Itt a görögdinnye szezon!

-
gastro érdekesség, 2021.08.04.

Itt a görögdinnye szezon!

A görögdinnye talán az egyik legkedveltebb gyümölcs, Magyarországon évente az átlag görögdinnyefogyasztás 10-12 kg/fő. De vajon honnan kapta a nevét? Honnan ered? Milyen jótékony hatásokkal bír? És mikor van Lőrinc nap? Ezekre a kérdésekre most választ kaphatsz.


Bár sárgadinnyével egész évben találkozhatunk a boltokban, de a nyár beköszöntével a magyar földeken is termő görögdinnye is előtérbe kerül, nemcsak a szupermarketekben, hanem a piacokon is. Ebben a cikkben most az egyik legnépszerűbb gyümölccsel, a görögdinnyével ismerkedünk meg jobban.

 

"Lőrinc belepisilt a dinnyébe"

A mondás szerint Lőrinc napig tudunk jó minőségű dinnyét enni. Viszont tévedés, hogy augusztus 10-i Lőrinc napot vesszük alapul, ugyanis szeptember 5-én is van egy Lőrinc nap és ez a mérvadó! Úgyhogy használjuk ki a fennmaradó időt és támogassuk a helyi gazdákat azzal, hogy egész augusztusban vásároljuk tőlük a dinnyéket!

Tévhitek a görögdinnyéről

  • Gyümölcs vagy zöldség?
    Ez egy örök vitatott kérdés. Zöldségek közé sorolhatjuk, hiszen a tökfélék családjába tartozik, az uborka rokona ez a lágyszárú növény. Azonban mivel a virágzás után a növény a magházból fejlődik ki, és a magokat is megtartja így a gyümölcsök közé is sorolhatnánk. Tehát, ha valaki zöldségek közé akarja sorolni bátran megteheti.
  • Nem is görög
    Mégis mi köze ennek a lédús gyümölcsnek a görögökhöz? Itt ki kell jelenteni, hogy csak a magyar nyelvben szerepel a görög szó a gyümölcs megnevezésében. Angolul watermelon, aminek szószerinti fordítása „vízdinnye”, hasonlóan a német nyelvben is. Valljuk be, ez a kifejezés sokkal közelebb áll a dinnyéhez, ha azt nézzük, hogy minimum 90%-a víz. A gyümölcs eredetét tekintve őshazája Afrika déli része, ahol még a mai napig rengeteg vad dinnye faj található. Magyarországra a honfoglalás korában török közvetítéssel került, sokáig törökdinnyének is hívták, de alighanem ezt politikai okokból változtatták meg. De ha nem Görögországból származik akkor mégis miért görög? Nos, az egyik elmélet szerint a gurul népies alakjához van köze. Mi mást csinálna a dinnye? A másik elmélet pedig a bizánci eredetére utal. Mindenki döntse el maga, hogy melyik elmélet számára a szimpatikusabb. Egy biztosat tudunk csak, hogy maga a dinnye szó szláv eredetű.


A görögdinnye jótékony hatásai

Az a legszuperebb a nyárban, hogy teli van a piac finomabbnál finomabb idény gyümölcsökkel, zöldségekkel. A kánikulában sokan nem kívánják a nehéz ételeket, sőt a tűzhely mellett se kívánnak órákat állni. Ilyenkor tökéletes választás a dinnye. De nézzük meg, miért is jó döntés a dinnyefogyasztása.

  • Számos olyan vitamint tartalmaz, amire nemcsak télen, hanem egész évben szükségünk van. Az A-, C-vitamin mellett jelentős B1- és B6 vitamint tartalmaz. Emellett nagyszerű kálium-, kalcium-, magnézium-, vas-, cink-, antioxidáns-, rost- és fehérjeforrás.
  • Nemhiába az egyik legjobb nyári gyümölcs. Nyáron kiemelkedően fontos a folyadékbevitel. Ha unjuk a vizet, akkor bátran fogyasszunk el egy szelet görögdinnyét. Nagyszerűen hidratálja a szervezetet. Sőt a testhőmérséklet csökkentésében is segít.
  • Alakbarát gyümölcs. Magas víztartalmának köszönhetően kevés kalóriát tartalmaz, így bátran beilleszthető a diétába is. Kalóriaszegénysége ellenére nagyon laktató, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. 100 grammonként 30 kalóriát tartalmaz.
  • Magas víztartalma miatt segíti a méregtelenítést is, serkenti a vizeletürítést, az ödémás panaszokat enyhíti. Jót tesz a vesének, segíti azok átmosását magas káliumtartalma miatt.
  • Magas vérnyomás csökkentésére is alkalmas. Mivel sok benne a kálium és a magnézium, csökkenti az erekre és az érfalakra nehezedő terhelést.
  • Nemcsak a vérnyomáscsökkentésével járul hozzá a szí egészségéhez, de magát a koleszterinszintet is normalizálja. És mivel gazdag likopinban és citrulinban, amik szintén a szívet erősítik.
  • A már említett likopin antioxidáns nemcsak a szív miatt fontos, de csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Többek között a prosztata-, mell-, tüdő- és vastagbélrák kialakulását.
  • Még egy antioxidáns miatt is ajánlott a görögdinnye fogyasztása, ez pedig a béta-kriptoxantin, ami az ízületek védelméről gondoskodik. Különösen ajánlott a dinnye fogyasztása izomláz esetén, mert gyorsítja annak múlását.
  • A szépséget is elősegíti, mivel tartalmaz A- és C-vitamint, ami a hajunk és a körmünk egészségéért is felel. A C-vitamin részt vesz a kollagén termelésében, amely erősíti a hajat és segít megtartani a bőr rugalmasságát. A-vitamin a bőrsejtek képződésében és regenerálásában játszik fontos szerepet. Likopin tartalmának köszönhetően véd a nap hatásai ellen, mert felfogja a bőrt érő káros sugarakat. Karotin tartalma segít a bőrnek, hogy megőrizze a nyári napon szerzett barnaságát.
  • A-vitamin és a karotin tartalma miatt jót tesz a látásnak, a szemünk védelmében is ajánlott tehát a gyümölcs fogyasztása.

Hogyan fogyasszuk a görögdinnyét?

Az a jó a görögdinnyében, hogy önmagában is megállja a helyét. Nemhiába tökéletes választás piknikezéshez, ha strandra megyünk vagy akár a kerti partykon a desszertet is helyettesítheti, akár sorbetként, fagylaltként. Vagy frissítőként is felhasználhatjuk, akár limonádéba, felnőttek esetében pedig tökéletes koktélalapanyag. De ha valaki szeret reggelire inkább valami könnyedebbet fogyasztani az készíthet belőle turmixot, smoothiet. Nagyszerűen illik a sárgadinnyéhez, bazsalikomhoz, mentához, banánhoz. Így akár leves vagy gyümölcssalátában is megállja a helyét. Ha salátát készítünk remekül passzol hozzá a fetasajt is.

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) Itt a görögdinnye szezon! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Itt a görögdinnye szezon! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

"narrow"
Gear.svg