Citrom

-
gastro érdekesség, 2022.03.10.

Citrom

A citrom szinte mindenki által ismert déligyümölcs, amely rikító színéről és nagyon jellegzetes, savanykás ízéről gyakorlatilag azonnal felismerhető. Egy kifejezetten sokrétű növényről van szó, aminek nemcsak a levét, hanem a húsát és a héját is hasznosíthatjuk a főzési folyamatok során.


Bár a citrom itthon nem terem meg, ma már szinte nem találni olyan élelmiszerboltot, ahol ne lenne kapható ez a savanykás gyümölcs. Az egész világot meghódította, népszerűsége pedig a jellegzetes aromája, dekoratív kinézete és a benne található nagy adag C-vitamin miatt azóta is töretlen.

Mit tudunk a citromról?

A citrom a zárvatermők törzsén belül a citrusformák alcsaládjába tartozik. Több elnevezése is létezik, szokták még közönséges citromnak, valódi citromnak és európai citromnak is hívni.  Magát a citromfát és annak termését is citromként tartjuk számon. Egy déligyümölcsről van szó, amely eredetileg India területéről származik. Ma már számtalan délen található Európai országban is megtalálható, de Ausztrália és Amerika egyes részein is előszeretettel termesztik. A citromfa átlagosan 3-5 méret magas és egész évben hoz terméseket.

Magának a fának, így a termelésnek is többféle fajtája létezik. A legnépszerűbbek ezek közül: az Eureka, a Femminello Ovale, a Meyer, a Ponderosa és a Villafranca, ám ezenkívül még sok változata elérhető. 

A vitamindús citrom 

A citrom köztudottan kifejletten gazdag C-vitaminban. Ez az emberi test számára az egyik legfontosabb vitamin, melyet könnyedén pótolhatunk a gyümölcs rendszeres fogyasztásával. De nemcsak emiatt éri meg, ha mindig tartunk otthon a konyhában néhány darab friss citromot. Számos jótékony hatása van, többek között gyomorerősítő és serkenti az emésztést is. Kifejezetten jót tesz megfázásos betegségek tüneteinek csökkentésében. Vértisztító hatással is rendelkezik, valamint segíthet csökkenti a puffadást. Erősíti a fejbőrt és a hajhagymákat, segíthet hajhullás esetén is. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezet működésének egészére és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét. 

A citrom felhasználása

A citrom titka abban (is) rejlik, hogy nagyon sokféle módon felhasználható a főzési és sütési folyamatok során. A gyümölcsnek nemcsak a húsát, hanem a levét és a külső héj részét is felhasználhatjuk. A citrom alkalmas például levesek, hús, hal és egyéb ételek ízesítésre, de kerülhet saláta öntetbe vagy akár húspácba is. A héja reszelt formában hasznosítható, sütemények tésztájába, töltelékébe, vagy a tetejére kerülő cukormázba is tökéletesen illik. Egy kifejezetten lédús gyümölcsről van szó, nem meglepő módon a leve is nagyon értékes. Ízesítés céljából tehetjük teába, smoothieba, szószokba, de hűsítő fagyi is készül belőle, valamint a nyár egyik legnépszerűbb itala, a limonádé elengedhetetlen kelléke. Szárított és kandírozott formában is elérhető.

Guba Márti

Tetszett a(z) Citrom magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Citrom magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg