Halloween és a sütőtök

-
gastro érdekesség, 2021.10.31.

Halloween és a sütőtök

Halloween ünnepének eredetileg az angolszász országokban van nagy hagyománya, mára már Európába, többek között hazánkba is egyre többen tartják. Ha nem is tudjuk pontosan az ottani hangulatot megteremteni, törekedhetünk rá például dekorációkkal, jelmezekkel és természetesen különféle finomságokkal is.


A Halloween-t október 31-én ünnepeljük. Eredetileg csak az angolszász országokban tartották ezt az igen különleges napot, ám mára már gyakorlatilag az egész világon elterjedt. Ősi kelta hagyományokból nőtte ki magát olyannyira, hogy az október már nem is telhet el halloween-i ünneplés nélkül. Jellegzetes jelképe a faragott töklámpás, különféle ijesztő jelmezek és természetesen elengedhetetlen még a sok-sok édesség.

A Halloween története

A Halloween maga egy ősi kelte hagyományokra épülő autentikus ír ünnep, amelyet évről évre október 31-e éjszakáján rendeznek meg. Bár sokat azt hiszik, hogy amerikai ünnepről van szó, ez mégsem igaz. Úgy tartják, hogy ez a különleges szokás nagyjából 1840 körül került Észak-Amerikába, annak köszönhetően, hogy sok ír származású vándorolt ki a Nagy Almába és természetesen a szokásaik megmaradtak a helyváltoztatás után is.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között.  Az ünnep mögött rejlő gondolat az, hogy a kelták hite szerint ezen az éjszakán a holtak szellemei visszatérnek. Úgy gondolták, hogy a visszatérők beköltözhetnek az itt élő emberekbe, ezért félelmükben beöltöztek különféle jelmezbe, hogy ezzel összezavarják a holtak szellemeit. A hagyomány Amerika szerte egyre népszerűbb lett, és megjelentek a különféle szörnyet, boszorkányt, kalózt és mesehősöket ábrázoló kosztümök.  

A Halloween egyik legjellegzetesebb jelképe már hosszú évszázadok óta a faragott töklámpás vagy másnéven a Jack-lámpa. Ez eredetileg kettős célt szolgált: egyfelől távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig ennek segítségével világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

A nap tipikus programjai közé tartozik, hogy ház feldíszítése este, illetve éjjel rémisztő jelmezekbe bújás, valamint kísértet történetek mesélése egymásnak és persze egy közös mulatság.

Igazi halloween-i szimbólumok

Ezen az ünnepen egyáltalán nem kell visszafogunk magukat. Sőt, az a jó, ha minél több, látványosabb és ijesztőbb az általunk készített dekoráció legyen szó a házunkról, a jelmezünkről vagy éppen az általunk készített ételekről. A domináns színek egyértelműen a narancssárga, a fekete és a fehér. A töklámpáson kívül a Halloween tipikus jelképei még a denevér, a pók, pókháló, a vér, a szellemek, a kidülledő szemgolyók és a boszorkány. Bár manapság leginkább a gyerekek járnak házról házra beöltözve „Trick or Treat” felkiáltással, felnőttként sem kell lemondanunk a jelmezek adta örömökről. Keressünk valami rémisztő, igazán hátborzongató kosztümöt maguknak. Ne feledjük, ezen az estén bármi megtörténhet. 

Rémisztő Halloween-i ételek

Akár bulit rendezünk akár, csak szeretnénk valahogy különlegesebbé tenni az október utolsó estéjét, azonnal jó hangulatot varázsolhatunk, ha elkészítünk néhány egyszerű, ám igen mutatós fogást. Természetesen az első és legfontosabb kellék a megfelelő mennyiségű cukor és csokoládé. Hiszen, ha nem szeretnénk, hogy az esetlegesen érkező gyerekek megtréfáljanak bennünket, készüljünk nekik valami finomsággal. Van néhány olyan hozzávaló, ami egyszerre jóízű és ijesztően dekoratív is. Ilyen például a virsli, amiből imitálhatunk levágott ujjakat. Tipikus ételnek számít még a popcorn és természetesen mindenféle sütőtökös étel is. Igazán rémisztő lehet, ha egy gumikesztyű megtöltünk vízzel, majd a fagyasztóba tesszük néhány órára, egy piros színű italba téve kellően ijesztő hatást kelthet, miközben még az üdítőt is lehűti. Italoknál maradva a cider is tökéletesen megállja a helyét akár alkoholos, akár alkoholmentesről legyen szó. Ha pedig inkább valami desszertre vágyunk, mindenképp készítsük el az ilyenkor klasszikus fogásnak számító karamellás almát, vagy olvasztott pillecukorból formázhatunk szellemeket esetleg süthetünk különböző formájú, például boszorkányt ábrázoló kekszeket is. Ha igazán autentikus ünneplésre vágyunk, készítsük el a Barmbrack-ot, ami egy ír eredetű, leginkább a gyümölcskenyérre hajazó sütemény.

Guba Márti

Tetszett a(z) Halloween és a sütőtök magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Halloween és a sütőtök magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg