Fondant, a cukorgyurma

-
gastro érdekesség, 2021.10.01.

Fondant, a cukorgyurma

A torták sütésének tudománya, amióta csak berobbant a köztudatba, hatalmas nagy felforgást okozott a konyhatechnológiában, hiszen akkor derült fény arra, hogy nem csak főzni, hanem sütni is lehetséges a gasztronómiában. Az izgalmas, gazdag és ötletes torták önmagukban is nagyon sikeres opciók lehetnek, de egy szépen feldíszített sütemény különlegességet és ünnepélyességet csempészhet a mindennapjainkba. Ehhez pedig nincsen szükségünk másra, mint némi kézügyességre és egy kis fondantra, mivel a fondant egy olyan cukorbevonat, amivel széppé és finommá varázsolhatjuk az édességeinket.


A fondant előállítása nem egy túlzottan bonyolult hadművelet, ellenben egy nagyon esztétikus, ünnepi hangulatot teremtő technika, amivel akár a muffinokat is bevonhatjuk, hogy kicsit feldobjuk a megszokott látvány- és ízvilágot. A klasszikus fondant alapja nem más, mint a porzselatin, a porcukor, a vaj és a méz megfelelő arányú keveréke. 

A vajnak köszönhetően a fondantnak alapvetően kellemes tört tojásszíne van, de ha kókuszzsírral készítjük, akkor egy egészen fehér alapmasszát is kaphatunk végeredményként. A méz színe befolyásolhatja a fondant színét, mert ha például világos anyagot szeretnénk, akkor érdemes áttetszőbb mézet választani, mondjuk az akácméz személyében, amit helyettesíthetünk glükózsziruppal vagy kukoricasziruppal, a zselatin helyett pedig használhatunk akár agaragart is.

A fondant szó jelentése

A fondant szó francia eredetű és olvasztást takar, hazánkban a cukrászatban azonban a kicsit járatosabbaknak a fondant szó hallatán rögtön a folyékony, önthető cukormáz jut az eszükbe, amivel a puncstorták tetejét is többek között be szokták vonni. Angliában és az Egyesült Államokban a fondant egy kikristályosított, gyúrható, nyújtható cukormasszát jelent, amit előszeretettel használnak torták bevonására és a rajta csücsülő figurák elkészítésére. 

A fondanttal való munka nagyon egyszerű, szépen és egyenletesen lehet vele dolgozni és egy gyönyörű, sima felületet kapunk végeredményként. Hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni, még a marcipánnal szemben is sikert arat, mert sokkal gyorsabban megköt, hófehér, a különféle mogyorókra allergiás emberek is nyugodtan fogyaszthatják és vannak, akik egyszerűen nem szeretik a marcipánt, így nekik a fondant kitűnő alternatívaként szolgálhat.

A fondant elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 6 evőkanál víz
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál akácméz
  • 1 kg átszitált porcukorból, amennyit felvesz

50 dkg porcukrot beleszitálunk egy nagyobb keverőtálba, egy forralóban eközben pedig vizet melegítünk. A zselatint egy kisebb fémedénybe szórjuk, hozzáadjuk az egy kanálnyi vizet, majd elkeverjük és a forralóra helyezzük, ezek után a vízgőz felett felmelegítjük a zselatint. A forró zselatinhoz hozzáadjuk a vajat és a mézet, majd homogén állapotúra keverjük. A vajas-mézes zselatint a tálba szitált porcukorhoz adjuk, majd egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk. Porcukorral alaposan meghintett felületre borítjuk a masszát és elkezdtük gyúrni, miközben annyi cukrot adunk hozzá, amennyit felvesz. Egészen addig adagoljuk, amíg a massza már nem ragad az asztalhoz és a kezünkhöz, a kész masszát pedig fóliába csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük, amíg felhasználása nem kerül.

A fondant alkalmazása

A fondant alkalmazásához először is szükség van egy jól kidermesztett tortára, ami bírni fogja a strapát a díszítési műveletekkel szemben. A torta felületén a krémet egyenletesen kell elsimítani, hogy szép alapja legyen a bevonatnak, és közben figyelni kell arra, hogy a tejszínes torta nedvességtartalma miatt feláztathatja a fondantot, így nem javasolt rajtuk kísérletezni a kézügyességünkkel.

Miután megtörtént a megfelelő torta kiválasztása a fondant-kísérlethez, elő kell készíteni a bevonáshoz szükséges kellékeket. Akkor a legkönnyebb végrehajtani a fondant-műveletet, ha szilikon gyúrólappal, szilikonos nyújtófával és keményítővel dolgozunk, illetve a simítás folyamatánál segítség lehet a fondant simító eszköz is. Egy 26 cm átmérőjű torta bevonásához körülbelül 70-80 dkg bevonó anyagra van szükség, amikor is a masszát alaposan át kell gyúrni, a gyúrólapra szitálni egy kis keményítőt és elkezdeni kinyújtani rajta a fondantot, szükség esetén pedig bármikor használhatunk keményítőt.

A fondantot akkorára kell kinyújtani, hogy majd szépen mindenhol lefedje a tortát, és a fondant bevonat ajánlott vastagsága körülbelül 3-5 mm. Figyelni kell rá, hogy ne legyen sehol se túl vékony vagy túl vastag, ehhez a kinyújtott fondant, a fondant simítóval alaposan el kell simítani a felületét körkörös mozdulatokkal, hogy az esetleges problémákat így elkerüljük.

A torta bevonása fondanttal

Többféleképpen is bevonhatjuk a tortát a fondanttal. Ha elég stabil a fondant, akkor akár alá is nyúlhatunk és rárakhatjuk a torta tetejére, vagy feltekerhetjük egy nyújtófára és ráilleszthetjük a tortára, ám a legegyszerűbb módszer, ha szilikonos gyúrólappal együtt ráfordítjuk egy gyors mozdulattal a torta tetejére, mert a szilikonos lapot szépen le tudjuk húzni a fondantról.

Egy kis keményítővel megszórhatjuk a fondant felületét, és ahogyan idomul a bevonó a torta felső széleihez, kezdjük el lesimítani a fondantot. Amikor már mindenhol szépen simul a tortára a fondant, akkora a simítóval tovább tökéletesíthetünk a sütemény a megjelenésén. Figyeljünk rá, hogy ne legyen gyűrött sehol a fondant, de ha mégis az lenne, akkor alulról emeljük meg az anyagot és finoman igazítsuk oda. A felesleges fondantot vágjuk le a fondant vágóval, de egy pizzavágó vagy egy kés is tökéletesen megfelel ehhez a munkafolyamathoz. A fondanttal beburkolt tortát díszítsük kedvünkre és tegyük hűvös helyre.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Fondant, a cukorgyurma magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Fondant, a cukorgyurma magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg