Alternatív tejek

-
gastro érdekesség, 2021.08.29.

Alternatív tejek

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a növényialapú tejek. Részben, mert egyre többen szenvednek valamilyen ételintoleranciával, mint például a laktózérzékenység. Vagy pedig, mert vegán étrendet követnek. De megeshet, hogy csak divatból, azt gondolván, hogy a tehén- vagy kecsketej egészségtelen. De vajon valóban annyira egészségesek a növényi tejek?


Szinte már bármiből készíthető „tej”. Már nemcsak a bioboltok polcain találkozhatunk tejet helyettesítő alternatívákkal. De vajon melyiknek mi az előnye vagy éppen hátránya? Melyik illik a legjobban a kávéhoz? Most összeszedtük, hogy mit érdemes a növényi tejekről tudni.

Mi is az a tej?

Mielőtt tovább haladnánk fontos tisztázni a tej fogalmát. Ugyanis tejnek csak az emlősállatok és az ember időszakosan kiválasztott emlőváladéka minősül, ami az utódok táplálására szolgál. Ami növényből készülő italokat kisebb túlzással nevezhetjük tejnek. Mindenesetre a köztudatban ez az elfogadott.

Zabtej

Előállítása: A ledarált szemeket vízbe áztatják, összekeverik, megfőzik, majd leszűrik a keletkező sűrű folyadékot.

Jellemzői:

  • Enyhe gabona íze van.
  • Az natúr zabtej cukrozatlan, csak az elkészítés során keletkezett természetes cukrot tartalmaz.

Előnyei:

  • Gazdag telítetlen zsírsavakban és fehérjében, ez utóbbinak köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre.
  • Kb. 3 gramm élelmi rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést.
  • Magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, káliumot, vasat tartalmaz.
  • A legtöbb zabtej olyan hozzáadott vitaminokat is tartalmaz, mint A-, D-vitamin.
  • Tisztítja és szabályozza a belek működését, valamint a vér koleszterinszintjét.
  • Savlekötő hatása ismert, és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében is.

Hátrányai:

  • A zabtej a feldolgozástól függően tartalmazhat glutént, így a gluténérzékenyek inkább kerüljék.
  • A zabtejnek általában magasabb a kalória- és zsírtartalma, mint a mandulatejnek vagy más tejalternatívának.
  • Sok bolti változat tartalmaz hozzáadott cukrot a jobb ízélményért, az ízestett tejekről nem is beszélve.

Felhasználása: Fogyaszthatjuk hidegen, melegen. Kávénkhoz is kiváló, turmixhoz, sütemények készítéséhez és főzéshez is használhatjuk. Az egyik legfinomabb tejhabot is zabtejből készíthetjük.

Rizstej

Előállítása: A rizstejet hántolt rizsből és vízből készítik. Viszont a stabilitásának érdekében rengeteg adalékanyagot tartalmaz.

Jellemzői:

  • Enyhe rizs íz.
  • Íze édeskés, rizs illatú és az utóíze kissé kesernyés.
  • Állagát tekintve hígabb, mint a tehéntej.

Előnyei:

  • A rizs proteinje a legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit rengeteg étel elkészítéséhez fel lehet használni.
  • Gazdag kalciumban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben.
  • 4% A-vitamint, 10% D-vitamint és 25% B12-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, valamint a jó látáshoz. A D-vitamin a csontok és fogak egészségéhez járul hozzá. A B12-vitamin támogatja az idegrendszert és segíti a vörösvértestek előállítását.
  • Növényi tejek közül a rizstej tartalmazza a legtöbb mangánt és szelént.
  • Magas koleszterinszinttel rendelkező betegek étrendjébe is kiválóan beilleszthető.
  • Akik valamilyen ételre allergiásak vagy gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Hátrányai:

  • Mivel magas a szénhidráttartalma ezért a cukorbetegek inkább kerüljék, valamint a fogyókúrázóknak sem ajánlott.
  • A földben termelt élelmiszer kapcsán számolni lehet az esetleges arzéntartalommal.

Felhasználása: Leginkább sütéshez ajánlott. Kávéhoz kevésbé, tejhab a hígsága miatt nem készíthető belőle. De főzéshez, smoothiekhoz is bátran használható.

Szójatej

Előállítása: Vízbe áztatják a szójabab szemeket, összezúzzák és finomra őrlik. Ekkor egy fehér színű, sűrű massza keletkezik, amit leszűrnek. Ezután következik a forralás.

Jellemzői:

  • Enyhe szója íz.
  • Cukrozatlan.

Előnyei:

  • Fehérjetartalmát illetően majdnem olyan magas, mint a tehéntejnek, de fele annyi zsír és harmad annyi kalória van benne. (Telítetlen zsírsavak találhatóak benne, tehát gazdagok omega-3 és omega-6 zsírokban.)
  • Több mint nyolc aminosavat tartalmaz, amelyek szabályozzák az anyagcserét és az izomszövet kialakítását.
  • Egyáltalán nem tartalmaz koleszterint.
  • Gazdag A-, B12-vitaminban és káliumban.
  • Fitoösztrogén-tartalma segíti a kalcium felszívódását, férfiaknál kontrollálja a tesztoszteron-termelést, nőknél enyhíti a menopauza tüneteket.
  • Szójatej fogyasztása hidratálja a bőrt.

Hátrányai:

  • Erjesztett változatáról kimutatták, hogy felboríthatja a nők és a férfiak hormonháztartását, ezáltal negatívan hathat a pajzsmirigyműködésre, a termékenységre, a nők menstruációs ciklusára.
  • Bár Európában tilos a génmódosított termékek forgalmazása emberek számára, az utóbbi időben mégis elterjedt az a hír, hogy már génmódosítottak a szója termékek.
  • A magas karragéntartalmú termékek, az arra érzékenyeknél gyomorproblémákat okozhatnak.

Felhasználása: A zabtejhez hasonlóan kiváló tejhab készíthető belőle, így kávéhoz bátran használható. Sőt a vaníliás változatát ajánlják leginkább egy espressohoz. Ugyanúgy lehet szószokat készíteni vele, sütni, főzni.

Mogyorótej

Különböző mogyorótej típusokra bukkanhatunk a boltok polcain, ugyanis készülhet földi- vagy törökmogyoróból is. Intenzív ízvilággal rendelkeznek, így a kávéba kevésbé ajánlott. B- és E-vitamin tartalma kimagasló. Azonban, ha ilyen tejalternatíva mellett döntünk, érdemes elolvasni az összetevőket, mert a legtöbbjük elég sok cukrot tartalmaz, így igazi kalóriabomba. Ízesített változatokkal is találkozhatunk, mint például a vaníliás, vagy kakaós.

Mandulatej

Előállítása: A mandulát forralás után vagy anélkül finommá őrlik, majd leszűrik. Ehhez persze még stabilizátorokat, vitaminokat és ásványi anyagokat adnak hozzá.

Jellemzői:

  • Krémesebb állag.
  • Ízvilága intenzív, enyhén édes.

Előnyei:

  • Magas az E-vitamin tartalma. Ez a vitamin a látáshoz, vérképződéshez, az agyműködéshez és a bőr egészségéhez elengedhetetlen.
  • Fogyókúrához kiváló alacsony kalória- és zsírtartalma miatt.
  • Gazdag omega-3 zsírsavakban, ami jót tesz a szívnek.
  • A mandulatejben található szelén hatékony a depresszió ellen.
  • Magas a B-vitamin, a vas és a riboflavontartalma, amelyek az izmok növekedéséhez és gyógyulásához járulnak hozzá.
  • Kalciumtartalma kimagasló, egy csésze mandulatej a napi ajánlott beviteli érték 35 százaléka. A kalcium hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez.
  • Káliumtartalma fontos az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
  • Könnyű emészthetősége miatt szinte bárki fogyaszthatja.

Hátrányai:

  • Alacsony a fehérjetartalma, egy bögrényi csupán 1 g-ot tartalmaz.
  • Akik az olajos magvakra, csonthéjasokra allergiasak jobb, ha óvatosabbak.

Felhasználása: Édes íze miatt inkább sütéshez ajánlott használni. Kávénál sokszor szétválik a mandulatej és maga a kávé, valamint előszőr kissé keserűbb az íze, de pár korty után egészen selymes és édes lesz.

Kókusztej

Előállítása: A zsírosabb változatot a reszelt kókuszdió közvetlen összenyomásával készítik el, a soványabb fajtát pedig úgy, hogy meleg vízbe áztatják a préselt kókusz húsát két vagy három alkalommal, hogy kinyerjék belőle a tejet.

Jellemzői:

  • Kapható krémesebb állagú, illetve hígabb is.
  • Természetesen, enyhén édes ízű, hasonlít a tehéntejhez.

Előnyei:

  • A kókusztej közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet más típusú zsíroktól eltérően használ fel, hozzájárulhatnak a fogyáshoz.
  • A kókusz zsírtartalmának 50 százaléka laurinsav, ami jótékonyan hat a koleszterinszintre és a szív egészségére is.
  • Zsírtartalmának köszönhetően segíthet abban is, hogy cukorfogyasztás esetén ne emelkedjen meg olyan hirtelen a vércukorszintünk.
  • Bőven tartalmaz rezet, vasat, nátriumot, foszfort, szelént, magnéziumot és kalciumot.
  • A kókusztej megerősíti az immunrendszert, így segít leküzdeni a megfázást és a torokfájást.

Hátrányai:

  • Meglepően magas a zsír- és kalóriatartalma, ezért aki az alakjára szeretne vigyázni mértékkel fogyassza.
  • Alacsony a fehérjetartalma.

Felhasználás: Selymes íze miatt önmagában fogyasztva is kiváló választás. Kávéhoz, turmixhoz inkább a híg változat az ajánlott, de főzéshez a krémesebb állagút használjuk inkább.

Kendermag tej

Egy kevésbé ismert tejalternatíva, amit egyelőre kevés helyen lehet beszerezni. Gyártása során a kenderszemeket meghatározott ideig vízben áztatják, hogy előálljon a diós-mogyorós ízű ital. Az áztatás során: magnézium, kálium, vas, foszfor, kalcium, rost, B1- és B2-vitamin, aszkorbinsav, béta-karotin jön ki a szemekből. Magas a fehérje- és az omega-3 zsírsav tartalma. Kávéhoz nem ajánlott, mert nem olyan erős a textúrája, így például nem készíthető belőle tejhab.

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) Alternatív tejek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Alternatív tejek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg