Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A kimbap Koreában olyan, mint idehaza egy zacskós snack vagy egy szalámis szendvics; gyorsan elkészíthető, testre szabható, tehát egy tökéletes nassolnivaló lehet akár a tévénézéshez is.
Az utcai ételek rendkívül népszerűek Dél-Koreában és a nagyobb városokban elég sok, úgynevezett „gastro utca” is található, ahol egymást érik a különféle különlegességet kínáló ételstandok. Az ilyen streetfood helyek egyik legnépszerűbb kínálata többek között a szóban forgó kimbap is, ami annak ellenére, hogy igen olcsó csemege nagyon közkedvelt a koreaiak körében. Sokan a japán sushihoz hasonlítják, aminek van is alapja, azonban a hínárlap és a puha rizságy egészen más hozzávalókat foglal magába a két étel esetében.
A kimbap népszerű koreai étel, amely főtt rizsből és kimből készül. A kimbapot általában hidegen szokták fogyasztani, és többnyire piknikezés alkalmával kerül a piknik kosárba vagy épp a szabadtéri programok egyik fő ínyencsége. Tradicionális, eredeti receptje nincsen, mindenki a kedvéhez mérten és a maga ízlése szerint válogathat a különféle variációk közül. A legelterjedtebb a párolt zöldséges (spenót, kínai sárga retek, sárgarépa) marhahússal vagy sült tojással készült változat. Tojás szinte mindig kerül bele, a marhahús viszont helyettesíthető sonkával, tonhallal, virslivel, kimchivel és bármi egyébbel, ami a kedvünkre való.
A kimbap története egy eléggé vitatott dolog, sokan a japán gyarmati időszakra saccolják a keletkezését, viszont az bizonyított tény, hogy a hínár gyűjtése és feldolgozása sokkal korábbra tehető. Sőt, már a 17. századi források is arról számoltak be, hogy szárítás után a hínárt rizzsel és különféle köretekkel fogyasztották az emberek.
A recept pontos feltalálása bár még most is bizonytalan lábakon áll, annyi biztos, hogy régen, mint sok minden más, úgy a kimbap is luxusételnek számított, mára azonban már lecsúszott az olcsóbb kategóriás utcai ételek étlapjára. Itthon kicsit nehezebb dolgunk van, ha kimbapot szeretnék beszerezni vagy épp készíteni, hiszen a sárga retek példának okáért csak az ázsiai élelmiszerboltokban fellelhető, viszont a könnyebben beszerezhető jégcsapretekkel akármikor helyettesíthetjük, ahogyan a hínárlap beszerzése sem jelenthet számunkra akadályt.
A kimbapnak számos változata ismert, az egyik legnépszerűbb például a szamgak kimbap, ami háromszögletű és darabonként csomagolva kapható az élelmiszerboltokban. Egy másik nagyon közkedvelt verzió a cshungmu kimbap, azaz a töltetlen kimbap, ami végkonyabb és hosszabb szeletekre van felvágva. Általában kkolttugi mucshimban, azaz csípős pirospaprika-szósszal pácolt és erjeszett, illetve kimchi társaságában szervírozzák. A cshamcsi kimbap tölteléke többek között a tonhal, szezámlevél, majonéz és a spenót.
A sushi nevét mindenki ismeri, még talán az is, aki életében nem kóstolta és nem is vágyik erre a gasztro élményre. A sushi talán a legnépszerűbb japán ételek között szerepel, amit napi szinten minden étkezésnél és az ünnepek alkalmával is fogyasztanak a japánok. Ez egy olyan ételkülönlegesség, ami rizsből készül némi ecettel megszórva. Sok hasonlóság van a sushi és a kimbap között, ezért is gondolják sokan, hogy a kimbap a sushi egyik változata. Azonban a sok összecsengés ellenére, számos különbség is felfedezhető a két étel között. A kimbapban koreai pörkölt rizs szolgál töltelékként, és apró falatkák, tehát snacként is tökéletesen funkcionál, így mind egy piknik ételeként, mind pedig egy könnyű ebédként is ugyanúgy megállja a helyét, míg a sushi sokkal tartalmasabb, laktatóbb. A két étel közötti alapvető különbség elsősorban a származásuk helye, illetve a sushi sokkal népszerűbb szerte az egész világon, mint a kimbap. A sushi nagyon ősi, míg a kimbap mindössze a 20. századi japán uralom alatt vált egy fontos étellé a koreaiak recepteskönyvében. A sushiban nagy mennyiségű ecet van, míg a kimbaphoz szezámolajat kevernek, illetve a kimbap nem tartalmaz nyers halat, mint a sushi. Annak ellenére, hogy sokan hasonlítják a kimbapot a sushihoz mégis alapjaiban tér el a két étel egymástól, illetve a kulturális közösségek is, akik fogyasztják. A kimbap nagyon kedvelt, hiszen gyorsan elkészíthető és elfogyasztható, könnyed, finom és laktató, nem mellesleg egészséges és minden igényünket kielégíti. Aki nyitott az újdonságok felé, annak mindenképp kötelező étel a bakancslistán, hiszen egy ilyen egészséges és testre szabható ételt vétek lenne nem kipróbálni.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.