Kimbap, a koreai konyha különlegessége

-
gastro érdekesség, 2021.08.14.

Kimbap, a koreai konyha különlegessége

A kimbap Koreában olyan, mint idehaza egy zacskós snack vagy egy szalámis szendvics; gyorsan elkészíthető, testre szabható, tehát egy tökéletes nassolnivaló lehet akár a tévénézéshez is.


Az utcai ételek rendkívül népszerűek Dél-Koreában és a nagyobb városokban elég sok, úgynevezett „gastro utca” is található, ahol egymást érik a különféle különlegességet kínáló ételstandok. Az ilyen streetfood helyek egyik legnépszerűbb kínálata többek között a szóban forgó kimbap is, ami annak ellenére, hogy igen olcsó csemege nagyon közkedvelt a koreaiak körében. Sokan a japán sushihoz hasonlítják, aminek van is alapja, azonban a hínárlap és a puha rizságy egészen más hozzávalókat foglal magába a két étel esetében.

Mi az a kimbap?

A kimbap népszerű koreai étel, amely főtt rizsből és kimből készül. A kimbapot általában hidegen szokták fogyasztani, és többnyire piknikezés alkalmával kerül a piknik kosárba vagy épp a szabadtéri programok egyik fő ínyencsége. Tradicionális, eredeti receptje nincsen, mindenki a kedvéhez mérten és a maga ízlése szerint válogathat a különféle variációk közül. A legelterjedtebb a párolt zöldséges (spenót, kínai sárga retek, sárgarépa) marhahússal vagy sült tojással készült változat. Tojás szinte mindig kerül bele, a marhahús viszont helyettesíthető sonkával, tonhallal, virslivel, kimchivel és bármi egyébbel, ami a kedvünkre való.

A kimbap eredete

A kimbap története egy eléggé vitatott dolog, sokan a japán gyarmati időszakra saccolják a keletkezését, viszont az bizonyított tény, hogy a hínár gyűjtése és feldolgozása sokkal korábbra tehető. Sőt, már a 17. századi források is arról számoltak be, hogy szárítás után a hínárt rizzsel és különféle köretekkel fogyasztották az emberek.

A recept pontos feltalálása bár még most is bizonytalan lábakon áll, annyi biztos, hogy régen, mint sok minden más, úgy a kimbap is luxusételnek számított, mára azonban már lecsúszott az olcsóbb kategóriás utcai ételek étlapjára. Itthon kicsit nehezebb dolgunk van, ha kimbapot szeretnék beszerezni vagy épp készíteni, hiszen a sárga retek példának okáért csak az ázsiai élelmiszerboltokban fellelhető, viszont a könnyebben beszerezhető jégcsapretekkel akármikor helyettesíthetjük, ahogyan a hínárlap beszerzése sem jelenthet számunkra akadályt.

A kimbap változatai

A kimbapnak számos változata ismert, az egyik legnépszerűbb például a szamgak kimbap, ami háromszögletű és darabonként csomagolva kapható az élelmiszerboltokban. Egy másik nagyon közkedvelt verzió a cshungmu kimbap, azaz a töltetlen kimbap, ami végkonyabb és hosszabb szeletekre van felvágva. Általában kkolttugi mucshimban, azaz csípős pirospaprika-szósszal pácolt és erjeszett, illetve kimchi társaságában szervírozzák. A cshamcsi kimbap tölteléke többek között a tonhal, szezámlevél, majonéz és a spenót.

Kimbap vs sushi

A sushi nevét mindenki ismeri, még talán az is, aki életében nem kóstolta és nem is vágyik erre a gasztro élményre. A sushi talán a legnépszerűbb japán ételek között szerepel, amit napi szinten minden étkezésnél és az ünnepek alkalmával is fogyasztanak a japánok. Ez egy olyan ételkülönlegesség, ami rizsből készül némi ecettel megszórva. Sok hasonlóság van a sushi és a kimbap között, ezért is gondolják sokan, hogy a kimbap a sushi egyik változata. Azonban a sok összecsengés ellenére, számos különbség is felfedezhető a két étel között. A kimbapban koreai pörkölt rizs szolgál töltelékként, és apró falatkák, tehát snacként is tökéletesen funkcionál, így mind egy piknik ételeként, mind pedig egy könnyű ebédként is ugyanúgy megállja a helyét, míg a sushi sokkal tartalmasabb, laktatóbb. A két étel közötti alapvető különbség elsősorban a származásuk helye, illetve a sushi sokkal népszerűbb szerte az egész világon, mint a kimbap. A sushi nagyon ősi, míg a kimbap mindössze a 20. századi japán uralom alatt vált egy fontos étellé a koreaiak recepteskönyvében. A sushiban nagy mennyiségű ecet van, míg a kimbaphoz szezámolajat kevernek, illetve a kimbap nem tartalmaz nyers halat, mint a sushi. Annak ellenére, hogy sokan hasonlítják a kimbapot a sushihoz mégis alapjaiban tér el a két étel egymástól, illetve a kulturális közösségek is, akik fogyasztják. A kimbap nagyon kedvelt, hiszen gyorsan elkészíthető és elfogyasztható, könnyed, finom és laktató, nem mellesleg egészséges és minden igényünket kielégíti. Aki nyitott az újdonságok felé, annak mindenképp kötelező étel a bakancslistán, hiszen egy ilyen egészséges és testre szabható ételt vétek lenne nem kipróbálni.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Kimbap, a koreai konyha különlegessége magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kimbap, a koreai konyha különlegessége magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg