Az igazán jó bundáskenyér titka

-
gastro érdekesség, 2021.12.27.

Az igazán jó bundáskenyér titka

A bundáskenyér egy klasszikus reggeli étel, ami egyszerre finom és tápláló, vagyis tökéletes indítója lehet a napnak. A végeredmény szempontjából azonban nem mindegy , milyen alapanyagokból és hogyan készítjük el.


Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten reggeliként állják meg tökéletesen a helyüket. Az édes fajták közül ilyen például az amerikai palacsinta, a müzli vagy granola, a kávé mellé jól passzoló croissant. Azonban, ha valaki inkább sósra vágyik, a bundáskenyér az egyik legjobb választás. Nemcsak a finom íze miatt lehet jó választás, hanem azért is, mert az alap elkészítésén túl számtalan különböző módon tudjuk alakítani az saját ízlésünkre.

Az igazán jó bundáskenyér titka: az alapanyagok minősége

Örök érvényű szabály az főzés, sütés esetében, hogy az étel minőségét nagyban befolyásolja az alapanyagok milyensége. Tehát érdemes már a bevásárlás során olyan termékeket választani, amelyek garantálni tudják, hogy az általunk készített végeredmény valóban olyan lesz, amilyennek szeretnénk. A bundáskenyér esetében bár nincs sok hozzávalóra szükség, ez az irányelv ebben az esetben is érvényes. Tojásból érdemes bio vagy háztáji típusút választani, kenyérből például kovásszal készültet vagy valamilyen teljes kiőrlésű változatot. Szintén nem elhanyagolható az olaj típusa sem, hiszen ez is hozzájárul a végeredményhez. Legtöbb esetben napraforgóolajat szoktak alkalmazni, ám ha szeretnénk egy kicsit egészségesebb alternatívát elkészíteni, használjunk inkább olívából vagy kókuszból készült zsiradékot. 

Az igazán jó bundáskenyér titka: az elkészítés folyamata

Ha megvannak a szükséges hozzávalók, az elkészítés esetében is érdemes bevetni néhány trükköt a még jobb végeredmény érdekében. Első lépésként a verjük fel a tojást és ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával. Ha egy kicsit hígabb állagú folyadékot szeretnénk, egy kevés tejet is adhatunk hozzá. A kenyér esetében nem baj, ha nem teljesen friss, hanem egy kicsit szikkadt, hiszen a tojásba forgatva úgyis megszívja magát nedvességgel. Miután megforgattuk a folyadékban, egy kevés forró olajban kisütjük. Fontos odafigyelni, hogy ha megfelelő hőmérsékletű a zsiradék, a bundáskenyér nagyon hamar elkészül. Onnan tudhatjuk, hogy jó, ha szép, aranybarna színe lesz. Tálalás előtt érdemes a felesleges olajat eltávolítani a szeletekről.

Az igazán jó bundáskenyér titka: sósan vagy édesen?

A bundáskenyér azért is jó választás, mert finom, gyorsan elkészíthető, nem igényel túl sok hozzávalót, laktató és számtalan módon variálható étel. Bár a klasszikus változat kenyérből készül, más péksütemények, például kifli vagy zsömle is teljesen alkalmas lehet. Hazánkban általában magában, sóval, fokhagymával ízesítik, a tetejére pedig sokszor kerül tejföl és sajt. Éttermek kínálatában nyers zöldségekkel, uborkával, paprikával, paradicsommal szokták kínálni. Nemcsak sós ételként fogyasztható, a készre sült szeleteket akár cukorral, fahéjjal, mézzel vagy nutellával is ízesíthetjük az édesszájúak legnagyobb örömére.

Guba Márti

Tetszett a(z) Az igazán jó bundáskenyér titka magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az igazán jó bundáskenyér titka magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg