Az igazán jó bundáskenyér titka

-
gastro érdekesség, 2021.12.27.

Az igazán jó bundáskenyér titka

A bundáskenyér egy klasszikus reggeli étel, ami egyszerre finom és tápláló, vagyis tökéletes indítója lehet a napnak. A végeredmény szempontjából azonban nem mindegy , milyen alapanyagokból és hogyan készítjük el.


Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten reggeliként állják meg tökéletesen a helyüket. Az édes fajták közül ilyen például az amerikai palacsinta, a müzli vagy granola, a kávé mellé jól passzoló croissant. Azonban, ha valaki inkább sósra vágyik, a bundáskenyér az egyik legjobb választás. Nemcsak a finom íze miatt lehet jó választás, hanem azért is, mert az alap elkészítésén túl számtalan különböző módon tudjuk alakítani az saját ízlésünkre.

Az igazán jó bundáskenyér titka: az alapanyagok minősége

Örök érvényű szabály az főzés, sütés esetében, hogy az étel minőségét nagyban befolyásolja az alapanyagok milyensége. Tehát érdemes már a bevásárlás során olyan termékeket választani, amelyek garantálni tudják, hogy az általunk készített végeredmény valóban olyan lesz, amilyennek szeretnénk. A bundáskenyér esetében bár nincs sok hozzávalóra szükség, ez az irányelv ebben az esetben is érvényes. Tojásból érdemes bio vagy háztáji típusút választani, kenyérből például kovásszal készültet vagy valamilyen teljes kiőrlésű változatot. Szintén nem elhanyagolható az olaj típusa sem, hiszen ez is hozzájárul a végeredményhez. Legtöbb esetben napraforgóolajat szoktak alkalmazni, ám ha szeretnénk egy kicsit egészségesebb alternatívát elkészíteni, használjunk inkább olívából vagy kókuszból készült zsiradékot. 

Az igazán jó bundáskenyér titka: az elkészítés folyamata

Ha megvannak a szükséges hozzávalók, az elkészítés esetében is érdemes bevetni néhány trükköt a még jobb végeredmény érdekében. Első lépésként a verjük fel a tojást és ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával. Ha egy kicsit hígabb állagú folyadékot szeretnénk, egy kevés tejet is adhatunk hozzá. A kenyér esetében nem baj, ha nem teljesen friss, hanem egy kicsit szikkadt, hiszen a tojásba forgatva úgyis megszívja magát nedvességgel. Miután megforgattuk a folyadékban, egy kevés forró olajban kisütjük. Fontos odafigyelni, hogy ha megfelelő hőmérsékletű a zsiradék, a bundáskenyér nagyon hamar elkészül. Onnan tudhatjuk, hogy jó, ha szép, aranybarna színe lesz. Tálalás előtt érdemes a felesleges olajat eltávolítani a szeletekről.

Az igazán jó bundáskenyér titka: sósan vagy édesen?

A bundáskenyér azért is jó választás, mert finom, gyorsan elkészíthető, nem igényel túl sok hozzávalót, laktató és számtalan módon variálható étel. Bár a klasszikus változat kenyérből készül, más péksütemények, például kifli vagy zsömle is teljesen alkalmas lehet. Hazánkban általában magában, sóval, fokhagymával ízesítik, a tetejére pedig sokszor kerül tejföl és sajt. Éttermek kínálatában nyers zöldségekkel, uborkával, paprikával, paradicsommal szokták kínálni. Nemcsak sós ételként fogyasztható, a készre sült szeleteket akár cukorral, fahéjjal, mézzel vagy nutellával is ízesíthetjük az édesszájúak legnagyobb örömére.

Guba Márti

Tetszett a(z) Az igazán jó bundáskenyér titka magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az igazán jó bundáskenyér titka magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg