Jiaozi, a kínai gőzgombóc

-
gastro érdekesség, 2021.11.16.

Jiaozi, a kínai gőzgombóc

A jiaozi egy igazi távolkeleti street food étel, ami party-kajaként is ugyanúgy megállja a helyét, mint többi vetélytársa. Az egész étel nem más, mint egy kelt tészta töltve és gőzölve.


Kínában nagy hagyománnyal bírnak a különböző gasztronómiai fogások, sőt magát a konyhát is nagyon különleges aura lengi körül, hiszen teljes egészében az Európai szokások ellentétét követik, ami számunkra csodaszámba megy. A jiaozi különféle formákban és ízekben más országok étrendjében is megtalálható, ám a legtöbben a kínaiak nevéhez kötik az ételt, ami a gőzgombóc egyfajta változata – ugyanis többféle is létezik, amik külön-külön más és más nevekre hallgatnak. Ez a féle gőzgombócot megtölthetjük zöldségekkel, húsokkal, lehet kínai, thai, vietnámi, japán jellegű, de bármilyen maradék raguval is megédesíthetjük a végeredményt, a lényeg csupán egy tényezőben rejlik: az étel elkészítése gőzöléssel zárul.

Mi az a jiaozi?

Sokféle kínai gombóc létezik a távol-keleti országban, ám ezek közül is a jiaozi számít a legrégebbinek a legkalsszikusabbnak. A jiaozit általában hús- vagy zöldségtöltelékkel készítik, vékony tésztadarabba csomagolva, majd a széleit lezárva. Egy utolsó simításként vagy párolják, főzik vagy serpenyőben megsütik, de az étel gőzölése a legelterjedtebb folyamata a lakosság körében. Annak ellenére, hogy a jiaozit egész évben fogyasztják, szinte mindig a kínai újév ünneplésekor kerül a vacsoraasztalra, és népszerű hagyománynak számít, hogy a kínai újév előtt gombóccsomagoló partit rendeznek a családok.

Jiaozi útmutató

Hozzávalók:

  • Darált sertéshús
  • víz
  •  kínai kel
  • szója szósz
  • osztriga szósz
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • szezámolaj
  • őrölt fehérbors
  • tojás
  • előre elkészített kerek gombócok a töltelék becsomagolásához

A töltelék elkészítése

A töltelék elkészítéséhez először össze kell keverni a darált húst a vízzel, ugyanis a víz két dolgot tesz: először is nedvesen tartja a tölteléket, így sütés közben az nem szárad ki, másodszor a víz hozzáadása növeli a töltelék térfogatát is. Eltarthat egy ideig, amíg a sertés teljesen felszívja az összes vizet, ezért tovább kell keverni, amíg a massza össze nem áll. Miután a sertéshús és a víz összeállt, hozzá kell adni a káposztát, a szójaszószt, az osztrigaszószt, a fokhagymát, a gyömbért, a szezámolajat, a fehérborsot és a tojást. Addig kell keverni a masszát, amíg minden egységes összhangot nem alkot, egységessé nem válik.

A gombócok összehajtogatása

A gombóc tésztáját a kezünkbe véve tegyünk bele 3-4 evőkanál töltetélek a tésztalap közepébe. Ezek után bele kell tennünk az egyik ujjunkat az oda készített tálkába, ami vizet tartalmaz, majd a bevizezett ujjunk segítségével nedvesítsük be a tészta külső szélét. A víz ragasztóként működik, így amikor összecsípjük a tészta széleit, azok összeragadnak egymással, ezért is nagyon fontos, hogy a tésztakör teljes külső széle nedves legyen. Ezek után a tésztát félhold alakúra kell hajtogatnunk, majd összecsípni a széleket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a gombóc teljesen le van zárva, a töltelék sehogyan sem tud belőle kiszabadulni.

Hogyan tároljuk a jiaozit?

Miután a gombócokat összehajtogattuk, minden gombócot, amelyet nem tervezünk azonnal elfogyasztani, azonnal le kell fagyasztani, így eltéve a következő felhasználásig. A hajtogatott gombócokat egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és úgy helyezzük el őket, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz.

A jiaozi elkészítési lehetőségei

Ha elkészítettük a gombócokat, ideje megfőznünk és megennünk őket. Bár gőzgombóc néven híresült el, de a konyhatechnológiai újításoknak hála a jiaozit párolva, főzve vagy serpenyőben sütve is elkészíthetjük.

A párolt verzió szerint hagyományosan a gombócokat bambusz gőzölőben párolják, de minden gőzölő vagy pároló használatával is ugyanolyan gördülékenyen megy a főzés. Helyezzük a gombócokat egy gőzölőbe, körülbelül 1 ujjnyi távolságra egymástól és győződjünk meg róla, hogy a gőzölőt béleljük ki sütőpapírral nehogy véletlenül a tészta leragadjon. Zárjuk le a gőzölőt és a gombócokat nagy lángon körülbelül 10 percig pároljuk, vagy amíg a gombóctészta áttetsző nem lesz és a gombócok meg nem puhulnak.

A főtt gombóc verziója a leggyorsabb és a legegyszerűbb alternatíva. Forraljunk fel némi vizet egy edényben, majd amikor felforrt, óvatosan öntsük bele a gombócokat. Egy kanál segítségével emeljük fel az esetlegesen az edény aljára süllyedt gombócokat, mert emiatt akár hozzá is tapadhatnak az edény falához, aljához. Hagyjuk a gombócokat pár percig főni, majd amikor a felszínre úsznak, szedjük ki őket egy tányérra.

A sült gombócok készítésekor öntsünk olajat egy nagy serpenyőbe. Amikor az olaj felforrósodott, adjuk hozzá a gombócokat úgy, hogy a gombócok redőzött formára hajtogatott fele felfelé nézzen. Süssük a gombócokat körülbelül 1-2 percig, hogy a gombóc alja enyhén barna legyen és az olaj nagy része teljesen felszívódjon. Adjunk hozzá nagyjából másfél pohár vizet, fedjük le a gombócokat és hagyjuk őket megfőni. A gombócok főzését egészen addig kell folytatnunk amíg az összes folyadék el nem párolgott és az étel ropogóssá nem válik.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Jiaozi, a kínai gőzgombóc magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Jiaozi, a kínai gőzgombóc magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg