Egészséges köretek: kuszkusz

-
gastro érdekesség, 2021.11.29.

Egészséges köretek: kuszkusz

Egészséges köret ajánló, amely nem csak nem telepszik meg rajtunk, de még gazdag vitaminokban is – ilyen például a kuszkusz. 


A 21. századra elértük azt, hogy az emberek világszerte nagyobb hívei a tudatos táplálkozásnak. Kezdenek rájönni arra is, hogy nem csak sültkrumplit és fehérrizst fogyaszthatnak a vasárnapi sültcsirkéhez, hanem léteznek egészségesebb kiadásai a köreteknek is, melyek nem csupán kevésbé rakódnak le zsír formájában a testünkre, de tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványianyagokkal egyaránt. Ilyen a kuszkusz is, amely egyre nagyobb teret kap Magyarországon is.

A kuszkusz

Az arab gasztronómia egyik főeleme, és berber eredetű köret a kuszkusz, amely lényegében durumbúzából áll. A hántolt és őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzát apró gombóc formákba sodorják, és megforgatják lisztben, majd ezt követően megszárítják. A boltok polcain is megtalálható instant formában, melynek elkészítése nem tart sokáig. Hasonlóan a bulgurhoz, a kuszkuszt is előfőzik, majd kiszárítják, így elérik azt a hatást, hogy a második körös főzés mindössze maximum negyedórát vegyen igénybe. 

A kuszkusz hatásai a szervezetünkre

Igaz, hogy elsősorban szénhidrátot tartalmaz, de csak annyira jelent ez szénhidrátbevitelt, amelyre amúgy is szüksége van egy embernek egy nap. Ezen kívül ásványianyagokban, fehérjében és vitaminokban is gazdag étel, így ezeket is pótolja. Gazdag kolinban, amely a gyors anyagcserében is segíthet, kifejezetten ajánlott tehát azok számára, akik küzdenek problémákkal a lassú anyagcseréjüknek hála. Vörösvérsejtek képzésének szempontjából kiváló, hogy tartalmazza a folsavat. A benne található magnézium a stresszkezelésében is segít, a kalcium pedig a csontok erősítésében játszik aktív szerepet.

A kuszkusz, mint étel

A kuszkusznak az az előnye, hogy a bulgurhoz hasonlóan semleges ízének köszönhetően nem csak köretként állja meg a helyét sós ételekhez, de bizonyos édes ételek alapjául is szolgálhat. Ezen kívül pedig nem csak köretként működhet, de egytál ételt is készíthetünk belőle különböző zöldségek és húsok felhasználásával. Ezt sokszor kuszkusz salátának is nevezzük, habár persze nem a szó szorosan vett értelmében saláta. 

A kuszkusz elkészítése

A bulgurhoz hasonlóan nem klasszikus értelemben vett főzésről beszélünk, mint amelyre szükség van a rizs esetében, hanem inkább egy fajta forrázásról. Először egy bögre kuszkuszt alaposan átmosunk szűrő segítségével. Majd ezt követően leforrázzuk dupla annyi vízzel, mint amennyi kuszkuszt használunk. Letakarjuk a tetejét, és hagyjuk pihenni egy 10-15 percet, majd, ha elkészült, és kellőképpen bepuhult a kuszkusz, fogyaszthatóvá is válik. Fontos, hogy a fűszerezés még történjen meg a forrázás előtt, mert sokkal jobban átveszi azok ízét a vízben, mintha csak utána szórnánk be velük. 

A kuszkusz salátához néhány ötlet:

kukorica

tonhal

kígyóuborka

hagyma (új, vörös)

avokádó

natúr joghurt

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Egészséges köretek: kuszkusz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egészséges köretek: kuszkusz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg