Chips, a világ nagy kedvence

-
gastro érdekesség, 2021.10.11.

Chips, a világ nagy kedvence

Sokak kedvenc rágcsánivalója a ropogós chips, amely többféle ízben, méretben és formában is elérhető a szupermarketekben, és az emberek előszeretettel megvásárolják a házibulik, filmezős esték ételkiegészítőjeként.


A chips egy elengedhetetlen kelléke a rágcsálnivalót fogyasztók étrendjének, amely egyébként az Egyesült Államokból származik, ahol az emberek eleve szeretik az olajban kisült, szaftos és zsíros ételek fogyasztását. A ropogtatnivaló már több mint 160 évet tudhat maga mögött, így igen nagy múlttal és követőtáborral rendelkezik, ami az ízéből adódóan nem is megy csodaszámba. A chips hamar felkerült több hely kínálatába is, ahol tálkákba adagolva ajánlották a vendégeknek, és hidegen, illetve melegen is egyaránt megrendelték a fogyasztók, ami azt eredményezte, hogy hamarosan csomagolva is elkezdték értékesíteni, ám akkor még Saratoga Chips néven futott.

A chips múltja

  1. augusztus 24-én került először reflektorfénybe a chips, mint édesség, mégpedig az amerikai Saratoga Springs egyik hoteljének éttermében kezdték el kínálni az ott megszálló vendégeknek. A Moon Lake Lodge nevű szállodába betérő egyik prominens személy ugyanis nem szerette a vastagra felszeletelt sültkrumplit, valahogyan őt nem ragadta magával ez az akkor nagy népszerűségnek örvendő trend – ami ugyebár még napjainkban is eléggé sok embert kerít a bűvkörébe. A hotel szakácsa tudomást szerzett a vendég finnyásságáról, így hajszálvékonyra vágta fel a burgonyákat, majd olajban hirtelen kisütött őket, ami a chips megszületésének adott megfelelő löketet.

A leleményes szakács nem más volt, mint George Crumnak, akinek a zseniális húzását követően a chipset hidegen és melegen is egyaránt elkezdték fogyasztani. A chipsnek akkora sikere lett, hogy az étterem étlapjára is felkerült, majd pedig kis idő elteltével zacskós formában is értékesíteni kezdték. A Saratoga Chipst névre hallgató termék híre az egész országot bejárta, majd miután egy déli származású kereskedelmi képviselő, Herman Lay az 1920-as években feltalálta a krumplihámozót, nagyüzemben kezdték el gyártani a ropogós chipsszirmokat. A viaszpapír csomagolás ötlete Laura Scudder nevéhez köthető, aminek köszönhetően a chips hosszú időre képes volt megőrizni a frissességét és roppanósságát.

Európában még egy kicsit váratott magára a chips felbukkanása, és itt is legelőször egy írországi családi üzletben bukkant fel különböző fűszerekkel és ízfokozókkal bevonva. A Tayato nagyüzem sajtos, hagymás, sós és ecetes chipseket gyártott, sőt a zacskókba a ropogós burgonyaszirmok mellé sóval teli kis tasakokat is mellékeltek, hogy mindenki a saját ízléséhez mérten fűszerezhesse és fogyaszthassa.

A chips ízesítése és tartósítása

A technológiai újítások nagyon sokban befolyásolták a chips készítését és a későbbiekben már teljesen a fűszerezésen volt a fő hangsúly, ez a folyamat kulcsfontosságú volt a chips sikerének elérésében. A zárt csomagolás nagyban segítette a tartósítást, aminek hála, akár napokig is elállhatott a termék egy vegyeskereskedés polcán vagy egy szupermarket raktárában. A 20. század elején eleinte a hővel lezárt, viaszos papírba csomagolással vette kezdetét a korszerűsítés, amely nagy előrelépés és hatalmas teljesítmény volt az akkori technológiai keretek között. Ma már a legtöbb gyártó nitrogén védőgázt tölt a tasakokba, amely távol tartja az avasodást kiváltó oxigént a chipstől.

Eleinte népszerűségét nagyban lelassította, hogy csak egy ízben volt kapható, ám a 40-es években egy kisebb ír üzemben a fűszerek egyenletes felszórását is lehetővé tették, így elérve, hogy többféle ízben is kielégítse az emberek nassolás iránti igényét. Köztudott tény, hogy ma már több ízesítésben és formában is ismert a chips, többek között a paprikás, a sima sós, a ketchupos, a hagymás-tejfölös és a sajtos is a fogyasztók nagy kedvence, formákban pedig a sima karika, a pálcikavékony, a henger és a gyűrű alakú példányok is fellelhetőek a bevásárlóközpontok és a kisboltok polcain egyaránt.

Chips készítése házilag

Hozzávalók:

  • 70 dkg burgonya
  • 0,5 l olaj
  • tetszés szerinti fűszerek

Az elkészítés első lépése, hogy meghámozzuk a burgonyát, amihez lehetőleg igyekezzünk egyforma méretűeket választani. Ha sikerült az összes szemet megszabadítanunk a héjától, akkor egy uborkaszeletelőn vagy káposztagyalun szeleteljük őket vékonyra. A szeletelést követően alaposan mossuk meg az összeset, amíg szinte kristálytiszta nem lesz a víz felszíne, amit folyamatosan cserélgessünk, öntsünk le róla. Egy tiszta konyharuhára helyezzük a szirmokat, hogy ezáltal felitassuk a szirmokról az összes vizet.

Amíg a burgonyaszirmok száradnak, forrósítsuk fel a kisütéshez szükséges olajat. Egy szelet burgonya segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hogy az olajunk kellően felhevült-e a sütés folyamatához, ha pedig igen, akkor meg is kezdődhet a chips-sütés. Ügyeljünk arra, hogy a szirmok ne tapadjanak össze az olajban, válasszuk szét őket, hogy gusztusosak legyenek. 3-4 perc sütés alatt elkészülhetünk a sütéssel, ami után egy papírtörlőre helyezve már csak annyi a dolgunk, hogy várakozzunk az olaj felszívódására. Ezek után tetszés szerint ízesíthetjük és elfogyaszthatjuk. Ez persze nem lesz olyan állagú és ízű, mint egy boltban megvásárolt, zacskós chips, ám annak, aki kedveli magát a burgonyát és a kisütős termékeket, az maradéktalanul meg fog elégedni a végeredménnyel.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Chips, a világ nagy kedvence magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Chips, a világ nagy kedvence magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg