Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Sokak kedvenc rágcsánivalója a ropogós chips, amely többféle ízben, méretben és formában is elérhető a szupermarketekben, és az emberek előszeretettel megvásárolják a házibulik, filmezős esték ételkiegészítőjeként.
A chips egy elengedhetetlen kelléke a rágcsálnivalót fogyasztók étrendjének, amely egyébként az Egyesült Államokból származik, ahol az emberek eleve szeretik az olajban kisült, szaftos és zsíros ételek fogyasztását. A ropogtatnivaló már több mint 160 évet tudhat maga mögött, így igen nagy múlttal és követőtáborral rendelkezik, ami az ízéből adódóan nem is megy csodaszámba. A chips hamar felkerült több hely kínálatába is, ahol tálkákba adagolva ajánlották a vendégeknek, és hidegen, illetve melegen is egyaránt megrendelték a fogyasztók, ami azt eredményezte, hogy hamarosan csomagolva is elkezdték értékesíteni, ám akkor még Saratoga Chips néven futott.
A leleményes szakács nem más volt, mint George Crumnak, akinek a zseniális húzását követően a chipset hidegen és melegen is egyaránt elkezdték fogyasztani. A chipsnek akkora sikere lett, hogy az étterem étlapjára is felkerült, majd pedig kis idő elteltével zacskós formában is értékesíteni kezdték. A Saratoga Chipst névre hallgató termék híre az egész országot bejárta, majd miután egy déli származású kereskedelmi képviselő, Herman Lay az 1920-as években feltalálta a krumplihámozót, nagyüzemben kezdték el gyártani a ropogós chipsszirmokat. A viaszpapír csomagolás ötlete Laura Scudder nevéhez köthető, aminek köszönhetően a chips hosszú időre képes volt megőrizni a frissességét és roppanósságát.
Európában még egy kicsit váratott magára a chips felbukkanása, és itt is legelőször egy írországi családi üzletben bukkant fel különböző fűszerekkel és ízfokozókkal bevonva. A Tayato nagyüzem sajtos, hagymás, sós és ecetes chipseket gyártott, sőt a zacskókba a ropogós burgonyaszirmok mellé sóval teli kis tasakokat is mellékeltek, hogy mindenki a saját ízléséhez mérten fűszerezhesse és fogyaszthassa.
A technológiai újítások nagyon sokban befolyásolták a chips készítését és a későbbiekben már teljesen a fűszerezésen volt a fő hangsúly, ez a folyamat kulcsfontosságú volt a chips sikerének elérésében. A zárt csomagolás nagyban segítette a tartósítást, aminek hála, akár napokig is elállhatott a termék egy vegyeskereskedés polcán vagy egy szupermarket raktárában. A 20. század elején eleinte a hővel lezárt, viaszos papírba csomagolással vette kezdetét a korszerűsítés, amely nagy előrelépés és hatalmas teljesítmény volt az akkori technológiai keretek között. Ma már a legtöbb gyártó nitrogén védőgázt tölt a tasakokba, amely távol tartja az avasodást kiváltó oxigént a chipstől.
Eleinte népszerűségét nagyban lelassította, hogy csak egy ízben volt kapható, ám a 40-es években egy kisebb ír üzemben a fűszerek egyenletes felszórását is lehetővé tették, így elérve, hogy többféle ízben is kielégítse az emberek nassolás iránti igényét. Köztudott tény, hogy ma már több ízesítésben és formában is ismert a chips, többek között a paprikás, a sima sós, a ketchupos, a hagymás-tejfölös és a sajtos is a fogyasztók nagy kedvence, formákban pedig a sima karika, a pálcikavékony, a henger és a gyűrű alakú példányok is fellelhetőek a bevásárlóközpontok és a kisboltok polcain egyaránt.
Hozzávalók:
Az elkészítés első lépése, hogy meghámozzuk a burgonyát, amihez lehetőleg igyekezzünk egyforma méretűeket választani. Ha sikerült az összes szemet megszabadítanunk a héjától, akkor egy uborkaszeletelőn vagy káposztagyalun szeleteljük őket vékonyra. A szeletelést követően alaposan mossuk meg az összeset, amíg szinte kristálytiszta nem lesz a víz felszíne, amit folyamatosan cserélgessünk, öntsünk le róla. Egy tiszta konyharuhára helyezzük a szirmokat, hogy ezáltal felitassuk a szirmokról az összes vizet.
Amíg a burgonyaszirmok száradnak, forrósítsuk fel a kisütéshez szükséges olajat. Egy szelet burgonya segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hogy az olajunk kellően felhevült-e a sütés folyamatához, ha pedig igen, akkor meg is kezdődhet a chips-sütés. Ügyeljünk arra, hogy a szirmok ne tapadjanak össze az olajban, válasszuk szét őket, hogy gusztusosak legyenek. 3-4 perc sütés alatt elkészülhetünk a sütéssel, ami után egy papírtörlőre helyezve már csak annyi a dolgunk, hogy várakozzunk az olaj felszívódására. Ezek után tetszés szerint ízesíthetjük és elfogyaszthatjuk. Ez persze nem lesz olyan állagú és ízű, mint egy boltban megvásárolt, zacskós chips, ám annak, aki kedveli magát a burgonyát és a kisütős termékeket, az maradéktalanul meg fog elégedni a végeredménnyel.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Van a mikró és van a Samsung mikrohullámú sütő
2024.10.19.