Cékla, a lila csoda

-
gastro érdekesség, 2021.10.21.

Cékla, a lila csoda

Ez a különleges színű, gumós növény azért is különösen jó választás, mert egyrészt az őszi-téli hónapokban szezonális, másrészt pedig csupa olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind hasznosak a szervezet számára.


A cékla a hűvösebb hónapok egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag forrása. A céklarépának vagy vörösrépának is nevezett növény jellegzetes lilás rózsaszínes gyökere tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat. Érdemes a minél gyakrabban beépítenünk az hétköznapi étrendünkbe, ezt pedig könnyedén megtehetjük, hiszen számtalan módon elkészíthetjük, ezáltal változatossá téve a heti menüt.

Honnan származik a cékla?

A cékla a zárvatermők törzsén belül a disznóparéjfélék családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger környékén őshonos növény, amelyet már időszámításunk előtt is ismertek és fogyasztottak, leginkább a testre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Hazánkban a 17. század során terjedt el, mára pedig már gyakorlatilag egész világon termesztik. Többféle típus létezik belőle, a legelterjedtebb a bíborszínű, de fehérrel és sárga változattal is lehet találkozni.

A cékla egészségre gyakorolt hatása

Azért is olyan népszerű a cékla, főleg a téli hónapokban, mert számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek mind jótékony hatással vannak a szervezetre és hozzájárulnak az immunrendszer természetes védekezőképességének növeléséhez. Egyfelől kitűnő antioxidáns forrás, ezenkívül sok magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz. Méregtelenítő és zsírégető hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert. Nitrátban gazdag növény, ami segít a vérnyomás csökkentésében. Rendszeres fogyasztása növeli az állóképességet, ami különösen jól jöhet rendszeresen sportolók számára. Sok A, B és C-vitamint tartalmaz, amelyek jó hatással van a bőrre, felveszik a harcot a pigmentfoltokkal. Hatóanyagai segítenek csökkenteni a gyulladásokat, magas folsav tartalma miatt pedig rendszeres evését kimamáknak kifejezetten ajánlják.

A cékla felhasználása a konyhában

A cékla nemcsak magas tápanyagtartalma, hanem változatos elkészítési módjai miatt is gyakori szereplője a konyhában készülő ételeknek.

Nincs különösen jellegzetes, markáns íze, ezért bátran fűszerezhetjük, ízesíthetjük kedvünkre. Sütve és főzve is elkészíthetjük, sőt tartósíthatjuk is. A céklából készülhet leves és köret is, más zöldségekkel, például répával, édesburgonyával kiegészítve. A gumó része nyersen nagyon kemény, de sült formában kerülhet salátába, sőt a cékla leveleit is felhasználhatjuk, természetesen alapos tisztítás után. Más gyümölcsökkel variálva smoothieba téve az íze nem érezhető, viszont hasznos anyagokkal táplálhatjuk a szervezetünket. A céklát leggyakrabban savanyúságként fogyasztjuk, ha valami igazán különlegesre vágyunk, fermentálással házilag tartósíthatjuk is. A süteményekről sem kell lemondanunk, egészséges brownie sütés során a szintén jó hasznát vehetjük ennek a növénynek.

Alacsony kalória és zsírtartalma miatt a diétát követők is nyugodtan fogyaszthatják. Fontos azonban, hogy mivel alapvetően gyökérzöldségről van szó, mindenképpen vegyszermentes darabokat válasszunk és fogyasztás előtt jó alaposan tisztítsuk meg.

Guba Márti

Tetszett a(z) Cékla, a lila csoda magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Cékla, a lila csoda magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg