Így készül a sajt

-
gastro érdekesség, 2021.10.06.

Így készül a sajt

Számtalan sajtféle létezik a trappistán át a camembertig. De vajon mennyi időre és milyen folyamatokra van szükség ahhoz, hogy tejből végül megszülethessen a sajt?


A különböző sajtok számtalan étkezés során kiemelt szerepet kapnak, legyen szó akár szendvicskészítésről vagy egy közös esti borozásról. A sajt savanyított vagy felfőzött tejből készül, préseléssel vagy anélkül, baktériumtenyészet segítségével. Sok esetben különbözőféleképpen fűszerezik és eltérő ideig érlelik a tömböket azért, hogy végül elnyerjék a kívánt ízt.

Ezért együnk sajtot

A sajtevés nemcsak élvezeti szempontból lehet előnyös a számunkra, hanem mert hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is. A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos elemei a tejtermékek és ebbe a kategóriába beletartozik a sajt is. Rendszeres fogyasztása ugyanis segíthet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében. A különböző sajtok eltérő mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ám az A és B-vitaminok a legtöbb fajtában megtalálhatóak. Ezenkívül ahogy a tejtermékek nagy része, kitűnő kalcium források. 

A sajtok viszonylag magas zsírtartalommal rendelkeznek, valamint sok foszfort tartalmaznak, ezért fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott.

A sajtkészítés lépései

Legelső lépésként össze kell gyűjteni a kiválasztott tejfajtát. Ezután jön az alvadási fázis, ami során oltóenzim munkájának köszönhetően tejsavó és alvadék keletkezik. Ehhez nagyjából 28-32 fokos hőmérséklet szükséges. Egy sajthárfa segítségével összekeverik ezáltal jó darabosság válik. Minél kisebbek a darabok, annál keményebb lesz a végén maga a sajt.

  1. Az elősajtolás során az alvadékot kockákra vágják, majd miután megszilárdult, még tovább aprítják. Ezután utómelegítik, hogy a massza megszilárduljon. Végül jön az utósajtolás, amikor a darabokat tovább aprítják, hogy a savó minél könnyebben tudjon távozni.  A tejsavó sajt és túró gyártása során keletkező savanykás ízű folyadék, amely emberi fogyasztásra alkalmas. A lágy sajtok esetében korábban történik a formázás, ezért az utómelegítés és utósajtolás folyamata elmarad.
  2. Ezt követi a formázás fázisa. Sajt típustól függően formába öntik a masszát, az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a kádban való formázás. Ennek során a savót leeresztik és kézi keveréssel vagy kavarószerkezettel az alvadékokat szétválasztják egymástól, majd pedig a formákba merik.
  3. Ha a forma megtelt, jöhet a préselési szakasz, aminek a célja, hogy a maradék savó teljesen távozzon, a sajt pedig felvegye a megfelelő alakot és kérget növesszen. A folyamat hossza szintén típusfüggő.
  4. Ezután a sajtokat sózzák tartósítás és vízelvonás céljából.
  5. Az utolsó lépés az érlelés, ami különösen fontos, hiszen ekkor alakul ki a sajt jellegzetes íze, illata, aromája. Ez a folyamat néhány órától kezdve, hónapokon át akár évekig is tarthat.

Sajttípusok

Számtalan sajttípus létezik, kezdve az eltérő alapanyagtól, az alkalmazott módszeren át, a különböző ízesítési fajtákig. A legtöbb esetben tehéntej az alap, de a sajt készülhet juh- vagy kecsketejből is. Előállítás szempontjából három csoportot különböztetünk meg: oltós, vegyes és savas alvasztású. A sajtok különböző módon ízesíthetőek, érleléssel, füstöléssel vagy fűszerezéssel.

Guba Márti

Tetszett a(z) Így készül a sajt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így készül a sajt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg