Citrom

-
gastro érdekesség, 2022.03.10.

Citrom

A citrom szinte mindenki által ismert déligyümölcs, amely rikító színéről és nagyon jellegzetes, savanykás ízéről gyakorlatilag azonnal felismerhető. Egy kifejezetten sokrétű növényről van szó, aminek nemcsak a levét, hanem a húsát és a héját is hasznosíthatjuk a főzési folyamatok során.


Bár a citrom itthon nem terem meg, ma már szinte nem találni olyan élelmiszerboltot, ahol ne lenne kapható ez a savanykás gyümölcs. Az egész világot meghódította, népszerűsége pedig a jellegzetes aromája, dekoratív kinézete és a benne található nagy adag C-vitamin miatt azóta is töretlen.

Mit tudunk a citromról?

A citrom a zárvatermők törzsén belül a citrusformák alcsaládjába tartozik. Több elnevezése is létezik, szokták még közönséges citromnak, valódi citromnak és európai citromnak is hívni.  Magát a citromfát és annak termését is citromként tartjuk számon. Egy déligyümölcsről van szó, amely eredetileg India területéről származik. Ma már számtalan délen található Európai országban is megtalálható, de Ausztrália és Amerika egyes részein is előszeretettel termesztik. A citromfa átlagosan 3-5 méret magas és egész évben hoz terméseket.

Magának a fának, így a termelésnek is többféle fajtája létezik. A legnépszerűbbek ezek közül: az Eureka, a Femminello Ovale, a Meyer, a Ponderosa és a Villafranca, ám ezenkívül még sok változata elérhető. 

A vitamindús citrom 

A citrom köztudottan kifejletten gazdag C-vitaminban. Ez az emberi test számára az egyik legfontosabb vitamin, melyet könnyedén pótolhatunk a gyümölcs rendszeres fogyasztásával. De nemcsak emiatt éri meg, ha mindig tartunk otthon a konyhában néhány darab friss citromot. Számos jótékony hatása van, többek között gyomorerősítő és serkenti az emésztést is. Kifejezetten jót tesz megfázásos betegségek tüneteinek csökkentésében. Vértisztító hatással is rendelkezik, valamint segíthet csökkenti a puffadást. Erősíti a fejbőrt és a hajhagymákat, segíthet hajhullás esetén is. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezet működésének egészére és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét. 

A citrom felhasználása

A citrom titka abban (is) rejlik, hogy nagyon sokféle módon felhasználható a főzési és sütési folyamatok során. A gyümölcsnek nemcsak a húsát, hanem a levét és a külső héj részét is felhasználhatjuk. A citrom alkalmas például levesek, hús, hal és egyéb ételek ízesítésre, de kerülhet saláta öntetbe vagy akár húspácba is. A héja reszelt formában hasznosítható, sütemények tésztájába, töltelékébe, vagy a tetejére kerülő cukormázba is tökéletesen illik. Egy kifejezetten lédús gyümölcsről van szó, nem meglepő módon a leve is nagyon értékes. Ízesítés céljából tehetjük teába, smoothieba, szószokba, de hűsítő fagyi is készül belőle, valamint a nyár egyik legnépszerűbb itala, a limonádé elengedhetetlen kelléke. Szárított és kandírozott formában is elérhető.

Guba Márti

Tetszett a(z) Citrom magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Citrom magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg