Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Brokkoli érdekessége, hogy a virágát használjuk fel az étkezés során. A brokkoli viszont ebbe a kategóriába tartozik, finom íze mellett számos értékes tápanyagot tartalmaz, amely jótékony hatással van a szervezetre.
A brokkoli a keresztesvirágúak családjához tartozik, karfiol, a karalábé és a fejes káposzta rokonai közé sorolják. A brokkolinak a rózsáin kívül a szárát is meg lehet enni. Számos vitamint és tápanyagot tartalmaz és rengeteg különböző fajtája létezik, az egyik legkülönlegesebb mind közül a lila színű változat. Mivel a fogyasztásának fő szezonja az őszi téli hónapokban esetékes, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a brokkolival egy kicsit jobban.
A brokkolit már az ókori Rómában is előszeretettel termesztették, s ők a Brassica nevet adták neki. Különböző források alapján úgy tűnik, hogy az 1560-as években már a franciák is ismerték. Amerikába azonban csak a 19. század során került be, méghozzá olasz bevándorlók segítségével. Hazánkban is régóta ismerik már, azonban csak az elmúlt néhány évtizedben terjedt el igazán és vált egyre népszerűbbé az étkezések alkalmával.
Sokan kétkedve állnak a brokkolihoz jellegzetes illata, íze és sötétzöld színe miatt. Ha azonban túllépünk a külsőségeken, egy igazi vitamin bombával találjuk szembe magunkat. Nagyon gazdag ásványi anyagokban növényi rostokban és értékes vegyületeket is tartalmaz. Magas az A, B, C, és E-vitamintartalma, jelentős mennyiségű béta-karotint, folsavat, káliumot, kalciumot, cinket, foszfort és vasat tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy a különböző káposztaféléknek, így a brokkolinak is fontos szerepe van a rákos betegséges kialakulásának megakadályozásában. Ha másért nem is, ezért mindenképpen érdemes időnként beépíteni az étrendünkbe.
Mindegy, hogy főzni vagy sütni szeretnénk a kis zöld rózsákat, első lépésként mindig alaposan mossuk meg a virágokat. Készülhet belőle köret, egyszerűen megpárolva vagy egyéb zöldséggel megsütve is. Tehetjük zöldséglevesbe, vagy akár csak önmagában krémleves formájában is fogyasztható. Salátába téve jól harmonizál más zöldségekkel, rántva, fő fogásként is megállja a helyét. Vékony szeletekre vágva, fűszerezve és megsütve egészséges snack lehet, amely képes kiváltani a hagyományos burgonya chipset vagy készíthetünk belőle zöldfűszeres szendvicskrémet is. Magas tápanyagtartalma miatt a vegetáriánusok étrendet követőknek kifejezetten ajánlott.
Igazi hűvös őszi napokra kitűnő lehet ez a forró, melengető brokkolikrémleves recept. Ez a repcept nemcsak azért jó, mert szuper egyszerű és könnyen elkészíthető, hanem mert kifejezetten egészséges is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
2024.09.26.