Izgalmas receptek karfiollal

-
gastro érdekesség, 2021.10.04.

Izgalmas receptek karfiollal

Mindig megéri kilépni a megszokottból és egy kicsit kísérletezni a konyhában. Az őszi időszak erre tökéletes, hiszen olyan finom szezonális zöldségek állnak rendelkezésre, mint például a karfiol.


A karfiol nemcsak azért kitűnő alapanyag a főzés során, mert tele van a szervezet számára hasznos tápanyagokkal, hanem azért is jó választás, mert számtalan módon lehet elkészíteni attól függően, hogy éppen levesre, köretre vagy főételre van szükségünk.

Karfiol, mint vitaminbomba

A karfiol vagy másnéven virágoskel Európában igen népszerű növény, amelynek különös módon nem a termését vagy a leveleit, hanem a fehér virágát fogyasztjuk. Amellett, hogy maga a zöldség nagyon finom, számos olyan anyagot tartalmaz, amely jó hatással van a szervezet megfelelő működésére. Gyulladáscsökkentő, magas a C és K-vitamintartalma, jó fehérje és ásványai anyag forrás, hiszen többek között magnéziumot, foszfort, káliumot és mangánt is tartalmaz. Antioxidáns hatású, javítja az agyi aktivitást és jó hatással van a szívműködésre is. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, hozzájárul a szem egészségéhez és rendszeres fogyasztása növeli az immunrendszert természetes ellenállóképességét. Alacsony energiatartalma miatt diétás étrendben is alkalmazható.

A karfiol elkészítési lehetőségei

Ha levesben gondolkodunk készíthetünk krémlevest más zöldségekkel például brokkolival együtt, vagy magyaros ízűt tejföllel kiegészítve, esetleg tárkonnyal ízesítve. Ha valamilyen főételt szeretnénk elkészíteni, a karfiol virágait rántva vagy fasírt formájában is fogyaszthatjuk. Köretként sütőben sütve, párolva vagy püré formájában is tökéletesen megállja a helyét.

Jöjjön most egy komplex ételsor, aminek a középpontjában természetesen a karfiol áll. 

LEVES: Tejszínes karfiolkrémleves

  1. Egy kevés olajon üvegesre pirítjuk a felvágott vöröshagymát és fokhagymát.
  2. Sózzuk, borsozzuk.
  3. A répát karikákra vágjuk, a karfiolt pedig rózsákra szedjük, majd mindkettőt a hagymához adjuk.
  4. Néhány percig pirítjuk, majd megszórjuk egy kis pirospaprikával, tárkonyt és babérlevelet adunk hozzá.
  5. Felöntjük a vízzel, és lefedve készre főzzük.

FŐÉTEL: Fűszeres karfiol steak, nem csak vegetáriánusoknak

  1. A karfiolból nagyjából 3-4 cm vastagságú „steak” szeleteket vágunk.
  2. Alaposan bekenjük pirospaprikával, fokhagymával, sóval, borssal, esetleg curryporral. Ahhoz, hogy a fűszerek megfelelően rátapadjanak, érdemes beolajozni a szeleteket.
  3. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon nagyjából 30-40 percig sütjük.

KÖRET: Karfiol püré

  1. A megtisztított rózsáira szedett karfiolt puhára főzzük. Használhatunk alaplevet a még finomabb ízért.
  2. Ezután konyhai robotgépben krémesre mixeljük.
  3. Olvasztott vajat és tejfölt adunk hozzá, majd pedig ízesítjük sóval, borssal. 

DESSZERT: Karfiolos sütemény

  1. A karfiolt előfőzzük, utána lereszeljük.
  2. Egy tálban egy kis sóval kemény habbá verünk két tojásfehérjét.
  3. Egy másik edényben összekeverünk zabpelyhet, valamilyen édesítőszert, sütőport, fahéjat.
  4. Ehhez hozzáadjuk a tojássárgájákat és egy kevés joghurtot is.
  5. Végül a három tál tartalmát összekeverjük, sütőformába tesszük és készre sütjük.

Guba Márti

Tetszett a(z) Izgalmas receptek karfiollal magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Izgalmas receptek karfiollal magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg