Citrom

-
gastro érdekesség, 2022.03.10.

Citrom

A citrom szinte mindenki által ismert déligyümölcs, amely rikító színéről és nagyon jellegzetes, savanykás ízéről gyakorlatilag azonnal felismerhető. Egy kifejezetten sokrétű növényről van szó, aminek nemcsak a levét, hanem a húsát és a héját is hasznosíthatjuk a főzési folyamatok során.


Bár a citrom itthon nem terem meg, ma már szinte nem találni olyan élelmiszerboltot, ahol ne lenne kapható ez a savanykás gyümölcs. Az egész világot meghódította, népszerűsége pedig a jellegzetes aromája, dekoratív kinézete és a benne található nagy adag C-vitamin miatt azóta is töretlen.

Mit tudunk a citromról?

A citrom a zárvatermők törzsén belül a citrusformák alcsaládjába tartozik. Több elnevezése is létezik, szokták még közönséges citromnak, valódi citromnak és európai citromnak is hívni.  Magát a citromfát és annak termését is citromként tartjuk számon. Egy déligyümölcsről van szó, amely eredetileg India területéről származik. Ma már számtalan délen található Európai országban is megtalálható, de Ausztrália és Amerika egyes részein is előszeretettel termesztik. A citromfa átlagosan 3-5 méret magas és egész évben hoz terméseket.

Magának a fának, így a termelésnek is többféle fajtája létezik. A legnépszerűbbek ezek közül: az Eureka, a Femminello Ovale, a Meyer, a Ponderosa és a Villafranca, ám ezenkívül még sok változata elérhető. 

A vitamindús citrom 

A citrom köztudottan kifejletten gazdag C-vitaminban. Ez az emberi test számára az egyik legfontosabb vitamin, melyet könnyedén pótolhatunk a gyümölcs rendszeres fogyasztásával. De nemcsak emiatt éri meg, ha mindig tartunk otthon a konyhában néhány darab friss citromot. Számos jótékony hatása van, többek között gyomorerősítő és serkenti az emésztést is. Kifejezetten jót tesz megfázásos betegségek tüneteinek csökkentésében. Vértisztító hatással is rendelkezik, valamint segíthet csökkenti a puffadást. Erősíti a fejbőrt és a hajhagymákat, segíthet hajhullás esetén is. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezet működésének egészére és növeli az immunrendszer természetes védekezőképességét. 

A citrom felhasználása

A citrom titka abban (is) rejlik, hogy nagyon sokféle módon felhasználható a főzési és sütési folyamatok során. A gyümölcsnek nemcsak a húsát, hanem a levét és a külső héj részét is felhasználhatjuk. A citrom alkalmas például levesek, hús, hal és egyéb ételek ízesítésre, de kerülhet saláta öntetbe vagy akár húspácba is. A héja reszelt formában hasznosítható, sütemények tésztájába, töltelékébe, vagy a tetejére kerülő cukormázba is tökéletesen illik. Egy kifejezetten lédús gyümölcsről van szó, nem meglepő módon a leve is nagyon értékes. Ízesítés céljából tehetjük teába, smoothieba, szószokba, de hűsítő fagyi is készül belőle, valamint a nyár egyik legnépszerűbb itala, a limonádé elengedhetetlen kelléke. Szárított és kandírozott formában is elérhető.

Guba Márti

Tetszett a(z) Citrom magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Citrom magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg