Jiaozi, a kínai gőzgombóc

-
gastro érdekesség, 2021.11.16.

Jiaozi, a kínai gőzgombóc

A jiaozi egy igazi távolkeleti street food étel, ami party-kajaként is ugyanúgy megállja a helyét, mint többi vetélytársa. Az egész étel nem más, mint egy kelt tészta töltve és gőzölve.


Kínában nagy hagyománnyal bírnak a különböző gasztronómiai fogások, sőt magát a konyhát is nagyon különleges aura lengi körül, hiszen teljes egészében az Európai szokások ellentétét követik, ami számunkra csodaszámba megy. A jiaozi különféle formákban és ízekben más országok étrendjében is megtalálható, ám a legtöbben a kínaiak nevéhez kötik az ételt, ami a gőzgombóc egyfajta változata – ugyanis többféle is létezik, amik külön-külön más és más nevekre hallgatnak. Ez a féle gőzgombócot megtölthetjük zöldségekkel, húsokkal, lehet kínai, thai, vietnámi, japán jellegű, de bármilyen maradék raguval is megédesíthetjük a végeredményt, a lényeg csupán egy tényezőben rejlik: az étel elkészítése gőzöléssel zárul.

Mi az a jiaozi?

Sokféle kínai gombóc létezik a távol-keleti országban, ám ezek közül is a jiaozi számít a legrégebbinek a legkalsszikusabbnak. A jiaozit általában hús- vagy zöldségtöltelékkel készítik, vékony tésztadarabba csomagolva, majd a széleit lezárva. Egy utolsó simításként vagy párolják, főzik vagy serpenyőben megsütik, de az étel gőzölése a legelterjedtebb folyamata a lakosság körében. Annak ellenére, hogy a jiaozit egész évben fogyasztják, szinte mindig a kínai újév ünneplésekor kerül a vacsoraasztalra, és népszerű hagyománynak számít, hogy a kínai újév előtt gombóccsomagoló partit rendeznek a családok.

Jiaozi útmutató

Hozzávalók:

  • Darált sertéshús
  • víz
  •  kínai kel
  • szója szósz
  • osztriga szósz
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • szezámolaj
  • őrölt fehérbors
  • tojás
  • előre elkészített kerek gombócok a töltelék becsomagolásához

A töltelék elkészítése

A töltelék elkészítéséhez először össze kell keverni a darált húst a vízzel, ugyanis a víz két dolgot tesz: először is nedvesen tartja a tölteléket, így sütés közben az nem szárad ki, másodszor a víz hozzáadása növeli a töltelék térfogatát is. Eltarthat egy ideig, amíg a sertés teljesen felszívja az összes vizet, ezért tovább kell keverni, amíg a massza össze nem áll. Miután a sertéshús és a víz összeállt, hozzá kell adni a káposztát, a szójaszószt, az osztrigaszószt, a fokhagymát, a gyömbért, a szezámolajat, a fehérborsot és a tojást. Addig kell keverni a masszát, amíg minden egységes összhangot nem alkot, egységessé nem válik.

A gombócok összehajtogatása

A gombóc tésztáját a kezünkbe véve tegyünk bele 3-4 evőkanál töltetélek a tésztalap közepébe. Ezek után bele kell tennünk az egyik ujjunkat az oda készített tálkába, ami vizet tartalmaz, majd a bevizezett ujjunk segítségével nedvesítsük be a tészta külső szélét. A víz ragasztóként működik, így amikor összecsípjük a tészta széleit, azok összeragadnak egymással, ezért is nagyon fontos, hogy a tésztakör teljes külső széle nedves legyen. Ezek után a tésztát félhold alakúra kell hajtogatnunk, majd összecsípni a széleket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a gombóc teljesen le van zárva, a töltelék sehogyan sem tud belőle kiszabadulni.

Hogyan tároljuk a jiaozit?

Miután a gombócokat összehajtogattuk, minden gombócot, amelyet nem tervezünk azonnal elfogyasztani, azonnal le kell fagyasztani, így eltéve a következő felhasználásig. A hajtogatott gombócokat egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és úgy helyezzük el őket, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz.

A jiaozi elkészítési lehetőségei

Ha elkészítettük a gombócokat, ideje megfőznünk és megennünk őket. Bár gőzgombóc néven híresült el, de a konyhatechnológiai újításoknak hála a jiaozit párolva, főzve vagy serpenyőben sütve is elkészíthetjük.

A párolt verzió szerint hagyományosan a gombócokat bambusz gőzölőben párolják, de minden gőzölő vagy pároló használatával is ugyanolyan gördülékenyen megy a főzés. Helyezzük a gombócokat egy gőzölőbe, körülbelül 1 ujjnyi távolságra egymástól és győződjünk meg róla, hogy a gőzölőt béleljük ki sütőpapírral nehogy véletlenül a tészta leragadjon. Zárjuk le a gőzölőt és a gombócokat nagy lángon körülbelül 10 percig pároljuk, vagy amíg a gombóctészta áttetsző nem lesz és a gombócok meg nem puhulnak.

A főtt gombóc verziója a leggyorsabb és a legegyszerűbb alternatíva. Forraljunk fel némi vizet egy edényben, majd amikor felforrt, óvatosan öntsük bele a gombócokat. Egy kanál segítségével emeljük fel az esetlegesen az edény aljára süllyedt gombócokat, mert emiatt akár hozzá is tapadhatnak az edény falához, aljához. Hagyjuk a gombócokat pár percig főni, majd amikor a felszínre úsznak, szedjük ki őket egy tányérra.

A sült gombócok készítésekor öntsünk olajat egy nagy serpenyőbe. Amikor az olaj felforrósodott, adjuk hozzá a gombócokat úgy, hogy a gombócok redőzött formára hajtogatott fele felfelé nézzen. Süssük a gombócokat körülbelül 1-2 percig, hogy a gombóc alja enyhén barna legyen és az olaj nagy része teljesen felszívódjon. Adjunk hozzá nagyjából másfél pohár vizet, fedjük le a gombócokat és hagyjuk őket megfőni. A gombócok főzését egészen addig kell folytatnunk amíg az összes folyadék el nem párolgott és az étel ropogóssá nem válik.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Jiaozi, a kínai gőzgombóc magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Jiaozi, a kínai gőzgombóc magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.

világnapok, 2024.03.22.

Színházak éjszakája 2024.03.23. - N28 speciális ajánlata

Egy színházi élmény mindig utánozhatatlan, és ehhez ma már hozzátartozik az is, hogy előtte vagy utána beüljünk valahova ráhangolódni az eseményekre. Március 23-án idén is Színházak Éjszakája Budapesten, melyre a színházak ölelésében működő N28 Wine & Kitchen is kedves ajánlattal készül.

gastro esemény, 2024.03.21.

Paprikás csirke siker a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin

A több mint 170 nagykövetségnek helyet adó Washingtonban rendezték meg az idei Events DC Embassy Chef Challenge-t, amelyen a látogatók és a szakmai zsűri az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által készített autentikus italokat és ételeket kóstolhatták. Szabó Balázs paprikás csirkével és nokedlivel, valamint túrós pogácsával és zserbóval varázsolta el az amerikaiak ízlelőbimbóit.

gastro érdekesség, 2024.03.20.

A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága

Az egész világot érintő megélhetési válság miatt sokan választanak az egészséges élelmiszerek helyett olcsóbb, és ezáltal gyengébb színvonalú megoldásokat. Pedig vannak olyan alternatívák, amelyek megfizethetővé teszik a termékeket, a minőség és az ízélmény megtartása mellett.

alapanyag, 2024.03.20.

"narrow"
Gear.svg