Egészséges köretek: köles

-
gastro érdekesség, 2022.03.12.

Egészséges köretek: köles

A feledésbe merült gabona típus, amelyről lassan már csak régi népmesékben hallunk.


Hiába az egyik legegészségesebb gabonafélénk, mégis kezdünk megfeledkezni róla. Manapság hiába törekszünk egyre többen figyelni az egészséges táplálkozásra, a köles sokszor nem jut eszünkbe, ha ki szeretnénk cserélni a fehér rizst és az olajban sült krumplit a köretlistánkon. Pedig elkészítésében is hasonló a rizshez, de sokkal több hasznos része van, amely kifejezetten jótékony hatással van a szervezetünkre.

Mi is az a köles és honnan ered?

Az egyik leggazdagabb gabona, és mégis kezd a feledés homályába merülni. Biológiailag a köles besorolása a perjefélék családjába tartozik, azon belül is pedig a kölesformák alcsaládjába. 6000 évvel is termesztették már az akkori Mezopotámia területén, később pedig átterjedt a többi kontinens területére is szép lassan. Először Ázsiába, majd Afrikába és Európába is később az ókor és a középkor határán. Később a 16.-17. század között Amerikába is elérkezett a spanyol és portugál látogatók által. 

A köles pozitív hatásai

  • Az első az emberi szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonsága, hogy igazán „gyomorbarát”. Salaktalanító hatása van, emésztése könnyű és gyors, nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén sem kelti a gyomrunkban a túlterheltség érzését. 
  • Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, gazdag kovasavban és szilíciumban, amely a köröm, a szem és az erek egészségének védelmének érdekében hatásos. Az egyik legtöbb ásványianyag forrás a gabonák között. Magnéziumforrás, de foszfort, mangánt és vasat is tartalmaz. 
  • A magas fehérje és minimális zsírtartalom mellett 73 gramm jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz, ezért a különböző diéta típusokba is tökéletesen illeszkedik.
  • Segít a B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, E-, és K-vitaminok pótlásában. 

Ismertebb kölesfajták

  • termesztett köles
  • gyomköles
  • hajszálágú
  • indiai köles
  • olasz köles
  • rókafarkú köles
  • kanáriköles

A termesztett köles

A legnépszerűbb köles fajta természetesen a termesztett köles, mely könnyen felismerhető. Nagyjából 60-90 centiméter magas, melynek levelei lándzsásak, „szőrösek”. Két altípusa van, az egyik bugája összehúzott, a másiknak hosszú, egy oldalra lekonyuló. Augusztus és szeptember között érik be.

A köles elkészítése

A köles az a típusú köretnek elkészíthető gabona, amely elkészítésére nem kell sok időt szánni, és nagyon sok féle ételhez passzol, hiszen nem jellemző rá az erőteljes ízvilág. Így könnyedén felhasználható akár édes termékekbe, habár a legtöbbször sós ételek köreteinek készítik el.

Szűrő segítségével megmosunk egy bögre kölest alaposan, mint általában minden köret típus esetében. Ezt követően összefőzzük háromszor nagyobb mennyiségű vízzel húsz percen keresztöl. Amint bepuhultak a szemek, fogyaszthatjuk is. Érdemes sózni már a főzés előtt, hiszen akkor jobban felveszi az ízét. Alig fél óra alatt tálalható és fogyasztható.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Egészséges köretek: köles magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egészséges köretek: köles magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg