Egészséges köretek: köles

-
gastro érdekesség, 2022.03.12.

Egészséges köretek: köles

A feledésbe merült gabona típus, amelyről lassan már csak régi népmesékben hallunk.


Hiába az egyik legegészségesebb gabonafélénk, mégis kezdünk megfeledkezni róla. Manapság hiába törekszünk egyre többen figyelni az egészséges táplálkozásra, a köles sokszor nem jut eszünkbe, ha ki szeretnénk cserélni a fehér rizst és az olajban sült krumplit a köretlistánkon. Pedig elkészítésében is hasonló a rizshez, de sokkal több hasznos része van, amely kifejezetten jótékony hatással van a szervezetünkre.

Mi is az a köles és honnan ered?

Az egyik leggazdagabb gabona, és mégis kezd a feledés homályába merülni. Biológiailag a köles besorolása a perjefélék családjába tartozik, azon belül is pedig a kölesformák alcsaládjába. 6000 évvel is termesztették már az akkori Mezopotámia területén, később pedig átterjedt a többi kontinens területére is szép lassan. Először Ázsiába, majd Afrikába és Európába is később az ókor és a középkor határán. Később a 16.-17. század között Amerikába is elérkezett a spanyol és portugál látogatók által. 

A köles pozitív hatásai

  • Az első az emberi szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonsága, hogy igazán „gyomorbarát”. Salaktalanító hatása van, emésztése könnyű és gyors, nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén sem kelti a gyomrunkban a túlterheltség érzését. 
  • Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, gazdag kovasavban és szilíciumban, amely a köröm, a szem és az erek egészségének védelmének érdekében hatásos. Az egyik legtöbb ásványianyag forrás a gabonák között. Magnéziumforrás, de foszfort, mangánt és vasat is tartalmaz. 
  • A magas fehérje és minimális zsírtartalom mellett 73 gramm jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz, ezért a különböző diéta típusokba is tökéletesen illeszkedik.
  • Segít a B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, E-, és K-vitaminok pótlásában. 

Ismertebb kölesfajták

  • termesztett köles
  • gyomköles
  • hajszálágú
  • indiai köles
  • olasz köles
  • rókafarkú köles
  • kanáriköles

A termesztett köles

A legnépszerűbb köles fajta természetesen a termesztett köles, mely könnyen felismerhető. Nagyjából 60-90 centiméter magas, melynek levelei lándzsásak, „szőrösek”. Két altípusa van, az egyik bugája összehúzott, a másiknak hosszú, egy oldalra lekonyuló. Augusztus és szeptember között érik be.

A köles elkészítése

A köles az a típusú köretnek elkészíthető gabona, amely elkészítésére nem kell sok időt szánni, és nagyon sok féle ételhez passzol, hiszen nem jellemző rá az erőteljes ízvilág. Így könnyedén felhasználható akár édes termékekbe, habár a legtöbbször sós ételek köreteinek készítik el.

Szűrő segítségével megmosunk egy bögre kölest alaposan, mint általában minden köret típus esetében. Ezt követően összefőzzük háromszor nagyobb mennyiségű vízzel húsz percen keresztöl. Amint bepuhultak a szemek, fogyaszthatjuk is. Érdemes sózni már a főzés előtt, hiszen akkor jobban felveszi az ízét. Alig fél óra alatt tálalható és fogyasztható.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Egészséges köretek: köles magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egészséges köretek: köles magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg