Gránátalma, csoda erő kis magban

-
gastro érdekesség, 2021.11.15.

Gránátalma, csoda erő kis magban

Bár külső kinézetében sokban hasonlít a hagyományos almához, belülről egészen egyedi és jellegzetes a gránátalma. Apró, pirosas színű magjai és különleges íze miatt hazánkban is igen népszerű gyümölcs.


A gránátalma itthon nem sok kertben található meg, mégis egy népszerű gyümölcsként gondolunk rá. A boltok polcain kapható nyers formában is, de leggyakrabban a magjaiból kinyert folyadékot fogyasztjuk valamilyen módon. Nem véletlenül ajánlják a rendszeres evését hiszen számos olyan vitamint tartalmaz, amelyek mind fontosak és hasznosak a szervezetünk megfelelő működésre számára.

Honnan származik a gránátalma?

A gránátalma vagy más néven grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe, ezen belül pedig a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. A szó eredetileg a latin granumból és a granatus szavakból ered. Előbbi jelentése mag, míg utóbbi az ebből képzett magvas melléknevet takarja. Ennek a különleges gyümölcsnek az őshazája eredetileg Dél- és Közép-Ázsia. Évszázadok óta kedvelt növény, mára már Európa és Dél-Amerika szerte is előszeretettel termesztik és fogyasztják.

A gránátalma egészségvédő hatásai

Ez a rostos, lédús gyümölcs számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek mind jó hatással vannak a test megfelelő működésére. Vitaminokban és ásványi anyagokban kifejezetten gazdag, többek között C, E és K-vitamint, valamint magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Ezek a hatóanyagok segítenek megőrizni a csontok és fogak egészségét és antioxidánsként felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben. A magok hozzájárulnak a szív, az idegek és izmok megfelelő működéséhez, valamint növelik az immunrendszer természetes védekezőképességét. A gránátalma magas rosttartalma miatt enyhíti a gyomorpanaszokat, ezenkívül gomba és baktériumölő hatással is rendelkezik. Hozzájárul a bőr feszességének és szépségének megőrzéséhez, többek között úgy, hogy segíti az öregedést gátló folyamatokat, valamint a hidratáltság megőrzését is.

A gránátalma fogyasztási lehetőségei

A gyümölcs szezonja szeptember és december közötti időszakban van. A vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamrák találhatóak, amelyeken „ülnek” a pirosas-bordó színű, lédús húsban lévő magok.

A gránátalma világszerte népszerű gyümölcs. A Karib-szigeteken például szirupot készítenek belőle, érdekes íze és a színe miatt pedig különböző koktélok készítése során is előszeretettel alkalmazzák. A gránátalmát fogyaszthatjuk nyersen, vagy a magokból kinyert levet is, amelynek íze frissítően édeskés-savanykás. Ha nem szeretnénk otthon ezzel időt tölteni, válasszuk a Grante 100%-os gránátalmalevét. A gyümölcs húsát és a belőle kipréselt folyadékot felhasználhatjuk vad- és szárnyas ételek készítésekor, de különféle salátákba is kifejezetten jól illik. Ezenkívül készülhet belőle bor, ecet, fagyi, likőr, sőt akár még lekvár is.

Érdekesség, hogy a gránátalmát nemcsak a konyhában, hanem más területeken is hasznosítják. Héját és a levét évszázadok óta használják különböző szőnyegek színezőanyagaként.

Guba Márti

Tetszett a(z) Gránátalma, csoda erő kis magban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gránátalma, csoda erő kis magban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg