Gochujang, a koreai chili paszta

-
gastro érdekesség, 2021.11.27.

Gochujang, a koreai chili paszta

Az emberek az utazásaik során sok különlegességgel találhatják szembe magukat világszerte, ami alól a Dél-Koreában méltán híres, fűszeres, sós és enyhén édes gochujang sem kivétel.


A legtöbb turista az emberek, a kultúra, a tájak és az ételek különlegessége miatt látogat el az ázsiai országba, hiszen Dél-Korea egy csodálatos és magával ragadó hely, nem mellesleg egy igen szokatlan, ám egyedi tulajdonságokkal bíró gasztronómiai normával bír.

A kimchi, a kimbap és a ttok mellett példának okáért a gochujang is fontos összetevője a konyhájuknak, ami egy alapvető pirospaprika paszta, ami ízesítőként nyújt szolgálatot. Hagyományosan a szószt fermentálják, hogy az ízeket még intenzívebbé tegyék, ám más módokon is elkészíthető, ami sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a főzés folyamatát.

Mi az a gochujang?

A gochujang a koreai gasztronómia elengedhetetlen ételízesítője, amely vörös chilipaprikából, ragacsos rizslisztből, árpamalátából és fermentált, porrá tört szójababból készül. A gochujangot salátákhoz, húsokhoz, levesekhez és ragukhoz is ugyanúgy felhasználják, hiszen az egyik leggyakrabban használt ételízesítő.

Egyaránt kapható dobozos és üveges kiszerelésben is, előre legyártva, de továbbra is készítik házilag is a gochujangot. Számos változata létezik a nagyvilágban; nemcsap csípősség szerint lehet csoportosítani, hanem hozzákevert egyéb ízesítők alapján is.

A gochujang múltja

A chilipaprika az 1500-as évek végén robbant be a köztudatba Koreában, és a gochujang első megjelenése is ekkora tehető. Az első recept 1765-ben jelent meg egy népszerű kötetben, ami szerint ragacsos rizsliszthez és szjababpasztához chilipaprikát kevertek majd a napon hagyták összeérlelődni az ízeket.

A gochujangot hagyományosan agyagedényekben készítették és házilag még a mai napig is így készül. Az Észak-Csolla tartománybéli Szucshang megyében készített gochujang különösen híres Koreában, ugyanis egy legenda szerint maga a Csoszon-dinasztia alapítója, Thedzso király rendelte el, hogy a helybéliek ezzel foglalkozzanak, miután megkóstolta a helyi gochujangot.

A gochujang elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 csésze miso
  • 1 csésze víz
  • 1 ¼ csésze barna cukor
  • ½ csésze koreai chili por
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál szakét
  • 1 teáskanál rizsecet

A vizet és a barna cukrot egy serpenyőbe kell helyezni és közepes lángos összefőzni. Addig kell keverni a masszát, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A misot hozzátéve a keverékhez addig kell tovább folytatni a kevergetést, amíg a massza sima nem lesz és kissé be nem sűrűsödik. Ezek után hozzá kell adni a koreai chili port, és addig kavarni, amíg a szósz besűrűsödik.  

A gáz lekapcsolását követően hagyni kell a keveréket kihűlni, majd rizsliszt hozzáadása után sózni szükséges és összeverni, hogy az ízek egybeérjenek, és ezt a lépést semmiképpen sem szabad kihagyni, mert elengedhetetlen a fermentáláshoz. Miután egy lezárható edénybe került, a gochujangot hűtőbe kell helyezni, ahol aztán akár hónapokig is eláll, és akármikor, amikor szükség van rá, gond nélkül elővehető.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Gochujang, a koreai chili paszta magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gochujang, a koreai chili paszta magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg