Ananász

-
gastro érdekesség, 2022.03.05.

Ananász

Az ananász kétségkívül az egyik legfinomabb déligyümölcs. Bár főleg meleg éghajlaton fekvő országokban terem meg, ma már azért itthon is megtalálható a boltok polcain. Ez az egészen különleges kinézetű gyümölcs jellegzetes alakja, kissé édes illata és lédús húsa bárkit képes a levenni a lábáról.


Az ananász sokak által nagyon kedvelt gyümölcs. A hazai üzletek kínálatában is egyre gyakrabban található meg annak ellenére, hogy az itteni éghajlaton nem terem meg. A meleg időjárást kedvelő növény fogyasztása nemcsak a finom, édeskés íze, hanem a benne található jótékony anyagok miatt is ajánlott. Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen, salátába téve vagy keverjünk belőle egy finom koktélt.

Mit tudunk az ananászról?

Az ananász a zárvatermők törzsén belül a broméliafélék családjába tartozik. A nemzetségbe két fő faj tartozik, az ananász és az úgynevezett hamis ananász. Míg előbbi típus az, amellyel általában a boltok polcain találkozhatunk, addig utóbbi formára nagyon hasonló, ám a színe vörös.

A hagyományos ananász őshazája Dél-Amerika, ugyanis a növény kifejezetten kedveli a trópusi éghajlaton fekvő területeket. Az évek során folyamatosan terjedt, ma már a világ szinte minden országában jelen van és nagy népszerűségnek örvend. Hazánkba valamikor a 19. század környékén érkezett meg, a Kismartonban található Esterházy család birtokán még üvegházban is nevelték ezt a különleges gyümölcsöt.

Az ananász jótékony hatásai

Ez a déli gyümölcs nemcsak különleges alakja és édes íze miatt olyan közkedvelt. Számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet egészének működésére. Az ananász emésztést segítő képességgel rendelkezik és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása javítja a stressztűrő képességet, a benne található mangán pedig védi a csontok egészségét. Magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású, valamint hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Magas C-vitamin tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez. 

Ananász felhasználása a konyhában

Egy kifejezetten lédús gyümölcsről van szó, amely népszerű alapanyag, ha a főzésről van szó.  Készítenek belőle például gyümölcslevet, de a megpucolt, felkockázott darabok kerülhetnek akár smoothieba is. Ha egy finom koktélra vágyunk, akkor sem kell messzire mennünk. A piña colada fontos eleme a kókusz mellett. Az ananász nagyon jellegzetes, édes íze jól illik sós ételekhez, pedálul csirkehúshoz, de a sok helyen nagyon kedvelt hawaii pizzáról sem hiányozhat. Legjobb, ha a friss gyümölcsöt magában fogyaszthatjuk, de más gyümölcsökkel, például mangóval, eperrel társítva remek gyümölcssaláta készül belőle. Gyümölcs lévén készülhet belőle édesség, desszert is, például valamilyen torta. A megvásárolt ananászt lehetőleg jól.

Guba Márti

Tetszett a(z) Ananász magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ananász magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg