Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Ez a különleges színű, gumós növény azért is különösen jó választás, mert egyrészt az őszi-téli hónapokban szezonális, másrészt pedig csupa olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind hasznosak a szervezet számára.
A cékla a hűvösebb hónapok egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag forrása. A céklarépának vagy vörösrépának is nevezett növény jellegzetes lilás rózsaszínes gyökere tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat. Érdemes a minél gyakrabban beépítenünk az hétköznapi étrendünkbe, ezt pedig könnyedén megtehetjük, hiszen számtalan módon elkészíthetjük, ezáltal változatossá téve a heti menüt.
A cékla a zárvatermők törzsén belül a disznóparéjfélék családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger környékén őshonos növény, amelyet már időszámításunk előtt is ismertek és fogyasztottak, leginkább a testre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Hazánkban a 17. század során terjedt el, mára pedig már gyakorlatilag egész világon termesztik. Többféle típus létezik belőle, a legelterjedtebb a bíborszínű, de fehérrel és sárga változattal is lehet találkozni.
Azért is olyan népszerű a cékla, főleg a téli hónapokban, mert számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind jótékony hatással vannak a szervezetre és hozzájárulnak az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez. Egyfelől kitűnő antioxidáns forrás, ezenkívül sok magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz. Méregtelenítő és zsírégető hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert. Nitrátban gazdag növény, ami segít a vérnyomás csökkentésében. Rendszeres fogyasztása növeli az állóképességet, ami különösen jól jöhet rendszeresen sportolók számára. Sok A, B és C-vitamint tartalmaz, amelyek jó hatással van a bőrre, felveszik a harcot a pigmentfoltokkal. Hatóanyagai segítenek csökkenteni a gyulladásokat, magas folsav tartalma miatt pedig rendszeres evését kimamáknak kifejezetten ajánlják.
A cékla nemcsak magas tápanyagtartalma, hanem változatos elkészítési módjai miatt is gyakori szereplője a konyhában készülő ételeknek.
Nincs különösen jellegzetes, markáns íze, ezért bátran fűszerezhetjük, ízesíthetjük kedvünkre. Sütve és főzve is elkészíthetjük, sőt tartósíthatjuk is. A céklából készülhet leves és köret is, más zöldségekkel, például répával, édesburgonyával kiegészítve. A gumó része nyersen nagyon kemény, de sült formában kerülhet salátába, sőt a cékla leveleit is felhasználhatjuk, természetesen alapos tisztítás után. Más gyümölcsökkel variálva smoothieba téve az íze nem érezhető, viszont hasznos anyagokkal táplálhatjuk a szervezetünket. A céklát leggyakrabban savanyúságként fogyasztjuk, ha valami igazán különlegesre vágyunk, fermentálással házilag tartósíthatjuk is. A süteményekről sem kell lemondanunk, egészséges brownie sütés során a szintén jó hasznát vehetjük ennek a növénynek.
Alacsony kalória és zsírtartalma miatt a diétát követők is nyugodtan fogyaszthatják. Fontos azonban, hogy mivel alapvetően gyökérzöldségről van szó, mindenképpen vegyszermentes darabokat válasszunk és fogyasztás előtt jó alaposan tisztítsuk meg.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.