Izgalmas receptek karfiollal

-
gastro érdekesség, 2021.10.04.

Izgalmas receptek karfiollal

Mindig megéri kilépni a megszokottból és egy kicsit kísérletezni a konyhában. Az őszi időszak erre tökéletes, hiszen olyan finom szezonális zöldségek állnak rendelkezésre, mint például a karfiol.


A karfiol nemcsak azért kitűnő alapanyag a főzés során, mert tele van a szervezet számára hasznos tápanyagokkal, hanem azért is jó választás, mert számtalan módon lehet elkészíteni attól függően, hogy éppen levesre, köretre vagy főételre van szükségünk.

Karfiol, mint vitaminbomba

A karfiol vagy másnéven virágoskel Európában igen népszerű növény, amelynek különös módon nem a termését vagy a leveleit, hanem a fehér virágát fogyasztjuk. Amellett, hogy maga a zöldség nagyon finom, számos olyan anyagot tartalmaz, amely jó hatással van a szervezet megfelelő működésére. Gyulladáscsökkentő, magas a C és K-vitamintartalma, jó fehérje és ásványai anyag forrás, hiszen többek között magnéziumot, foszfort, káliumot és mangánt is tartalmaz. Antioxidáns hatású, javítja az agyi aktivitást és jó hatással van a szívműködésre is. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, hozzájárul a szem egészségéhez és rendszeres fogyasztása növeli az immunrendszert természetes ellenállóképességét. Alacsony energiatartalma miatt diétás étrendben is alkalmazható.

A karfiol elkészítési lehetőségei

Ha levesben gondolkodunk készíthetünk krémlevest más zöldségekkel például brokkolival együtt, vagy magyaros ízűt tejföllel kiegészítve, esetleg tárkonnyal ízesítve. Ha valamilyen főételt szeretnénk elkészíteni, a karfiol virágait rántva vagy fasírt formájában is fogyaszthatjuk. Köretként sütőben sütve, párolva vagy püré formájában is tökéletesen megállja a helyét.

Jöjjön most egy komplex ételsor, aminek a középpontjában természetesen a karfiol áll. 

LEVES: Tejszínes karfiolkrémleves

  1. Egy kevés olajon üvegesre pirítjuk a felvágott vöröshagymát és fokhagymát.
  2. Sózzuk, borsozzuk.
  3. A répát karikákra vágjuk, a karfiolt pedig rózsákra szedjük, majd mindkettőt a hagymához adjuk.
  4. Néhány percig pirítjuk, majd megszórjuk egy kis pirospaprikával, tárkonyt és babérlevelet adunk hozzá.
  5. Felöntjük a vízzel, és lefedve készre főzzük.

FŐÉTEL: Fűszeres karfiol steak, nem csak vegetáriánusoknak

  1. A karfiolból nagyjából 3-4 cm vastagságú „steak” szeleteket vágunk.
  2. Alaposan bekenjük pirospaprikával, fokhagymával, sóval, borssal, esetleg curryporral. Ahhoz, hogy a fűszerek megfelelően rátapadjanak, érdemes beolajozni a szeleteket.
  3. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon nagyjából 30-40 percig sütjük.

KÖRET: Karfiol püré

  1. A megtisztított rózsáira szedett karfiolt puhára főzzük. Használhatunk alaplevet a még finomabb ízért.
  2. Ezután konyhai robotgépben krémesre mixeljük.
  3. Olvasztott vajat és tejfölt adunk hozzá, majd pedig ízesítjük sóval, borssal. 

DESSZERT: Karfiolos sütemény

  1. A karfiolt előfőzzük, utána lereszeljük.
  2. Egy tálban egy kis sóval kemény habbá verünk két tojásfehérjét.
  3. Egy másik edényben összekeverünk zabpelyhet, valamilyen édesítőszert, sütőport, fahéjat.
  4. Ehhez hozzáadjuk a tojássárgájákat és egy kevés joghurtot is.
  5. Végül a három tál tartalmát összekeverjük, sütőformába tesszük és készre sütjük.

Guba Márti

Tetszett a(z) Izgalmas receptek karfiollal magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Izgalmas receptek karfiollal magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg