3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Számtalan sajtféle létezik a trappistán át a camembertig. De vajon mennyi időre és milyen folyamatokra van szükség ahhoz, hogy tejből végül megszülethessen a sajt?
A különböző sajtok számtalan étkezés során kiemelt szerepet kapnak, legyen szó akár szendvicskészítésről vagy egy közös esti borozásról. A sajt savanyított vagy felfőzött tejből készül, préseléssel vagy anélkül, baktériumtenyészet segítségével. Sok esetben különbözőféleképpen fűszerezik és eltérő ideig érlelik a tömböket azért, hogy végül elnyerjék a kívánt ízt.
A sajtevés nemcsak élvezeti szempontból lehet előnyös a számunkra, hanem mert hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is. A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos elemei a tejtermékek és ebbe a kategóriába beletartozik a sajt is. Rendszeres fogyasztása ugyanis segíthet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében. A különböző sajtok eltérő mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ám az A és B-vitaminok a legtöbb fajtában megtalálhatóak. Ezenkívül ahogy a tejtermékek nagy része, kitűnő kalcium források.
A sajtok viszonylag magas zsírtartalommal rendelkeznek, valamint sok foszfort tartalmaznak, ezért fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott.
Legelső lépésként össze kell gyűjteni a kiválasztott tejfajtát. Ezután jön az alvadási fázis, ami során oltóenzim munkájának köszönhetően tejsavó és alvadék keletkezik. Ehhez nagyjából 28-32 fokos hőmérséklet szükséges. Egy sajthárfa segítségével összekeverik ezáltal jó darabosság válik. Minél kisebbek a darabok, annál keményebb lesz a végén maga a sajt.
Számtalan sajttípus létezik, kezdve az eltérő alapanyagtól, az alkalmazott módszeren át, a különböző ízesítési fajtákig. A legtöbb esetben tehéntej az alap, de a sajt készülhet juh- vagy kecsketejből is. Előállítás szempontjából három csoportot különböztetünk meg: oltós, vegyes és savas alvasztású. A sajtok különböző módon ízesíthetőek, érleléssel, füstöléssel vagy fűszerezéssel.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Gourmet Fesztivál 2025
2025.05.22.