Ghee, a tisztított vaj

-
gastro érdekesség, 2021.11.23.

Ghee, a tisztított vaj

Sütés, főzés során a vaj és az olaj tökéletes helyettesíthető a ghee-vel, és vaj, illetve margarin helyett a szendvicskészítés során is fogyaszthatjuk akár magában, akár a kenyérre, kalácsra kenve, mert rendkívül egészséges.


Az emberi szervezet számára a jó zsírok nagyon nagy horderővel bírnak, aminek keretein belül szerencsére számtalan a választási lehetőségek sora, példának okáért a ghee személyében. A ghee egy Indiából származó tisztított vaj, amelynek hasonlót mi magyarok is a magunkénak tudhatunk a jászvaj személyében.

De mi is az a ghee?

A tisztított vaj egy tradicionális indiai élelmiszerféleség, amelyet vízibivaly vagy tehén tejéből állítanak elő. Készítése azért is nagyon fontos törekvés, mert a melegben a sima vaj hamar megromolhat, a ghee azonban távol áll előtt, egy elég tartos vajnak mondható. A hagyományos vajak 82%-os zsírtartalmúak, a maradik 18%-ban pedig egyéb anyagokat tartalmaznak, amely vízből és a tej vízben oldódó, szilárd halmazállapotú részeiből állnak.

A ghee készítését követően ezek a maradék anyagok távoznak a vaj összetevői közül, így egy makulátlanul tiszta vajat kapunk végeredményként. A vaj felforralását követően a nedvesség nagy része távozik, a tejcukor és a tejfehérje kiválik belőle, a benne lévő fehérje lesüllyed, a vaj tetején pedig hab jelenik meg. Ezt eltávolítva egy majdnem 100%-os tisztáságú zsiradék lesz a jutalmunk.

Miért egészséges a ghee vaj?

A tisztaságának köszönhetően a tejcukor és a tejfehérje-érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják kisebb mennyiségben. Antioxidáns hatásának hála segíti a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Tisztítottságának hála pedig semmiféle adalékanyagot, mellékanyagot nem tartalmaz. Magas esszenciális zsírtartalma van, emellett A-, D-, E-, illetve K-vitaminban is rendkívül gazdag és az emésztést is fantasztikusan segíti. A tisztított vaj a belőle távozó anyagok miatt kizárólag hűvös helyen akár másfél évig is vígan eltárolható.

A ghee vaj felhasználása, elkészítése

Főzéshez, az ételek elkészítéséhez, de akár még kenyérre kenve is egy kiváló ételnek mondható, ám dermedés előtt mindenképpen javasolt a különböző fűszerekkel való ízesítése az ízlésünkhöz mérten. A ghee a bőrön is tökéletesen alkalmazható, ha a bőrünk kiszárad, repedezett, mert rendkívül jó bőrpuhító.

A ghee vaj elkészítéséhez a vajat melegítsük lassú tűzön, kevergetés mellett pedig hagyjuk gyöngyöződni. Minél tovább főzzük, annál erőteljesebb ízű és színű lesz a tisztított vajunk. Főzés közben láthatjuk, ahogyan fokozatosan megtisztul. A végén szűrjük le a tetejéről a habot, vigyázva, hogy ne keverjük fel az alját, majd öntsük egy zárható edénybe.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Ghee, a tisztított vaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ghee, a tisztított vaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

"narrow"
Gear.svg