Így készül a sajt

-
gastro érdekesség, 2021.10.06.

Így készül a sajt

Számtalan sajtféle létezik a trappistán át a camembertig. De vajon mennyi időre és milyen folyamatokra van szükség ahhoz, hogy tejből végül megszülethessen a sajt?


A különböző sajtok számtalan étkezés során kiemelt szerepet kapnak, legyen szó akár szendvicskészítésről vagy egy közös esti borozásról. A sajt savanyított vagy felfőzött tejből készül, préseléssel vagy anélkül, baktériumtenyészet segítségével. Sok esetben különbözőféleképpen fűszerezik és eltérő ideig érlelik a tömböket azért, hogy végül elnyerjék a kívánt ízt.

Ezért együnk sajtot

A sajtevés nemcsak élvezeti szempontból lehet előnyös a számunkra, hanem mert hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is. A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos elemei a tejtermékek és ebbe a kategóriába beletartozik a sajt is. Rendszeres fogyasztása ugyanis segíthet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében. A különböző sajtok eltérő mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ám az A és B-vitaminok a legtöbb fajtában megtalálhatóak. Ezenkívül ahogy a tejtermékek nagy része, kitűnő kalcium források. 

A sajtok viszonylag magas zsírtartalommal rendelkeznek, valamint sok foszfort tartalmaznak, ezért fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott.

A sajtkészítés lépései

Legelső lépésként össze kell gyűjteni a kiválasztott tejfajtát. Ezután jön az alvadási fázis, ami során oltóenzim munkájának köszönhetően tejsavó és alvadék keletkezik. Ehhez nagyjából 28-32 fokos hőmérséklet szükséges. Egy sajthárfa segítségével összekeverik ezáltal jó darabosság válik. Minél kisebbek a darabok, annál keményebb lesz a végén maga a sajt.

  1. Az elősajtolás során az alvadékot kockákra vágják, majd miután megszilárdult, még tovább aprítják. Ezután utómelegítik, hogy a massza megszilárduljon. Végül jön az utósajtolás, amikor a darabokat tovább aprítják, hogy a savó minél könnyebben tudjon távozni.  A tejsavó sajt és túró gyártása során keletkező savanykás ízű folyadék, amely emberi fogyasztásra alkalmas. A lágy sajtok esetében korábban történik a formázás, ezért az utómelegítés és utósajtolás folyamata elmarad.
  2. Ezt követi a formázás fázisa. Sajt típustól függően formába öntik a masszát, az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a kádban való formázás. Ennek során a savót leeresztik és kézi keveréssel vagy kavarószerkezettel az alvadékokat szétválasztják egymástól, majd pedig a formákba merik.
  3. Ha a forma megtelt, jöhet a préselési szakasz, aminek a célja, hogy a maradék savó teljesen távozzon, a sajt pedig felvegye a megfelelő alakot és kérget növesszen. A folyamat hossza szintén típusfüggő.
  4. Ezután a sajtokat sózzák tartósítás és vízelvonás céljából.
  5. Az utolsó lépés az érlelés, ami különösen fontos, hiszen ekkor alakul ki a sajt jellegzetes íze, illata, aromája. Ez a folyamat néhány órától kezdve, hónapokon át akár évekig is tarthat.

Sajttípusok

Számtalan sajttípus létezik, kezdve az eltérő alapanyagtól, az alkalmazott módszeren át, a különböző ízesítési fajtákig. A legtöbb esetben tehéntej az alap, de a sajt készülhet juh- vagy kecsketejből is. Előállítás szempontjából három csoportot különböztetünk meg: oltós, vegyes és savas alvasztású. A sajtok különböző módon ízesíthetőek, érleléssel, füstöléssel vagy fűszerezéssel.

Guba Márti

Tetszett a(z) Így készül a sajt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így készül a sajt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg