Birsalma

-
gastro érdekesség, 2021.11.06.

Birsalma

A birsalma bár nem annyira népszerű gyümölcs, mint hagyományos társa, mégis érdemes egy kis figyelmet szentelni neki. Egyfelől azért, mert ilyenkor ősszel épp szezonja van, másrészt pedig finom íze mellett sok olyan anyagot tartalmaz, amelyek segíthetik a szervezet megfelelő működését.


Az őszi időszak különösen gazdag, ha szezonális zöldségekről és gyümölcsökről van szó. Számos olyan növény érik be ilyenkor, ami segíthet, hogy növeljük az immunrendszerünk ellenállóképességét és igazán változatosan, színesen tudjunk étkezni. Ha a klasszikus alma, körte, szilva hármason túl szeretnénk egy kicsit lépni, és jól esne valami újjal kísérletezni, válasszuk például a birset.

Tudnivalók a birsalmáról

A birsalma vagy ahogy még szokták emlegetni, a birskörte, a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék családjába tartozik. Utóbbi nevet az igen jellegzetes alakjáról kapta, ám ennek a gyümölcsnek nem csak ez az egyetlen különlegessége, hanem aromás illatáról is könnyen felismerhető. Ez a növény a mérsékelt éghajlatot kedveli, nem meglepő tehát, hogy eredetileg Délnyugat-Ázsia területein őshonos. 

Napjainkban a világon nagyjából 40-50 birs fajtát tartanak számon, ezek közül hazánkban olyan 10-15 típus közismert. Ezek közül is a két leginkább elterjedt a Bereczki és a Konstantinápolyi birs. A kertekben a legszebb fák közé tartozik, hogy nagy, hófehér virágai viszonylag későn nyílnak ki, és a nagy, sárga termések szintén késő ősszel érnek be igazán.

A birsalma hasznos anyagai

A birset nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert különleges, finom ízű gyümölcs, hanem mert számos olyan hasznos anyagot tartalmaz, amelyek mind jótékony hatással vannak a szervezet egészének megfelelő működésére. Érdekesség, hogy jóval több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Tartalmaz többek között A-, B3-, B6-, B9-, C-vitaminokat, valamit számos ásványi anyagot is, például kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és nátriumot is. Ezenfelül pektin is található benne, ami nemcsak méregtelenítő, de emésztést segítő hatással is rendelkezik. Ha mindez nem lenne elég, a birsalma gyulladáscsökkentő, segíthet fáradtság és koncentrációs problémák javításában és képes csökkenteni a koleszterinszintet is. Jó antioxidánsként semlegesíti a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket. Erős vírus- és baktériumölő hatású növényről van szó, ami kiváló összetételének köszönhetően fokozza az immunrendszer természetes védekezőképességét és segíti a szervezet megfelelő működését. 

Mit készítsünk a birsalmából?

A birs számtalan módon felhasználható. A felszeletelt darabok jól illenek például gyümölcslevesbe, de különböző süteményeket is kitűnően fel tud dobni. Az aromája jól illik más gyümölcsök ízéhez, citromhoz, de a mákhoz és a dióhoz is. Készíthetünk belőle lekvárt, szószt vagy akár még kompótot is, ez utóbbi kifejezetten jól illik húsételekhez. Ha pedig valami igazán klasszikusra vágyunk, a birsalmasajttal nem lőhetünk mellé.

Érdekes tudnivaló, hogy a növény leve nyersen is használható például levesek, ételek, italok savanyítására, és az illatával egészen különleges hatást érhetünk el.

Ha gyógyításról van szó, a birsnek nem csak magát a termését használják, hanem a levelét, a fa kérgét és a magját is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Birsalma magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Birsalma magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg