Ananász

-
gastro érdekesség, 2022.03.05.

Ananász

Az ananász kétségkívül az egyik legfinomabb déligyümölcs. Bár főleg meleg éghajlaton fekvő országokban terem meg, ma már azért itthon is megtalálható a boltok polcain. Ez az egészen különleges kinézetű gyümölcs jellegzetes alakja, kissé édes illata és lédús húsa bárkit képes a levenni a lábáról.


Az ananász sokak által nagyon kedvelt gyümölcs. A hazai üzletek kínálatában is egyre gyakrabban található meg annak ellenére, hogy az itteni éghajlaton nem terem meg. A meleg időjárást kedvelő növény fogyasztása nemcsak a finom, édeskés íze, hanem a benne található jótékony anyagok miatt is ajánlott. Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen, salátába téve vagy keverjünk belőle egy finom koktélt.

Mit tudunk az ananászról?

Az ananász a zárvatermők törzsén belül a broméliafélék családjába tartozik. A nemzetségbe két fő faj tartozik, az ananász és az úgynevezett hamis ananász. Míg előbbi típus az, amellyel általában a boltok polcain találkozhatunk, addig utóbbi formára nagyon hasonló, ám a színe vörös.

A hagyományos ananász őshazája Dél-Amerika, ugyanis a növény kifejezetten kedveli a trópusi éghajlaton fekvő területeket. Az évek során folyamatosan terjedt, ma már a világ szinte minden országában jelen van és nagy népszerűségnek örvend. Hazánkba valamikor a 19. század környékén érkezett meg, a Kismartonban található Esterházy család birtokán még üvegházban is nevelték ezt a különleges gyümölcsöt.

Az ananász jótékony hatásai

Ez a déli gyümölcs nemcsak különleges alakja és édes íze miatt olyan közkedvelt. Számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet egészének működésére. Az ananász emésztést segítő képességgel rendelkezik és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása javítja a stressztűrő képességet, a benne található mangán pedig védi a csontok egészségét. Magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású, valamint hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Magas C-vitamin tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez. 

Ananász felhasználása a konyhában

Egy kifejezetten lédús gyümölcsről van szó, amely népszerű alapanyag, ha a főzésről van szó.  Készítenek belőle például gyümölcslevet, de a megpucolt, felkockázott darabok kerülhetnek akár smoothieba is. Ha egy finom koktélra vágyunk, akkor sem kell messzire mennünk. A piña colada fontos eleme a kókusz mellett. Az ananász nagyon jellegzetes, édes íze jól illik sós ételekhez, pedálul csirkehúshoz, de a sok helyen nagyon kedvelt hawaii pizzáról sem hiányozhat. Legjobb, ha a friss gyümölcsöt magában fogyaszthatjuk, de más gyümölcsökkel, például mangóval, eperrel társítva remek gyümölcssaláta készül belőle. Gyümölcs lévén készülhet belőle édesség, desszert is, például valamilyen torta. A megvásárolt ananászt lehetőleg jól.

Guba Márti

Tetszett a(z) Ananász magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ananász magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg