Az avokádó, mint superfood

-
gastro érdekesség, 2021.09.22.

Az avokádó, mint superfood

Az avokádó egy elképesztően különleges növény, már csak azért is hiszen egyszerre sorolhatjuk a zöldségek, a gyümölcsök és a gyógynövények kategóriájába is.


Gyakran nevezik superfoodnak is az avokádót, hiszen tápanyagban különösen gazdag növény, számos olyan vitamint tartalmaz, amelyek mind kedvező hatással vannak a szervezet egészére. Különös alakja és a benne található jellegzetesen nagy kerek magja miatt kitűnik a többi zöldség közül. Önmagában nincs jellegzetes íze, éppen ezért ételkészítés során mindenképpen érdemes fűszerekkel ízesíteni.

Az avokádó eredete

Ezt a csoda növényt már időszámításunk előtt 5000 évvel is előszeretettel fogyasztották. Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos avokádót a 18. század során kezdték tudatosan termeszteni leginkább a trópusi és mediterrán éghajlatokon fekvő országokban. Napjainkban a legnagyobb avokádó termőföldek Mexikóban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Dél-Afrikában különböző részein találhatóak.

Különös alakja miatt aligátorkörtének is szokták nevezni. Több fajtája létezik, éppen ezért a héja is eltérő színű lehet, zöld, barna vagy akár fekete is.

Joggal gondolhatnánk azt, hogy egy zöldségről van szó, ám több más növényhez például a paradicsomhoz, tökhöz hasonlóan az avokádó is hivatalosan a gyümölcsök kategóriájába tartozik.

Az avokádó csoda ereje

Az avokádó egyik jó tulajdonsága, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek kifejezetten egészségesek és jól hasznosulnak a szervezetben. Ezenkívül nagyon gazdag A, B1, B2, C és E-vitaminokban, de kálium, foszfor, magnézium, kalcium és nátrium is található a gyümölcshúsban. Magas tápanyagtartalma miatt remek antioxidáns, és jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra.

Avokádó a tányéron

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Nincs ez másként az avokádóval sem, a világ különböző részein eltérő módon fogyasztják ezt az igen különös gyümölcsöt. 

Érett állapotában krémes állagú, ami kiválóan alkalmazható vaj helyett szendvicsekhez. A belőle készült egyik legnépszerűbb étel guacamole, amikor összekeverik hagymával, fokhagymával, olívaolajjal, citrommal és borssal, valamint pikáns tabascoval fűszerezik. Ezt utána tortilla chipsszel mártogatósként vagy saláta öntetnek fogyasztják.

Ázsia egyes részein és Hawaii-on édesen eszik, cukrozzák és gyümölcslével összekeverve tálalják. Amerikában jégkrémet és tejes italokat is gyártanak belőle. 

Kívülről is szépít az avokádó

Az avokádó nemcsak belülről tesz jó a testnek, hanem külsőleg is többféleképpen alkalmazható. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző krémek készítse során ezt az olajokban rendkívül gazdag növényt. Az avokádó magjából hidegen kisajtolt folyadék nagyon hasonló az olívaolaj összetételéhez. Az értékes anyagokban gazdag lé kifejezetten alkalmas érzékeny, kiszáradt bőr ápolására, táplálására. A magból ezentúl gyógyszirupot is előállítanak, amely segíthet a különböző reumás tünetek és fájdalmak kezelése során.

Guba Márti

Tetszett a(z) Az avokádó, mint superfood magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az avokádó, mint superfood magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

"narrow"
Gear.svg