Chutney, a fűszeres lekvár

-
gastro érdekesség, 2021.12.20.

Chutney, a fűszeres lekvár

Az indiai konyha rengeteg ételkülönlegességet megismertetett már a világgal, és gasztronómiájuk folyamatosan azon van, hogy az ilyen nem mindennapi ételek nemcsak a saját, hanem más országok konyháját is meghódítsák, Így volt ez a chutney, a pikáns, kissé darabos sűrű lekvár-szerű mártásuk esetében is, aminek a neve egyre több ember számára cseng ismerősen.


A chutney nem csak tökéletes kiegészítője lehet egy család ünnepi asztalának, hanem egy kifejezetten személyre szabható fogás is egyben, ennek köszönhetően minden gasztrókedvelő igényeit képes kielégíteni, hiszen szinte bármivel fűszerezhetjük, ízesíthetjük. Az eredeti indiai chutney általában friss gyümölcsök és fűszerek keverékéből tevődik össze, csakhogy az angol gyarmatbirodalomnak hála az általunk ismert chutney szószók jelentős része valamilyen hőkezelésen átesett, fűszeres paszta vagy mártás, amely ebből adódóan jól bírja a csomagolást, a szállítást és jóval huzamosabb ideig is áll el, ám ízekben messze nem közelíti meg az eredeti íz gazdáját.

A chutney maga

A chutney egy dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség, aminek az íze egy elég széles skálán mozog, ugyanis kezdve az édestől, a savanyún át, egészen a csípős ízekig ismertek variációi Indiában. Egy igen fűszeres étel, aminek az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll össze, ezen kívül pedig még só és fűszeres széles skálája megtalálható a hozzávalók között.

A chutney Indiában a mindennapok részét képezi az ember számára. A frissen összekevert chutney mellett nagyon népszerű a főzött változata is, amit leggyakrabban húsok mellé fogyasztanak. A chutney íze lehet édes vagy akár savanyú is, enyhe vagy roppant fűszeres, és ezeknek – lévén, hogy többféleképp is lehet variálni a hozzávalókat – számtalan kombinációja létezik. A chutney készülhet csak gyümölcsökből vagy zöldségekből, de a két ételcsoport kombinálásából is remek mártásalapot készülhet.

A chutney alapja

A chutney legtipikusabb alapanyagai a mangó, az alma, az őszi- és a sárkabarack, a banán, a szilva, a körte, az ananász, illetve a különböző citrusfélék. A zöldségfélék közül a legsűrűbben használt a paradicsom, a sütőtök, a hagyma, de sült paprikából is finoman elkészíthető a mártás.

A választott gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez kevés citromlé vagy ecet párosítása a megszokott, ha a gyümölcs édessége pedig nem lenne elég, akkor cukorral, barna cukorral, mézzel, melasszal, leturmixolt mazsolával, datolyával, aszalt fügével, illetve különböző szirupokkal van lehetőség az édesítésére. A cukor és az ecet nem csak az ízesítés terén nyújt segítséget, hanem a chutney tartósításában is fontos szerepet tölt be.

A fűszerezést rengetegféleképpen megbolondíthatjuk, ugyanis használhatunk előre összekutyult fűszerkeverékeket, de mi magunk is kitapasztalhatunk újfajta megközelítéseket, ezzel létrehozva egy addig a pontig még nem létező kombinációt.

Klasszikus chutney ízesítőnek tekinthető a hagyma, a fokhagyma és a citrusfélék lereszelt héja is. A mártást friss gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, szegfűborssal, korianderrel, kardamommal, mustárral, cayenne borssal is megbolondíthatjuk, vagy akár a pikáns élmény kedvéért chilit is tehetünk bele.

Azért, hogy a fűszereknek legyen idejük átjárni a chutney-t, a mártást lassú tűzön kell főzni, majd párolni, és ha kész a keverék, akkor legalább egy éjszakán át pihentetni szükséges.

A chutney eredete

A chutney mondhatni olyan, mint egy darabos fűszeres lekvár, amit általában gyümölcs alapú, de sokszor zöldségeket is nyomokban tartalmaz. Indiában még a mai napig is minden étkezés előtt frissen készítik, és nem adnak hozzá tartósítőszert, ahogyan azt az európai változata megköveteli.

Az angolok ecettel és citromlével kombinálták, aminek következtében akár hetekig is fel tudták használni. Az angol és az indiai éttermekben és receptekben sokszor összefuthatunk a chutney, relish és pickle kifejezésekkel, amelyek sokszor ugyanazt az ételt hivatottak jelölni. Sok szakértő szerint, akik a gasztronómia területén végeztek kutatásokat, a chutney mindig gyümölcsből készül, a relish ellenben zöldségekből.

Mások szerint azonban ennek semmi köze az egészhez, mert Indiában népszerű a zöldséges chutney is. A pickle viszont nyers, apróra vágott zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények olajjal elkevert sós vagy ecetes vízben való pácolására utal. Levegőmentesen tárolva a savas pác meggátolja a baktériumok terjedését, miközben az olaj tartósítószerként tölt be szerepet az étel életében.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Chutney, a fűszeres lekvár magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Chutney, a fűszeres lekvár magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg