Brokkoli, a zöld csoda

-
gastro érdekesség, 2021.09.22.

Brokkoli, a zöld csoda

Brokkoli érdekessége, hogy a virágát használjuk fel az étkezés során. A brokkoli viszont ebbe a kategóriába tartozik, finom íze mellett számos értékes tápanyagot tartalmaz, amely jótékony hatással van a szervezetre.


A brokkoli a keresztesvirágúak családjához tartozik, karfiol, a karalábé és a fejes káposzta rokonai közé sorolják. A brokkolinak a rózsáin kívül a szárát is meg lehet enni. Számos vitamint és tápanyagot tartalmaz és rengeteg különböző fajtája létezik, az egyik legkülönlegesebb mind közül a lila színű változat. Mivel a fogyasztásának fő szezonja az őszi téli hónapokban esetékes, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a brokkolival egy kicsit jobban.

A brokkoli elterjedése a világon

A brokkolit már az ókori Rómában is előszeretettel termesztették, s ők a Brassica nevet adták neki. Különböző források alapján úgy tűnik, hogy az 1560-as években már a franciák is ismerték. Amerikába azonban csak a 19. század során került be, méghozzá olasz bevándorlók segítségével. Hazánkban is régóta ismerik már, azonban csak az elmúlt néhány évtizedben terjedt el igazán és vált egyre népszerűbbé az étkezések alkalmával.

A tápanyag bomba brokkoli

Sokan kétkedve állnak a brokkolihoz jellegzetes illata, íze és sötétzöld színe miatt. Ha azonban túllépünk a külsőségeken, egy igazi vitamin bombával találjuk szembe magunkat. Nagyon gazdag ásványi anyagokban növényi rostokban és értékes vegyületeket is tartalmaz. Magas az A, B, C, és E-vitamintartalma, jelentős mennyiségű béta-karotint, folsavat, káliumot, kalciumot, cinket, foszfort és vasat tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy a különböző káposztaféléknek, így a brokkolinak is fontos szerepe van a rákos betegséges kialakulásának megakadályozásában. Ha másért nem is, ezért mindenképpen érdemes időnként beépíteni az étrendünkbe.

Hogyan fogyasszuk a brokkolit?

Mindegy, hogy főzni vagy sütni szeretnénk a kis zöld rózsákat, első lépésként mindig alaposan mossuk meg a virágokat. Készülhet belőle köret, egyszerűen megpárolva vagy egyéb zöldséggel megsütve is. Tehetjük zöldséglevesbe, vagy akár csak önmagában krémleves formájában is fogyasztható. Salátába téve jól harmonizál más zöldségekkel, rántva, fő fogásként is megállja a helyét. Vékony szeletekre vágva, fűszerezve és megsütve egészséges snack lehet, amely képes kiváltani a hagyományos burgonya chipset vagy készíthetünk belőle zöldfűszeres szendvicskrémet is. Magas tápanyagtartalma miatt a vegetáriánusok étrendet követőknek kifejezetten ajánlott.

Őszi brokkolikrémleves recept

Igazi hűvös őszi napokra kitűnő lehet ez a forró, melengető brokkolikrémleves recept. Ez a repcept nemcsak azért jó, mert szuper egyszerű és könnyen elkészíthető, hanem mert kifejezetten egészséges is. 

  1. A brokkoli fejeket alaposan megmossuk.
  2. Sós vízben puhára főzzük és ízlés szerint ízesítjük.
  3. Ezután összeturmixoljuk majd hozzáöntjük a tejszínt és még egyszer jól összemelegítjük.
  4. Fogyaszthatjuk magában, vagy sült bacon szeletekkel, pirítóssal, ropogtatnivaló chipsszel.

Guba Márti

Tetszett a(z) Brokkoli, a zöld csoda magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Brokkoli, a zöld csoda magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg