Brokkoli, a zöld csoda

-
gastro érdekesség, 2021.09.22.

Brokkoli, a zöld csoda

Brokkoli érdekessége, hogy a virágát használjuk fel az étkezés során. A brokkoli viszont ebbe a kategóriába tartozik, finom íze mellett számos értékes tápanyagot tartalmaz, amely jótékony hatással van a szervezetre.


A brokkoli a keresztesvirágúak családjához tartozik, karfiol, a karalábé és a fejes káposzta rokonai közé sorolják. A brokkolinak a rózsáin kívül a szárát is meg lehet enni. Számos vitamint és tápanyagot tartalmaz és rengeteg különböző fajtája létezik, az egyik legkülönlegesebb mind közül a lila színű változat. Mivel a fogyasztásának fő szezonja az őszi téli hónapokban esetékes, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a brokkolival egy kicsit jobban.

A brokkoli elterjedése a világon

A brokkolit már az ókori Rómában is előszeretettel termesztették, s ők a Brassica nevet adták neki. Különböző források alapján úgy tűnik, hogy az 1560-as években már a franciák is ismerték. Amerikába azonban csak a 19. század során került be, méghozzá olasz bevándorlók segítségével. Hazánkban is régóta ismerik már, azonban csak az elmúlt néhány évtizedben terjedt el igazán és vált egyre népszerűbbé az étkezések alkalmával.

A tápanyag bomba brokkoli

Sokan kétkedve állnak a brokkolihoz jellegzetes illata, íze és sötétzöld színe miatt. Ha azonban túllépünk a külsőségeken, egy igazi vitamin bombával találjuk szembe magunkat. Nagyon gazdag ásványi anyagokban növényi rostokban és értékes vegyületeket is tartalmaz. Magas az A, B, C, és E-vitamintartalma, jelentős mennyiségű béta-karotint, folsavat, káliumot, kalciumot, cinket, foszfort és vasat tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy a különböző káposztaféléknek, így a brokkolinak is fontos szerepe van a rákos betegséges kialakulásának megakadályozásában. Ha másért nem is, ezért mindenképpen érdemes időnként beépíteni az étrendünkbe.

Hogyan fogyasszuk a brokkolit?

Mindegy, hogy főzni vagy sütni szeretnénk a kis zöld rózsákat, első lépésként mindig alaposan mossuk meg a virágokat. Készülhet belőle köret, egyszerűen megpárolva vagy egyéb zöldséggel megsütve is. Tehetjük zöldséglevesbe, vagy akár csak önmagában krémleves formájában is fogyasztható. Salátába téve jól harmonizál más zöldségekkel, rántva, fő fogásként is megállja a helyét. Vékony szeletekre vágva, fűszerezve és megsütve egészséges snack lehet, amely képes kiváltani a hagyományos burgonya chipset vagy készíthetünk belőle zöldfűszeres szendvicskrémet is. Magas tápanyagtartalma miatt a vegetáriánusok étrendet követőknek kifejezetten ajánlott.

Őszi brokkolikrémleves recept

Igazi hűvös őszi napokra kitűnő lehet ez a forró, melengető brokkolikrémleves recept. Ez a repcept nemcsak azért jó, mert szuper egyszerű és könnyen elkészíthető, hanem mert kifejezetten egészséges is. 

  1. A brokkoli fejeket alaposan megmossuk.
  2. Sós vízben puhára főzzük és ízlés szerint ízesítjük.
  3. Ezután összeturmixoljuk majd hozzáöntjük a tejszínt és még egyszer jól összemelegítjük.
  4. Fogyaszthatjuk magában, vagy sült bacon szeletekkel, pirítóssal, ropogtatnivaló chipsszel.

Guba Márti

Tetszett a(z) Brokkoli, a zöld csoda magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Brokkoli, a zöld csoda magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg