Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A jiaozi egy igazi távolkeleti street food étel, ami party-kajaként is ugyanúgy megállja a helyét, mint többi vetélytársa. Az egész étel nem más, mint egy kelt tészta töltve és gőzölve.
Kínában nagy hagyománnyal bírnak a különböző gasztronómiai fogások, sőt magát a konyhát is nagyon különleges aura lengi körül, hiszen teljes egészében az Európai szokások ellentétét követik, ami számunkra csodaszámba megy. A jiaozi különféle formákban és ízekben más országok étrendjében is megtalálható, ám a legtöbben a kínaiak nevéhez kötik az ételt, ami a gőzgombóc egyfajta változata – ugyanis többféle is létezik, amik külön-külön más és más nevekre hallgatnak. Ez a féle gőzgombócot megtölthetjük zöldségekkel, húsokkal, lehet kínai, thai, vietnámi, japán jellegű, de bármilyen maradék raguval is megédesíthetjük a végeredményt, a lényeg csupán egy tényezőben rejlik: az étel elkészítése gőzöléssel zárul.
Sokféle kínai gombóc létezik a távol-keleti országban, ám ezek közül is a jiaozi számít a legrégebbinek a legkalsszikusabbnak. A jiaozit általában hús- vagy zöldségtöltelékkel készítik, vékony tésztadarabba csomagolva, majd a széleit lezárva. Egy utolsó simításként vagy párolják, főzik vagy serpenyőben megsütik, de az étel gőzölése a legelterjedtebb folyamata a lakosság körében. Annak ellenére, hogy a jiaozit egész évben fogyasztják, szinte mindig a kínai újév ünneplésekor kerül a vacsoraasztalra, és népszerű hagyománynak számít, hogy a kínai újév előtt gombóccsomagoló partit rendeznek a családok.
Hozzávalók:
A töltelék elkészítéséhez először össze kell keverni a darált húst a vízzel, ugyanis a víz két dolgot tesz: először is nedvesen tartja a tölteléket, így sütés közben az nem szárad ki, másodszor a víz hozzáadása növeli a töltelék térfogatát is. Eltarthat egy ideig, amíg a sertés teljesen felszívja az összes vizet, ezért tovább kell keverni, amíg a massza össze nem áll. Miután a sertéshús és a víz összeállt, hozzá kell adni a káposztát, a szójaszószt, az osztrigaszószt, a fokhagymát, a gyömbért, a szezámolajat, a fehérborsot és a tojást. Addig kell keverni a masszát, amíg minden egységes összhangot nem alkot, egységessé nem válik.
A gombóc tésztáját a kezünkbe véve tegyünk bele 3-4 evőkanál töltetélek a tésztalap közepébe. Ezek után bele kell tennünk az egyik ujjunkat az oda készített tálkába, ami vizet tartalmaz, majd a bevizezett ujjunk segítségével nedvesítsük be a tészta külső szélét. A víz ragasztóként működik, így amikor összecsípjük a tészta széleit, azok összeragadnak egymással, ezért is nagyon fontos, hogy a tésztakör teljes külső széle nedves legyen. Ezek után a tésztát félhold alakúra kell hajtogatnunk, majd összecsípni a széleket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a gombóc teljesen le van zárva, a töltelék sehogyan sem tud belőle kiszabadulni.
Miután a gombócokat összehajtogattuk, minden gombócot, amelyet nem tervezünk azonnal elfogyasztani, azonnal le kell fagyasztani, így eltéve a következő felhasználásig. A hajtogatott gombócokat egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és úgy helyezzük el őket, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz.
Ha elkészítettük a gombócokat, ideje megfőznünk és megennünk őket. Bár gőzgombóc néven híresült el, de a konyhatechnológiai újításoknak hála a jiaozit párolva, főzve vagy serpenyőben sütve is elkészíthetjük.
A párolt verzió szerint hagyományosan a gombócokat bambusz gőzölőben párolják, de minden gőzölő vagy pároló használatával is ugyanolyan gördülékenyen megy a főzés. Helyezzük a gombócokat egy gőzölőbe, körülbelül 1 ujjnyi távolságra egymástól és győződjünk meg róla, hogy a gőzölőt béleljük ki sütőpapírral nehogy véletlenül a tészta leragadjon. Zárjuk le a gőzölőt és a gombócokat nagy lángon körülbelül 10 percig pároljuk, vagy amíg a gombóctészta áttetsző nem lesz és a gombócok meg nem puhulnak.
A főtt gombóc verziója a leggyorsabb és a legegyszerűbb alternatíva. Forraljunk fel némi vizet egy edényben, majd amikor felforrt, óvatosan öntsük bele a gombócokat. Egy kanál segítségével emeljük fel az esetlegesen az edény aljára süllyedt gombócokat, mert emiatt akár hozzá is tapadhatnak az edény falához, aljához. Hagyjuk a gombócokat pár percig főni, majd amikor a felszínre úsznak, szedjük ki őket egy tányérra.
A sült gombócok készítésekor öntsünk olajat egy nagy serpenyőbe. Amikor az olaj felforrósodott, adjuk hozzá a gombócokat úgy, hogy a gombócok redőzött formára hajtogatott fele felfelé nézzen. Süssük a gombócokat körülbelül 1-2 percig, hogy a gombóc alja enyhén barna legyen és az olaj nagy része teljesen felszívódjon. Adjunk hozzá nagyjából másfél pohár vizet, fedjük le a gombócokat és hagyjuk őket megfőni. A gombócok főzését egészen addig kell folytatnunk amíg az összes folyadék el nem párolgott és az étel ropogóssá nem válik.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.