Az indiai paneer sajt

-
gastro érdekesség, 2021.12.06.

Az indiai paneer sajt

A sajtok bizonyos ételek fő összetevőiként is szolgálhatnak, éppen ezért nem véletlen, hogy a legtöbb háztartásban és étterem konyhájában megtalálhatóak. Sokszor a kultúra is befolyásolja azt, hogy milyen típusú sajtot fogyasztunk, Indiában például a paneer sajt bír nagy befolyással.


Az indiai konyha legzseniálisabb és formabontóbb fogásai a húsmentes ételek, amibe a házi sajt, vagyis a paneer is beletartozik, hiszen ebből is számtalan főételt készítenek. Ez a savósajt hasonló eljárással készül, mint például a túró, csakhogy azzal ellentétben keményebbre préselik, ezáltal a természetes, lágy, tejes ízhez egy egyáltalán nem zavaró rágós állag is társul.

A paneer sajt

Egyes legendák szerint a sajtot egy arab nomád ember fedezte meg, amikor tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatag száraz, meredek buckáin. Több órányi lovaglás után megpihent, hogy a szomját oltsa, és feltűnt neki, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, amelyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ami egyfajta magolvasztó enzimet tartalmazott, így ez az anyag, a forró nap és a ló vágtató mozgása azt eredményezte, hogy a tej aludttejjé és savóvá váljon – ekkortól beszélhetünk a sajt világra jöveteléről.

Az indiai sajtnak is nevezett paneer puha sajtfajta. Könnyedén elkészíthető odahaza, bár a piacokon is könnyen beszerezhető. Ez egy igen sokoldalú élelmiszer, amelyet az indiai szubkontinensen gyakran használnak prémium ételek receptjeinek elkészítéséhez, amelyek azonban nem egyenértékűek a vegetáriánus ételekkel.

Az indiai paneer sajt egy nagyon ízletes sajtféle, ami rendkívül jól működik szószos közegben, csirke helyett, spenóttal fogyasztva, de serpenyőben megpirítva és grillezve is csodákra képes az ízlelőbimbóinkkal. Nagyon fontos, hogy egy igazán jó paneer sajt elkészítéséhez igazi tejre van szükség, nem pedig dobozosra, nem zsírcsökkentett, hanem lehetőleg házi, valódi, zsíros tejre. Ez felül pedig csak egy szűrőre, egy laza szövésű konyharuhára és valamilyen savra van szükség, ami kicsapja a tejet – ez lehet citromlé vagy ecet is -, és neki is láthatunk a házi készítésű paneer sajtnak.

A paneer sajt elkészítése

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 6 ek citromlé

A tejet forraljuk fel, majd vegyük alacsonyra a lángot. Adjuk hozzá a citromlé felé és lassan kevergetve melegítsük tovább. Ahogyan elkezd kicsapódni a savó, lassan és fokozatosan adjuk hozzá apránként a citromlé maradékát. Amikor már jól láthatóan elkülönül a zöldes, áttetsző folyadék és a túrószerű morzsalék, akkor egy tál fölé szűrőt helyezünk, amint aztán kibélelünk egy konyharuha segítségével.

Ebbe öntjük bele a fazék tartalmát, majd hagyjuk lecsöpögni. A fennmaradt sajtot bebugyoláljuk és alaposan bekötözzük, kis tálba tesszük, ráteszünk egy másik tálat, arra pedig valamilyen súlyt helyezünk. Így tesszük a hűtőbe, ahol pihenni hagyjuk 1-3 órán keresztül, attól függően persze, hogy mennyire szeretnénk lágy állagú sajtot fogyasztani.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Az indiai paneer sajt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az indiai paneer sajt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg