Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Az avokádó egy elképesztően különleges növény, már csak azért is hiszen egyszerre sorolhatjuk a zöldségek, a gyümölcsök és a gyógynövények kategóriájába is.
Gyakran nevezik superfoodnak is az avokádót, hiszen tápanyagban különösen gazdag növény, számos olyan vitamint tartalmaz, amelyek mind kedvező hatással vannak a szervezet egészére. Különös alakja és a benne található jellegzetesen nagy kerek magja miatt kitűnik a többi zöldség közül. Önmagában nincs jellegzetes íze, éppen ezért ételkészítés során mindenképpen érdemes fűszerekkel ízesíteni.
Ezt a csoda növényt már időszámításunk előtt 5000 évvel is előszeretettel fogyasztották. Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos avokádót a 18. század során kezdték tudatosan termeszteni leginkább a trópusi és mediterrán éghajlatokon fekvő országokban. Napjainkban a legnagyobb avokádó termőföldek Mexikóban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Dél-Afrikában különböző részein találhatóak.
Különös alakja miatt aligátorkörtének is szokták nevezni. Több fajtája létezik, éppen ezért a héja is eltérő színű lehet, zöld, barna vagy akár fekete is.
Joggal gondolhatnánk azt, hogy egy zöldségről van szó, ám több más növényhez például a paradicsomhoz, tökhöz hasonlóan az avokádó is hivatalosan a gyümölcsök kategóriájába tartozik.
Az avokádó egyik jó tulajdonsága, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek kifejezetten egészségesek és jól hasznosulnak a szervezetben. Ezenkívül nagyon gazdag A, B1, B2, C és E-vitaminokban, de kálium, foszfor, magnézium, kalcium és nátrium is található a gyümölcshúsban. Magas tápanyagtartalma miatt remek antioxidáns, és jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra.
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Nincs ez másként az avokádóval sem, a világ különböző részein eltérő módon fogyasztják ezt az igen különös gyümölcsöt.
Érett állapotában krémes állagú, ami kiválóan alkalmazható vaj helyett szendvicsekhez. A belőle készült egyik legnépszerűbb étel guacamole, amikor összekeverik hagymával, fokhagymával, olívaolajjal, citrommal és borssal, valamint pikáns tabascoval fűszerezik. Ezt utána tortilla chipsszel mártogatósként vagy saláta öntetnek fogyasztják.
Ázsia egyes részein és Hawaii-on édesen eszik, cukrozzák és gyümölcslével összekeverve tálalják. Amerikában jégkrémet és tejes italokat is gyártanak belőle.
Az avokádó nemcsak belülről tesz jó a testnek, hanem külsőleg is többféleképpen alkalmazható. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző krémek készítse során ezt az olajokban rendkívül gazdag növényt. Az avokádó magjából hidegen kisajtolt folyadék nagyon hasonló az olívaolaj összetételéhez. Az értékes anyagokban gazdag lé kifejezetten alkalmas érzékeny, kiszáradt bőr ápolására, táplálására. A magból ezentúl gyógyszirupot is előállítanak, amely segíthet a különböző reumás tünetek és fájdalmak kezelése során.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
2025.05.09.