Bundázási eljárások: orly bunda

-
gastro érdekesség, 2021.10.15.

Bundázási eljárások: orly bunda

Az orly bundázáshoz sörtésztát keverünk, amely lisztből, tojásból és sörből áll össze. A hússzeleteket először a lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk és végül forró, bő zsiradékban sütjük ki, így elérve a fantasztikus és utánozhatatlan ízélményt.


Az Orly elnevezés valójában Párizs egyik külvárosáról kapta a nevét, ami 12,7 km-re található a francia főváros központjától. Többek között itt található Párizs repülőtere is, amelyet 1932-ben nyitottak meg, ám aki szeretné megtudni, hogy miért egy külvárosról nevezték el a népszerű bundázási eljárást, az nagy fába vágja a fejszéjét.

Bundázás orly módra

A panírozás technikája igen nagy múltra tekint vissza, hiszen ez eredetileg egy bizánci találmány, amely mór közvetítéssel jutott el az ibér félszigetre, ahol évszázadok óta fogyasztják Andalúz szelet néven. Az itáliai háborúk során még inkább növekedett a hírneve és elterjedt hála a spanyol zsoldosoknak, akik meghonosították Olaszországban, ahol aztán milánói szeletként volt ismeretes.

Panírozásnak az a folyamatot nevezzük, amikor végrehajtjuk azt a konyhai technológiát, amelynek keretein belül a húst, halakat vagy zöldségeket lisztbe, tojásba és végül zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő zsiradékban vagy esetleg olajban kisütjük az említett termékeket, egészen addig, míg elérjük a sütéssel a kívánt állagot és roppanósságot. A bundázásnak számtalan változata ismert, az egyik ilyen például az orly-tészta, amikor is a halfilét és a zöldségeket belemártjuk és ezeket bő olajban kisütjük. Ennek egy pikáns változata, amikor sörrel vagy borral turbózzuk fel a mártótésztát. A sörtészta néven emlegetett bunda igen népszerű fogás, mert egyszerűen elkészíthető és nagy változást jelent a már megszokott ízekhez képest.

Az orly bunda eredete

Írásos nyoma nem létezik, hogy mikor és ki által keletkezhetett a panír és az internet bugyraiban kutatva sem sokat találhatunk az eredetével kapcsolatban, pedig igen gazdag szakácskönyvkészletet tudhat magáénak a világunk, még sincs megoldás erre a rejtélyre.  A bengáli konyha ellenben eléggé szereti annak dacára is, hogy egyébként semmi nyoma sincs annak, hogy ők az eredeti fogyasztók. Az esküvőiken a sült hal volt régebben a legkedveltebb fogás, főként a barramundi nevezetű húst pácolták, majd felvert tojásba és zsemlemorzsába hempergették, végül pedig megsütötték. Kis idő elteltével ezt „Fish Orly”-ra cserélték, ahol a pácolt halat lisztes-tojásos tésztába mártották és olajban kisütötték.

Az orly bunda készítése

A lisztet összevegyítem a sóval és a sütőporral, majd kikeverem a sörrel. Hagyom állni 15 percig, aztán kisütöm. Lisztezni sem szükségszerű a húst, magától is nagyon jól megtapad rajta a massza. A bunda nagyon könnyű, de nagyon ropogós textúrát eredményez. Ezzel az eljárással bevonhatunk átsülő húsokat, mint például csirkemellet, pulykamellet vagy épp karajt.

A halhoz is kitűnő alternatíva az Orly-mód, illetve a zöldségekhez is, mint a karfiolhoz, cukkinihez, burgonyához, hagymához. Ezt a bundát lehet fűszerekkel is megbolondítani és szezámmagot is adhatunk hozzá ízfokozónak. A sütés lényege, hogy nagyon bő olajban kell sütni, közepesen vagy kicsit kisebb hőfokon, hiszen a túl hideg vagy sok olajba tesszük az ételt, akkor megszívja magát és ez élvezhetetlen ízeket és végeredményt nyújthat a számunkra.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Bundázási eljárások: orly bunda magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Bundázási eljárások: orly bunda magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg