Kimchi, a koreai káposztasaláta

-
gastro érdekesség, 2021.08.12.

Kimchi, a koreai káposztasaláta

A kimchi egy könnyed, fűszeres koreai káposztasaláta, amelyről úgy tartják, hogy gyógyír minden nyavajára.


A szuper egészséges kimchit a koreaiak többsége naponta fogyasztja, és szinte minden ételhez esznek belőle. A kimchi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb remeke, ami egy személyben megtestesíti a salátát, a savanyúságot és a köretet, de akár még főfogásként is megállja a helyét, éppen ezért elengedhetetlen eleme a koreaiak étkezéseinek. Az erjesztéssel készülő kimchi legfontosabb összetevői a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Érdemes kipróbálni, mert aki egyszer megkóstolja, annak attól kezdve garantáltan fellelhető lesz a hűtőszekrényében.

Mi is az a kimchi?

A kimchi a koreaiak nemzeti eledele, egyfajta alfája és omegája a táplálkozási stílusuknak és az egészséges életmódjuknak. A káposztasalátának módható étel alapvetően egy fűszerekben és sóban erjesztett zöldség, és többnyire kínai kel, retek, újhagyma vagy uborka párosításával készítik, de sok száz variációja ismert.
A kimchi többféle formában is fogyasztható, tehát igen sokoldalú, hiszen levesként, raguként, vagy a koreai palacsinta töltelékeként is pont ugyanolyan finom és karakteres. Az elkészítése során a zöldségeket alaposan megmossák, ezek után pedig egy fűszeres és sós lében erjesztik, ami többnyire sót, újhagymát, fokhagymát, gyömbért, aprított retket, halszószt és koreai chilit tartalmaz. 2010-ben futótűzként söpört végig az országon a nagy kimchi válság, mivel a kínai kel, a retek és a fokhagyma ára az egekbe szökött köszönhetően az előző évi túlzott esőzéseknek. Az emberekben felháborodást keltett az egész történés, ezért a kormány végül a válság idejére adómentessé tette a kínai kelt és támogatta a zöldség importálását. A kimchi egy remek tápanyagforrás és nem mellesleg fantasztikus ízvilággal rendelkezik. Minden olyan erjesztett étel, amit nem ért hőkezelés fontos probiotikum forrás, éppen ezért ezeknek az ételeknek a fogyasztása nagyban hozzájárul a kiegyensúlyozott bélflóra működéséhez. A kimchit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok, ezért is nem véletlen, hogy a koreai munkahelyeken is szerepel az ételkínálatban.

A kimchi variációi

A kimchi káposztáinak leveleit egészben hagyják, a pasztához pedig egy rizslisztes kását adnak, ennek hatására a fűszerek jobban hozzátapadnak a levelekhez. Viszont liszt hozzáadása nélkül is könnyedén elkészíthető amennyiben a zöldségeket felaprítjuk, a fűszerek és az erjesztés folyamata ezáltal sokkal jobban éri a zöldségeket. A kimchi vegán verzióban is létezik, ez esetben a halszószt kihagyják a pasztából és algával helyettesítik. A kimchit két hétig kell hagyni erjeszteni és miután összeérték az ízek hűtőben tartva akármikor elfogyasztható.

A kimchi hatása az egészségre

A flavonoidokban, antioxidánsokban gazdag, erjesztett kimchi egy remek immunerősítő és az emésztést is segíti, ráadásul csak igen kevés kalóriát tartalmaz. A kimchi több szempontból is rendkívül egészséges, egyrészt segít az antioxidáns szintünk emelkedésében, másrészt még az asztmát is kontrollálja és csökkenti az allergia kialakulásának esélyét. Aki a külsőségekhez is megoldást keres, annak a kimchi egy jó alternatíva lehet, hiszen öregedést megelőző tulajdonságokkal bír, jót tesz a bőrnek és a fogyásban is támaszt nyújt, ennél fogva meggátolja a túlzott elhízás eshetőségét. Képes a rák megelőzésére, löketet ad az immunrendszerünknek, csökkenti a testünk koleszterinszintjét és még a vastagbél egészségének megóvásában is fontos szerepet játszik. Ha pedig még ez sem volna elég a jótékony hatásaiból, akkor fontos tudnunk, hogy az agyunk működését is felturbózza így segítve, hogy minden munkánkban százszázalékot nyújthassunk és büszkék lehessünk az elért végeredményre.

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Kimchi, a koreai káposztasaláta magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kimchi, a koreai káposztasaláta magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg