3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Ez a különleges színű, gumós növény azért is különösen jó választás, mert egyrészt az őszi-téli hónapokban szezonális, másrészt pedig csupa olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind hasznosak a szervezet számára.
A cékla a hűvösebb hónapok egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag forrása. A céklarépának vagy vörösrépának is nevezett növény jellegzetes lilás rózsaszínes gyökere tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat. Érdemes a minél gyakrabban beépítenünk az hétköznapi étrendünkbe, ezt pedig könnyedén megtehetjük, hiszen számtalan módon elkészíthetjük, ezáltal változatossá téve a heti menüt.
A cékla a zárvatermők törzsén belül a disznóparéjfélék családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger környékén őshonos növény, amelyet már időszámításunk előtt is ismertek és fogyasztottak, leginkább a testre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Hazánkban a 17. század során terjedt el, mára pedig már gyakorlatilag egész világon termesztik. Többféle típus létezik belőle, a legelterjedtebb a bíborszínű, de fehérrel és sárga változattal is lehet találkozni.
Azért is olyan népszerű a cékla, főleg a téli hónapokban, mert számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind jótékony hatással vannak a szervezetre és hozzájárulnak az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez. Egyfelől kitűnő antioxidáns forrás, ezenkívül sok magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz. Méregtelenítő és zsírégető hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert. Nitrátban gazdag növény, ami segít a vérnyomás csökkentésében. Rendszeres fogyasztása növeli az állóképességet, ami különösen jól jöhet rendszeresen sportolók számára. Sok A, B és C-vitamint tartalmaz, amelyek jó hatással van a bőrre, felveszik a harcot a pigmentfoltokkal. Hatóanyagai segítenek csökkenteni a gyulladásokat, magas folsav tartalma miatt pedig rendszeres evését kimamáknak kifejezetten ajánlják.
A cékla nemcsak magas tápanyagtartalma, hanem változatos elkészítési módjai miatt is gyakori szereplője a konyhában készülő ételeknek.
Nincs különösen jellegzetes, markáns íze, ezért bátran fűszerezhetjük, ízesíthetjük kedvünkre. Sütve és főzve is elkészíthetjük, sőt tartósíthatjuk is. A céklából készülhet leves és köret is, más zöldségekkel, például répával, édesburgonyával kiegészítve. A gumó része nyersen nagyon kemény, de sült formában kerülhet salátába, sőt a cékla leveleit is felhasználhatjuk, természetesen alapos tisztítás után. Más gyümölcsökkel variálva smoothieba téve az íze nem érezhető, viszont hasznos anyagokkal táplálhatjuk a szervezetünket. A céklát leggyakrabban savanyúságként fogyasztjuk, ha valami igazán különlegesre vágyunk, fermentálással házilag tartósíthatjuk is. A süteményekről sem kell lemondanunk, egészséges brownie sütés során a szintén jó hasznát vehetjük ennek a növénynek.
Alacsony kalória és zsírtartalma miatt a diétát követők is nyugodtan fogyaszthatják. Fontos azonban, hogy mivel alapvetően gyökérzöldségről van szó, mindenképpen vegyszermentes darabokat válasszunk és fogyasztás előtt jó alaposan tisztítsuk meg.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Balaton Fagyija 2025.
2025.05.20.