Ghee, a tisztított vaj

-
gastro érdekesség, 2021.11.23.

Ghee, a tisztított vaj

Sütés, főzés során a vaj és az olaj tökéletes helyettesíthető a ghee-vel, és vaj, illetve margarin helyett a szendvicskészítés során is fogyaszthatjuk akár magában, akár a kenyérre, kalácsra kenve, mert rendkívül egészséges.


Az emberi szervezet számára a jó zsírok nagyon nagy horderővel bírnak, aminek keretein belül szerencsére számtalan a választási lehetőségek sora, példának okáért a ghee személyében. A ghee egy Indiából származó tisztított vaj, amelynek hasonlót mi magyarok is a magunkénak tudhatunk a jászvaj személyében.

De mi is az a ghee?

A tisztított vaj egy tradicionális indiai élelmiszerféleség, amelyet vízibivaly vagy tehén tejéből állítanak elő. Készítése azért is nagyon fontos törekvés, mert a melegben a sima vaj hamar megromolhat, a ghee azonban távol áll előtt, egy elég tartos vajnak mondható. A hagyományos vajak 82%-os zsírtartalmúak, a maradik 18%-ban pedig egyéb anyagokat tartalmaznak, amely vízből és a tej vízben oldódó, szilárd halmazállapotú részeiből állnak.

A ghee készítését követően ezek a maradék anyagok távoznak a vaj összetevői közül, így egy makulátlanul tiszta vajat kapunk végeredményként. A vaj felforralását követően a nedvesség nagy része távozik, a tejcukor és a tejfehérje kiválik belőle, a benne lévő fehérje lesüllyed, a vaj tetején pedig hab jelenik meg. Ezt eltávolítva egy majdnem 100%-os tisztáságú zsiradék lesz a jutalmunk.

Miért egészséges a ghee vaj?

A tisztaságának köszönhetően a tejcukor és a tejfehérje-érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják kisebb mennyiségben. Antioxidáns hatásának hála segíti a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Tisztítottságának hála pedig semmiféle adalékanyagot, mellékanyagot nem tartalmaz. Magas esszenciális zsírtartalma van, emellett A-, D-, E-, illetve K-vitaminban is rendkívül gazdag és az emésztést is fantasztikusan segíti. A tisztított vaj a belőle távozó anyagok miatt kizárólag hűvös helyen akár másfél évig is vígan eltárolható.

A ghee vaj felhasználása, elkészítése

Főzéshez, az ételek elkészítéséhez, de akár még kenyérre kenve is egy kiváló ételnek mondható, ám dermedés előtt mindenképpen javasolt a különböző fűszerekkel való ízesítése az ízlésünkhöz mérten. A ghee a bőrön is tökéletesen alkalmazható, ha a bőrünk kiszárad, repedezett, mert rendkívül jó bőrpuhító.

A ghee vaj elkészítéséhez a vajat melegítsük lassú tűzön, kevergetés mellett pedig hagyjuk gyöngyöződni. Minél tovább főzzük, annál erőteljesebb ízű és színű lesz a tisztított vajunk. Főzés közben láthatjuk, ahogyan fokozatosan megtisztul. A végén szűrjük le a tetejéről a habot, vigyázva, hogy ne keverjük fel az alját, majd öntsük egy zárható edénybe.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Ghee, a tisztított vaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ghee, a tisztított vaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg