Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Az emberek az utazásaik során sok különlegességgel találhatják szembe magukat világszerte, ami alól a Dél-Koreában méltán híres, fűszeres, sós és enyhén édes gochujang sem kivétel.
A legtöbb turista az emberek, a kultúra, a tájak és az ételek különlegessége miatt látogat el az ázsiai országba, hiszen Dél-Korea egy csodálatos és magával ragadó hely, nem mellesleg egy igen szokatlan, ám egyedi tulajdonságokkal bíró gasztronómiai normával bír.
A kimchi, a kimbap és a ttok mellett példának okáért a gochujang is fontos összetevője a konyhájuknak, ami egy alapvető pirospaprika paszta, ami ízesítőként nyújt szolgálatot. Hagyományosan a szószt fermentálják, hogy az ízeket még intenzívebbé tegyék, ám más módokon is elkészíthető, ami sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a főzés folyamatát.
A gochujang a koreai gasztronómia elengedhetetlen ételízesítője, amely vörös chilipaprikából, ragacsos rizslisztből, árpamalátából és fermentált, porrá tört szójababból készül. A gochujangot salátákhoz, húsokhoz, levesekhez és ragukhoz is ugyanúgy felhasználják, hiszen az egyik leggyakrabban használt ételízesítő.
Egyaránt kapható dobozos és üveges kiszerelésben is, előre legyártva, de továbbra is készítik házilag is a gochujangot. Számos változata létezik a nagyvilágban; nemcsap csípősség szerint lehet csoportosítani, hanem hozzákevert egyéb ízesítők alapján is.
A chilipaprika az 1500-as évek végén robbant be a köztudatba Koreában, és a gochujang első megjelenése is ekkora tehető. Az első recept 1765-ben jelent meg egy népszerű kötetben, ami szerint ragacsos rizsliszthez és szjababpasztához chilipaprikát kevertek majd a napon hagyták összeérlelődni az ízeket.
A gochujangot hagyományosan agyagedényekben készítették és házilag még a mai napig is így készül. Az Észak-Csolla tartománybéli Szucshang megyében készített gochujang különösen híres Koreában, ugyanis egy legenda szerint maga a Csoszon-dinasztia alapítója, Thedzso király rendelte el, hogy a helybéliek ezzel foglalkozzanak, miután megkóstolta a helyi gochujangot.
Hozzávalók:
A vizet és a barna cukrot egy serpenyőbe kell helyezni és közepes lángos összefőzni. Addig kell keverni a masszát, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A misot hozzátéve a keverékhez addig kell tovább folytatni a kevergetést, amíg a massza sima nem lesz és kissé be nem sűrűsödik. Ezek után hozzá kell adni a koreai chili port, és addig kavarni, amíg a szósz besűrűsödik.
A gáz lekapcsolását követően hagyni kell a keveréket kihűlni, majd rizsliszt hozzáadása után sózni szükséges és összeverni, hogy az ízek egybeérjenek, és ezt a lépést semmiképpen sem szabad kihagyni, mert elengedhetetlen a fermentáláshoz. Miután egy lezárható edénybe került, a gochujangot hűtőbe kell helyezni, ahol aztán akár hónapokig is eláll, és akármikor, amikor szükség van rá, gond nélkül elővehető.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
2025.04.29.