Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Az ananász kétségkívül az egyik legfinomabb déligyümölcs. Bár főleg meleg éghajlaton fekvő országokban terem meg, ma már azért itthon is megtalálható a boltok polcain. Ez az egészen különleges kinézetű gyümölcs jellegzetes alakja, kissé édes illata és lédús húsa bárkit képes a levenni a lábáról.
Az ananász sokak által nagyon kedvelt gyümölcs. A hazai üzletek kínálatában is egyre gyakrabban található meg annak ellenére, hogy az itteni éghajlaton nem terem meg. A meleg időjárást kedvelő növény fogyasztása nemcsak a finom, édeskés íze, hanem a benne található jótékony anyagok miatt is ajánlott. Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen, salátába téve vagy keverjünk belőle egy finom koktélt.
Az ananász a zárvatermők törzsén belül a broméliafélék családjába tartozik. A nemzetségbe két fő faj tartozik, az ananász és az úgynevezett hamis ananász. Míg előbbi típus az, amellyel általában a boltok polcain találkozhatunk, addig utóbbi formára nagyon hasonló, ám a színe vörös.
A hagyományos ananász őshazája Dél-Amerika, ugyanis a növény kifejezetten kedveli a trópusi éghajlaton fekvő területeket. Az évek során folyamatosan terjedt, ma már a világ szinte minden országában jelen van és nagy népszerűségnek örvend. Hazánkba valamikor a 19. század környékén érkezett meg, a Kismartonban található Esterházy család birtokán még üvegházban is nevelték ezt a különleges gyümölcsöt.
Ez a déli gyümölcs nemcsak különleges alakja és édes íze miatt olyan közkedvelt. Számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet egészének működésére. Az ananász emésztést segítő képességgel rendelkezik és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása javítja a stressztűrő képességet, a benne található mangán pedig védi a csontok egészségét. Magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású, valamint hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Magas C-vitamin tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
2025.05.09.