Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A citrom szinte mindenki által ismert déligyümölcs, amely rikító színéről és nagyon jellegzetes, savanykás ízéről gyakorlatilag azonnal felismerhető. Egy kifejezetten sokrétű növényről van szó, aminek nemcsak a levét, hanem a húsát és a héját is hasznosíthatjuk a főzési folyamatok során.
Bár a citrom itthon nem terem meg, ma már szinte nem találni olyan élelmiszerboltot, ahol ne lenne kapható ez a savanykás gyümölcs. Az egész világot meghódította, népszerűsége pedig a jellegzetes aromája, dekoratív kinézete és a benne található nagy adag C-vitamin miatt azóta is töretlen.
A citrom a zárvatermők törzsén belül a citrusformák alcsaládjába tartozik. Több elnevezése is létezik, szokták még közönséges citromnak, valódi citromnak és európai citromnak is hívni. Magát a citromfát és annak termését is citromként tartjuk számon. Egy déligyümölcsről van szó, amely eredetileg India területéről származik. Ma már számtalan délen található Európai országban is megtalálható, de Ausztrália és Amerika egyes részein is előszeretettel termesztik. A citromfa átlagosan 3-5 méret magas és egész évben hoz terméseket.
Magának a fának, így a termelésnek is többféle fajtája létezik. A legnépszerűbbek ezek közül: az Eureka, a Femminello Ovale, a Meyer, a Ponderosa és a Villafranca, ám ezenkívül még sok változata elérhető.
A citrom köztudottan kifejletten gazdag C-vitaminban. Ez az emberi test számára az egyik legfontosabb vitamin, melyet könnyedén pótolhatunk a gyümölcs rendszeres fogyasztásával. De nemcsak emiatt éri meg, ha mindig tartunk otthon a konyhában néhány darab friss citromot. Számos jótékony hatása van, többek között gyomorerősítő és serkenti az emésztést is. Kifejezetten jót tesz megfázásos betegségek tüneteinek csökkentésében. Vértisztító hatással is rendelkezik, valamint segíthet csökkenti a puffadást. Erősíti a fejbőrt és a hajhagymákat, segíthet hajhullás esetén is. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezet működésének egészére és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét.
A citrom titka abban (is) rejlik, hogy nagyon sokféle módon felhasználható a főzési és sütési folyamatok során. A gyümölcsnek nemcsak a húsát, hanem a levét és a külső héj részét is felhasználhatjuk. A citrom alkalmas például levesek, hús, hal és egyéb ételek ízesítésre, de kerülhet saláta öntetbe vagy akár húspácba is. A héja reszelt formában hasznosítható, sütemények tésztájába, töltelékébe, vagy a tetejére kerülő cukormázba is tökéletesen illik. Egy kifejezetten lédús gyümölcsről van szó, nem meglepő módon a leve is nagyon értékes. Ízesítés céljából tehetjük teába, smoothieba, szószokba, de hűsítő fagyi is készül belőle, valamint a nyár egyik legnépszerűbb itala, a limonádé elengedhetetlen kelléke. Szárított és kandírozott formában is elérhető.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.