Corn dog, a bundázott virsli

-
gastro érdekesség, 2021.11.18.

Corn dog, a bundázott virsli

A hot doggal és a hamburgerrel ellentétben a corn dog sajnos nem futott be akkora népszerűséget kis hazánkban, mint szülő országában, Amerikában. Mindössze csak néhány helyen megvásárolható, pedig egy igazán finom étel, ami szuper vendégváró falatként szolgálhat és egy rendkívül jó választás, ha valami gyors és egyszerű ételre vagyunk.


A corn dog Amerikában az egyik legnépszerűbb streetfood étel, nagyjából annyian is szeretik, mint a hot dogot. A pálcikákra szúrt, kukoricás bundában sült virslik kívül jó ropogósak, és érdemes a masszát egy nagyobb pohárba tölteni, hogy könnyebben bele tudjuk mártani a sütni kívánt virsliket.

Mi az a corn dog?

A corn dog nem más, mint egyfajta nyársra húzott virsli, amelyet nyers tésztába forgatunk és forró olajban kisütjük. Hasonló módon készül, mint a nyers tésztába mártott, majd kisütött húsok. Hazánkban általában sűrű palacsinta tésztából vagy sörtésztából készül a fogás, a nevéből pedig pontosan meghatározható, hogy az amerikai változat azonban kukoricalisztet használ.

A corn dog eredete

A Texasba újonnan érkezett német bevándorlók, akik kolbászkészítőként voltak ismeretesek, nagy ellenállással találták szemben magukat az általuk készített kolbászokkal szemben, éppen ezért meghonosították a corn dogot az Egyesült Államokban, habár a pálcikát, amikor magát a virslit felszúrták, csak később ismerte meg az emberiség.

Az Egyesült Államokban 1927-ben benyújtottak egy szabadalmat, amely corn dogként írta le többek között a pálcikára tűzött sült ételeket is. Megjelent az úgynevezett „Krusty Korn Dog” nevezetű pékgép 1926-ban Albert Pick-Barth szállodai és éttermi kellékeket bemutató nagykereskedelmi katalógusában is.

A corn dog elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre finomliszt
  • 2,5 mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál bors
  • ¼ bögre cukor
  • 4 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 bögre tej
  • 15 db virsli
  • fanyársak
  • a sütéshez olaj

A por alapú összetevőket elkeverem, majd beleütöm a tojást, és beledolgozom a tejet is. A megkevert tésztát érdemes áttölteni egy magas pohárba, mert ebbe könnyebb a virsliket belemártani. A virslit teljes hosszában fel kell szúrni egy nyársra, majd megforgatni a tésztában és forró olajban kisütni.

A corn dog fellelhetősége

A corn dogot gyakran utcai ételként vagy gyorsételként szolgálják fel, ebből adódóan az emlegetett helyeket keresendő. A legjobb és legfrissebb elkészítés érdekében egyes árusok vagy vendéglátósok közvetlenül a tálalás előtt mártják meg és sütik ki a corn dogot. Egyes kukoricabeszállítók előre elkészített, fagyasztott corn dogokat árulnak, amelyeket felengednek, majd újra megsütnek vagy sütőben megpirítanak.

A corn dog Észak-Amerikában szinte minden szupermarkentben megtalálható fagyasztott verziójában, amely felmelegíthető és tálalható. Az előre elkészített és fagyasztott corn dog mikrohullámú sütőben is megmelegíthető.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Corn dog, a bundázott virsli magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Corn dog, a bundázott virsli magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg