Birsalma

-
gastro érdekesség, 2021.11.06.

Birsalma

A birsalma bár nem annyira népszerű gyümölcs, mint hagyományos társa, mégis érdemes egy kis figyelmet szentelni neki. Egyfelől azért, mert ilyenkor ősszel épp szezonja van, másrészt pedig finom íze mellett sok olyan anyagot tartalmaz, amelyek segíthetik a szervezet megfelelő működését.


Az őszi időszak különösen gazdag, ha szezonális zöldségekről és gyümölcsökről van szó. Számos olyan növény érik be ilyenkor, ami segíthet, hogy növeljük az immunrendszerünk ellenállóképességét és igazán változatosan, színesen tudjunk étkezni. Ha a klasszikus alma, körte, szilva hármason túl szeretnénk egy kicsit lépni, és jól esne valami újjal kísérletezni, válasszuk például a birset.

Tudnivalók a birsalmáról

A birsalma vagy ahogy még szokták emlegetni, a birskörte, a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. Utóbbi nevet az igen jellegzetes alakjáról kapta, ám ennek a gyümölcsnek nem csak ez az egyetlen különlegessége, hanem aromás illatáról is könnyen felismerhető. Ez a növény a mérsékelt éghajlatot kedveli, nem meglepő tehát, hogy eredetileg Délnyugat-Ázsia területein őshonos. 

Napjainkban a világon nagyjából 40-50 birs fajtát tartanak számon, ezek közül hazánkban olyan 10-15 típus közismert. Ezek közül is a két leginkább elterjedt a Bereczki és a Konstantinápolyi birs. A kertekben a legszebb fák közé tartozik, hogy nagy, hófehér virágai viszonylag későn nyílnak ki, és a nagy, sárga termések szintén késő ősszel érnek be igazán.

A birsalma hasznos anyagai

A birset nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert különleges, finom ízű gyümölcs, hanem mert számos olyan hasznos anyagot tartalmaz, amelyek mind jótékony hatással vannak a szervezet egészének megfelelő működésére. Érdekesség, hogy jóval több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Tartalmaz többek között A-, B3-, B6-, B9-, C-vitaminokat, valamit számos ásványi anyagot is, például kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és nátriumot is. Ezenfelül pektin is található benne, ami nemcsak méregtelenítő, de emésztést segítő hatással is rendelkezik. Ha mindez nem lenne elég, a birsalma gyulladáscsökkentő, segíthet fáradtság és koncentrációs problémák javításában és képes csökkenteni a koleszterinszintet is. Jó antioxidánsként semlegesíti a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket. Erős vírus- és baktériumölő hatású növényről van szó, ami kiváló összetételének köszönhetően fokozza az immunrendszer természetes védekezőképességét és segíti a szervezet megfelelő működését. 

Mit készítsünk a birsalmából?

A birs számtalan módon felhasználható. A felszeletelt darabok jól illenek például gyümölcslevesbe, de különböző süteményeket is kitűnően fel tud dobni. Az aromája jól illik más gyümölcsök ízéhez, citromhoz, de a mákhoz és a dióhoz is. Készíthetünk belőle lekvárt, szószt vagy akár még kompótot is, ez utóbbi kifejezetten jól illik húsételekhez. Ha pedig valami igazán klasszikusra vágyunk, a birsalmasajttal nem lőhetünk mellé.

Érdekes tudnivaló, hogy a növény leve nyersen is használható például levesek, ételek, italok savanyítására, és az illatával egészen különleges hatást érhetünk el.

Ha gyógyításról van szó, a birsnek nem csak magát a termését használják, hanem a levelét, a fa kérgét és a magját is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Birsalma magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Birsalma magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg