Corn dog, a bundázott virsli

-
gastro érdekesség, 2021.11.18.

Corn dog, a bundázott virsli

A hot doggal és a hamburgerrel ellentétben a corn dog sajnos nem futott be akkora népszerűséget kis hazánkban, mint szülő országában, Amerikában. Mindössze csak néhány helyen megvásárolható, pedig egy igazán finom étel, ami szuper vendégváró falatként szolgálhat és egy rendkívül jó választás, ha valami gyors és egyszerű ételre vagyunk.


A corn dog Amerikában az egyik legnépszerűbb streetfood étel, nagyjából annyian is szeretik, mint a hot dogot. A pálcikákra szúrt, kukoricás bundában sült virslik kívül jó ropogósak, és érdemes a masszát egy nagyobb pohárba tölteni, hogy könnyebben bele tudjuk mártani a sütni kívánt virsliket.

Mi az a corn dog?

A corn dog nem más, mint egyfajta nyársra húzott virsli, amelyet nyers tésztába forgatunk és forró olajban kisütjük. Hasonló módon készül, mint a nyers tésztába mártott, majd kisütött húsok. Hazánkban általában sűrű palacsinta tésztából vagy sörtésztából készül a fogás, a nevéből pedig pontosan meghatározható, hogy az amerikai változat azonban kukoricalisztet használ.

A corn dog eredete

A Texasba újonnan érkezett német bevándorlók, akik kolbászkészítőként voltak ismeretesek, nagy ellenállással találták szemben magukat az általuk készített kolbászokkal szemben, éppen ezért meghonosították a corn dogot az Egyesült Államokban, habár a pálcikát, amikor magát a virslit felszúrták, csak később ismerte meg az emberiség.

Az Egyesült Államokban 1927-ben benyújtottak egy szabadalmat, amely corn dogként írta le többek között a pálcikára tűzött sült ételeket is. Megjelent az úgynevezett „Krusty Korn Dog” nevezetű pékgép 1926-ban Albert Pick-Barth szállodai és éttermi kellékeket bemutató nagykereskedelmi katalógusában is.

A corn dog elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre finomliszt
  • 2,5 mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál bors
  • ¼ bögre cukor
  • 4 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 bögre tej
  • 15 db virsli
  • fanyársak
  • a sütéshez olaj

A por alapú összetevőket elkeverem, majd beleütöm a tojást, és beledolgozom a tejet is. A megkevert tésztát érdemes áttölteni egy magas pohárba, mert ebbe könnyebb a virsliket belemártani. A virslit teljes hosszában fel kell szúrni egy nyársra, majd megforgatni a tésztában és forró olajban kisütni.

A corn dog fellelhetősége

A corn dogot gyakran utcai ételként vagy gyorsételként szolgálják fel, ebből adódóan az emlegetett helyeket keresendő. A legjobb és legfrissebb elkészítés érdekében egyes árusok vagy vendéglátósok közvetlenül a tálalás előtt mártják meg és sütik ki a corn dogot. Egyes kukoricabeszállítók előre elkészített, fagyasztott corn dogokat árulnak, amelyeket felengednek, majd újra megsütnek vagy sütőben megpirítanak.

A corn dog Észak-Amerikában szinte minden szupermarkentben megtalálható fagyasztott verziójában, amely felmelegíthető és tálalható. Az előre elkészített és fagyasztott corn dog mikrohullámú sütőben is megmelegíthető.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Corn dog, a bundázott virsli magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Corn dog, a bundázott virsli magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg