Egészséges köretek: kuszkusz

-
gastro érdekesség, 2021.11.29.

Egészséges köretek: kuszkusz

Egészséges köret ajánló, amely nem csak nem telepszik meg rajtunk, de még gazdag vitaminokban is – ilyen például a kuszkusz. 


A 21. századra elértük azt, hogy az emberek világszerte nagyobb hívei a tudatos táplálkozásnak. Kezdenek rájönni arra is, hogy nem csak sültkrumplit és fehérrizst fogyaszthatnak a vasárnapi sültcsirkéhez, hanem léteznek egészségesebb kiadásai a köreteknek is, melyek nem csupán kevésbé rakódnak le zsír formájában a testünkre, de tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványianyagokkal egyaránt. Ilyen a kuszkusz is, amely egyre nagyobb teret kap Magyarországon is.

A kuszkusz

Az arab gasztronómia egyik főeleme, és berber eredetű köret a kuszkusz, amely lényegében durumbúzából áll. A hántolt és őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzát apró gombóc formákba sodorják, és megforgatják lisztben, majd ezt követően megszárítják. A boltok polcain is megtalálható instant formában, melynek elkészítése nem tart sokáig. Hasonlóan a bulgurhoz, a kuszkuszt is előfőzik, majd kiszárítják, így elérik azt a hatást, hogy a második körös főzés mindössze maximum negyedórát vegyen igénybe. 

A kuszkusz hatásai a szervezetünkre

Igaz, hogy elsősorban szénhidrátot tartalmaz, de csak annyira jelent ez szénhidrátbevitelt, amelyre amúgy is szüksége van egy embernek egy nap. Ezen kívül ásványianyagokban, fehérjében és vitaminokban is gazdag étel, így ezeket is pótolja. Gazdag kolinban, amely a gyors anyagcserében is segíthet, kifejezetten ajánlott tehát azok számára, akik küzdenek problémákkal a lassú anyagcseréjüknek hála. Vörösvérsejtek képzésének szempontjából kiváló, hogy tartalmazza a folsavat. A benne található magnézium a stresszkezelésében is segít, a kalcium pedig a csontok erősítésében játszik aktív szerepet.

A kuszkusz, mint étel

A kuszkusznak az az előnye, hogy a bulgurhoz hasonlóan semleges ízének köszönhetően nem csak köretként állja meg a helyét sós ételekhez, de bizonyos édes ételek alapjául is szolgálhat. Ezen kívül pedig nem csak köretként működhet, de egytál ételt is készíthetünk belőle különböző zöldségek és húsok felhasználásával. Ezt sokszor kuszkusz salátának is nevezzük, habár persze nem a szó szorosan vett értelmében saláta. 

A kuszkusz elkészítése

A bulgurhoz hasonlóan nem klasszikus értelemben vett főzésről beszélünk, mint amelyre szükség van a rizs esetében, hanem inkább egy fajta forrázásról. Először egy bögre kuszkuszt alaposan átmosunk szűrő segítségével. Majd ezt követően leforrázzuk dupla annyi vízzel, mint amennyi kuszkuszt használunk. Letakarjuk a tetejét, és hagyjuk pihenni egy 10-15 percet, majd, ha elkészült, és kellőképpen bepuhult a kuszkusz, fogyaszthatóvá is válik. Fontos, hogy a fűszerezés még történjen meg a forrázás előtt, mert sokkal jobban átveszi azok ízét a vízben, mintha csak utána szórnánk be velük. 

A kuszkusz salátához néhány ötlet:

kukorica

tonhal

kígyóuborka

hagyma (új, vörös)

avokádó

natúr joghurt

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Egészséges köretek: kuszkusz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egészséges köretek: kuszkusz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg