Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
Számtalan sajtféle létezik a trappistán át a camembertig. De vajon mennyi időre és milyen folyamatokra van szükség ahhoz, hogy tejből végül megszülethessen a sajt?
A különböző sajtok számtalan étkezés során kiemelt szerepet kapnak, legyen szó akár szendvicskészítésről vagy egy közös esti borozásról. A sajt savanyított vagy felfőzött tejből készül, préseléssel vagy anélkül, baktériumtenyészet segítségével. Sok esetben különbözőféleképpen fűszerezik és eltérő ideig érlelik a tömböket azért, hogy végül elnyerjék a kívánt ízt.
A sajtevés nemcsak élvezeti szempontból lehet előnyös a számunkra, hanem mert hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is. A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos elemei a tejtermékek és ebbe a kategóriába beletartozik a sajt is. Rendszeres fogyasztása ugyanis segíthet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében. A különböző sajtok eltérő mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ám az A és B-vitaminok a legtöbb fajtában megtalálhatóak. Ezenkívül ahogy a tejtermékek nagy része, kitűnő kalcium források.
A sajtok viszonylag magas zsírtartalommal rendelkeznek, valamint sok foszfort tartalmaznak, ezért fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott.
Legelső lépésként össze kell gyűjteni a kiválasztott tejfajtát. Ezután jön az alvadási fázis, ami során oltóenzim munkájának köszönhetően tejsavó és alvadék keletkezik. Ehhez nagyjából 28-32 fokos hőmérséklet szükséges. Egy sajthárfa segítségével összekeverik ezáltal jó darabosság válik. Minél kisebbek a darabok, annál keményebb lesz a végén maga a sajt.
Számtalan sajttípus létezik, kezdve az eltérő alapanyagtól, az alkalmazott módszeren át, a különböző ízesítési fajtákig. A legtöbb esetben tehéntej az alap, de a sajt készülhet juh- vagy kecsketejből is. Előállítás szempontjából három csoportot különböztetünk meg: oltós, vegyes és savas alvasztású. A sajtok különböző módon ízesíthetőek, érleléssel, füstöléssel vagy fűszerezéssel.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Az első csillag örökké ragyog
éttermek, 2025.03.18.
10 kulcsszó a japán konyhaművészetből
gastro érdekesség, 2025.03.11.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Az első csillag örökké ragyog
2025.03.18.