Chips, a világ nagy kedvence

-
gastro érdekesség, 2021.10.11.

Chips, a világ nagy kedvence

Sokak kedvenc rágcsánivalója a ropogós chips, amely többféle ízben, méretben és formában is elérhető a szupermarketekben, és az emberek előszeretettel megvásárolják a házibulik, filmezős esték ételkiegészítőjeként.


A chips egy elengedhetetlen kelléke a rágcsálnivalót fogyasztók étrendjének, amely egyébként az Egyesült Államokból származik, ahol az emberek eleve szeretik az olajban kisült, szaftos és zsíros ételek fogyasztását. A ropogtatnivaló már több mint 160 évet tudhat maga mögött, így igen nagy múlttal és követőtáborral rendelkezik, ami az ízéből adódóan nem is megy csodaszámba. A chips hamar felkerült több hely kínálatába is, ahol tálkákba adagolva ajánlották a vendégeknek, és hidegen, illetve melegen is egyaránt megrendelték a fogyasztók, ami azt eredményezte, hogy hamarosan csomagolva is elkezdték értékesíteni, ám akkor még Saratoga Chips néven futott.

A chips múltja

  1. augusztus 24-én került először reflektorfénybe a chips, mint édesség, mégpedig az amerikai Saratoga Springs egyik hoteljének éttermében kezdték el kínálni az ott megszálló vendégeknek. A Moon Lake Lodge nevű szállodába betérő egyik prominens személy ugyanis nem szerette a vastagra felszeletelt sültkrumplit, valahogyan őt nem ragadta magával ez az akkor nagy népszerűségnek örvendő trend – ami ugyebár még napjainkban is eléggé sok embert kerít a bűvkörébe. A hotel szakácsa tudomást szerzett a vendég finnyásságáról, így hajszálvékonyra vágta fel a burgonyákat, majd olajban hirtelen kisütött őket, ami a chips megszületésének adott megfelelő löketet.

A leleményes szakács nem más volt, mint George Crumnak, akinek a zseniális húzását követően a chipset hidegen és melegen is egyaránt elkezdték fogyasztani. A chipsnek akkora sikere lett, hogy az étterem étlapjára is felkerült, majd pedig kis idő elteltével zacskós formában is értékesíteni kezdték. A Saratoga Chipst névre hallgató termék híre az egész országot bejárta, majd miután egy déli származású kereskedelmi képviselő, Herman Lay az 1920-as években feltalálta a krumplihámozót, nagyüzemben kezdték el gyártani a ropogós chipsszirmokat. A viaszpapír csomagolás ötlete Laura Scudder nevéhez köthető, aminek köszönhetően a chips hosszú időre képes volt megőrizni a frissességét és roppanósságát.

Európában még egy kicsit váratott magára a chips felbukkanása, és itt is legelőször egy írországi családi üzletben bukkant fel különböző fűszerekkel és ízfokozókkal bevonva. A Tayato nagyüzem sajtos, hagymás, sós és ecetes chipseket gyártott, sőt a zacskókba a ropogós burgonyaszirmok mellé sóval teli kis tasakokat is mellékeltek, hogy mindenki a saját ízléséhez mérten fűszerezhesse és fogyaszthassa.

A chips ízesítése és tartósítása

A technológiai újítások nagyon sokban befolyásolták a chips készítését és a későbbiekben már teljesen a fűszerezésen volt a fő hangsúly, ez a folyamat kulcsfontosságú volt a chips sikerének elérésében. A zárt csomagolás nagyban segítette a tartósítást, aminek hála, akár napokig is elállhatott a termék egy vegyeskereskedés polcán vagy egy szupermarket raktárában. A 20. század elején eleinte a hővel lezárt, viaszos papírba csomagolással vette kezdetét a korszerűsítés, amely nagy előrelépés és hatalmas teljesítmény volt az akkori technológiai keretek között. Ma már a legtöbb gyártó nitrogén védőgázt tölt a tasakokba, amely távol tartja az avasodást kiváltó oxigént a chipstől.

Eleinte népszerűségét nagyban lelassította, hogy csak egy ízben volt kapható, ám a 40-es években egy kisebb ír üzemben a fűszerek egyenletes felszórását is lehetővé tették, így elérve, hogy többféle ízben is kielégítse az emberek nassolás iránti igényét. Köztudott tény, hogy ma már több ízesítésben és formában is ismert a chips, többek között a paprikás, a sima sós, a ketchupos, a hagymás-tejfölös és a sajtos is a fogyasztók nagy kedvence, formákban pedig a sima karika, a pálcikavékony, a henger és a gyűrű alakú példányok is fellelhetőek a bevásárlóközpontok és a kisboltok polcain egyaránt.

Chips készítése házilag

Hozzávalók:

  • 70 dkg burgonya
  • 0,5 l olaj
  • tetszés szerinti fűszerek

Az elkészítés első lépése, hogy meghámozzuk a burgonyát, amihez lehetőleg igyekezzünk egyforma méretűeket választani. Ha sikerült az összes szemet megszabadítanunk a héjától, akkor egy uborkaszeletelőn vagy káposztagyalun szeleteljük őket vékonyra. A szeletelést követően alaposan mossuk meg az összeset, amíg szinte kristálytiszta nem lesz a víz felszíne, amit folyamatosan cserélgessünk, öntsünk le róla. Egy tiszta konyharuhára helyezzük a szirmokat, hogy ezáltal felitassuk a szirmokról az összes vizet.

Amíg a burgonyaszirmok száradnak, forrósítsuk fel a kisütéshez szükséges olajat. Egy szelet burgonya segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hogy az olajunk kellően felhevült-e a sütés folyamatához, ha pedig igen, akkor meg is kezdődhet a chips-sütés. Ügyeljünk arra, hogy a szirmok ne tapadjanak össze az olajban, válasszuk szét őket, hogy gusztusosak legyenek. 3-4 perc sütés alatt elkészülhetünk a sütéssel, ami után egy papírtörlőre helyezve már csak annyi a dolgunk, hogy várakozzunk az olaj felszívódására. Ezek után tetszés szerint ízesíthetjük és elfogyaszthatjuk. Ez persze nem lesz olyan állagú és ízű, mint egy boltban megvásárolt, zacskós chips, ám annak, aki kedveli magát a burgonyát és a kisütős termékeket, az maradéktalanul meg fog elégedni a végeredménnyel.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Chips, a világ nagy kedvence magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Chips, a világ nagy kedvence magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg