Fondü szertartás

-
gastro érdekesség, 2021.10.02.

Fondü szertartás

Nincs is jobb, mint egy hideg őszi estét behúzódni a ház melegébe. De mi legyen a vacsora? Valami, ami egyszerre finom és belülről melegít. Ilyen esetekre tökéletes választás lehet a fondü.


A fondü egyrészt azért szuper választás, mert nem igényel túl sok előkészületet, mégis mutatós eleme a közös étkezéseknek. Másrészt a mártogatás jó alapot adhat egy kis közös beszélgetéshez, legyen szó nagyobb vagy kisebb társaságról. Bár az eredeti recept sajtot tartalmaz, a gyerekeknek kedvezve készíthetjük csokoládéval is, az élmény úgy sem marad el.

Az eredeti, hamisíthatatlan sajtfondü

A fondü szó eredetileg olvasztottat jelent. Egy svájci ételről van szó, aminek nem meglepő módon az olvasztott sajt áll a középpontjában. 

Ahhoz, hogy igazi élményben legyen részünk, szükségünk lesz egy megfelelő edényre, amit először belül dörzsöljük be fokhagymával. Öntsünk bele egy kevés fehérbort, majd gyenge lángon tegyük fel főni. Ízesítésképp adhatunk hozzá némi citromlét, majd tegyük bele az apróra vágott vagy reszelt sajtot. A jobb íz érdekében válasszunk erőteljesebb aromájú változatot. Tehetünk hozzá még őrölt fekete borsot vagy akár szerecsendiót is.

A kiegészítést a mártogatni valók adják, amelyek lehetnek különféle kenyérkockák, nyers vagy párolt zöldségek például krumpli vagy répa, sőt még gyümölcsök is, mondjuk alma, körte vagy szőlő. Az étel persze saját ízlés szerint variálható, ha különböző fajtájú és ízesítésű sajtokat választunk, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét. A mártogatós mellé fehérbort vagy meleg teát szoktak ajánlani, semmiképpen sem hideg üdítőt. A legfontosabb szabály pedig: a fondüt kizárólag forrón tálaljuk.

Mi az a húsfondü?

A fondünek ma már számos verziója létezik. Az egyik ilyen, amikor a sajt helyett valamilyen hús kapja a hangsúlyos szerepet. Ez az úgynevezett „kínai” fondü. Ebben az esetben a kiválasztott húst (csirke, pulyka, sertés) felkockázzuk, majd előre bepácoljuk (lehetőleg fehérborral) és állni hagyjuk legalább egy éjszakán keresztül. Ezután sóval és borssal ízesítjük. Forró olajat teszünk a fondüedénybe és a hússzeletek mártogatva megsütjük. Az olaj helyett húslevest is használhatunk. Készíthetünk hozzá különböző szószokat, például mustárosat vagy csípőset is.

Fondü édesszájúaknak is

Bár az eredeti sajtfondü számít a hivatalosnak, ma már a csokoládéval való helyettesítése is világszerte elterjedt. Az édesszájúaknak kedvez ez a változat, ahol az olvasztott csoki kerül a fondü edénybe. Kiegészítésként tehetünk bele tejszínt és valamilyen fűszert, például vaníliát vagy fahéjat. Mártogatósként pedig használhatunk különféle kekszeket, pillecukrot vagy gyümölcs kockákat, például almát, körtét, mangót, banánt is. Ha még valami extrára vágyunk, a csoki után apróra összetört magvakban, cukorszórásban, esetleg reszelt kókuszban is megforgathatjuk a már csokis szeleteket. Ez a fogás tökéletes lehet ebéd vagy vacsora utáni desszertként, nem mellesleg a gyerekek számára kifejezetten élvezetes program.

Guba Márti

Tetszett a(z) Fondü szertartás magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Fondü szertartás magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg