Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A feledésbe merült gabona típus, amelyről lassan már csak régi népmesékben hallunk.
Hiába az egyik legegészségesebb gabonafélénk, mégis kezdünk megfeledkezni róla. Manapság hiába törekszünk egyre többen figyelni az egészséges táplálkozásra, a köles sokszor nem jut eszünkbe, ha ki szeretnénk cserélni a fehér rizst és az olajban sült krumplit a köretlistánkon. Pedig elkészítésében is hasonló a rizshez, de sokkal több hasznos része van, amely kifejezetten jótékony hatással van a szervezetünkre.
Az egyik leggazdagabb gabona, és mégis kezd a feledés homályába merülni. Biológiailag a köles besorolása a perjefélék családjába tartozik, azon belül is pedig a kölesformák alcsaládjába. 6000 évvel is termesztették már az akkori Mezopotámia területén, később pedig átterjedt a többi kontinens területére is szép lassan. Először Ázsiába, majd Afrikába és Európába is később az ókor és a középkor határán. Később a 16.-17. század között Amerikába is elérkezett a spanyol és portugál látogatók által.
A legnépszerűbb köles fajta természetesen a termesztett köles, mely könnyen felismerhető. Nagyjából 60-90 centiméter magas, melynek levelei lándzsásak, „szőrösek”. Két altípusa van, az egyik bugája összehúzott, a másiknak hosszú, egy oldalra lekonyuló. Augusztus és szeptember között érik be.
A köles az a típusú köretnek elkészíthető gabona, amely elkészítésére nem kell sok időt szánni, és nagyon sok féle ételhez passzol, hiszen nem jellemző rá az erőteljes ízvilág. Így könnyedén felhasználható akár édes termékekbe, habár a legtöbbször sós ételek köreteinek készítik el.
Szűrő segítségével megmosunk egy bögre kölest alaposan, mint általában minden köret típus esetében. Ezt követően összefőzzük háromszor nagyobb mennyiségű vízzel húsz percen keresztöl. Amint bepuhultak a szemek, fogyaszthatjuk is. Érdemes sózni már a főzés előtt, hiszen akkor jobban felveszi az ízét. Alig fél óra alatt tálalható és fogyasztható.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.