Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Nincs is jobb, mint egy hideg őszi estét behúzódni a ház melegébe. De mi legyen a vacsora? Valami, ami egyszerre finom és belülről melegít. Ilyen esetekre tökéletes választás lehet a fondü.
A fondü egyrészt azért szuper választás, mert nem igényel túl sok előkészületet, mégis mutatós eleme a közös étkezéseknek. Másrészt a mártogatás jó alapot adhat egy kis közös beszélgetéshez, legyen szó nagyobb vagy kisebb társaságról. Bár az eredeti recept sajtot tartalmaz, a gyerekeknek kedvezve készíthetjük csokoládéval is, az élmény úgy sem marad el.
A fondü szó eredetileg olvasztottat jelent. Egy svájci ételről van szó, aminek nem meglepő módon az olvasztott sajt áll a középpontjában.
Ahhoz, hogy igazi élményben legyen részünk, szükségünk lesz egy megfelelő edényre, amit először belül dörzsöljük be fokhagymával. Öntsünk bele egy kevés fehérbort, majd gyenge lángon tegyük fel főni. Ízesítésképp adhatunk hozzá némi citromlét, majd tegyük bele az apróra vágott vagy reszelt sajtot. A jobb íz érdekében válasszunk erőteljesebb aromájú változatot. Tehetünk hozzá még őrölt fekete borsot vagy akár szerecsendiót is.
A kiegészítést a mártogatni valók adják, amelyek lehetnek különféle kenyérkockák, nyers vagy párolt zöldségek például krumpli vagy répa, sőt még gyümölcsök is, mondjuk alma, körte vagy szőlő. Az étel persze saját ízlés szerint variálható, ha különböző fajtájú és ízesítésű sajtokat választunk, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét. A mártogatós mellé fehérbort vagy meleg teát szoktak ajánlani, semmiképpen sem hideg üdítőt. A legfontosabb szabály pedig: a fondüt kizárólag forrón tálaljuk.
A fondünek ma már számos verziója létezik. Az egyik ilyen, amikor a sajt helyett valamilyen hús kapja a hangsúlyos szerepet. Ez az úgynevezett „kínai” fondü. Ebben az esetben a kiválasztott húst (csirke, pulyka, sertés) felkockázzuk, majd előre bepácoljuk (lehetőleg fehérborral) és állni hagyjuk legalább egy éjszakán keresztül. Ezután sóval és borssal ízesítjük. Forró olajat teszünk a fondüedénybe és a hússzeletek mártogatva megsütjük. Az olaj helyett húslevest is használhatunk. Készíthetünk hozzá különböző szószokat, például mustárosat vagy csípőset is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.