Fondü szertartás

-
gastro érdekesség, 2021.10.02.

Fondü szertartás

Nincs is jobb, mint egy hideg őszi estét behúzódni a ház melegébe. De mi legyen a vacsora? Valami, ami egyszerre finom és belülről melegít. Ilyen esetekre tökéletes választás lehet a fondü.


A fondü egyrészt azért szuper választás, mert nem igényel túl sok előkészületet, mégis mutatós eleme a közös étkezéseknek. Másrészt a mártogatás jó alapot adhat egy kis közös beszélgetéshez, legyen szó nagyobb vagy kisebb társaságról. Bár az eredeti recept sajtot tartalmaz, a gyerekeknek kedvezve készíthetjük csokoládéval is, az élmény úgy sem marad el.

Az eredeti, hamisíthatatlan sajtfondü

A fondü szó eredetileg olvasztottat jelent. Egy svájci ételről van szó, aminek nem meglepő módon az olvasztott sajt áll a középpontjában. 

Ahhoz, hogy igazi élményben legyen részünk, szükségünk lesz egy megfelelő edényre, amit először belül dörzsöljük be fokhagymával. Öntsünk bele egy kevés fehérbort, majd gyenge lángon tegyük fel főni. Ízesítésképp adhatunk hozzá némi citromlét, majd tegyük bele az apróra vágott vagy reszelt sajtot. A jobb íz érdekében válasszunk erőteljesebb aromájú változatot. Tehetünk hozzá még őrölt fekete borsot vagy akár szerecsendiót is.

A kiegészítést a mártogatni valók adják, amelyek lehetnek különféle kenyérkockák, nyers vagy párolt zöldségek például krumpli vagy répa, sőt még gyümölcsök is, mondjuk alma, körte vagy szőlő. Az étel persze saját ízlés szerint variálható, ha különböző fajtájú és ízesítésű sajtokat választunk, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét. A mártogatós mellé fehérbort vagy meleg teát szoktak ajánlani, semmiképpen sem hideg üdítőt. A legfontosabb szabály pedig: a fondüt kizárólag forrón tálaljuk.

Mi az a húsfondü?

A fondünek ma már számos verziója létezik. Az egyik ilyen, amikor a sajt helyett valamilyen hús kapja a hangsúlyos szerepet. Ez az úgynevezett „kínai” fondü. Ebben az esetben a kiválasztott húst (csirke, pulyka, sertés) felkockázzuk, majd előre bepácoljuk (lehetőleg fehérborral) és állni hagyjuk legalább egy éjszakán keresztül. Ezután sóval és borssal ízesítjük. Forró olajat teszünk a fondüedénybe és a hússzeletek mártogatva megsütjük. Az olaj helyett húslevest is használhatunk. Készíthetünk hozzá különböző szószokat, például mustárosat vagy csípőset is.

Fondü édesszájúaknak is

Bár az eredeti sajtfondü számít a hivatalosnak, ma már a csokoládéval való helyettesítése is világszerte elterjedt. Az édesszájúaknak kedvez ez a változat, ahol az olvasztott csoki kerül a fondü edénybe. Kiegészítésként tehetünk bele tejszínt és valamilyen fűszert, például vaníliát vagy fahéjat. Mártogatósként pedig használhatunk különféle kekszeket, pillecukrot vagy gyümölcs kockákat, például almát, körtét, mangót, banánt is. Ha még valami extrára vágyunk, a csoki után apróra összetört magvakban, cukorszórásban, esetleg reszelt kókuszban is megforgathatjuk a már csokis szeleteket. Ez a fogás tökéletes lehet ebéd vagy vacsora utáni desszertként, nem mellesleg a gyerekek számára kifejezetten élvezetes program.

Guba Márti

Tetszett a(z) Fondü szertartás magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Fondü szertartás magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg