Egészséges köretek: köles

-
gastro érdekesség, 2022.03.12.

Egészséges köretek: köles

A feledésbe merült gabona típus, amelyről lassan már csak régi népmesékben hallunk.


Hiába az egyik legegészségesebb gabonafélénk, mégis kezdünk megfeledkezni róla. Manapság hiába törekszünk egyre többen figyelni az egészséges táplálkozásra, a köles sokszor nem jut eszünkbe, ha ki szeretnénk cserélni a fehér rizst és az olajban sült krumplit a köretlistánkon. Pedig elkészítésében is hasonló a rizshez, de sokkal több hasznos része van, amely kifejezetten jótékony hatással van a szervezetünkre.

Mi is az a köles és honnan ered?

Az egyik leggazdagabb gabona, és mégis kezd a feledés homályába merülni. Biológiailag a köles besorolása a perjefélék családjába tartozik, azon belül is pedig a kölesformák alcsaládjába. 6000 évvel is termesztették már az akkori Mezopotámia területén, később pedig átterjedt a többi kontinens területére is szép lassan. Először Ázsiába, majd Afrikába és Európába is később az ókor és a középkor határán. Később a 16.-17. század között Amerikába is elérkezett a spanyol és portugál látogatók által. 

A köles pozitív hatásai

  • Az első az emberi szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonsága, hogy igazán „gyomorbarát”. Salaktalanító hatása van, emésztése könnyű és gyors, nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén sem kelti a gyomrunkban a túlterheltség érzését. 
  • Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, gazdag kovasavban és szilíciumban, amely a köröm, a szem és az erek egészségének védelmének érdekében hatásos. Az egyik legtöbb ásványianyag forrás a gabonák között. Magnéziumforrás, de foszfort, mangánt és vasat is tartalmaz. 
  • A magas fehérje és minimális zsírtartalom mellett 73 gramm jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz, ezért a különböző diéta típusokba is tökéletesen illeszkedik.
  • Segít a B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, E-, és K-vitaminok pótlásában. 

Ismertebb kölesfajták

  • termesztett köles
  • gyomköles
  • hajszálágú
  • indiai köles
  • olasz köles
  • rókafarkú köles
  • kanáriköles

A termesztett köles

A legnépszerűbb köles fajta természetesen a termesztett köles, mely könnyen felismerhető. Nagyjából 60-90 centiméter magas, melynek levelei lándzsásak, „szőrösek”. Két altípusa van, az egyik bugája összehúzott, a másiknak hosszú, egy oldalra lekonyuló. Augusztus és szeptember között érik be.

A köles elkészítése

A köles az a típusú köretnek elkészíthető gabona, amely elkészítésére nem kell sok időt szánni, és nagyon sok féle ételhez passzol, hiszen nem jellemző rá az erőteljes ízvilág. Így könnyedén felhasználható akár édes termékekbe, habár a legtöbbször sós ételek köreteinek készítik el.

Szűrő segítségével megmosunk egy bögre kölest alaposan, mint általában minden köret típus esetében. Ezt követően összefőzzük háromszor nagyobb mennyiségű vízzel húsz percen keresztöl. Amint bepuhultak a szemek, fogyaszthatjuk is. Érdemes sózni már a főzés előtt, hiszen akkor jobban felveszi az ízét. Alig fél óra alatt tálalható és fogyasztható.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Egészséges köretek: köles magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egészséges köretek: köles magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg