Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Sütés, főzés során a vaj és az olaj tökéletes helyettesíthető a ghee-vel, és vaj, illetve margarin helyett a szendvicskészítés során is fogyaszthatjuk akár magában, akár a kenyérre, kalácsra kenve, mert rendkívül egészséges.
Az emberi szervezet számára a jó zsírok nagyon nagy horderővel bírnak, aminek keretein belül szerencsére számtalan a választási lehetőségek sora, példának okáért a ghee személyében. A ghee egy Indiából származó tisztított vaj, amelynek hasonlót mi magyarok is a magunkénak tudhatunk a jászvaj személyében.
A tisztított vaj egy tradicionális indiai élelmiszerféleség, amelyet vízibivaly vagy tehén tejéből állítanak elő. Készítése azért is nagyon fontos törekvés, mert a melegben a sima vaj hamar megromolhat, a ghee azonban távol áll előtt, egy elég tartos vajnak mondható. A hagyományos vajak 82%-os zsírtartalmúak, a maradik 18%-ban pedig egyéb anyagokat tartalmaznak, amely vízből és a tej vízben oldódó, szilárd halmazállapotú részeiből állnak.
A ghee készítését követően ezek a maradék anyagok távoznak a vaj összetevői közül, így egy makulátlanul tiszta vajat kapunk végeredményként. A vaj felforralását követően a nedvesség nagy része távozik, a tejcukor és a tejfehérje kiválik belőle, a benne lévő fehérje lesüllyed, a vaj tetején pedig hab jelenik meg. Ezt eltávolítva egy majdnem 100%-os tisztáságú zsiradék lesz a jutalmunk.
A tisztaságának köszönhetően a tejcukor és a tejfehérje-érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják kisebb mennyiségben. Antioxidáns hatásának hála segíti a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Tisztítottságának hála pedig semmiféle adalékanyagot, mellékanyagot nem tartalmaz. Magas esszenciális zsírtartalma van, emellett A-, D-, E-, illetve K-vitaminban is rendkívül gazdag és az emésztést is fantasztikusan segíti. A tisztított vaj a belőle távozó anyagok miatt kizárólag hűvös helyen akár másfél évig is vígan eltárolható.
Főzéshez, az ételek elkészítéséhez, de akár még kenyérre kenve is egy kiváló ételnek mondható, ám dermedés előtt mindenképpen javasolt a különböző fűszerekkel való ízesítése az ízlésünkhöz mérten. A ghee a bőrön is tökéletesen alkalmazható, ha a bőrünk kiszárad, repedezett, mert rendkívül jó bőrpuhító.
A ghee vaj elkészítéséhez a vajat melegítsük lassú tűzön, kevergetés mellett pedig hagyjuk gyöngyöződni. Minél tovább főzzük, annál erőteljesebb ízű és színű lesz a tisztított vajunk. Főzés közben láthatjuk, ahogyan fokozatosan megtisztul. A végén szűrjük le a tetejéről a habot, vigyázva, hogy ne keverjük fel az alját, majd öntsük egy zárható edénybe.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.