Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Az amerikai palacsinta az amerikai reggeli fogások közé tartozó ínyencség, ami világszerte népszerű..
Nálunk, magyaroknál a vékony tésztás palacsinta az ismert, a vastagabb, sütőporos amerikai palacsinta nem ismeretlen, de kevesebbet találkozunk vele. A gyorsan és könnyen elkészíthető tészta nem igényli azt, hogy ügyes csuklómozzanatokkal megfordítsuk a serpenyőben vigyázva, hogy a massza ne landoljon a plafonon.
Az amerikai palacsinta az amerikai reggelik egyik hagyományos fogása a tojás, a bacon, a kolbász, a toast és a lekvár mellett, amit előszeretettel fogyasztanak juharsziruppal nyakon öntve, elkortyolgatva mellé egy kis narancs vagy grapefruitlevet. Az amerikai palacsinta angol elnevezése a „pancake”, ami tojással, zsírral készül és a farsangi ételrendben is fontos szerepe jut a színes, hangulatos forgatag közepette. A farsang végének számító Húshagyó kedd angolszász területeken a „Pancake Day”, azaz a palacsinta napja.
Sokféle palacsinta recept ismert a világon, amit például mi magyarok vékonyan, tej, tojás és szódavíz elegyével készítve sütünk meg. Ellenben az amerikai palacsinta sütőporral puffasztott, kisebb a miénknél, az angolok vékonyra sütik, de szódavíz nélkül és általában citromlevet is tesznek a tésztába, a kelet-ázsiaiak sósan zöldségesen fogyasztják.
A kutatások alapján a palacsinta a római légiók nyomán terjedt el a nagyvilágban, akik a lepényszerű tésztát bronzpajzson sütötték lisztből, vízből, kevés só hozzáadásával és húsfélékkel töltötték meg. A magyarok körében is nagyon hamar közkedvelt csemege lett, a középkorban pedig különösen a farsangi időszakban sütötték. Akkor zsírral, tojással készült, ugyanis a húshagyó keddet követő böjt ideje alatt nem fogyaszthatták. Magyarország méltán lehet büszke arra, hogy a világ egyik leghíresebb palacsintája a Gundel-palacsinta és a hortobágyi húsospalacsinta is világszerte ismert receptje a magyar konyhának.
Ám a többi palacsintával ellentétben az amerikai palacsinta sajátja, hogy reggelenként is tökéletesen megállja a helyét, sőt kifejezetten reggeli ételnek számít a névadó kontinens számos országában és államában. A palacsintát azonban nem az amerikaiak kezdték el elsőként a reggeli formájában elfogyasztani, hanem már az ókori Görögországban is ismert és kedvelt volt a mai palacsintához hasonló reggeli, amelyet versekben is megénekeltek és nagyjából az időszámításunk előtti 5. században volt erre precedens.
Amerikában csak az 1700-as évek vége felé bukkant fel a palacsinta és hamar nagy szerűségre is tett szert a lakosság körében. Thomas Jefferson elnök hatalmas nagy palacsintarajongó hírében állt, olyannyira, hogy a fehérházban a főpincér számára külön megküldte a családi receptúrát, hogy biztosítsa maga számára a lehető legjobb palacsintát. Az amerikai palacsinta annyira fontos reggeli fogássá vált, hogy a szakácskönyvben is elkezdtek megjelenni a különböző receptúrák.
A palacsinta, amelyet mi csak az amerikai palacsinta néven emlegetünk, hosszú utat járt be, mire a tökéletes recept megszületett és elterjedt a ma is ismert testesebb és tartalmasabb, laktatóbb formátumú reggeli csemege. Az amerikai palacsintára nem csak a pufók jelző aggatható rá, mert emellett még abban is párját ritkító, hogy a hozzávalók listáján szerepel a savó is, aminek nem csak az enyhén savanykás ízvilág köszönhető, hanem a végeredményként kapott tészta nedvességtartalmát is befolyásolja. A savó a masszában lévő hosszabb gluténszálak lebontásával lágyabb tésztát eredményez, mintha mondjuk sima tejjel és szódavízzel egészítenénk ki a további alapanyagokat.
Az amerikai palacsinta szárazanyagai egy az egyben ugyanazok, mint a vékonyabb verzióban felsorakoztatott hozzávalók, kivéve persze a sütőport, ugyanis az amerikai esetében ezt a liszttel elkeverve adjuk hozzá a tésztához.
Az amerikai és a hagyományos palacsinta sütése egymás tükörképei. Mivel az amerikai palacsinta tésztája tartalmaz hozzáadott zsiradékot a vaj személyében ezért, ha teflon vagy kerámia bevonatú serpenyőt használunk a sütés alkalmával, akkor minimális mennyiségű olajjal, vagy olvasztott vajjal könnyedén befejezhetjük a záró mozzanatokat. Ám ha úgy döntünk, hogy a sütéshez a vajat használjuk zsiradékként, akkor nagyon ügyeljünk arra, hogy alacsony hőfokot használjunk, mert a vaj igen könnyen megég.
Az amerikai palacsinta tésztája hasonlóan készül, mint az itthon is népszerű változata, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a liszttel el kell vegyíteni tetszés szerint vagy a szódabikarbónát, vagy a sütőport. Egy másik edényben a tojást kell összekevernünk a tejjel, majd hozzáadni a száraz anyagokat, és ezt követően simára keverni a masszát. Az olvasztott vaj hozzáadását követően, a felforrósított, olajozott serpenyőben, vagy palacsintasütőben kell sort kerítenünk a sütés folyamatára. Süssük aranybarnára, majd fordítsuk át a másik oldalára és azt is süssük meg, majd jó étvággyal fogyasszuk el kísérői társaságában.
Az amerikai palacsinta legjellemzőbb és már klasszikusnak számító kísérője a juharszirup, amellyel a filmekben már sokszor látott, toronyba rendezett palacsintahalmot szokás meglocsolni. Ám nem szükségszerű ragaszkodni az ismert sztereotípiákhoz, dönthetünk úgy is, hogy gyümölcsöt, különböző magvakat sütünk a palacsinta tésztájába, készíthetünk mellé vaníliasodót, csokiöntetet, ehetünk hozzá néhány gombóc fagyit, tejszínhabbal bolondíthatjuk meg a tetejét és ihatunk mellé egy pohár tejet vagy épp egy frissen facsart narancslevet.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
2025.04.29.