Az udon tészta

-
gastro érdekesség, 2021.11.14.

Az udon tészta

A japán étrendre nagyon jellemzőek a tésztaételek, mint például az udon is, amely a japán konyha sűrű búzalisztből készült tésztája.


A japánok a tésztát többek között a rizs helyettesítésére is fogyasztják, a középkorban pedig igen gyakran készítettek gombócokat nem másból, mint hajdina lisztből, és a fogás fő alkotóelemét, a gombócot megfőzték vagy parázson sütötték meg. Az udont általában melegen, tésztalevesként, legegyszerűbb formába, kake udonként tálalják, enyhén ízesített kakejiru nevezetű húslevesben, amely dashiből, szójaszószból és mirinből összeálló alkotóelemeivel csábítja el az ízlelőbimbóinkat, meghintve egy csipetnyi vékonyra vágott vöröshagymával az étel tetején.

Mi az az udon?

A japán konyháról mindenki tudja – még az is, aki nem igazán rajong az ízvilágért -, hogy a rizs mellett elég sok tésztafélét ismertettek meg a világgal és a fogyasztókkal. Ilyen a szóban forgó udon tészta is, ami egy igen vastag, jellemzően 2-4 mm vastagságú és igen rágós is.

Az udon búzalisztből készül és olyan nagy kultusza van a szigetországban, hogy szinte már a japán konyha egyik alapkövének számító étel. Ez a fajta tészta vastagabb még az ugyancsak híres japán soba tésztánál is, fehér színnel bír és az állagát tekintve is sokkal rágósabb fajtársánál, ám a vastagsága és keménysége az adott régió főzési technikájától és ízlésvilágától függően igen változékony Japánban.

Az udont leggyakrabban tésztalevesekben használják fel, amelyeknek van hideg és meleg variációja egyaránt, ám a fogyasztását tekintve a tradicionális evőpálcika kerül előtérbe, amivel az étkezés lebonyolítható.

Az udon múltja

Mint sok más étel esetében, úgy az udonéban is sok pletyka és történet kering a nagyvilágban. Az egyik mendemonda szerint például i.e. 1241-ben egy buddhista szerzetes, Enni, meghonosította Japánban a malomipari tevékenységet. Ennek köszönhetően a különböző gabonafajtákból készült lisztet felhasználták többek között tésztakészítésre, mint például az udon vagy a soba esetében. Ezután a malomipar rohamosan terjeszkedni kezdett Japánban, és az Edo-korban a vastag, búzalisztből készült tésztát egységesen az udon néven emlegették.

Egy másik sztori szerint, ami a Nara-korig vezethető vissza, egy japán nagykövet Kínába látogatott, ahol 14 tésztaverzióval ismertették meg. Az egyik a szakubei volt, amely a Sin Szendzsi Kjó nevezetű szótárban muginavaként volt feltüntetve. A muginavából megannyi japán tésztát eredeztetnek, csakhogy mégis a Sin Szendzsi Kjóban a muginavát búzából és rizslisztből készítették.

Egy harmadik szóbeszéd szerint a japánok úgy tartják, hogy az udon eredeti neve konton volt, amelyet búzalisztből készítettek, és édes töltelékkel tömték meg a belsejét.

Az udon elkészítése

Hozzávalók:

  • búzaliszt
  • víz

Mivel egy összetett ételről van szó, annak ellenére, hogy nem igényel annyira sok hozzávalót, így nem véletlen, hogy gyakran csempésznek bele extra összetevőket, valamint különböző húslevekbe teszik a tésztát, hogy más ízhatást érhessenek el ezzel a manőverrel.

Az elkészítés részeként egy tálban összekeverik az összetevőket, a sót, a vizet és a búzalisztet. Összegyúrják a keveréket addig, amíg egy gombócot nem tudnak belőle kialakítani. Ezek után a tésztagombócot egy nejlon zacskóba helyezik, és benne hagyják egészen addig, amíg a tészta meg nem emelkedik.

Miután a tészta megemelkedett, kiveszik a zacskóból, majd egy tökéletes kör vagy négyzet formát formálnak belőle. Erre a japán szakácsoknak egy speciális eszköz áll a rendelkezésére a minél könnyebb elkészítés érdekében, amit követően a tésztát vastag csíkokra vágják, végül pedig ezeket a tésztacsíkokat megfőzik és tálalják.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Az udon tészta magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az udon tészta magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg