Ghee, a tisztított vaj

-
gastro érdekesség, 2021.11.23.

Ghee, a tisztított vaj

Sütés, főzés során a vaj és az olaj tökéletes helyettesíthető a ghee-vel, és vaj, illetve margarin helyett a szendvicskészítés során is fogyaszthatjuk akár magában, akár a kenyérre, kalácsra kenve, mert rendkívül egészséges.


Az emberi szervezet számára a jó zsírok nagyon nagy horderővel bírnak, aminek keretein belül szerencsére számtalan a választási lehetőségek sora, példának okáért a ghee személyében. A ghee egy Indiából származó tisztított vaj, amelynek hasonlót mi magyarok is a magunkénak tudhatunk a jászvaj személyében.

De mi is az a ghee?

A tisztított vaj egy tradicionális indiai élelmiszerféleség, amelyet vízibivaly vagy tehén tejéből állítanak elő. Készítése azért is nagyon fontos törekvés, mert a melegben a sima vaj hamar megromolhat, a ghee azonban távol áll előtt, egy elég tartos vajnak mondható. A hagyományos vajak 82%-os zsírtartalmúak, a maradik 18%-ban pedig egyéb anyagokat tartalmaznak, amely vízből és a tej vízben oldódó, szilárd halmazállapotú részeiből állnak.

A ghee készítését követően ezek a maradék anyagok távoznak a vaj összetevői közül, így egy makulátlanul tiszta vajat kapunk végeredményként. A vaj felforralását követően a nedvesség nagy része távozik, a tejcukor és a tejfehérje kiválik belőle, a benne lévő fehérje lesüllyed, a vaj tetején pedig hab jelenik meg. Ezt eltávolítva egy majdnem 100%-os tisztáságú zsiradék lesz a jutalmunk.

Miért egészséges a ghee vaj?

A tisztaságának köszönhetően a tejcukor és a tejfehérje-érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják kisebb mennyiségben. Antioxidáns hatásának hála segíti a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Tisztítottságának hála pedig semmiféle adalékanyagot, mellékanyagot nem tartalmaz. Magas esszenciális zsírtartalma van, emellett A-, D-, E-, illetve K-vitaminban is rendkívül gazdag és az emésztést is fantasztikusan segíti. A tisztított vaj a belőle távozó anyagok miatt kizárólag hűvös helyen akár másfél évig is vígan eltárolható.

A ghee vaj felhasználása, elkészítése

Főzéshez, az ételek elkészítéséhez, de akár még kenyérre kenve is egy kiváló ételnek mondható, ám dermedés előtt mindenképpen javasolt a különböző fűszerekkel való ízesítése az ízlésünkhöz mérten. A ghee a bőrön is tökéletesen alkalmazható, ha a bőrünk kiszárad, repedezett, mert rendkívül jó bőrpuhító.

A ghee vaj elkészítéséhez a vajat melegítsük lassú tűzön, kevergetés mellett pedig hagyjuk gyöngyöződni. Minél tovább főzzük, annál erőteljesebb ízű és színű lesz a tisztított vajunk. Főzés közben láthatjuk, ahogyan fokozatosan megtisztul. A végén szűrjük le a tetejéről a habot, vigyázva, hogy ne keverjük fel az alját, majd öntsük egy zárható edénybe.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Ghee, a tisztított vaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ghee, a tisztított vaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg