Gochujang, a koreai chili paszta

-
gastro érdekesség, 2021.11.27.

Gochujang, a koreai chili paszta

Az emberek az utazásaik során sok különlegességgel találhatják szembe magukat világszerte, ami alól a Dél-Koreában méltán híres, fűszeres, sós és enyhén édes gochujang sem kivétel.


A legtöbb turista az emberek, a kultúra, a tájak és az ételek különlegessége miatt látogat el az ázsiai országba, hiszen Dél-Korea egy csodálatos és magával ragadó hely, nem mellesleg egy igen szokatlan, ám egyedi tulajdonságokkal bíró gasztronómiai normával bír.

A kimchi, a kimbap és a ttok mellett példának okáért a gochujang is fontos összetevője a konyhájuknak, ami egy alapvető pirospaprika paszta, ami ízesítőként nyújt szolgálatot. Hagyományosan a szószt fermentálják, hogy az ízeket még intenzívebbé tegyék, ám más módokon is elkészíthető, ami sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a főzés folyamatát.

Mi az a gochujang?

A gochujang a koreai gasztronómia elengedhetetlen ételízesítője, amely vörös chilipaprikából, ragacsos rizslisztből, árpamalátából és fermentált, porrá tört szójababból készül. A gochujangot salátákhoz, húsokhoz, levesekhez és ragukhoz is ugyanúgy felhasználják, hiszen az egyik leggyakrabban használt ételízesítő.

Egyaránt kapható dobozos és üveges kiszerelésben is, előre legyártva, de továbbra is készítik házilag is a gochujangot. Számos változata létezik a nagyvilágban; nemcsap csípősség szerint lehet csoportosítani, hanem hozzákevert egyéb ízesítők alapján is.

A gochujang múltja

A chilipaprika az 1500-as évek végén robbant be a köztudatba Koreában, és a gochujang első megjelenése is ekkora tehető. Az első recept 1765-ben jelent meg egy népszerű kötetben, ami szerint ragacsos rizsliszthez és szjababpasztához chilipaprikát kevertek majd a napon hagyták összeérlelődni az ízeket.

A gochujangot hagyományosan agyagedényekben készítették és házilag még a mai napig is így készül. Az Észak-Csolla tartománybéli Szucshang megyében készített gochujang különösen híres Koreában, ugyanis egy legenda szerint maga a Csoszon-dinasztia alapítója, Thedzso király rendelte el, hogy a helybéliek ezzel foglalkozzanak, miután megkóstolta a helyi gochujangot.

A gochujang elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 csésze miso
  • 1 csésze víz
  • 1 ¼ csésze barna cukor
  • ½ csésze koreai chili por
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál szakét
  • 1 teáskanál rizsecet

A vizet és a barna cukrot egy serpenyőbe kell helyezni és közepes lángos összefőzni. Addig kell keverni a masszát, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A misot hozzátéve a keverékhez addig kell tovább folytatni a kevergetést, amíg a massza sima nem lesz és kissé be nem sűrűsödik. Ezek után hozzá kell adni a koreai chili port, és addig kavarni, amíg a szósz besűrűsödik.  

A gáz lekapcsolását követően hagyni kell a keveréket kihűlni, majd rizsliszt hozzáadása után sózni szükséges és összeverni, hogy az ízek egybeérjenek, és ezt a lépést semmiképpen sem szabad kihagyni, mert elengedhetetlen a fermentáláshoz. Miután egy lezárható edénybe került, a gochujangot hűtőbe kell helyezni, ahol aztán akár hónapokig is eláll, és akármikor, amikor szükség van rá, gond nélkül elővehető.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Gochujang, a koreai chili paszta magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gochujang, a koreai chili paszta magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg