Ananász

-
gastro érdekesség, 2022.03.05.

Ananász

Az ananász kétségkívül az egyik legfinomabb déligyümölcs. Bár főleg meleg éghajlaton fekvő országokban terem meg, ma már azért itthon is megtalálható a boltok polcain. Ez az egészen különleges kinézetű gyümölcs jellegzetes alakja, kissé édes illata és lédús húsa bárkit képes a levenni a lábáról.


Az ananász sokak által nagyon kedvelt gyümölcs. A hazai üzletek kínálatában is egyre gyakrabban található meg annak ellenére, hogy az itteni éghajlaton nem terem meg. A meleg időjárást kedvelő növény fogyasztása nemcsak a finom, édeskés íze, hanem a benne található jótékony anyagok miatt is ajánlott. Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen, salátába téve vagy keverjünk belőle egy finom koktélt.

Mit tudunk az ananászról?

Az ananász a zárvatermők törzsén belül a broméliafélék családjába tartozik. A nemzetségbe két fő faj tartozik, az ananász és az úgynevezett hamis ananász. Míg előbbi típus az, amellyel általában a boltok polcain találkozhatunk, addig utóbbi formára nagyon hasonló, ám a színe vörös.

A hagyományos ananász őshazája Dél-Amerika, ugyanis a növény kifejezetten kedveli a trópusi éghajlaton fekvő területeket. Az évek során folyamatosan terjedt, ma már a világ szinte minden országában jelen van és nagy népszerűségnek örvend. Hazánkba valamikor a 19. század környékén érkezett meg, a Kismartonban található Esterházy család birtokán még üvegházban is nevelték ezt a különleges gyümölcsöt.

Az ananász jótékony hatásai

Ez a déli gyümölcs nemcsak különleges alakja és édes íze miatt olyan közkedvelt. Számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet egészének működésére. Az ananász emésztést segítő képességgel rendelkezik és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása javítja a stressztűrő képességet, a benne található mangán pedig védi a csontok egészségét. Magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású, valamint hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Magas C-vitamin tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez. 

Ananász felhasználása a konyhában

Egy kifejezetten lédús gyümölcsről van szó, amely népszerű alapanyag, ha a főzésről van szó.  Készítenek belőle például gyümölcslevet, de a megpucolt, felkockázott darabok kerülhetnek akár smoothieba is. Ha egy finom koktélra vágyunk, akkor sem kell messzire mennünk. A piña colada fontos eleme a kókusz mellett. Az ananász nagyon jellegzetes, édes íze jól illik sós ételekhez, pedálul csirkehúshoz, de a sok helyen nagyon kedvelt hawaii pizzáról sem hiányozhat. Legjobb, ha a friss gyümölcsöt magában fogyaszthatjuk, de más gyümölcsökkel, például mangóval, eperrel társítva remek gyümölcssaláta készül belőle. Gyümölcs lévén készülhet belőle édesség, desszert is, például valamilyen torta. A megvásárolt ananászt lehetőleg jól.

Guba Márti

Tetszett a(z) Ananász magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ananász magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg