Egészséges köretek: kuszkusz

-
gastro érdekesség, 2021.11.29.

Egészséges köretek: kuszkusz

Egészséges köret ajánló, amely nem csak nem telepszik meg rajtunk, de még gazdag vitaminokban is – ilyen például a kuszkusz. 


A 21. századra elértük azt, hogy az emberek világszerte nagyobb hívei a tudatos táplálkozásnak. Kezdenek rájönni arra is, hogy nem csak sültkrumplit és fehérrizst fogyaszthatnak a vasárnapi sültcsirkéhez, hanem léteznek egészségesebb kiadásai a köreteknek is, melyek nem csupán kevésbé rakódnak le zsír formájában a testünkre, de tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványianyagokkal egyaránt. Ilyen a kuszkusz is, amely egyre nagyobb teret kap Magyarországon is.

A kuszkusz

Az arab gasztronómia egyik főeleme, és berber eredetű köret a kuszkusz, amely lényegében durumbúzából áll. A hántolt és őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzát apró gombóc formákba sodorják, és megforgatják lisztben, majd ezt követően megszárítják. A boltok polcain is megtalálható instant formában, melynek elkészítése nem tart sokáig. Hasonlóan a bulgurhoz, a kuszkuszt is előfőzik, majd kiszárítják, így elérik azt a hatást, hogy a második körös főzés mindössze maximum negyedórát vegyen igénybe. 

A kuszkusz hatásai a szervezetünkre

Igaz, hogy elsősorban szénhidrátot tartalmaz, de csak annyira jelent ez szénhidrátbevitelt, amelyre amúgy is szüksége van egy embernek egy nap. Ezen kívül ásványianyagokban, fehérjében és vitaminokban is gazdag étel, így ezeket is pótolja. Gazdag kolinban, amely a gyors anyagcserében is segíthet, kifejezetten ajánlott tehát azok számára, akik küzdenek problémákkal a lassú anyagcseréjüknek hála. Vörösvérsejtek képzésének szempontjából kiváló, hogy tartalmazza a folsavat. A benne található magnézium a stresszkezelésében is segít, a kalcium pedig a csontok erősítésében játszik aktív szerepet.

A kuszkusz, mint étel

A kuszkusznak az az előnye, hogy a bulgurhoz hasonlóan semleges ízének köszönhetően nem csak köretként állja meg a helyét sós ételekhez, de bizonyos édes ételek alapjául is szolgálhat. Ezen kívül pedig nem csak köretként működhet, de egytál ételt is készíthetünk belőle különböző zöldségek és húsok felhasználásával. Ezt sokszor kuszkusz salátának is nevezzük, habár persze nem a szó szorosan vett értelmében saláta. 

A kuszkusz elkészítése

A bulgurhoz hasonlóan nem klasszikus értelemben vett főzésről beszélünk, mint amelyre szükség van a rizs esetében, hanem inkább egy fajta forrázásról. Először egy bögre kuszkuszt alaposan átmosunk szűrő segítségével. Majd ezt követően leforrázzuk dupla annyi vízzel, mint amennyi kuszkuszt használunk. Letakarjuk a tetejét, és hagyjuk pihenni egy 10-15 percet, majd, ha elkészült, és kellőképpen bepuhult a kuszkusz, fogyaszthatóvá is válik. Fontos, hogy a fűszerezés még történjen meg a forrázás előtt, mert sokkal jobban átveszi azok ízét a vízben, mintha csak utána szórnánk be velük. 

A kuszkusz salátához néhány ötlet:

kukorica

tonhal

kígyóuborka

hagyma (új, vörös)

avokádó

natúr joghurt

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Egészséges köretek: kuszkusz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egészséges köretek: kuszkusz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg