Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Az ananász kétségkívül az egyik legfinomabb déligyümölcs. Bár főleg meleg éghajlaton fekvő országokban terem meg, ma már azért itthon is megtalálható a boltok polcain. Ez az egészen különleges kinézetű gyümölcs jellegzetes alakja, kissé édes illata és lédús húsa bárkit képes a levenni a lábáról.
Az ananász sokak által nagyon kedvelt gyümölcs. A hazai üzletek kínálatában is egyre gyakrabban található meg annak ellenére, hogy az itteni éghajlaton nem terem meg. A meleg időjárást kedvelő növény fogyasztása nemcsak a finom, édeskés íze, hanem a benne található jótékony anyagok miatt is ajánlott. Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen, salátába téve vagy keverjünk belőle egy finom koktélt.
Az ananász a zárvatermők törzsén belül a broméliafélék családjába tartozik. A nemzetségbe két fő faj tartozik, az ananász és az úgynevezett hamis ananász. Míg előbbi típus az, amellyel általában a boltok polcain találkozhatunk, addig utóbbi formára nagyon hasonló, ám a színe vörös.
A hagyományos ananász őshazája Dél-Amerika, ugyanis a növény kifejezetten kedveli a trópusi éghajlaton fekvő területeket. Az évek során folyamatosan terjedt, ma már a világ szinte minden országában jelen van és nagy népszerűségnek örvend. Hazánkba valamikor a 19. század környékén érkezett meg, a Kismartonban található Esterházy család birtokán még üvegházban is nevelték ezt a különleges gyümölcsöt.
Ez a déli gyümölcs nemcsak különleges alakja és édes íze miatt olyan közkedvelt. Számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet egészének működésére. Az ananász emésztést segítő képességgel rendelkezik és segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása javítja a stressztűrő képességet, a benne található mangán pedig védi a csontok egészségét. Magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású, valamint hatékonyan felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Magas C-vitamin tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.