Az indiai paneer sajt

-
gastro érdekesség, 2021.12.06.

Az indiai paneer sajt

A sajtok bizonyos ételek fő összetevőiként is szolgálhatnak, éppen ezért nem véletlen, hogy a legtöbb háztartásban és étterem konyhájában megtalálhatóak. Sokszor a kultúra is befolyásolja azt, hogy milyen típusú sajtot fogyasztunk, Indiában például a paneer sajt bír nagy befolyással.


Az indiai konyha legzseniálisabb és formabontóbb fogásai a húsmentes ételek, amibe a házi sajt, vagyis a paneer is beletartozik, hiszen ebből is számtalan főételt készítenek. Ez a savósajt hasonló eljárással készül, mint például a túró, csakhogy azzal ellentétben keményebbre préselik, ezáltal a természetes, lágy, tejes ízhez egy egyáltalán nem zavaró rágós állag is társul.

A paneer sajt

Egyes legendák szerint a sajtot egy arab nomád ember fedezte meg, amikor tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatag száraz, meredek buckáin. Több órányi lovaglás után megpihent, hogy a szomját oltsa, és feltűnt neki, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, amelyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ami egyfajta magolvasztó enzimet tartalmazott, így ez az anyag, a forró nap és a ló vágtató mozgása azt eredményezte, hogy a tej aludttejjé és savóvá váljon – ekkortól beszélhetünk a sajt világra jöveteléről.

Az indiai sajtnak is nevezett paneer puha sajtfajta. Könnyedén elkészíthető odahaza, bár a piacokon is könnyen beszerezhető. Ez egy igen sokoldalú élelmiszer, amelyet az indiai szubkontinensen gyakran használnak prémium ételek receptjeinek elkészítéséhez, amelyek azonban nem egyenértékűek a vegetáriánus ételekkel.

Az indiai paneer sajt egy nagyon ízletes sajtféle, ami rendkívül jól működik szószos közegben, csirke helyett, spenóttal fogyasztva, de serpenyőben megpirítva és grillezve is csodákra képes az ízlelőbimbóinkkal. Nagyon fontos, hogy egy igazán jó paneer sajt elkészítéséhez igazi tejre van szükség, nem pedig dobozosra, nem zsírcsökkentett, hanem lehetőleg házi, valódi, zsíros tejre. Ez felül pedig csak egy szűrőre, egy laza szövésű konyharuhára és valamilyen savra van szükség, ami kicsapja a tejet – ez lehet citromlé vagy ecet is -, és neki is láthatunk a házi készítésű paneer sajtnak.

A paneer sajt elkészítése

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 6 ek citromlé

A tejet forraljuk fel, majd vegyük alacsonyra a lángot. Adjuk hozzá a citromlé felé és lassan kevergetve melegítsük tovább. Ahogyan elkezd kicsapódni a savó, lassan és fokozatosan adjuk hozzá apránként a citromlé maradékát. Amikor már jól láthatóan elkülönül a zöldes, áttetsző folyadék és a túrószerű morzsalék, akkor egy tál fölé szűrőt helyezünk, amint aztán kibélelünk egy konyharuha segítségével.

Ebbe öntjük bele a fazék tartalmát, majd hagyjuk lecsöpögni. A fennmaradt sajtot bebugyoláljuk és alaposan bekötözzük, kis tálba tesszük, ráteszünk egy másik tálat, arra pedig valamilyen súlyt helyezünk. Így tesszük a hűtőbe, ahol pihenni hagyjuk 1-3 órán keresztül, attól függően persze, hogy mennyire szeretnénk lágy állagú sajtot fogyasztani.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Az indiai paneer sajt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az indiai paneer sajt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg