A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
A hot doggal és a hamburgerrel ellentétben a corn dog sajnos nem futott be akkora népszerűséget kis hazánkban, mint szülő országában, Amerikában. Mindössze csak néhány helyen megvásárolható, pedig egy igazán finom étel, ami szuper vendégváró falatként szolgálhat és egy rendkívül jó választás, ha valami gyors és egyszerű ételre vagyunk.
A corn dog Amerikában az egyik legnépszerűbb streetfood étel, nagyjából annyian is szeretik, mint a hot dogot. A pálcikákra szúrt, kukoricás bundában sült virslik kívül jó ropogósak, és érdemes a masszát egy nagyobb pohárba tölteni, hogy könnyebben bele tudjuk mártani a sütni kívánt virsliket.
A corn dog nem más, mint egyfajta nyársra húzott virsli, amelyet nyers tésztába forgatunk és forró olajban kisütjük. Hasonló módon készül, mint a nyers tésztába mártott, majd kisütött húsok. Hazánkban általában sűrű palacsinta tésztából vagy sörtésztából készül a fogás, a nevéből pedig pontosan meghatározható, hogy az amerikai változat azonban kukoricalisztet használ.
A Texasba újonnan érkezett német bevándorlók, akik kolbászkészítőként voltak ismeretesek, nagy ellenállással találták szemben magukat az általuk készített kolbászokkal szemben, éppen ezért meghonosították a corn dogot az Egyesült Államokban, habár a pálcikát, amikor magát a virslit felszúrták, csak később ismerte meg az emberiség.
Az Egyesült Államokban 1927-ben benyújtottak egy szabadalmat, amely corn dogként írta le többek között a pálcikára tűzött sült ételeket is. Megjelent az úgynevezett „Krusty Korn Dog” nevezetű pékgép 1926-ban Albert Pick-Barth szállodai és éttermi kellékeket bemutató nagykereskedelmi katalógusában is.
Hozzávalók:
A por alapú összetevőket elkeverem, majd beleütöm a tojást, és beledolgozom a tejet is. A megkevert tésztát érdemes áttölteni egy magas pohárba, mert ebbe könnyebb a virsliket belemártani. A virslit teljes hosszában fel kell szúrni egy nyársra, majd megforgatni a tésztában és forró olajban kisütni.
A corn dogot gyakran utcai ételként vagy gyorsételként szolgálják fel, ebből adódóan az emlegetett helyeket keresendő. A legjobb és legfrissebb elkészítés érdekében egyes árusok vagy vendéglátósok közvetlenül a tálalás előtt mártják meg és sütik ki a corn dogot. Egyes kukoricabeszállítók előre elkészített, fagyasztott corn dogokat árulnak, amelyeket felengednek, majd újra megsütnek vagy sütőben megpirítanak.
A corn dog Észak-Amerikában szinte minden szupermarkentben megtalálható fagyasztott verziójában, amely felmelegíthető és tálalható. Az előre elkészített és fagyasztott corn dog mikrohullámú sütőben is megmelegíthető.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.
Tojás
alapanyag, 2024.03.30.
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.