Az avokádó, mint superfood

-
gastro érdekesség, 2021.09.22.

Az avokádó, mint superfood

Az avokádó egy elképesztően különleges növény, már csak azért is hiszen egyszerre sorolhatjuk a zöldségek, a gyümölcsök és a gyógynövények kategóriájába is.


Gyakran nevezik superfoodnak is az avokádót, hiszen tápanyagban különösen gazdag növény, számos olyan vitamint tartalmaz, amelyek mind kedvező hatással vannak a szervezet egészére. Különös alakja és a benne található jellegzetesen nagy kerek magja miatt kitűnik a többi zöldség közül. Önmagában nincs jellegzetes íze, éppen ezért ételkészítés során mindenképpen érdemes fűszerekkel ízesíteni.

Az avokádó eredete

Ezt a csoda növényt már időszámításunk előtt 5000 évvel is előszeretettel fogyasztották. Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos avokádót a 18. század során kezdték tudatosan termeszteni leginkább a trópusi és mediterrán éghajlatokon fekvő országokban. Napjainkban a legnagyobb avokádó termőföldek Mexikóban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Dél-Afrikában különböző részein találhatóak.

Különös alakja miatt aligátorkörtének is szokták nevezni. Több fajtája létezik, éppen ezért a héja is eltérő színű lehet, zöld, barna vagy akár fekete is.

Joggal gondolhatnánk azt, hogy egy zöldségről van szó, ám több más növényhez például a paradicsomhoz, tökhöz hasonlóan az avokádó is hivatalosan a gyümölcsök kategóriájába tartozik.

Az avokádó csoda ereje

Az avokádó egyik jó tulajdonsága, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek kifejezetten egészségesek és jól hasznosulnak a szervezetben. Ezenkívül nagyon gazdag A, B1, B2, C és E-vitaminokban, de kálium, foszfor, magnézium, kalcium és nátrium is található a gyümölcshúsban. Magas tápanyagtartalma miatt remek antioxidáns, és jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra.

Avokádó a tányéron

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Nincs ez másként az avokádóval sem, a világ különböző részein eltérő módon fogyasztják ezt az igen különös gyümölcsöt. 

Érett állapotában krémes állagú, ami kiválóan alkalmazható vaj helyett szendvicsekhez. A belőle készült egyik legnépszerűbb étel guacamole, amikor összekeverik hagymával, fokhagymával, olívaolajjal, citrommal és borssal, valamint pikáns tabascoval fűszerezik. Ezt utána tortilla chipsszel mártogatósként vagy saláta öntetnek fogyasztják.

Ázsia egyes részein és Hawaii-on édesen eszik, cukrozzák és gyümölcslével összekeverve tálalják. Amerikában jégkrémet és tejes italokat is gyártanak belőle. 

Kívülről is szépít az avokádó

Az avokádó nemcsak belülről tesz jó a testnek, hanem külsőleg is többféleképpen alkalmazható. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző krémek készítse során ezt az olajokban rendkívül gazdag növényt. Az avokádó magjából hidegen kisajtolt folyadék nagyon hasonló az olívaolaj összetételéhez. Az értékes anyagokban gazdag lé kifejezetten alkalmas érzékeny, kiszáradt bőr ápolására, táplálására. A magból ezentúl gyógyszirupot is előállítanak, amely segíthet a különböző reumás tünetek és fájdalmak kezelése során.

Guba Márti

Tetszett a(z) Az avokádó, mint superfood magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az avokádó, mint superfood magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg