Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A sajtok bizonyos ételek fő összetevőiként is szolgálhatnak, éppen ezért nem véletlen, hogy a legtöbb háztartásban és étterem konyhájában megtalálhatóak. Sokszor a kultúra is befolyásolja azt, hogy milyen típusú sajtot fogyasztunk, Indiában például a paneer sajt bír nagy befolyással.
Az indiai konyha legzseniálisabb és formabontóbb fogásai a húsmentes ételek, amibe a házi sajt, vagyis a paneer is beletartozik, hiszen ebből is számtalan főételt készítenek. Ez a savósajt hasonló eljárással készül, mint például a túró, csakhogy azzal ellentétben keményebbre préselik, ezáltal a természetes, lágy, tejes ízhez egy egyáltalán nem zavaró rágós állag is társul.
Egyes legendák szerint a sajtot egy arab nomád ember fedezte meg, amikor tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatag száraz, meredek buckáin. Több órányi lovaglás után megpihent, hogy a szomját oltsa, és feltűnt neki, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, amelyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ami egyfajta magolvasztó enzimet tartalmazott, így ez az anyag, a forró nap és a ló vágtató mozgása azt eredményezte, hogy a tej aludttejjé és savóvá váljon – ekkortól beszélhetünk a sajt világra jöveteléről.
Az indiai sajtnak is nevezett paneer puha sajtfajta. Könnyedén elkészíthető odahaza, bár a piacokon is könnyen beszerezhető. Ez egy igen sokoldalú élelmiszer, amelyet az indiai szubkontinensen gyakran használnak prémium ételek receptjeinek elkészítéséhez, amelyek azonban nem egyenértékűek a vegetáriánus ételekkel.
Az indiai paneer sajt egy nagyon ízletes sajtféle, ami rendkívül jól működik szószos közegben, csirke helyett, spenóttal fogyasztva, de serpenyőben megpirítva és grillezve is csodákra képes az ízlelőbimbóinkkal. Nagyon fontos, hogy egy igazán jó paneer sajt elkészítéséhez igazi tejre van szükség, nem pedig dobozosra, nem zsírcsökkentett, hanem lehetőleg házi, valódi, zsíros tejre. Ez felül pedig csak egy szűrőre, egy laza szövésű konyharuhára és valamilyen savra van szükség, ami kicsapja a tejet – ez lehet citromlé vagy ecet is -, és neki is láthatunk a házi készítésű paneer sajtnak.
Hozzávalók:
A tejet forraljuk fel, majd vegyük alacsonyra a lángot. Adjuk hozzá a citromlé felé és lassan kevergetve melegítsük tovább. Ahogyan elkezd kicsapódni a savó, lassan és fokozatosan adjuk hozzá apránként a citromlé maradékát. Amikor már jól láthatóan elkülönül a zöldes, áttetsző folyadék és a túrószerű morzsalék, akkor egy tál fölé szűrőt helyezünk, amint aztán kibélelünk egy konyharuha segítségével.
Ebbe öntjük bele a fazék tartalmát, majd hagyjuk lecsöpögni. A fennmaradt sajtot bebugyoláljuk és alaposan bekötözzük, kis tálba tesszük, ráteszünk egy másik tálat, arra pedig valamilyen súlyt helyezünk. Így tesszük a hűtőbe, ahol pihenni hagyjuk 1-3 órán keresztül, attól függően persze, hogy mennyire szeretnénk lágy állagú sajtot fogyasztani.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.