Az evőpálcika

-
gastro érdekesség, 2021.08.20.

Az evőpálcika

Ha az ázsiai konyhára gondolunk, van valami, ami mindig az eszünkbe jut, és ez nem más, mint az evőpálcika, amit a ceruzához hasonlóan fogva arra használhatunk, hogy az ételt felcsippentsük a tányérról.


Az evőpálcika – ahogyan azt a neve is mutatja -, egy hosszúkás, az egyik végén vékonyabb, míg a másikon vastagabb pálcika. Az evéshez két azonos hosszúságú pálcikát használunk, amelyeknek a többsége fából készül, de létezik műanyag, bambusz, jádekő, arany, ezüst, sőt még elefántcsont evőpálcika is, bár az utóbbi mára már nem számít trendinek, éppen ezért elenyésző a számuk.

Az evőpálcika természetesen Ázsiában örvend a legnagyobb népszerűségnek, ahol mintegy másfél milliárd ember használja a napi étkezések során. Az evőpálcikának pedig mivel ilyen sokan használják, megvannak a maga illemszabályai, amelyek szerint többek között nem illik rá ételt felszúrni, sem pedig dobverőnek nézni a fogások elfogyasztásához evőeszközként funkcionáló pálcát.

Az evőpálcika múltja

Az evőpálcika főként Kínában, Japánban, Koreában és Vietnámban hagyományos evőeszköz a szilárd élelmiszerek elfogyasztására. Feltehetőleg az ókori Kínából származik, a Sang-dinasztia (i.e. 1600-1100) korából, mivel az akkori feljegyzések szerint ekkor már használták az emberek a kínai konyhában. A pálcika használata ezután az egész kelet-ázsiai régióban elterjedt, de lényegében azokon a területeken volt a legnépszerűbb, ahol nagy volt a kínai befolyás. Az evéshez Kínában még a mai napig is főként 20-20 cm-es pálcikákat használnak.

A kultúránként eltérő evőpálcika

Kultúránként eltérő, hogy milyen hosszú és megjelenésű az evőpálcika. Kínában a kifejezetten hosszabb modellek a kedveltek, Koreában a fémből készült, laposabb verziót preferálják, míg Japánban a rövidebb, kör keresztmetszetű és nagyon hegyes pálcikákkal fogyasztják el az ételeket. Az evésen kívül a pálcikákat főzéshez is használják, a segítségükkel könnyedén, kellemetlen sérülések nélkül bele tudnak nyúlni akár a legforróbb és legnagyobb edényekbe is.

Annak dacára, hogy mára már nyugaton is elterjedt az evőpálcika használata, sokáig lenézték ezt az étkezési módszert, mert a 19. században úgy gondolták, hogy a civilizált, fehér ember csak és kizárólag késsel-villával eszik, így csak a pogány népek vetemedhetnek arra, hogy pálcával költsék el az ebédjüket. Ám a ’70-es években az akkori elnök, Richard Nixon és külügyminisztere, Henry Kissinger diplomáciai tárgyalásokat folytatott Kínával, éppen ezért még a találkozás előtt megtanulták a helyes evőpálcika-használatot.

Az ideális falatok az evőpálcikához

Az evőpálcikákat kifejezetten az ázsiai konyha ételeihez és igényeihez szabták, ahol egyetemesen igaz, hogy kisebb adagban szervírozzák az ételt, mint a nyugati étkezési formák esetében. A pálcikák rendeltetésükhöz híven arra alkalmasak, hogy kisebb falatokat csippentsünk fel velük a tányéról, így teljesen kivitelezhetetlen, hogy gyorsan és nagy adagokban tömjük magunkba az ételt. Az egész úgy van kitalálva és kialakítva, hogy pontosan az ideálig mennyiségű adagot fogyasszuk egyszerre. A kisebb adagokat könnyebb és energiatakarékosabb gyorsan megfőzni, a pálcikák pedig ennél fogva ideálisak az elfogyasztásukhoz, éppen ezért is használják Ázsiában napi szinten. A pálcikák hatalmas népszerűségnek örvendenek, és sokszor pontosan emiatt készítenek kisebb adagokat például a vasárnapi ebédhez, hogy az étel a pálcikához idomulva váljék elfogyaszthatóvá.

Ázsiában a családi étkezéseket az jellemzi, hogy egy nagy, közös tálat tesznek ki az asztal közepére, így a család tagjai ki-ki a maga részét a saját pálcikájával az asztal közepén lévő edényből a tányérjára adagolja. Ez is az egységet mutatja, hogy mennyire összetartó egy család, és mennyire harmonikus közösségi életet élnek.

Ázsiában ismert egy legenda is a pálcikával kapcsolatban. A mendemonda szerint a pokolban mindenki túl hosszú evőpálcikát kap, amikkel képtelenek felcsippenteni az ételt, és ennek okán folyamatos éhezésre kényszerülnek, ezzel is megbűnhődve a bűneikért. A mennyországban ezzel szemben mindenki jóllakik és a pálcikákkal egymást etetik, ezzel is jelképezve a jókedvet és békét.

Az evőpálcika-etikett

Az evőpálcika használatával kapcsolatban rengeteg szabály ismert és az Ázsiába érkezőktől el is várják ezeknek a szabályoknak a betartását. Először is nagyon fontos, hogy a pálcikát nem használjuk zajkeltésre, figyelemfelkeltésre vagy gesztikulációra, tehát nem kezdünk el vele eszeveszettül mutogatni még akkor sem, ha egy kedves ismerősünket pillantjuk meg és integetünk neki a kezünkben a pálcával, vagy ha meglátunk valami meghökkentőt, amire az előttünk ülő figyelmét fel szeretnénk hívni. Illetlenség játszani a pálcikával vagy vele más tárgyakat mozgatni.

Akármennyire nehéz is eleinte a dolgunk, még ha nem is tudjuk már kezdettől fogva profi szinten használni a pálcikát, semmi esetre sem szabad az ételt rá felszúrva elfogyasztanunk. A pálcikákat használaton kívül vízszintesen, egymással párhuzamosan illik letenni a tányérra vagy a külön erre kitalált pálcikatartóra. A pálcikatartó lehetővé teszi számunkra a pálcika vízszintes elhelyezését az asztalon úgy, hogy a hegye nem találkozik az asztallappal.

A pálcikákat használaton kívül nem szabad a rizsbe vagy a tésztába szúrni, hogy a vége felfelé álljon, mert az ilyen pozícióban lévő tárgyak a füstölők kinézetére hajaznak, amiket Ázsiában a temetések alkalmával gyújtanak az emberek, tehát a gyászt jelképezik.

Kínában elfogadott, hogy a rizses csészét az emberek a szájuk elé emeljék és a pálcika segítségével gyakorlatilag a szájukba lapátolják az ételt. Ebben az esetben nem a rizsszemeket próbálják meg összefogni, hanem a pálcika végeit egymás mellett, lehetőleg szinte párhuzamosan helyezve úgy használják, mint egy lapátot. Kínában ételt is át lehet adni közeli hozzátartozónak a pálcikával, ezt a gyakorlatot kifejezetten idősebbek és gyerekek irányába illik alkalmazni.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Az evőpálcika magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az evőpálcika magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg