Halloween és a sütőtök

-
gastro érdekesség, 2021.10.31.

Halloween és a sütőtök

Halloween ünnepének eredetileg az angolszász országokban van nagy hagyománya, mára már Európába, többek között hazánkba is egyre többen tartják. Ha nem is tudjuk pontosan az ottani hangulatot megteremteni, törekedhetünk rá például dekorációkkal, jelmezekkel és természetesen különféle finomságokkal is.


A Halloween-t október 31-én ünnepeljük. Eredetileg csak az angolszász országokban tartották ezt az igen különleges napot, ám mára már gyakorlatilag az egész világon elterjedt. Ősi kelta hagyományokból nőtte ki magát olyannyira, hogy az október már nem is telhet el halloween-i ünneplés nélkül. Jellegzetes jelképe a faragott töklámpás, különféle ijesztő jelmezek és természetesen elengedhetetlen még a sok-sok édesség.

A Halloween története

A Halloween maga egy ősi kelte hagyományokra épülő autentikus ír ünnep, amelyet évről évre október 31-e éjszakáján rendeznek meg. Bár sokat azt hiszik, hogy amerikai ünnepről van szó, ez mégsem igaz. Úgy tartják, hogy ez a különleges szokás nagyjából 1840 körül került Észak-Amerikába, annak köszönhetően, hogy sok ír származású vándorolt ki a Nagy Almába és természetesen a szokásaik megmaradtak a helyváltoztatás után is.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között.  Az ünnep mögött rejlő gondolat az, hogy a kelták hite szerint ezen az éjszakán a holtak szellemei visszatérnek. Úgy gondolták, hogy a visszatérők beköltözhetnek az itt élő emberekbe, ezért félelmükben beöltöztek különféle jelmezbe, hogy ezzel összezavarják a holtak szellemeit. A hagyomány Amerika szerte egyre népszerűbb lett, és megjelentek a különféle szörnyet, boszorkányt, kalózt és mesehősöket ábrázoló kosztümök.  

A Halloween egyik legjellegzetesebb jelképe már hosszú évszázadok óta a faragott töklámpás vagy másnéven a Jack-lámpa. Ez eredetileg kettős célt szolgált: egyfelől távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig ennek segítségével világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

A nap tipikus programjai közé tartozik, hogy ház feldíszítése este, illetve éjjel rémisztő jelmezekbe bújás, valamint kísértet történetek mesélése egymásnak és persze egy közös mulatság.

Igazi halloween-i szimbólumok

Ezen az ünnepen egyáltalán nem kell visszafogunk magukat. Sőt, az a jó, ha minél több, látványosabb és ijesztőbb az általunk készített dekoráció legyen szó a házunkról, a jelmezünkről vagy éppen az általunk készített ételekről. A domináns színek egyértelműen a narancssárga, a fekete és a fehér. A töklámpáson kívül a Halloween tipikus jelképei még a denevér, a pók, pókháló, a vér, a szellemek, a kidülledő szemgolyók és a boszorkány. Bár manapság leginkább a gyerekek járnak házról házra beöltözve „Trick or Treat” felkiáltással, felnőttként sem kell lemondanunk a jelmezek adta örömökről. Keressünk valami rémisztő, igazán hátborzongató kosztümöt maguknak. Ne feledjük, ezen az estén bármi megtörténhet. 

Rémisztő Halloween-i ételek

Akár bulit rendezünk akár, csak szeretnénk valahogy különlegesebbé tenni az október utolsó estéjét, azonnal jó hangulatot varázsolhatunk, ha elkészítünk néhány egyszerű, ám igen mutatós fogást. Természetesen az első és legfontosabb kellék a megfelelő mennyiségű cukor és csokoládé. Hiszen, ha nem szeretnénk, hogy az esetlegesen érkező gyerekek megtréfáljanak bennünket, készüljünk nekik valami finomsággal. Van néhány olyan hozzávaló, ami egyszerre jóízű és ijesztően dekoratív is. Ilyen például a virsli, amiből imitálhatunk levágott ujjakat. Tipikus ételnek számít még a popcorn és természetesen mindenféle sütőtökös étel is. Igazán rémisztő lehet, ha egy gumikesztyű megtöltünk vízzel, majd a fagyasztóba tesszük néhány órára, egy piros színű italba téve kellően ijesztő hatást kelthet, miközben még az üdítőt is lehűti. Italoknál maradva a cider is tökéletesen megállja a helyét akár alkoholos, akár alkoholmentesről legyen szó. Ha pedig inkább valami desszertre vágyunk, mindenképp készítsük el az ilyenkor klasszikus fogásnak számító karamellás almát, vagy olvasztott pillecukorból formázhatunk szellemeket esetleg süthetünk különböző formájú, például boszorkányt ábrázoló kekszeket is. Ha igazán autentikus ünneplésre vágyunk, készítsük el a Barmbrack-ot, ami egy ír eredetű, leginkább a gyümölcskenyérre hajazó sütemény.

Guba Márti

Tetszett a(z) Halloween és a sütőtök magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Halloween és a sütőtök magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg