Az avokádó, mint superfood

-
gastro érdekesség, 2021.09.22.

Az avokádó, mint superfood

Az avokádó egy elképesztően különleges növény, már csak azért is hiszen egyszerre sorolhatjuk a zöldségek, a gyümölcsök és a gyógynövények kategóriájába is.


Gyakran nevezik superfoodnak is az avokádót, hiszen tápanyagban különösen gazdag növény, számos olyan vitamint tartalmaz, amelyek mind kedvező hatással vannak a szervezet egészére. Különös alakja és a benne található jellegzetesen nagy kerek magja miatt kitűnik a többi zöldség közül. Önmagában nincs jellegzetes íze, éppen ezért ételkészítés során mindenképpen érdemes fűszerekkel ízesíteni.

Az avokádó eredete

Ezt a csoda növényt már időszámításunk előtt 5000 évvel is előszeretettel fogyasztották. Az eredetileg Közép-Amerikában őshonos avokádót a 18. század során kezdték tudatosan termeszteni leginkább a trópusi és mediterrán éghajlatokon fekvő országokban. Napjainkban a legnagyobb avokádó termőföldek Mexikóban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Dél-Afrikában különböző részein találhatóak.

Különös alakja miatt aligátorkörtének is szokták nevezni. Több fajtája létezik, éppen ezért a héja is eltérő színű lehet, zöld, barna vagy akár fekete is.

Joggal gondolhatnánk azt, hogy egy zöldségről van szó, ám több más növényhez például a paradicsomhoz, tökhöz hasonlóan az avokádó is hivatalosan a gyümölcsök kategóriájába tartozik.

Az avokádó csoda ereje

Az avokádó egyik jó tulajdonsága, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek kifejezetten egészségesek és jól hasznosulnak a szervezetben. Ezenkívül nagyon gazdag A, B1, B2, C és E-vitaminokban, de kálium, foszfor, magnézium, kalcium és nátrium is található a gyümölcshúsban. Magas tápanyagtartalma miatt remek antioxidáns, és jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra.

Avokádó a tányéron

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Nincs ez másként az avokádóval sem, a világ különböző részein eltérő módon fogyasztják ezt az igen különös gyümölcsöt. 

Érett állapotában krémes állagú, ami kiválóan alkalmazható vaj helyett szendvicsekhez. A belőle készült egyik legnépszerűbb étel guacamole, amikor összekeverik hagymával, fokhagymával, olívaolajjal, citrommal és borssal, valamint pikáns tabascoval fűszerezik. Ezt utána tortilla chipsszel mártogatósként vagy saláta öntetnek fogyasztják.

Ázsia egyes részein és Hawaii-on édesen eszik, cukrozzák és gyümölcslével összekeverve tálalják. Amerikában jégkrémet és tejes italokat is gyártanak belőle. 

Kívülről is szépít az avokádó

Az avokádó nemcsak belülről tesz jó a testnek, hanem külsőleg is többféleképpen alkalmazható. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző krémek készítse során ezt az olajokban rendkívül gazdag növényt. Az avokádó magjából hidegen kisajtolt folyadék nagyon hasonló az olívaolaj összetételéhez. Az értékes anyagokban gazdag lé kifejezetten alkalmas érzékeny, kiszáradt bőr ápolására, táplálására. A magból ezentúl gyógyszirupot is előállítanak, amely segíthet a különböző reumás tünetek és fájdalmak kezelése során.

Guba Márti

Tetszett a(z) Az avokádó, mint superfood magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az avokádó, mint superfood magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg