Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Bár külső kinézetében sokban hasonlít a hagyományos almához, belülről egészen egyedi és jellegzetes a gránátalma. Apró, pirosas színű magjai és különleges íze miatt hazánkban is igen népszerű gyümölcs.
A gránátalma itthon nem sok kertben található meg, mégis egy népszerű gyümölcsként gondolunk rá. A boltok polcain kapható nyers formában is, de leggyakrabban a magjaiból kinyert folyadékot fogyasztjuk valamilyen módon. Nem véletlenül ajánlják a rendszeres evését hiszen számos olyan vitamint tartalmaz, amelyek mind fontosak és hasznosak a szervezetünk megfelelő működésre számára.
A gránátalma vagy más néven grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe, ezen belül pedig a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. A szó eredetileg a latin granumból és a granatus szavakból ered. Előbbi jelentése mag, míg utóbbi az ebből képzett magvas melléknevet takarja. Ennek a különleges gyümölcsnek az őshazája eredetileg Dél- és Közép-Ázsia. Évszázadok óta kedvelt növény, mára már Európa és Dél-Amerika szerte is előszeretettel termesztik és fogyasztják.
Ez a rostos, lédús gyümölcs számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek mind jó hatással vannak a test megfelelő működésére. Vitaminokban és ásványi anyagokban kifejezetten gazdag, többek között C, E és K-vitamint, valamint magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Ezek a hatóanyagok segítenek megőrizni a csontok és fogak egészségét és antioxidánsként felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben. A magok hozzájárulnak a szív, az idegek és izmok megfelelő működéséhez, valamint növelik az immunrendszer természetes védekezőképességét. A gránátalma magas rosttartalma miatt enyhíti a gyomorpanaszokat, ezenkívül gomba és baktériumölő hatással is rendelkezik. Hozzájárul a bőr feszességének és szépségének megőrzéséhez, többek között úgy, hogy segíti az öregedést gátló folyamatokat, valamint a hidratáltság megőrzését is.
A gyümölcs szezonja szeptember és december közötti időszakban van. A vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamrák találhatóak, amelyeken „ülnek” a pirosas-bordó színű, lédús húsban lévő magok.
A gránátalma világszerte népszerű gyümölcs. A Karib-szigeteken például szirupot készítenek belőle, érdekes íze és a színe miatt pedig különböző koktélok készítése során is előszeretettel alkalmazzák. A gránátalmát fogyaszthatjuk nyersen, vagy a magokból kinyert levet is, amelynek íze frissítően édeskés-savanykás. Ha nem szeretnénk otthon ezzel időt tölteni, válasszuk a Grante 100%-os gránátalmalevét. A gyümölcs húsát és a belőle kipréselt folyadékot felhasználhatjuk vad- és szárnyas ételek készítésekor, de különféle salátákba is kifejezetten jól illik. Ezenkívül készülhet belőle bor, ecet, fagyi, likőr, sőt akár még lekvár is.
Érdekesség, hogy a gránátalmát nemcsak a konyhában, hanem más területeken is hasznosítják. Héját és a levét évszázadok óta használják különböző szőnyegek színezőanyagaként.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.