Fondant, a cukorgyurma

-
gastro érdekesség, 2021.10.01.

Fondant, a cukorgyurma

A torták sütésének tudománya, amióta csak berobbant a köztudatba, hatalmas nagy felforgást okozott a konyhatechnológiában, hiszen akkor derült fény arra, hogy nem csak főzni, hanem sütni is lehetséges a gasztronómiában. Az izgalmas, gazdag és ötletes torták önmagukban is nagyon sikeres opciók lehetnek, de egy szépen feldíszített sütemény különlegességet és ünnepélyességet csempészhet a mindennapjainkba. Ehhez pedig nincsen szükségünk másra, mint némi kézügyességre és egy kis fondantra, mivel a fondant egy olyan cukorbevonat, amivel széppé és finommá varázsolhatjuk az édességeinket.


A fondant előállítása nem egy túlzottan bonyolult hadművelet, ellenben egy nagyon esztétikus, ünnepi hangulatot teremtő technika, amivel akár a muffinokat is bevonhatjuk, hogy kicsit feldobjuk a megszokott látvány- és ízvilágot. A klasszikus fondant alapja nem más, mint a porzselatin, a porcukor, a vaj és a méz megfelelő arányú keveréke. 

A vajnak köszönhetően a fondantnak alapvetően kellemes tört tojásszíne van, de ha kókuszzsírral készítjük, akkor egy egészen fehér alapmasszát is kaphatunk végeredményként. A méz színe befolyásolhatja a fondant színét, mert ha például világos anyagot szeretnénk, akkor érdemes áttetszőbb mézet választani, mondjuk az akácméz személyében, amit helyettesíthetünk glükózsziruppal vagy kukoricasziruppal, a zselatin helyett pedig használhatunk akár agaragart is.

A fondant szó jelentése

A fondant szó francia eredetű és olvasztást takar, hazánkban a cukrászatban azonban a kicsit járatosabbaknak a fondant szó hallatán rögtön a folyékony, önthető cukormáz jut az eszükbe, amivel a puncstorták tetejét is többek között be szokták vonni. Angliában és az Egyesült Államokban a fondant egy kikristályosított, gyúrható, nyújtható cukormasszát jelent, amit előszeretettel használnak torták bevonására és a rajta csücsülő figurák elkészítésére. 

A fondanttal való munka nagyon egyszerű, szépen és egyenletesen lehet vele dolgozni és egy gyönyörű, sima felületet kapunk végeredményként. Hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni, még a marcipánnal szemben is sikert arat, mert sokkal gyorsabban megköt, hófehér, a különféle mogyorókra allergiás emberek is nyugodtan fogyaszthatják és vannak, akik egyszerűen nem szeretik a marcipánt, így nekik a fondant kitűnő alternatívaként szolgálhat.

A fondant elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 6 evőkanál víz
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál akácméz
  • 1 kg átszitált porcukorból, amennyit felvesz

50 dkg porcukrot beleszitálunk egy nagyobb keverőtálba, egy forralóban eközben pedig vizet melegítünk. A zselatint egy kisebb fémedénybe szórjuk, hozzáadjuk az egy kanálnyi vizet, majd elkeverjük és a forralóra helyezzük, ezek után a vízgőz felett felmelegítjük a zselatint. A forró zselatinhoz hozzáadjuk a vajat és a mézet, majd homogén állapotúra keverjük. A vajas-mézes zselatint a tálba szitált porcukorhoz adjuk, majd egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk. Porcukorral alaposan meghintett felületre borítjuk a masszát és elkezdtük gyúrni, miközben annyi cukrot adunk hozzá, amennyit felvesz. Egészen addig adagoljuk, amíg a massza már nem ragad az asztalhoz és a kezünkhöz, a kész masszát pedig fóliába csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük, amíg felhasználása nem kerül.

A fondant alkalmazása

A fondant alkalmazásához először is szükség van egy jól kidermesztett tortára, ami bírni fogja a strapát a díszítési műveletekkel szemben. A torta felületén a krémet egyenletesen kell elsimítani, hogy szép alapja legyen a bevonatnak, és közben figyelni kell arra, hogy a tejszínes torta nedvességtartalma miatt feláztathatja a fondantot, így nem javasolt rajtuk kísérletezni a kézügyességünkkel.

Miután megtörtént a megfelelő torta kiválasztása a fondant-kísérlethez, elő kell készíteni a bevonáshoz szükséges kellékeket. Akkor a legkönnyebb végrehajtani a fondant-műveletet, ha szilikon gyúrólappal, szilikonos nyújtófával és keményítővel dolgozunk, illetve a simítás folyamatánál segítség lehet a fondant simító eszköz is. Egy 26 cm átmérőjű torta bevonásához körülbelül 70-80 dkg bevonó anyagra van szükség, amikor is a masszát alaposan át kell gyúrni, a gyúrólapra szitálni egy kis keményítőt és elkezdeni kinyújtani rajta a fondantot, szükség esetén pedig bármikor használhatunk keményítőt.

A fondantot akkorára kell kinyújtani, hogy majd szépen mindenhol lefedje a tortát, és a fondant bevonat ajánlott vastagsága körülbelül 3-5 mm. Figyelni kell rá, hogy ne legyen sehol se túl vékony vagy túl vastag, ehhez a kinyújtott fondant, a fondant simítóval alaposan el kell simítani a felületét körkörös mozdulatokkal, hogy az esetleges problémákat így elkerüljük.

A torta bevonása fondanttal

Többféleképpen is bevonhatjuk a tortát a fondanttal. Ha elég stabil a fondant, akkor akár alá is nyúlhatunk és rárakhatjuk a torta tetejére, vagy feltekerhetjük egy nyújtófára és ráilleszthetjük a tortára, ám a legegyszerűbb módszer, ha szilikonos gyúrólappal együtt ráfordítjuk egy gyors mozdulattal a torta tetejére, mert a szilikonos lapot szépen le tudjuk húzni a fondantról.

Egy kis keményítővel megszórhatjuk a fondant felületét, és ahogyan idomul a bevonó a torta felső széleihez, kezdjük el lesimítani a fondantot. Amikor már mindenhol szépen simul a tortára a fondant, akkora a simítóval tovább tökéletesíthetünk a sütemény a megjelenésén. Figyeljünk rá, hogy ne legyen gyűrött sehol a fondant, de ha mégis az lenne, akkor alulról emeljük meg az anyagot és finoman igazítsuk oda. A felesleges fondantot vágjuk le a fondant vágóval, de egy pizzavágó vagy egy kés is tökéletesen megfelel ehhez a munkafolyamathoz. A fondanttal beburkolt tortát díszítsük kedvünkre és tegyük hűvös helyre.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Fondant, a cukorgyurma magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Fondant, a cukorgyurma magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg