Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A birsalma bár nem annyira népszerű gyümölcs, mint hagyományos társa, mégis érdemes egy kis figyelmet szentelni neki. Egyfelől azért, mert ilyenkor ősszel épp szezonja van, másrészt pedig finom íze mellett sok olyan anyagot tartalmaz, amelyek segíthetik a szervezet megfelelő működését.
Az őszi időszak különösen gazdag, ha szezonális zöldségekről és gyümölcsökről van szó. Számos olyan növény érik be ilyenkor, ami segíthet, hogy növeljük az immunrendszerünk ellenállóképességét és igazán változatosan, színesen tudjunk étkezni. Ha a klasszikus alma, körte, szilva hármason túl szeretnénk egy kicsit lépni, és jól esne valami újjal kísérletezni, válasszuk például a birset.
A birsalma vagy ahogy még szokták emlegetni, a birskörte, a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. Utóbbi nevet az igen jellegzetes alakjáról kapta, ám ennek a gyümölcsnek nem csak ez az egyetlen különlegessége, hanem aromás illatáról is könnyen felismerhető. Ez a növény a mérsékelt éghajlatot kedveli, nem meglepő tehát, hogy eredetileg Délnyugat-Ázsia területein őshonos.
Napjainkban a világon nagyjából 40-50 birs fajtát tartanak számon, ezek közül hazánkban olyan 10-15 típus közismert. Ezek közül is a két leginkább elterjedt a Bereczki és a Konstantinápolyi birs. A kertekben a legszebb fák közé tartozik, hogy nagy, hófehér virágai viszonylag későn nyílnak ki, és a nagy, sárga termések szintén késő ősszel érnek be igazán.
A birset nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert különleges, finom ízű gyümölcs, hanem mert számos olyan hasznos anyagot tartalmaz, amelyek mind jótékony hatással vannak a szervezet egészének megfelelő működésére. Érdekesség, hogy jóval több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Tartalmaz többek között A-, B3-, B6-, B9-, C-vitaminokat, valamit számos ásványi anyagot is, például kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és nátriumot is. Ezenfelül pektin is található benne, ami nemcsak méregtelenítő, de emésztést segítő hatással is rendelkezik. Ha mindez nem lenne elég, a birsalma gyulladáscsökkentő, segíthet fáradtság és koncentrációs problémák javításában és képes csökkenteni a koleszterinszintet is. Jó antioxidánsként semlegesíti a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket. Erős vírus- és baktériumölő hatású növényről van szó, ami kiváló összetételének köszönhetően fokozza az immunrendszer természetes védekezőképességét és segíti a szervezet megfelelő működését.
A birs számtalan módon felhasználható. A felszeletelt darabok jól illenek például gyümölcslevesbe, de különböző süteményeket is kitűnően fel tud dobni. Az aromája jól illik más gyümölcsök ízéhez, citromhoz, de a mákhoz és a dióhoz is. Készíthetünk belőle lekvárt, szószt vagy akár még kompótot is, ez utóbbi kifejezetten jól illik húsételekhez. Ha pedig valami igazán klasszikusra vágyunk, a birsalmasajttal nem lőhetünk mellé.
Érdekes tudnivaló, hogy a növény leve nyersen is használható például levesek, ételek, italok savanyítására, és az illatával egészen különleges hatást érhetünk el.
Ha gyógyításról van szó, a birsnek nem csak magát a termését használják, hanem a levelét, a fa kérgét és a magját is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.