagy kompótot.

Guba Márti

Tetszett a(z) Alma minden mennyiségben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Alma minden mennyiségben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

"narrow"
Gear.svg