Gránátalma, csoda erő kis magban

-
gastro érdekesség, 2021.11.15.

Gránátalma, csoda erő kis magban

Bár külső kinézetében sokban hasonlít a hagyományos almához, belülről egészen egyedi és jellegzetes a gránátalma. Apró, pirosas színű magjai és különleges íze miatt hazánkban is igen népszerű gyümölcs.


A gránátalma itthon nem sok kertben található meg, mégis egy népszerű gyümölcsként gondolunk rá. A boltok polcain kapható nyers formában is, de leggyakrabban a magjaiból kinyert folyadékot fogyasztjuk valamilyen módon. Nem véletlenül ajánlják a rendszeres evését hiszen számos olyan vitamint tartalmaz, amelyek mind fontosak és hasznosak a szervezetünk megfelelő működésre számára.

Honnan származik a gránátalma?

A gránátalma vagy más néven grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe, ezen belül pedig a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. A szó eredetileg a latin granumból és a granatus szavakból ered. Előbbi jelentése mag, míg utóbbi az ebből képzett magvas melléknevet takarja. Ennek a különleges gyümölcsnek az őshazája eredetileg Dél- és Közép-Ázsia. Évszázadok óta kedvelt növény, mára már Európa és Dél-Amerika szerte is előszeretettel termesztik és fogyasztják.

A gránátalma egészségvédő hatásai

Ez a rostos, lédús gyümölcs számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek mind jó hatással vannak a test megfelelő működésére. Vitaminokban és ásványi anyagokban kifejezetten gazdag, többek között C, E és K-vitamint, valamint magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Ezek a hatóanyagok segítenek megőrizni a csontok és fogak egészségét és antioxidánsként felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben. A magok hozzájárulnak a szív, az idegek és izmok megfelelő működéséhez, valamint növelik az immunrendszer természetes védekezőképességét. A gránátalma magas rosttartalma miatt enyhíti a gyomorpanaszokat, ezenkívül gomba és baktériumölő hatással is rendelkezik. Hozzájárul a bőr feszességének és szépségének megőrzéséhez, többek között úgy, hogy segíti az öregedést gátló folyamatokat, valamint a hidratáltság megőrzését is.

A gránátalma fogyasztási lehetőségei

A gyümölcs szezonja szeptember és december közötti időszakban van. A vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamrák találhatóak, amelyeken „ülnek” a pirosas-bordó színű, lédús húsban lévő magok.

A gránátalma világszerte népszerű gyümölcs. A Karib-szigeteken például szirupot készítenek belőle, érdekes íze és a színe miatt pedig különböző koktélok készítése során is előszeretettel alkalmazzák. A gránátalmát fogyaszthatjuk nyersen, vagy a magokból kinyert levet is, amelynek íze frissítően édeskés-savanykás. Ha nem szeretnénk otthon ezzel időt tölteni, válasszuk a Grante 100%-os gránátalmalevét. A gyümölcs húsát és a belőle kipréselt folyadékot felhasználhatjuk vad- és szárnyas ételek készítésekor, de különféle salátákba is kifejezetten jól illik. Ezenkívül készülhet belőle bor, ecet, fagyi, likőr, sőt akár még lekvár is.

Érdekesség, hogy a gránátalmát nemcsak a konyhában, hanem más területeken is hasznosítják. Héját és a levét évszázadok óta használják különböző szőnyegek színezőanyagaként.

Guba Márti

Tetszett a(z) Gránátalma, csoda erő kis magban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gránátalma, csoda erő kis magban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg