Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Mindig megéri kilépni a megszokottból és egy kicsit kísérletezni a konyhában. Az őszi időszak erre tökéletes, hiszen olyan finom szezonális zöldségek állnak rendelkezésre, mint például a karfiol.
A karfiol nemcsak azért kitűnő alapanyag a főzés során, mert tele van a szervezet számára hasznos tápanyagokkal, hanem azért is jó választás, mert számtalan módon lehet elkészíteni attól függően, hogy éppen levesre, köretre vagy főételre van szükségünk.
A karfiol vagy másnéven virágoskel Európában igen népszerű növény, amelynek különös módon nem a termését vagy a leveleit, hanem a fehér virágát fogyasztjuk. Amellett, hogy maga a zöldség nagyon finom, számos olyan anyagot tartalmaz, amely jó hatással van a szervezet megfelelő működésére. Gyulladáscsökkentő, magas a C és K-vitamintartalma, jó fehérje és ásványai anyag forrás, hiszen többek között magnéziumot, foszfort, káliumot és mangánt is tartalmaz. Antioxidáns hatású, javítja az agyi aktivitást és jó hatással van a szívműködésre is. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, hozzájárul a szem egészségéhez és rendszeres fogyasztása növeli az immunrendszert természetes ellenállóképességét. Alacsony energiatartalma miatt diétás étrendben is alkalmazható.
Ha levesben gondolkodunk készíthetünk krémlevest más zöldségekkel például brokkolival együtt, vagy magyaros ízűt tejföllel kiegészítve, esetleg tárkonnyal ízesítve. Ha valamilyen főételt szeretnénk elkészíteni, a karfiol virágait rántva vagy fasírt formájában is fogyaszthatjuk. Köretként sütőben sütve, párolva vagy püré formájában is tökéletesen megállja a helyét.
Jöjjön most egy komplex ételsor, aminek a középpontjában természetesen a karfiol áll.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
A rizsfőzés tudománya
2025.04.30.