Gránátalma, csoda erő kis magban

-
gastro érdekesség, 2021.11.15.

Gránátalma, csoda erő kis magban

Bár külső kinézetében sokban hasonlít a hagyományos almához, belülről egészen egyedi és jellegzetes a gránátalma. Apró, pirosas színű magjai és különleges íze miatt hazánkban is igen népszerű gyümölcs.


A gránátalma itthon nem sok kertben található meg, mégis egy népszerű gyümölcsként gondolunk rá. A boltok polcain kapható nyers formában is, de leggyakrabban a magjaiból kinyert folyadékot fogyasztjuk valamilyen módon. Nem véletlenül ajánlják a rendszeres evését hiszen számos olyan vitamint tartalmaz, amelyek mind fontosak és hasznosak a szervezetünk megfelelő működésre számára.

Honnan származik a gránátalma?

A gránátalma vagy más néven grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe, ezen belül pedig a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. A szó eredetileg a latin granumból és a granatus szavakból ered. Előbbi jelentése mag, míg utóbbi az ebből képzett magvas melléknevet takarja. Ennek a különleges gyümölcsnek az őshazája eredetileg Dél- és Közép-Ázsia. Évszázadok óta kedvelt növény, mára már Európa és Dél-Amerika szerte is előszeretettel termesztik és fogyasztják.

A gránátalma egészségvédő hatásai

Ez a rostos, lédús gyümölcs számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek mind jó hatással vannak a test megfelelő működésére. Vitaminokban és ásványi anyagokban kifejezetten gazdag, többek között C, E és K-vitamint, valamint magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Ezek a hatóanyagok segítenek megőrizni a csontok és fogak egészségét és antioxidánsként felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben. A magok hozzájárulnak a szív, az idegek és izmok megfelelő működéséhez, valamint növelik az immunrendszer természetes védekezőképességét. A gránátalma magas rosttartalma miatt enyhíti a gyomorpanaszokat, ezenkívül gomba és baktériumölő hatással is rendelkezik. Hozzájárul a bőr feszességének és szépségének megőrzéséhez, többek között úgy, hogy segíti az öregedést gátló folyamatokat, valamint a hidratáltság megőrzését is.

A gránátalma fogyasztási lehetőségei

A gyümölcs szezonja szeptember és december közötti időszakban van. A vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamrák találhatóak, amelyeken „ülnek” a pirosas-bordó színű, lédús húsban lévő magok.

A gránátalma világszerte népszerű gyümölcs. A Karib-szigeteken például szirupot készítenek belőle, érdekes íze és a színe miatt pedig különböző koktélok készítése során is előszeretettel alkalmazzák. A gránátalmát fogyaszthatjuk nyersen, vagy a magokból kinyert levet is, amelynek íze frissítően édeskés-savanykás. Ha nem szeretnénk otthon ezzel időt tölteni, válasszuk a Grante 100%-os gránátalmalevét. A gyümölcs húsát és a belőle kipréselt folyadékot felhasználhatjuk vad- és szárnyas ételek készítésekor, de különféle salátákba is kifejezetten jól illik. Ezenkívül készülhet belőle bor, ecet, fagyi, likőr, sőt akár még lekvár is.

Érdekesség, hogy a gránátalmát nemcsak a konyhában, hanem más területeken is hasznosítják. Héját és a levét évszázadok óta használják különböző szőnyegek színezőanyagaként.

Guba Márti

Tetszett a(z) Gránátalma, csoda erő kis magban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gránátalma, csoda erő kis magban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg